Bibendum Yarışı, Fluence Z.E.’nin

 Bibendum Yarışı, Fluence Z.E.’nin

Renault Fluence Z.E, 2011 Bibendum organizasyonunda 300 km’lik “inter-city” yarışını birinci olarak bitirdi ve podyumun en yüksek basamağına çıktı. Böylece şampiyonluğu iddialı rakipleri elektrikli roadster ve hidrojenli ve yakıt pilli araçların elinden almış oldu. Fluence Z.E.’nin Michelin uzman ekibi tarafından hesaplanan kuyudan tekerleğe CO2 bilançosu 57 g/km, yani aracın homologasyon rakamlarından %8 daha düşük. Bu başarıyla, Renault, fiyatları sayesinde geniş kitlelerin erişebileceği %100 elektrikli araç teknolojisinin aynı zamanda yüksek performanslı olduğunu da kanıtladı. Bu birinciliğin yanı sıra, Renault Fluence Z.E. 5 ödül daha kazandı:
1. Renault Fluence Z.E., ADAC pistinde manevra kabiliyeti yarışında birinci oldu. Renault Sport Technologie test pilotu Gregory Fargier’nin pilotajında, 2.02 dakikalık, yani Tesla’ların en hızlısından 5 saniye daha düşük rekor bir zaman gerçekleştirdi.
2. Renault Fluence Z.E., en iyi enerji randımanı ödülünü de kazandı. Bibendum yarışının 300 km’sini sadece 37.44 kWh enerji tüketerek kat etmeyi başardı. Bu performans aracın randımanı ve pilotu Gregory Fargier ile co-pilotu Renault filo müşterileri yöneticisi Sylvie Savornin’in “Renault Driving Eco²” eko-sürüşleri ile mümkün oldu. Bu performans toplamda 215 km’lik bir menzile karşı geliyor (performans yarışları dahil).
3. Fluence Z.E.’nin kuyudan tekerleğe tam CO² bilançosu da ödüllendirildi. Michelin uzmanlar ekibi tarafından hesaplanan 57 g/km’lik bu rakam hibrid ve yakıt pilli araçlarınkinden daha düşük. Renault, böylece elektrik teknolojisinin en temiz ve en performanslı alternatif enerji çözümü olduğunu kanıtladı.
4. Doğal olarak, Renault Fluence Z.E. aynı zamanda lokal emisyonlar için de ödül aldı, çünkü kullanımda hiçbir kirletici emisyon yaymıyor.
5. Öte yandan, Renault « award Design » batarya şarj çözümlerinin araç içine en iyi entegrasyonu tasarım ödülünü de kazandı.
Fluence Z.E.’nin pilot ve co-pilotu Grégory Fargier ve Sylvie Savornin, yaptıkları açıklamada “Yarışı daha iddialı rakiplerin önünde kazandığımız için çok mutluyuz. Bu yarış aracın tüm potansiyelini değerlendirmemizi sağladı. Sürüşü güvenilir, hoş ve etkin” dediler.

300 km’yi tamamlayabilmek için, Fluence Z.E.’nin batarya değişimi yarı parkurda sadece 6 dakikada yapıldı. Bu performans ralli koşullarında bir el aletiyle vidaların sökülmesine olanak verecek şekilde, batarya tespit elemanlarının basit bir değişikliği sayesinde gerçekleştirildi; bilindiği gibi standart tespit sistemi otomatik bir kullanıma dönük olarak tasarlanmıştı. Renault standını ziyaret edenlere Fluence Z.E. ve Kangoo Z.E. ile Renault’nun eko-sürüş eğitim yan birimi Key Driving Competence tarafından organize edilen “Renault Driving Eco²” eko-sürüş eğitimleri de sunuyor. Eko-sürüş performansları sayesinde 50 katılımcı “normal” bir sürüşe kıyasla ortalama 25 km kazandılar.
İttifak’ın ortağı Nissan da Bibendum yarışında ön plandaydı. Gerçekten de, Nissan LEAF 30 km’lik şehir rallisini ön sıralarda bitirerek İttifak tarafından geliştirilmiş olan lityum-iyon batarya teknolojisinin mükemmelliğini kanıtladı.