Yeni 208

Elektrikli araçlara özel test merkezi

 Elektrikli araçlara özel test merkezi

Renault, elektrik motorlu araçlarla ilgili atağına Paris yakınlarındaki Lardy’de bu araçlara özel test merkezini faaliyete geçirerek devam ediyor. Bu yatırım ve üç yıl süren elektrikli parçalarla ilgili çalışmalar, Renault’nun bugün yüzde 100 elektrikli, performanslı, emniyetli ve yüksek kaliteye sahip bir araç gamı sunmasını sağlıyor.
Test merkezi, elektrikle ilgili yeni teknolojilerin uygulanmasında stratejik bir unsur olan elektrikli motor ve piller için özel test olanaklarının çoğunluğunu bir araya getiriyor. 2009 yılında faaliyete geçen bu merkez, zaman içerisinde genişleyerek yüz kadar test bandıyla bugün 3300 m2 alana ulaştı. Tesiste üç yıldır, elektrik motorlu araç gamında kullanılan elektrikli organların performans, güvenilirlik ve güvenliğinin sağlanması ve kontrolü ile ilgili önemli testler yapılıyor. Söz konusu üç yılda, Lardy’nin teknisyen ve mühendisleri elektrikli tahrik teknolojisi konusunda gerçekten de uzmanlaştılar.

Elektrikli organların performans ve dayanıklılığını sağlamak için ayrılan özel test olanakları
Renault, on iki ay içinde pazara sunulacak yeni nesil dört elektrik motorlu aracın ilkleri olan Kangoo Z.E. ve Fluence Z.E.’nin lansmanına hazırlanıyor. Çok yenilikçi bu araçların geliştirilmesi için elektrikli motor, güç elektroniği ve pil gibi yeni parçaların performansı, güvenliği ve dayanıklılığı ile ilgili testler yapılması gerekiyordu.
Renault, 2009’dan beri Lardy’de düzenli olarak büyüyen ve elektrik motorlu araçlara özel test alanları oluşturdu. İki binada bulunan elektrikli test merkezi şimdi 3300 m2 lik bir alana yayılan bantları bir araya getiriyor:
o Elektrikli motorlar için sekiz deneme bandı: benzinle beslenen termik motor bantlarından farklı olarak, enerji kaynağı 400V pil simülatörü tarafından beslenen elektriktir. Bu bantlar motorlar ve onların güç elektroniğinin geliştirilmesi ile aynı zamanda onların performanslarının ölçülmesini sağlıyor (tork, güç, randıman, sürüş kolaylığı, homologasyon, güvenlik). Bunlar aynı zamanda, 20 yıl ve/veya 300 000 km eşdeğerdeki termik çevrimler veya titreşimler üzerindeki dayanıklılığını doğruluyor.
o Güç elektroniği için altı deneme bandı (şarjör, invertör, konvertör): bunlar elektrik gerilimleriyle birleşen ani sıcaklık değişikliklerine dayanıklılığı doğrulamak için kullanılıyor.
o Lityum-iyon piller için iklim odaları ile ilgili 41 bant: bunlar, değişken sıcaklık koşullarında tekrarlan tam veya kısmi şarj/deşarj devirlerini (normal, hızlanan, hızlı) uygulayarak Lityum-iyon pillerin hızlandırılmış eskimesinin simülasyonunu yapıyorlar.
Hücre, modül, pil paketi, güç elektroniği: en küçük biriminden sistemin tamamına kadar pilin tüm bileşenleri test ediliyor ve onaylanıyor. Otuz kadar mühendis ve özel teknisyen tarafından Lardy’de senede yaklaşık 170.000 saatlik testler gerçekleştiriliyor.
o 12V akülerin performanslarını geliştirmeye ve Lityum-iyon piller için ikinci bir yaşamın araştırılmasına ayrılan 58 diğer bant.
Bu olanaklara farklı ortaklarda kullanılan bantlar da ekleniyor.

Piller: daha fazla güvenlik için aşırı testler
Lityum-iyon çekiş pilleri ile ilgili, Lardy merkezi en zor koşulların simülasyonunu yapan 15 farklı test programını (“aşırı” testler) yönetiyor. Batma veya pilin düşmesinden, kısa devreden yangına kadar, hiçbir şey tesadüfe bırakılmadı. Sadece 2011 yılında içeride veya bu alanlardaki uzman ortaklarda yüzlerce test gerçekleştirildi.

Lardy’deki Renault mühendislik çalışanlarına, becerilerinin güçlendirilmesi için özel eğitim programları da düzenlendi. Böylelikle onların tahrik/elektrik teknolojisi konusunda yeni bir deneme uzmanlığı geliştirmeleri sağlandı. Özellikle, aşırı testler, mekanik, elektroteknik, kimya (gaz analizi), elektrokimya, termik, kaza/çarpma, ölçme ve enstrüman kullanımı, güvenlik (potansiyel risklerde denemeler), alev ve yangın… gibi birçok alanda beceri gerektiriyor.