Focus’ta yeni güvenlik teknolojileri

 Focus’ta yeni güvenlik teknolojileri

Ford mühendisleri, yeni Focus için güvenlik testlerinin kapsamını genişleterek yeni güvenlik teknolojilerinin etkinliğini kanıtlamak üzere sanal dünya ve gerçek hayatta 12 binden fazla çarpışma testi uyguladılar.

ABD ve Almanya’da çalışan Ford güvenlik mühendisleri, yeni Ford Focus’un birer inovasyon niteliğindeki yeni güvenlik teknolojilerinin herhangi bir çarpışma halinde yolcuları korumaktaki etkinliğini kanıtlamak amacıyla, sanal dünyada ve gerçek hayatta 12 binden fazla çarpışma testi gerçekleştirdiler. Bütün dünyada bu yıl içinde satışa sunulacak olan yeni Ford Focus, yolcuların güvenliği ve bütün araç açısından bilgisayar simülasyonlarıyla kapsamlı bir test programına tabii tutuluyor. Bilgisayar simülasyonlarının çok gerçekçi bir şekilde yapılabilmesi sayesinde fiziksel çarpışma testlerinin sayısı ise önemli ölçüde azaltıldı.

Ford Focus’un global güvenlik standartlarına uygun bir şekilde geliştirilmesi, çarpışmalarda yolcuları koruyan önlemlerin performansını artırdı. Ford’un güvenlik ekibi, dünya çapında ortak bir çalışma yürüterek avantajlı bir başlangıç yaptı ve yeni Focus’un dünyanın her yerindeki karmaşık güvenlik düzenlemeleri ağına uyum sağlaması veya bunların ötesine geçmesinde bunun büyük faydası görüldü.

 

Binlerce çarpışma simülasyonu!

Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE) sistemi üzerinde gerçekleştirilen binlerce çarpışma simülasyonu, uzmanların yüzlerce tasarımı test edebilmelerini sağladı. Birçok sanal testin ardından gerçekleştirilen fiziksel çarpışma testleri, bilgisayar simülasyonlarını doğrulamak ve iç ve dış gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek amacını taşıyordu.

Bilgisayar simülasyonlarını her zamankinden fazla kullanarak bir aracı oluşturan bütün bileşenlerin tasarımının güvenliği artırma amacına yönelik olarak optimize edilmesi amaçlanıyor. Karşılıklı etkileşim halindeki yüzlerce parça ve sistemin dahil olduğu çarpışma testlerinin karmaşıklığı nedeniyle simülasyon sonuçlarının doğrulanması için fiziksel testlerin de yapılması gerekiyor.

Akıllı Koruma Sistemi (IPS) hizmetinizde

Yeni Focus’un sahip olduğu Ford Akıllı Koruma Sistemi (IPS), yeni nesil önlem sistemi teknolojileri ile optimum güce sahip gövde yapısını bir araya getiriyor. Çok entegre bir sistem olarak geliştirilen IPS sayesinde, herhangi bir çarpışma halinde gövde yapısı enerjiyi etkin bir şekilde absorbe ediyor ve aracın önlem sistemlerinin de katkısıyla yolcuların korunmasını sağlıyor.

Bütün koltuklarda bulunan üç noktalı emniyet kemerlerinin aktif gergili geri sarma mekanizması, yolculuk sırasında emniyet kemerinin geri çekme gücünü artırıyor. Ön koltuklardaki emniyet kemerlerinde ise güç limitörleri bulunuyor. Arka yan koltuklarda, çocuk koltukları için ISOFIX montaj noktaları yer alıyor. Bütün Focus modellerinde Emniyet Kemeri Uyarı Sistemi’ne yer verilirken sadece sürücü ve ön koltuk için değil, bütün koltuklardaki yolculardan herhangi biri emniyet kemerini düzgün bir şekilde takmadığı takdirde sürücüyü uyarıyor.

Geliştirilmiş önlem sistemi, ön taraftaki kişisel havayastıklarının yanı sıra sürücü ve ön koltukta oturan yolcu için 3D yan göğüs havayastıklarını da içeriyor. 3D yan havayastıkları, iki yerine üç doku setinden oluşmasıyla daha fazla derinlik sağlıyor. İkinci ve üçüncü koltuk sıralarında standart olarak bulunan yan perde havayastıkları da sistemin özellikleri arasında yer alıyor. 

Sürücü ön havayastığı tasarımında kavisli bağlar kullanılarak havayastığının alt kısmının içe çekilmesi yoluyla havayastığının sürücünün göğüs ve kaburgalarına zarar vermesinin önlenmesi ve göğüs bölgesinin daha iyi korunması amaçlanıyor. Bu özelliğin yaşlı ve yaralanma ihtimali daha yüksek sürücüler için çok yararlı olacağı tahmin ediliyor.

İlk olarak yeni Ford Focus’ta kullanılmaya başlayan havayastığı bağ teknolojisi, gelecek yıllarda birçok diğer Ford aracına da uygulanacak.

Focus’un güvenlik önlemleri sistemi, iç mekanda kullanılan diğer geliştirilmiş güvenlik özellikleriyle tamamlanıyor. Ford’un yatay direksiyon koluna, önden hızlı bir çarpma halinde, sürücünün başına ve göğsüne yönelen gücü sürücüden uzaklaştırmakta ve darbenin etkisini azaltıyor. 

Bütün bunların yanı sıra gösterge tablosu da güvenlik şartlarına uygun tasarlandı ve herhangi bir çarpışmada sürücünün bacaklarının gösterge tablosuna temas etmesi halinde ek koruma sağlamayı amaçlıyor.

Yeni “tailor-rolling” prosesi

Ek olarak, Yeni Focus’un araç yapısı, B sütununun güçlendirilmesi sayesinde çarpışma halinde ek koruma sağlıyor. Araç yapısının önemli bir parçası olan B sütunu, bir inovasyon niteliğindeki “tailor-rolling” prosesi kullanılarak üretilen ultra güçlü bir çelikten imal ediliyor. Bu prosesle, çeliğin bölgelerine farklı kalınlıklar verilebiliyor ve böylece parçanın daha fazla yük taşıyan bölümlerinin daha güçlü olması sağlanabiliyor. 

Focus kaporta sacının yüzde 55’i yüksek güçlü çelikten oluşurken iskelet yapısının yüzde 31’i ise ultra güçlü çelik ve bor çeliğinden imal ediliyor. Bu gelişmiş malzemeler, yapının dünyanın her yerindeki çarpışma önlemleriyle ilgili yasal gereklilikleri yerine getirebilmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda aracın ağırlığını asgariye indirerek yakıt tasarrufunu artırıyor.

Geniş kapsamlı aktif güvenlik teknolojileri

Yeni Ford Focus’un sahip olduğu kapsamlı gelişmiş güvenlik teknolojileri serisi, sürücünün otomobili güvenli bir şekilde kullanmasına ve çarpışma tehlikelerinden kaçınmasına yardımcı oluyor.  Yeni Focus, Ford’un Düşük Hız Güvenlik Sistemine sahip ilk aracı olma özelliğini taşıyor. Bu sistem, yoğun şehir trafiğinde çok karşılaşılan bir durum olan öndeki araca düşük hızla arkadan çarpmaların önlenmesi için sürücüye yardımcı oluyor.

Teknoloji harikası Elektronik Stabilite Programı (ESP) sistemi, birçok aktif güvenlik özelliğinin merkezinde yer alırken aracın ilerleyişini mantık çerçevesinde izleyerek gerektiğinde etkin ve çoğu zaman fark edilmeyen müdahaleler gerçekleştiriyor. Sistem şu fonksiyonları içeriyor:

  • Elektronik Fren Gücü Dağıtım Sistemi (EBD) ve Dönüş Fren Kontrolü (CBC) içeren Anti Blokaj Fren sistemi (ABS)
  • Acil Durum Fren Desteği (EBA), Elektronik Fren Ön Yüklemesi (EBP) ve Acil Durum Fren Uyarısı
  • Motor Çekiş Kumanda Sistemi (ETCS) ve Fren Kilit Diferansiyeli (BLD)’nden oluşan Çekiş Kumanda Sistemi (TCS)
  • Hidrolik Arka Aks Takviyesi (HRB)
  • Motor Sürükleme Torku Kumandası (EDC)
  • Dinamik Tork Kontrol Sistemi (TVC)
  • Yokuşta Kalkış Desteği
  • Römork Denge Yardımcısı

 Bu fonksiyonların çoğu ilk olarak Focus’ta sunuluyor.