Her biri sanat eseri

 Her biri sanat eseri

Efsanevi BMW Art Car (sanatsal araçlar) koleksiyonunun internet üzerinden ilk kez sanal bir video turu ile görülebilir hale getirilmesi; aynı zamanda BMW Grubu’nun uluslararası kültürel taahhütnamesinin 40. yılına denk geliyor. Koleksiyondaki tüm eserlerin kökeni, tarihi ve geliştirilmesi üzerine geniş bir sanal perspektif internet üzerinde ilk kez sunuldu. Geniş fotografik içeriğin yanısıra, her biri uluslararası üne sahip sanatçılar tarafından tasarlanan, koleksiyondaki 17 adet “tekerlekli sanat şaheseri” her bir yapıt için filmler de eklendi. Filmlerde tarihi yarış görüntüleriyle birlikte kültür-sanat dünyasının ünlü temsilcileri olan bu sanatçıların yorumları izletiliyor. BMW Art Cars ‘a göz atmak için www.bmw-artcartour.com ‘u tıklayabilirsiniz.


BMW Grup Kurumsal Strateji ve İletişim başkanı Bill McAndrews şöyle diyor:
“Geçen 40 yıl ve toplamda 17 sanatsal BMW… Şimdi hepsi, bütün herkes tarafından takdir ediliyor. Hazırladığımız interaktif web sayfası ile bu sanat ve otomobil tarihindeki eşsiz koleksiyona saygımızı gösteriyoruz. Orjinalleri genellikle Münih’teki BMW Müzesi’nde veya dünyadaki elit kültür merkezlerinde ayrı ayrı olarak sergilenen bu eserleri, insanlar artık BMW Art Cars içerisinde tümüyle keşfedebilecekler. Koleksiyona geniş kapsamlı bir tur, şimdi online olarak her zaman ve her yerde.”


The BMW Art Car Collection – BMW Sanatsal Otomobiller Koleksiyonu.
1975’ten beri, dünyanın dört bir köşesinden ünlü sanatçılar çağdaş araçlar tasarlayarak koleksiyon serisine katkıda bulunuyorlar. 2010’a gelindiğinde uluslararası üne sahip sanatçı Jeff Koons, 35. yıldönümünü kutlayan BMW Art Car koleksiyon serisi için 17. aracı meydana getirdi. İlk kez BMW Art Cars koleksiyonunun tamamı; otomobil, tasarım ve sanat tarihinin bir bölümünü yansıtmak için geniş ve kapsamlı bir sergi ile 25 Eylül’e kadar Münih’teki BMW Müzesi’nde sergileniyor olacak. Birer sanat eseri olan yarış, binek, coupé ve roadster gibi tüm bu koleksiyon üyeleri aslında hareketli yaşam tarzının dönemlerine ait birer şahitleridir. Sergi 70’lerin popüler sanatından “kıtaların fikri”ne, 21. yüzyılın konseptlerine kadar her akımı kapsıyor.


BMW Art Cars koleksiyonunun temeli, tutkulu bir yarışçı ve bir açık arttırmacı olan Fransız Hervé Poulain’in hayalgücünün bir ürünü olarak “bir sanatçı tarafından tasarlanan bir otomobile sahip olma” fikri ile atılmıştı. 1970’lerin başında kendi insiyatifiyle onun BMW yarış otomobili olan BMW 3.0. CSL, Amerikan Alexander Calder tarafından dizayn edilmişti. Sanat ve motorsporları dünyasını biraraya getirmek için ilk araç 24 Saat Le Mans yarışlarında yeraldı. Bu tekerlekli heykelin aldığı heyecan verici tepkiler BMW’nin Art Car koleksiyonunu oluşturmasında ilham kaynağının ilk kıvılcımıydı.
Hervé Poulain kendi vizyonunu ” Bir gün kendi kendime dedim ki; zamanın öncü sanatçıları tarafından boyanmış yarış arabalarına sahip olarak, iki tutkumu birleştirmenin, kahramanca ve oldukça iletişimsel bir şeyler yapmanın tam zamanıdır.” sözüyle aktarıyor.


Aralarında Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer ve Olafur Eliasson gibi isimleri sayabileceğimiz, 5 kıta ve 9 ülkeden kadın ve erkek toplam 17 sanatçı, koleksiyona özel bir çeşitlilik sağlamış ve estetik katkıda bulunmuştur. Koleksiyon, Paris’teki Louvre’da, New York Whitney Müzesi’nde, Venedik’teki Palazzo Grasi’de, Sidney’deki Powerhouse Müzesi’nde ve Bilbao’daki Guggenheim Müzesi’nde olmak üzere dünya çapında ilgi görmüştür. 2006-2010 yılları arasında, BMW Art Car koleksiyonu sergilendiği diğer kültür merkezlerinin yanısıra, Malezya, Singapur, Kore, Avustralya, Hindistan, Tayvan, Çin, Rusya, Afrika, Meksika ve A.B.D gibi ülkelerin müzelerini de kapsayan bir dünya turunu da tamamlamıştı. Teknoloji, tasarım ve sanat dünyası arasındaki bağlantının bir sembolü olarak BMW Art Cars, gelecekte de uluslararası müzelerde sergilenmeye devam edecek.

BMW Art Car Koleksiyonu sanatçılarından yorumlar :
“Benim tasarımım sanki düşüncelerimin bir karbon kopya kağıdı ile kaportaya aktarılması gibidir.” Frank Stella. BMW 3.0 CSL, 1976.
“Üzerinde çok kafa yordum ve aklımdakileri yapabildiğimce aracın içine kadar yerleştirdim.” Roy Lichtenstein. BMW 320i, 1977.
“Bu araca bayıldım. Sanat eserinden daha öte birşeye dönüştü.” Andy Warhol. BMW M1, 1979.
“Bence gezici müzeler harika bir fikir. Bu araba ise benim rüyalarımın gerçekleşmesi.” Robert Rauschenberg. BMW 635 CSi, 1986.
“Ndebele sanatı kendi içerisinde doğal bir şekilde biraz resmidir; ama benim çalışmamda buna görkemli bir hareketlilik ekledim.” Esther Mahlangu. BMW 525i, 1991.
“Arabanın harika hatları vardı, ben de onları takip ettim.” David Hockney. BMW 850 CSi, 1995.
“Sanat, tasarım ve sosyal çevre konularını biraraya getirerek, düşün-hisset-yaşa prensipli ve yaşadığımız zaman-evren boyutuyla ilişkili arabalar yaratma konusunda farklı bir yola katkıda bulunmuş olmayı umuyorum.” Olafur Eliasson. BMW h2R, 2007.
“Bu güçlü ve enerji dolu yarış arabaları hayatın ta kendisi…Onların kaputlarının altındaki güç ile kendinizi aşmaya izin verin.” Jeff Koons. BMW M3 GT2, 2010.