Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

 Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Premium segmentte gözüne kestirdiği rakipler Audi Q5’ten BMW X3’e Mercedes GLC’ye, hatta belki Porsche Macan’a kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor. Sürüş dinamikleri ve kalitesi bir yana, asaletiyle hepsini dövmenin peşinde F-Pace.

Jaguar- Land Rover markası altında atağa kalkan efsane İngiliz üretici Jaguar, tarihindeki ilk SUV modeliyle bu segmentteki rekabetten de payını almak istiyor. Segment üyelerinin çok dişli olduğunu bilen marka yönetimi, rakiplerle baş edebilmek ve alternatif yaratabilmek için gerçekten çok iyi hazırlanmış. Grubun Solihull tesislerinde üretilen lüks SUV, 2013 yılının C-X17 konseptinden geliştirildi ve XE, ikinci nesil XF ve XJ’yi de taşıyan Jaguar-Land Rover’ın modüler platformu iQ-Al üzerinde inşa edildi. Aracın hafif gövdesinin %80’i alüminyumdan üretilmiş.Bazı bölümlerde hafifletmek için kompozit malzemelere de yer verilmiş. Örneğin bagaj kapağı bu kısımlardan biri.

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Burunda geleneksel ızgarasıyla heybetli görünen F-Pace, alımlı hatlarının ardında arkada da F-Type’tan esinlenildiğini belli eden sportif bir tasarıma sahip. Petek desenleriyle bezeli ızgara ve diğer aksamlar dinamik görüntüyü destekliyor. Günümüzde markaların sportif takıları iyice markalaşmaya başladı, malum. M ve AMG markalarının performanslı modelleriyken artık M Paket ya da AMG Paketi ile her modele performanslı versiyon süsü verilebiliyor. Jaguar’da da bu görev R-Sport’a ait. Lüks SUV zaten yeterince görkemli görünüyor ama R-Sport ile daha sportif görüntü kazandırılıyor.

Kabinde çok geniş ve ferah kullanım alanı sunulmuş. Bu ferahlıkta dev cam tavanın da payı var. Yan camlar küçük ve dar gibi görünüyorsa da oturma pozisyonları alçak tasarlandığından asla Porsche Macan’daki gibi klastrofobik bir ortamla karşılaşılmıyor. Genelde üst kalite materyallerin kullanıldığı iç mekanda kokpit üzerinde ve koltuk kenarlarında Uzakdoğulu seviyedeki (!) plastiklere rastlansa da nitelikli işçilik, onların da umursanmamasını sağlamaya yetiyor. Sadece 5 kişilik üretilen F-Pace, XE, XF ve XJ modellerinden tanıdığımız 12.3 inçlik dokunmatik InControl Touch Pro infotainment ekranına sahip. Otomobilin XE’de de kullanılan 8 ileri vitesli ZF otomatik şanzımanı, tıpkı Land Rover Evoque ve Discovery’de olduğu gibi kontak açıldığında vites konsolunda yükselen dairesel kumandayla yönetiliyor. Sistemi direksiyonun arkasındaki kollarla manuel yönetmek de mümkün. Jaguar mühendisleri direksiyon kolonundaki kontağı birçok markanın yaptığı gibi alelade bir plastik kapakla örtmek yerine üzerine derinlik ve yükseklik ayar kumandası yerleştirmiş. Kapaktan daha dürüst bi çözüm! Ama otomotiv sektörü anahtardan tamamen vazgeçene kadar bu kapaklar ya da “çözümlerden” kurtulamayacağız. F-Pace’te sunulan 380 Watt’lık Meridian surround müzik sistemi sürüşe keyif katan unsurlardan. Cam kumandalarının kapı içindeki yerleşimi oturma pozisyonuna göre uzak ve yüksek. Bakmadan sorunsuz kullanım için yine kapı içindeki merkezi kilit düğmeleri ile yeri değiştirilmeli.

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Koltuklar rahat ve oturma pozisyonları dizler için de hayli geniş alan sunuyor. Araçta ilgi çekici donanımlardan biri de elektrik kumandalı arka koltuk sırtlıkları. Bunların açılarını bir düğmeyle ayarlamak mümkün. Bu değişim imkanı F-Pace’in 650 litrelik dev bagaj hacmine de katkıda bulunabiliyor. Koltuk sırtlıkları yatırılışa bu hacim 1740 litreye kadar genişletilebiliyor. Bu değer, BMW X5 ile rekabet edebilir. Tabii Jaguar ile bu kadar çok eşya taşımayı göze alan çıkarsa. Fakat bagaj zeminine yerleştirilen 18 inçlik geniş tabanlı stepneyi gizlemek için yükseltili bir muhafaza kullanılmış olması ilginç bir görüntü yaratıyor. Kapak da stepne de sanki biraz emanet duruyor gibi!

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Lüks SUV’de grubun kendi geliştirdiği Ingenium serisi dizel motor kullanılıyor. 2.0 litre hacimli motor, çok düşük devirlerden itibaren 430 Nm gibi yüksek bir güç üretiyor. Önceki nseil eşdeğer hacimli motorlara göre 20 kg daha hafif olan Ingenium motor, soğutma sisteminin sadece gerektiğinde devreye girmesiyle akıllı görüntü de çizmekte.

Sürekli dört tekerlekten çekişli SUV, kayıpsız ilerliyor. Sürüş modu vites umandasının ardındaki düğmelerle seçilebilişe de ara. Genelde sert karakterli. Vites değişimleri de gaz tepkileri de bu sertliği hissettiriyor. Motorun performansı yüksek, yakıt tüketimiyse düşük.

Her ne kadar kardeş marka Land Rover’ın arazi teknolojisinden yararlanmışsa da F-Pace’in dört tekerlekten çekiş yetenekleri, uygun lastiklerle ıslak ve kaygan yüzeylerde ilerlemekten ibaret. Akıllı dört tekerlekten çekiş sistemi, arazi koşullarına çok da uygun sayılmaz. Zaten gövde yapısı da arazi koşulları için uygun değil. All Surface Progress Control (ASPC) sistemi, çekişin zayıf olduğu durumlarda SUV’yi ideal şekilde kullanmak için uygun modlardan seçim yapmak imkanı veriyor. JaguarDrive Control sistemi Dynamic Mod’da daha hızlı vites değiştirme ve daha sportif şekilde vites küçültme sağlarken verimliliği artırmak üzere Eco Modu’nda daha erken vites yükseltiyor, Rain Ice Snow Modu’nda ise tutuşun zayıf olduğu durumlarda daha yumuşak şekilde ilerleme özelliği öne çıkıyor.

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

F-Pace’ye sunulan frenle tork yönlendirme teknolojisi, en keskin virajları dönebilme becerisini artırmak üzere önden savrulmayı azaltmayı amaçlıyor. Araca spor otomobillere benzer bir çeviklik kazandırarak ve sürücüye daha fazla güven sağlayarak iç kısımda kalan ön ve arka tekerleklerde kontrollü ve bağımsız frenleme yapan sistem, stabiliteyi destekliyor. Sürüşü güvenli hale getiren denetleyici sistemlerden biri de Adaptive Dynamics. Değişen yol koşullarına ve sürüş stiline uygun şekilde tepki veren sistem, direksiyon ve gövde hareketlerini saniyede 500 kez analiz ediyor. Elektronik olarak kontrol edilen amortisörler süspansiyon ayarlarını optimize etmek üzere sürekli olarak ayarlanıyor ve F-PACE’in dinamizmini ve konforunu koruyor.

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Konfor ve güvenliğe yönelik zengin donanım listesine sahip olan F-Pace’te dikkat çekici ekipmanlardan biri de Emergency Brake Assist. Yayları da algılayabilen araç sürücünün fren yapmadığını algıladığı anlarda ani fren desteği yapabiliyor.

332.000 TL fiyatlı F-Pace 2.0d R-Sport Plus’ın First Edition donanımyla 3.0 litrelik dizel versiyonu tercih edilirse rakam 597.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Karizması tartışılmaz Jaguar, belki volüm yapacak modeller üretmiyor ama rakiplerin arasında çok özel bir yere sahip olacağı ve teknolojisiyle de onlara ilham verecek seviyede. Alternatif arayanlar için çok cazip.

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

+ Geniş ve değişken iç mekan

+ Düşük yakıt tüketimi

+ İşçilik

+ Performans

– Kokpit ve koltuk kenarlarında kullanılan plastik kalitesi

– Cam kumandalarının konumu

– Sert gaz tepkileri

– Bagaj zemininde yüksek stepne muhafazası

 

Jaguar F-Pace 2.0d R-Sport Plus

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1999

Motor gücü (HP): 180@4000

Maksimum tork (Nm): 430@1750-2500 d/d

Vites kutusu: 8-ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 208

0-100 km/s hızlanma (sn): 8.7

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.2/4.7/5.3

Ağırlık (kg): 1410

U/G/Y (mm): 4731/2070/1672

Aks mesafesi (mm): 2874

Bagaj hacmi (lt): 650