Yeni 208

Opel Astra Sedan 1.3 CDTI

 Opel Astra Sedan 1.3 CDTI

Opel Astra 1.3 CDTI www.e-motoring.com
Opel’den sedan müşterilerine bir iyi bir kötü haber var! Alman üretici çok iyi bir otomobille müşteri profilini üst segmentlerde genişletmeye baş koymuş durumda. Ama sanki artık kompakt sınıftan kopmak istiyor gibi! Astra Sedan artık sınıfına sığamıyor!

Avrupa’nın en büyük sedan pazarlarından biri olarak ülkemizde birçok kullanıcı açısından önemli bir eksiklikti popüler Opel Astra’nın sedan versiyonu. Gerçi modelin yükseltilen segment pozisyonu onu şirket filolarının hedefinden biraz uzaklaştırsa da yeni konumuyla taşıdığı apoletler daha bir ışıldadı. Artık Astra her gövde versiyonuyla kompakt sınıfın üzerini zorluyor, sınıfının premium modeli olmak istiyor. 2009 yılında yollara çıkan dördüncü kuşak Astra’nın yaşadığı facelift operasyonuna da dahil olarak doğan sedan versiyon, geçen yıl yine devasa bir sedan pazarı olan Rusya’da, Moskova Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Ülkemizde 1.3 litre 95 HP CDTi, 1.4 litre 140 HP Turbo, 1.6 litre 115 HP ve 1.6 litre 180 HP Turbo olmak üzere 4 motor seçeneğiyle satılan otomobilde sadece benzinli versiyonlarda Active Select otomatik şanzıman seçeneği de sunuluyor.
Arka kapısına kadar hatchback kardeşiyle aynı olan otomobilin Insignia ile benzer dinamik hatları, onu da “ürettiğimiz en iyi otomobil” sınıfına sokmaya aday. Bir sedan için ziyadesiyle dinamik görünüyor, sınıf sınırlarını zorlayan ve içinden dışına fark edilir bir kalite algısı yayıyor. Keskin hatlar yerişe “kaşlı gözlü sürmeli” kıvrımlarla rakiplerinden farklı bir yüz ifadesi taşıyan otomobil, buna karşın dinamik görünümünden da taviz vermiyor. Cam çerçevelerini saran kromajla ışıldayan akıcı profil hatları sedan kimliğini kazandıran “sırt çantasıyla” finale ulaşıyor.

Opel Astra 1.3 CDTI www.e-motoring.com
Sportif sırt çantası
Hatchback versiyonla kıyaslarsak 45 mm daha uzun olan otomobilin aks mesafesindeyse herhangi bir değişiklik yok. Ama bu durum, hatchback versiyona eklenmiş bir bagaj gibi yorumlanmamalı. Opel tasarımcıları yeni sedanlarında dinamizme verdikleri önemle, örneğin ilk Astra sedandaki gibi geleneksel formattan kaçınmış, emanetmiş gibi duran bir bagaj yapısından çok liftback akıcılığında bir dizaynı tercih etmiş: entegre bagaj spoyleriyle sportif ve zarif.
Astra Sedan’ın sırt çantasında 460 litrelik şundan 10 yıl öncesine kadar orta sınıf sedanların sunabildiği kadar büyük bir taşıma kapasitesi var. Değişen tüm ölçüler bir yana, sadece bagaj alanı bile otomobillerin ne kadar irileştiğinin bir kanıtı.

Opel Astra 1.3 CDTI www.e-motoring.com
Kabin içindeyse 2009’dan bu yana tanıdığımız Astra’nın kokpiti ve “koltuk takımı” yer alıyor. Tabii 2012 Haziran’ında güncellenmiş haliyle! Krom detaylarla kokpite teknik ve modern bir dokunuş katılmış. Astra Sedan’da, kontrollerin tasarımı ve saklama alanlarının kolay erişimi için pratik konumlandırılması gibi detaylara aşırı özen gösterilmiş, kabinde fonksiyonellik had safhada. Sonuç olarak ince bir güzelliğe ve ergonomiye sahip sürücü odaklı bir kokpit ortaya çıktı. Ne var ki Opel hala geleneksel anahtardan vazgeçmeyenlerden. Sustalı denilen anahtarlar herhalde 10 yıldan fazladır kullanımda. Geçmişteki pabuç kadar anahtarların ardından metal bölümü yok etmek, otomotiv endüstrisinin en önemli başarılarından biriydi. Koltuğa oturup kapıyı çektiğimde gelen tokluk her zamankinden daha güçlü geliyor bana. Göründüğünden daha da üst sınıfa aitmiş gibi hissettiriyor otomobili bu detaylar. Geniş kokpit tasarımı, sportif görünen koltuklar ve cömert kullanım alanları sınıfı içinde bir fark edilir bir yere koyuyor Astra’yı. Ama içeri girer girmez bir düğme taarruzu başlıyor kokpitten! Orta panelde –direksiyon üstü kumandalarla beraber- tam 42 adet düğme var. Üstelik üçünün çevirme modları hariç! Kollar ve farlar da sayılmıyor! Honda modellerinde kokpitte oyuncak görememekten şikayet eden müşteri tipi vardır ya, sadece bu buton adedi bile onları Astra müşterisi yapmaya yetmeli! Direksiyon üzerindeki kumandaları da eklersek bu müşteri profilini Astra kabininde Disneyland bekliyor! Tabii sonuç olarak uzay aracı kullanmıyoruz, birkaç basit fonksiyon için bu kadar kalabalığa gerek olmamalı… Ana ilke, dikkat dağıtmadan güven içinde bir yerden bir yere gitmekse! Önce biraz inceleyip acil gerekebileceklere işaret koyup yola çıkıyorum (!).

Opel Astra 1.3 CDTI www.e-motoring.com
Geçmiş ortaklıkların verimliliği
Hareket kabiliyetini geçmişteki GM ortağı Fiat’tan alınma bir Multijet motoruna borçlu olan test otomobilim, Opel’in yaptığı ayarlarla otomobile gayet iyi uyarlanmış. 1750-3250 devir bandında 190 Nm’lik maksimum torkunu sürekli sunabilen motor, en ufak bir hantallık hissettirmeden sedan Astra’ı sürüklüyor, götürüyor. Tüm viteslerde alıp otomobili yüksek hızlara kadar taşıyabiliyor. Bunun ne kadar zaman süreceğiniyse tercih ettiğiniz vites belirliyor. Değişken geometrili turboşarj ile aşırı beslenen motor, akıcı sürüş özelliklerinin yanında belirgin yakıt ekonomisini de ortaya koyuyor. Hani bir pil reklamı vardı ya, tıpkı onun gibi, “gidiyor gidiyor, gidiyor”…

Astra’daki elektro hidrolik direksiyonun yumuşaklığı şehir içinde çok iş görüyor ama hız yükseldiğinde de tedirginlik yaratmıyor. Şehir trafiğinden otoyola doğru çıkarken Astra isteklerime karşılık vermek için seferber. Sakin kullanımda gösterdiği canlılığı, biraz hızlanınca da sürdürüyor. Tek istediği 5 vites arasından doğru hızlarda doğru olanı kullanmam. Bir dizel otomobilde üst devirleri zorlamanın manası da yok, düşük hızlarda yüksek viteslerle seyretmenin de! Tabii bu söylediklerim mantık dahilindeki sürüşler için.
Oldum olası Opellerin süspansiyon karakterini BMW’ye yakın bulurum. Sadece arkadan itişli olmaması ona yetişmesine engel oluyor ama genel anlamda sürüş özellikleri gayet lezzetli. Sınıfının en sert süspansiyon karakterine sahip Astra, kapılarının kapatıldığında verdiği tokluk hissini bozuk yüzeylerde de koruyor. Çukurlardan olgunlukla, kendini bozmadan geçen otomobil (elbette ki hıza bağlı!), virajlarda da çapraz salınımlardan uzak, stabil, mantıklı bir görüntü çiziyor. Anlıyorum ki Opel süspansiyon olgunluğunu korumayı sürdürüyor.


Dostluk yanlısı değil!
95 HP’lik motordan 1350 kg’lık bir otomobilden ancak tatmin edici düzeyde diri bir performans bekleme hakkınız var. Fazlasını bekleyenler ya yakıt ekonomisinden vazgeçmek zorunda ya da iddialı performans için benzinli seçeneklere yönelecek. Katolog verilerinde 0-100 km/s için 14.6 saniye gibi moral bozucu bir veri var ama kullanımda buna yüzünüze vuran bir hantallık gözlenmiyor. Sonuçta müşterilerin satın alırken ağırlık/güç hesabını yaptığını düşünmek gerek. Genel özellikleriyle tatmin edici bir otomobil olan Astra Sedan’ın kullanıcıyı en mutlu eden kısmı, akaryakıt istasyonlarıyla bir dostluk kuramaması. Yakıt ikmali için istasyonlara o kadar seyrek uğruyorsunuz ki, kalıcı bir dostluk kurmanız çok çok zor! Opel Astra ile deneme sürüşlerimizi gerçekleştirdiğimiz 400 km boyunca yakıt tüketim ortalamamız 100 km’de 4.1 litre olarak gerçekleşti. İstanbul şehir trafiğinde saptadığımız bu değerin uzun yolculuklarda yapılacak sabırlı sürüşlerle 3.5 litre düzeyine çekilebilir. Tabii 100 km’de yarım litre tasarruf için bu tempoya yürek dayanır mı onu bilemem!
Kampanyalı fiyatlarıyla 43.000 TL’den başlayan Astra Sedan satış rakamları, Cosmo donanım paketiyle 65.500 TL’ye kadar uzanabiliyor. Görüldüğü üzere yelpaze geniş ama zengin donanım seçenekleri bu geniş aralığı belirleyen.


Hayli zengin donanıma seçenekleri sunulan otomobilde en pahalı versiyonların 1.3 CDTI versiyonları olması, aslında Start/Stop düzeneğinin ne kadar pahalı bir özellik olduğunu gösteriyor. Yoksa top modelin fiyatından 5.500 TL ucuza, üstelik otomatik vitesli 1.6 lt 180 HP’lik benzinli versiyon da mevcut! İngilizler “bir şeyin ucuzunu tercih edecek kadar zengin değilim” derken bunu mu kast etmiş, iyi değerlendirmek gerek!

+ Düşük yakıt tüketimi
+ Konforlu ve prestijli sürüş
+ Büyük ve kullanışlı bagaj
+ Dengeli tutunma kararlılığı
– Kokpitte düğme kalabalığı

Opel Astra 1.3 CDTi
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1251
Motor gücü (HP): 95
Maksimum tork (Nm): 190
Vites kutusu: 5-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 180
0-100 km/s hızlanma (sn): 14.6
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.6/3.6/4
Ağırlık (kg): 1350