Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi

 Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi

Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi
Yılın sükseli SUV modeli 3008’in Grip Control sistemiyle değişen yüzeylerde çekiş iddiasını büyüteç altına aldık. Amerika’nın ardından Avrupa’da da büyük artış gösteren SUV satışları, bütün markaları ardı ardına çeşitli boyutlarda SUV modeller geliştirmeye yöneltti. Yükseltilen modellerden geliştirilen yeni modellerin yanı sıra SUV olarak tasarlanan modeller de arka arkaya geldi. Hemen her segmentte her marka kendi tarzına ve fiyat politikasına uygun crossover ya da SUV modelleri üretti. Peugeot da daha önce MPV olarak tanıttığı 3008’i artık daha SUV kimliğine yakın boyut ve özelliklerle yeniledi. Şık tasarımı ve kalitesiyle ilgiyle karşılanan 3008, daha sert hatlara sahip ve daha dikkat çekici görünüyor. PSA’nın yeni EMP2 platformu üzerinde yapılandırılan 3008, C SUV segmentinde hayli iddialı konfor ve yol tutuşu dengesi vaat ediyor. Daha önce 308’de de kullanılan EMP2 platformu gövde esnemelerini ve titreşimleri minimuma indirerek konforu arttırıyor.

Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi
Şık tasarımı ile dikkat çeken yeni 3008, yüksek omuz çizgisi, güçlü ve keskin ön tasarımı ile rakiplerinden farklı ve heybetli bir görünüme sahip. Bu heybetli görüntüyü tamamlayan ızgarası, far tasarımı, 19” aluminyum alaşımlı jantları, krom detayları ve LED ışıkları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Gündüz farlarıyla başlayıp tavanı boydan boya geçen kromajlı çıta, bundan böyle Peugeot modellerinin profil çizgisi olacak. Gövdenin çeşitli yerlerinde de kullanılan kromajlı parçalar, elit, dinamik ve şık bir görüntü yaratıyor. Ön kısımda başlayan iddialı tasarım çizgisi, arkada aslan pençesi 3D LED stopları birleştiren parlak siyah bant ile devam ediyor. Otomobilin iç mekanı dış hatlar kadar sert değil ama modern yaklaşımlarla bir konsept modelden alınmış gibi. Genelde yumuşak dokunuşlu plastiğin kullanıldığı ka-binde kalite algısı yüksek. Kokpit, o kadar dijitalize edilmiş ki, gerek gösterge tablosu gerek i-cockpit’in üzerindeki TFT ekran, avangard tasarımlı kokpiti uzay kapsülü kumanda birimine çevirmiş. 8 inçlik ekranın çözünürlüğü de tıpkı gösterge tablosu gibi çok iyi.

Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi
Ama bütün bunlara rağmen kokpitte daha çok dikkat çeken iki unsur var; birincisi tam dijital Onyx gösterge tablosuna yukarıdan bakmayı sağlayan küçük direksiyon simidi, ikincisiyse orta konsoldaki piyano tuşları gibi dizilmiş düğmeler. Bu tuşlarla üstteki ekrandaki menülere giriş sağlanıyor. Direksiyon simidinin bazı modellerdekinin aksine hiçbir kumandayı perdelememesi de dikkate değer. Alışana kadar kullanıcını epeyce uğraştıran menüler bir hayli zengin. Ama direkt ulaşım olmadığından biraz daha pratik olması umulabilirdi. Kabinde zaman geçirmek gerek. Dijital gösterge tablosunu kişiselleştirirken geleneksel hız/devir göstergesinin yanı sıra Peugeot’nun geçmişinden dem vuran devir göstergesini seçmek de mümkün! Anlaşılan Peugeot tasarımcıları, herkesin bir Aston Martin fikri olan tersine çalışan devir saatini sevmesini beklememiş. Bu kadar yoğun ve karmaşık görünebilen kumandalar arasında günlük km sayacı hala silecek kolunun ucundan sıfırlanıyor, dakikalarca teknoloji içinde arayıp boğulmayın!

Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi
Otomobilde kullanılan 1.6 litrelik BlueHDi dizel motor 120 HP gücünde. Diğer Peugeot modellerinde de kullanılan dört silindirli motor, tork konvertörlü EAT6 otomatik şanzımanla kombine edilmiş. Aracın joystick benzeri vites kolu, BMW’lerin 8 ileri vitesli şanzıman kolunu hatırlatıyor. Manuel kullanım için üzerindeki M butonuna basmak gerekiyor. Dizel tıkırtısı kabinde duyuluyor ama rahatsız edici seviyede değil. Yüksek tork çıkışı sayesinde güçlü çekiş karakterine sahip motorun en önemli becerisi, hiç şüphesiz düşük yakıt tüketimi. Yıllardır kendisini kanıtlayan PSA motorları bu konuda haklı bir şöhrete sahip.

Peugeot 3008 Active 1.6 BlueHDi Otomobilin süspansiyon sistemi, gövdeye sportif bir sertlik sağlıyor. 19 inçlik lastiklerin de artırdığı sertlik, kompakt 3008’de segment lideri Qashqai’den daha diri ve atletik kimlikte. Virajlarda yanal esnemeler, salınımlar veya kalkışlarda ve frenlemelerde yığılma gözlenmiyor.
Gerçi yıllandı ve artık herkes biliyor ama Peugeot’nun farklı SUV modellerinde sunduğu Grip Control Sistemi’nden biraz söz edelim. Eğim İniş Kontrolü ve ESP’yi de kapsayan elektronik çekiş kontrol sisteminin ismi. Motorun ürettiği torku değişen yüzeylere göre değiştiren, bu sırada ESP ayarlarını da anlık değiştiren sistem, ancak uygun lastikler kullanıldığında sürücüye bir nebze destek olabiliyor. Yoksa standar dört mevsim lastiklerle fark edilir etkiler bekleyi mağdur olmamak gerek. Zira sonuçta aracımız sadece önden çekişli. Vites konsolundaki düğmeyle yapılan seçim sonucunda, ESP’nin çalışma algoritması değiştirilebiliyor. Örneğin kum modunda patinaj önlenip tork sınırlandırılıyor ve lastiklerin batması engelleniyor. Kardaysa araç harekete geçene kadar patinaja izin veriliyor ve tutunabileceği zemini kazması sağlanıyor. İlk hareketten sonraysa tork yine sınırlandırılıyor. Sistem teorik olarak yüzde 100 kilitlenebilen bir diferansiyel gibi davranıyor. Küçük çapta işe yarayabileceği yerler olacaktır belki ama hiç kimse Grip Control sistemli model tercih edip arazi aracı aldığı yanılgısına düşmemeli. Güvenip maceraya atılan kısa sürede çekici arar. Sistemin vadettiği avantajları tecrübeli bir sürücü kendisi de elde edebilir. Belki -uygun lastik kullanımıyla- daha efektif sonuçlar alınabilir.
3008’de 1.6 BlueHDi 144.000 liradan başlıyor. Ama EAT6 otomatik vites için en az 154 bin lirayı hazır etmek gerekiyor. Üst donanımlarla 180 binlere yaklaşılınca Grip Control sistemini denemeyi gerektirecek koşullara zaten girmek istemezsiniz.

+ Ferah ve kaliteli kabin
+ Güvenlik donanımı
+ Büyük bagaj
+ Düşük tüketim
+ Sürüş kalitesi
– Grip Controle rağmen sınırlı offroad yetenekleri
– Sunroof eksikliğini gösteriyor
– Alışana kadar karmaşık gelebilen menüler

Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1560
Motor gücü (HP/d/d): 120@3500
Maksimum tork (Nm/d/d): 300@1750
Vites kutusu: 6-ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 185
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.6
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.7/3.9/4.2
Ağırlık (kg): 1315
U/G/Y (mm): 4447/1906/1624
Aks mesafesi (mm): 2675
Bagaj kapasitesi (kg): 520/1482 kg