Yeni 208

Volkswagen Passat 1.6 TDI Bluemotion

 Volkswagen Passat 1.6 TDI Bluemotion

Bluemotion teknolojisiyle fiilen geçen yazın başında tanıştım. O tarihe kadar hakkında birkaç yazı okumuştum hepsi oydu. Ama yaz başında VW Türkiye için vereceğim bir eğitim öncesinde bu konuda benim de eğitim almam gerekiyordu. Almanya’dan gelen bir uzman, Volkswagen’in kombine edip verimli olarak kullanıma aldığı sistemi birkaç gün boyu bana anlattı. Deneme sürüşlerimizde sahiden de yakıt tüketiminde dikkate değer düşüşler elde ettik. Gerçi eğitimlerimizi Polo ve Golf Bluemotion ile gerçekleştirdik ama sistem ve hatta Golf’teki motor da aynı olduğu için gayet tanıdık bir teknolojiyle karşı karşıyayım. Passat aerodinamik yapısına fazlasıyla güveniyor olmalı ki Polo ve Golf gibi Bluemotion versiyonuna özel bazı düzenlemelere gerek duyulmamış! Bu iki modelde de burundaki hava akışını optimize etmek için tampon ve ızgarada, yanda da marşbiyelde minik rötuşlar vardı, bunlar Passat’ta yok. Öncelikle NEDC, yani New European Driving Cycle’dan söz etmeli. Artık yakıt ekonomisi ve çevresel kaygılarla emisyon normlarında kıskaç daralırken Avrupa da sürüş alışkanlıklarını değiştiriyor. NEDC, tam da bunları karşılayan, yakıt ekonomisi ile birlikte atmosfere salınan egzoz emisyonunu azaltmanın peşinde. Otomobilde sunulan bazı aerodinamik bazı düzenlemelere ek olarak benimsenen ekonomi odaklı doğru kullanım stili, Avrupalı sürücülerin yeni rotasını oluşturuyor. VW’nin öncelikle TDI motorlarında uygulamaya geçirdiği mentalite ile motor devri yükselmeden vites büyütmek, doğru hızlarda doğru viteslerde olmak esas alınıyor. Tabii toplam ekol, bu kadar basit uygulamadan ibaret değil.

Kalkışta duruşa kadar her  bir gaz emri, ara hızlanmalar, yavaşlamalar ölçülüp tartılarak gerçekleştiriliyor. Sürüş sırasındaki önlemler, otomobildeki teknolojilerle birleştiğinde gözlenebilir bir tüketim azalması ve kullanıcı için gözlenemez ancak vicdanı rahatlatan çevresel kazançlar elde ediliyor! Özellikle yüksek devir çevirmeyi seven Türk sürücüsü için çok da keyifli olmayacağı muhakkak bu yeni sürüş stilini destekleyen start/stop sistemi, düşük dirençli lastikler, vites uyarı göstergesi gibi aslında basit ama kombine kullanıldığında kazanca dönüşen minik sistemler, 1.5 tonluk bu büyük Volkswagen’de de görev yapıyor. Etkileyici olan şu ki, bu otomobil siz çok harcamak isteseniz de umduğunuz kadar harcamıyor. Engeller koyulduğundan değil, asla sanmayın ki hantal, ilerlemekte isteksiz, sıkıcı bir otomobil! Zaten ekonomik olan 1.6 litrelik TDI motor, uzun vites oranları ve Bluemotion konsepti, çok düşük tüketimler vaat etmekle kalmıyor, sağlıyor da!  Ama ben yine de altını çizerek vurgulamak isterim ki, tüm bu önlemlere karşın bir otomobil, ancak sürücüsünün kullanım stili kadar ekonomik olabilir! Her dizel otomobil için satın almadan önce yapılması gereken analizi Passat TDI Bluemotion’a da yapın ve fiyatı kullanım stilinize uyuyorsa asla kaçırmayın. Bir dizel otomobili satın alırken benzinli eşdeğerine göre ne kadar fazla ödeme yapacağınızı, o farkı dizelden sağlayacağınız yakıt ekonomisiyle ne vadede (kaç yılda, kaç kilometrede!) çıkartabileceğinizi hesaplayın. Gerçi artık litre fiyatıyla dizel, benzini de neredeyse yakaladı ama tüketimi az diye çok daha fazla ödeme yapıp körü körüne dizel otomobil tercih etmeyin! Unutmayın yakıt tasarrufu bir ya da birkaç depo ile değil, genel toplamda yapılır! Baştan benzinli eşdeğerine göre birkaç bin lira fazla ödeme yapıp sonra zarardan kar etmeye çalışmak çok da akıllıca olmayabilir! Örneğin Passat’ta 1.4 TSI benzinli ile 1.6 TDI arasında 7000 lira fiyat farkı var! Eğer az kilometre yapıyorsanız -7000 liradan dizel kullanarak kara geçmeniz biraz zaman alabilir!

Passat asla hantal diye nitelenemeyecek kadar canlı ve sessiz ivmeleniyor, ara hızlanmalarda şaşırtıcı ataklıklar gösterebiliyor, gidiyor gidiyor gidiyor, yakıt ibresi yerinden kımıldamıyor! İbre bozuldu zannediyorsunuz ama ilerlemeye devam ediyorsunuz, o hala kıpırdamıyor! Gerçi sonradan arayı kapatıp aşağı doğru süzülmeye başlıyor ama siz o arada bir depoyla 1000 km’ye merdiven dayamış oluyorsunuz! Dolayısıyla deneme sürüşüm boyunca 4.5 litrelik ortalamayla dolaştığım otomobilin tüketim eğrisinden çıkardığım sonuç şudur: Bu otomobille 100 bin km’ye ulaşana dek -ikmal için!- yapacağınız akaryakıt istasyonu ziyareti sayınız baştan belli. Bu arada çok kontrollü uzun yol sürüşlerinde tüketimi 3.5 litre düzeyine indirmek, 70 litrelik depo sayesinde menzili uzattıkça uzatmak sürpriz olmayacaktır!

1973 yılından bu yana orta sınıfta genişlik, ferahlık ve fonksiyonelliğe  adanmış olan Passat’ın özellikle bu versiyonda öne çıkan üstünlüğüyle başladık. 7 kuşak boyu  boyu segmentinin en popüler modellerinden olan otomobilin içini değerlendirdiğimde aslında öncülerinin amaç ve beklentilerinden sapma olmadığını gözlüyorum. Özellikle 1996’da tanıtılan beşinci kuşakta sınıfına ağırlığını koyan otomobil, onunla beraber segmentin premiumu oldu. Premiuma merdiven dayadı! Geçen yıl Klaus Bischoff ve Walter de Silva tarafından görünümü tazelenen otomobil, belki de tarihinin en dinamik, en yakışıklı döneminde.

 

İçine oturduğunuz zaman aradığınız birçok ekipmanı, en ideal yerleşimleriyle, en ergonomik şekilde, üstelik Alman titizliği ve kusursuzluğuyla bulabildiğiniz bir otomobil Passat. Hani ‘hata yok’ desem abartmış olmayacağım. Elbetteki malzeme kalitesinde kan kardeşi Audi’den esanslar bulamayacaksınız ama hayal kırıklığına uğratacak bir bölüm de göremeyeceksiniz. Krom çerçeveli göstergelerdeki ferah yerleşim, kokpit üzerindeki her kumandaya yansımış bir ekol sanki. Orta konsola yerleştirilmiş analog saat kimilerince zarif bulunabilir ama dokunmatik ekranlı bilgi panelinden gelişmiş yol bilgisayarına o kadar modern unsurun arasında bana biraz sırıttı açıkçası. Daha daha üst sınıflara mı özenmişti, bilemiyorum artık!

Otomobilin ferahlık hissi, eskilerin deyimiyle ‘yayla gibi’ koltuklarında sürüyor. Bu otomobilde rahat etmemek imkansız. Ön koltukların ideal sürüş pozisyonunu bulurken rahat ettirmeye yönelik çoklu ayar ünitesi, saniyeler içinde elektrikli olarak koltuk ayarına imkan veriyor. Arka koltuk yolcularıysa rahatça bacak bacak üstüne atabilir! Aracın cömert boyutlarının getirdiği ferahlık, kabin dışına taşıyor ve bagajda da sürüyor. Asimetrik olarak yatırılabilen koltukların ardında 565 litrelik bir hangar, eşyaları ağırlıyor!

Passat’ta geri kalmayı önleyen Auto Hold sistemi, dur kalklı trafikte araç durduğunda motora da durduran Start Stop sistemi, elektronik denge kontrol sistemi ve elektro hidrolek park freni gibi üniteler vites konsolu etrafına yani el altına toparlanmış. Kimi zaman bu kadar elektronik yoğunluğuna karşı dururum ama bu kullanım kolaylıklarına adapte olduğu zaman bazı şeylerin ne kadar kolaylaştığını görüyor insan.

Yakıtı koklayan motorun yolda neler yaptığına gelirsem, şüphe yok ki Passat bir performans otomobili değil. Ekonomik olarak konfor ve güvenle ulaşım sağlayan otomobilin yol tutuş özellikleri de küçümsenemez seviyede. 1.6 litrelik turbo beslemeli dizel motor, 1500-2500 d/d arasında 250 Nm’lik maksimum torkunu kullanıma sunarken otomobil çeviklikle hızını almış oluveriyor. Akıcılığı kesintiye uğratan hiçbir unsurun gözüme çarpmadığı otomobilde maksimum gücün 105 HP olması kimsede olumsuz etki yaratmamalı. Alt devirlerin yüksek torkla bezenmiş olması, Passat’a sözünü ettiğim ulaşım amaçları dahilinde gayet tatminkar performans sağlayabiliyor. Her üç donanım seviyesinde de ESP’nin yanısıra tork kontrol ünitesi MSR, elektronik diferansiyel kilidi EDL ve  çekiş kontrol sistemi ASR ile donatılan aracın sürüş dinamikleri oldukça etkileyici. Kendi ulaşım konsepti içinde hatasız grafik çizebilen otomobil, bu saydığım ekipmanlarla önden kaymaya karşı özel korunaklı hale getirilmiş. Özellikle zorlamama karşın Passat önden kaymaya belirgin direnç gösterdi. Kimi sürücüler süspansiyonun yumuşaklığından hoşlanmayabilir ama saydığım kriterler dahilinde Passat çok başarılı bir otomobil.

Volkswagen Türkiye, Passat 1.6 TDI Bluemotion için satış fiyatını Trendline donanım versiyonunda 68.300 liradan başlatıp Comfortline’da 74.000, Highline’da 87.000 lira olarak etiketlemiş. Açılır tavan isteyenler bu rakamlara her donanım seviyesinde 2050 lira daha eklemeli.