Geleceğin İstanbul Taksisi tasarlandı!
Bir dünya markası yaratmak vizyonuyla “Geleceğin Taksisi”ni geliştiren Karsan ve Hexagon Studio, “Geleceğin İstanbul Taksisi”ni tasarlamak üzere İDW kapsamındaki atölye çalışmasında yarışan gençleri seferber etti. 28 Eylül’de başlayan 3 Ekim tarihinde son bulan 144 saatlik heyecan verici, zorlu yarışın sonunda jüri üyeleri, 33 yarışmacıdan oluşan 3 grup arasından birinci grubu belirledi.
Karsan ve Hexagon Studio tarafından Geleceğin İstanbul Taksisi için belirlenen tasarım kriterleri şöyleydi:
1. Sürücü ve yolcu konforu ve kolaylıkları tasarıma dahil edilmeli.
2. Hem yolculara kaliteli hizmet vermek amacıyla yolcu bölümünün konfor ihtiyaçları hem de çalışma saati boyunca araç kullanan sürücünün bulunduğu sürücü bölümünün konfor ihtiyaçları karşılanmalı.
3. Engellilerin hayata katılımı giderek artmaktatır. Özellikle büyük metropoller bu konuda, kaldırımların düzenlenmesi, otel ve restoranların içinde düzenlemelerin yapılması bu yönde atılmış adımlardır. Benzer şekilde ulaşım alanında toplu taşım araçlarında giderek tekerlekli sandalye erişimi zorunluluk haline gelmektedir. İstanbul da benzer şekilde 2012 yılına kadar tüm toplu taşıma vasıtalarının engelli erişimine imkan verecek hale gelmesine karar vermektedir. Taksinin de bir şehir içi toplu taşıma aracı olduğu kabulu ile;
Engelliler kolayca araca binip inebinebilmelidirler. Engelli yolcu ile birlikte en az 1 yolcu beraber seyahat edebilmeli.
Yükseklik 1400 mm, genişlik 800 mm uzunluk 1300 mm ölçülerinde bir tekerlekli sandalye araç içine girebilmeli ve seyir yönüne paralel (diğer yolcular ile eşit koşullarda) seyahat edebilmelidir.
İşitme ve görme engelli yolcuların da diğer yolcular ile benzer kalitede ve kolaylıkta yolculuk yapabilmeleri, yolculuk sırasında dışarıdan yardım alma zorunluluklarının olmaması için tasarım özellikleri belirlenmelidir.
4. Yolcu bölümünün hacmi 4 yolcunun eşyaları ile birlikte rahat seyahat edebilmesine olanak vermelidir. Bagaj araç içine/ ya da bagaj alanına kolayca alınabilmeli.
5. Taksi içi ve dışında bilgi/ iletişim ve eğlence sistemlerini içerecek kavramsal çözümler oluşturulmalı.
Bu kriterlerle yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin uçak mühendisliği, endüstriyel tasarım, iç mimarlık ve mimarlık bölümünden elemeye kalan 11’er kişiden oluşan 3 grup öğrenci, 1 hafta boyunca “Geleceğin İstanbul Taksisi”ni tasarlamak için yarıştı. 144 saat süren yarış boyunca zorlu hava koşullarına rağmen Eski Galata Köprüsü üstünde yaşayan, günlerce uyumadan “Geleceğin İstanbul Taksisi”ni tasarlamak için çalışan gençler, ilk çalışmalarını 1 Ekim Cuma günü jüri üyelerine sundu. Karsan ve Hexagon Studio tarafından belirlenen yarışma kriterleri çerçevesinde jüri tarafından değerlendirilen tasarımlar arasından birinci seçildi. Yarışan diğer 2 grubun yarattığı tasarımların ¼ prototipleri yapılırken, birinci grubun tasarımı 1/1 ölçülerde maket olarak hazırlandı ve Karsan – Hexagon Studio sponsorluğunda 3 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen “Ödül Töreni”nde sergilendi.