Reklam

Peugeot RCZ Evolution

 Peugeot RCZ Evolution

Peugeot RCZ Evolution
1970’lerin 504 Coupe’si gibi bir Pininfarina tasarımı olan “halk Ferrari’si” lakaplı 406 Coupe’nin adult elitizmi yanında saraydan çıkmış görünen RCZ kesinlikle daha genç ve trendy. En önemlisi de sürüş dinamikleri Alman soslarıyla bezeli bir keyif makinesi bu…
Finansal bilançoları bu kadar kötü giderken uzun yıllardır en iyi ürünlerini peşpeşe yollara çıkartan başka marka var mıdır? Peugeot, BMW’nin motor desteği sayesinde ürün olarak belki de en performanslı modelleriyle özellikle genç gönülleri fethediyor. Böylesi bir dönem, en son 205 GTI’ın etaplarda ve yollarda fırtınalar estirdiği, 405’in prestijiyle dolaştığı yıllarda yaşanmıştı ki o dönemler de bu otomobillerin sorunları neredeyse modeller kadar çok tanınırdı. Şimdiyse 208, 308, 508 ve çift sıfırlı modeller, BMW motorunun payıyla prestij kazanıyor. Fransız üreticinin 308 platformu üzerinde inşa ettiği coupe modeli RCZ de Alman tekniğiyle aşılanmış sağlıklı bir model olma yolunda ilerliyor. 2009 yılı sonbaharında sahneye çıktıktan sonra coupeler arasında dikkate değer bir yer edinen otomobil, geçtiğimiz yılın sonbaharında akan makyajını bir tazeledi, gitti fön çektirdi, istenmeyen tüylerini aldırdı, daha da güzel oldu.

Peugeot RCZ Evolution
Peugeot RCZ’in geçirdiği tazelenme operasyonu gövde ebatlarını etkilemiyor, sadece bakışlar daha iyileştiriliyor, kaliteye yönelik bazı müdahaleler var, tutunmayla ilgili kazançlar da olmuş. Agresif görünümlü coupe artistik puanlarda yine kazanan durumunda. Far ve tampon yapısı yenilenirken yeni logo ilk kez RCZ’te kendisine yer bulmuş. Farların tasarımı yenilenirken füme camın arkasında pençe şeklinde 6 tane LED’li bir tasarım var… Fransız üreticinin geçmişinde 504’ten 406’ya birçok gösterişli coupe var ama RCZ gerçekten çok saldırgan, çok başka görünüyor. Ama bir o kadar da zarif görünüyor. 1970’lerin 504 Coupe’si gibi bir Pininfarina tasarımı olan “halk Ferrari’si” lakaplı 406 Coupe’nin adult elitizmi yanında RCZ kesinlikle daha genç ve trendy duruyor. Bunu ne otomobilin Peugeot usulü çekik gözlerine ne de kaslı yan panellerine bağlıyorum. Yuvarlak hatlarla gelip küt biten arkasına da değil elbette! Neyse, Audi TT’yi çağrıştıran coupe formunun en tahrik edici yanı, şüphesiz çift bombeli tavan, ona kombine edilmiş dalgalı arka cam ve kenarlarındaki alüminyum kuşaklar.
Dışardaki durum bu, kabine geçtiğimdeyse yabancılık çekmiyorum ama fark edilir bir kalite artışı gözlüyorum. Böylesini Fransa sınırları içinde pek yapmıyorlar, belli ki otomobil Almanya’dan geçmiş, Bavyera’nın bir havasını almış gelmiş. Yaramış da!..
Kokpitte kullanılan malzemelerin kalitesi artırılırken tokluk hissi de fark edilir şekilde yükseltilmiş. Kapıların açılma kapanma sesleri bile Peugeot gibi değil. Tamam RCZ’te hep yüksek kalite arayışı vardı ama şimdi daha bir çekici geldi.

Peugeot RCZ Evolution
RCZ’nin kokpit yapısı Peugeot için pek de yabancı sayılmaz. Ana hatlarıyla 308 kokpitinin elitleştirilmiş ve sportif kimlik kazandırılmış ileri modu gibi görünen kokpit yapısı, sürücüye tam yetkiyle donatılmış hissini veriyor, tüm kumandalar el altında ve tempolu sürüşlerde bakmadan da risksiz kullanılabiliyor. Çift sıra dikişli deri kaplı kokpit yapısı, modern analog göstergelerle bezeli. Tabii ki bu klasizmin yanında LCD panellere sığdırılmış onlarca bilgi de unutulmamış. Oturma pozisyonuna göre park freni kolunun konumu, iyi seçilmiş. Cam çerçeveleri olmayan kapıyı çektiğimde tok bir sesle kapanıyor, merakım hız arttıkça camların rüzgar sesi alıp almayacağı oluyor. Bu bende her kapı camları çerçevesiz olan otomobilde merak konusu olmuştur. Ne yazık ki eskiden beri otomobil üreticilerinin başında derttir bu sorun… İnanılması güç ama hala bu sıkıntıyı yaşayan otomobiller var…

Peugeot RCZ Evolution
Motorlar MINI’den
BMW kökenli, MINI Cooper familyasının farklı modellerinde kullanılan 1.6 litrelik motor, yapılan düzenlemeyle yeni görev yerinde 156 HP üretiyor. Direkt benzin enjeksiyonlu turbo beslemeli motor, kontak anahtarını çevirdiğim anda homurdanmaya başlıyor. Zannederim gitmek istiyor. Zaten gövdenin öne yüklenmiş görünen tasarımını düşünürsek pek de durmaya üretilmemiş gibi. Tok homurtuyla ilerlemeye başlıyorum. Sert süspansiyon ve düşük lastik profillerinin de payıyla gelen tıkırtılar hariç sürüş ritüelini etkilemeyen bir akıcılık gösterisi başlıyor. Peugeot modellerindeki otomatik şanzımanları oldum olası beğenirim, RCZ’de de akıcılığı kesmeyen, performansa ayak uydurabilen bir tempo seziliyor. Otomobilin gaz tepkileri hayli çevik, ne de olsa kökeni belli. Eh Peugeot da kendi karakterine uyarlamış, belki 156 HP çok yüksek değil ama yine de ortaya yırtıcı bir coupe çıkıyor. Kulağını gaz emirlerine kabartmış şekilde bekleyen otomobil, komut verdiğimde yere güçlü tutunan pençeleriyle adeta tırmalayarak hızlanıyor.

Peugeot RCZ Evolution
İnsana güven veren stabilite ve viraj özellikleri sergileyen RCZ, ancak dar açılı dönüşlerde gaz verildiğinde kayma eğilimi gösterebiliyor. Tabii bu da sürücünün gözü karalığıyla ilgili bir durum, yoksa optimal sürüşlerde böyle kayma ihtimali, normal bir sürücünün hayatında ‘kuru zeminde ESP’nin çalışma ihtimali’ kadar düşük! Ama asla stabilite riski gözlenmiyor, yola iyi oturuyor. Gazı esirgemezseniz ortaya şöyle bir performans çıkıyor. 2. vitesi 120’de bitirip 3. viteste 150’ye uzanıyorsunuz. Dördüncü viteste devri 200 km/s ile bitirip ip gibi uzamaya devam edebiliyorsunuz. Ve o sırada ağzınızdan “turbo güzel şey” kelimeleri dökülüyor zevk salyalarıyla birlike!.. Açıkçası 5 ve 6. viteste işin boyutunun nerelere geleceğini görebilecek yol bulamadık. İstanbul, çevre otoyollarıyla beraber artık böyle bir şehir…

Peugeot RCZ Evolution
Spoyler meselesine gelirsek, ilk olarak 20 yıl kadar önce Porsche’nin hıza göre hareketli hale getirdiği bagaj üstü spoyler, RCZ’de de iş başında. Otomobilin aerodinamik yapısını destekleyen kanat, 85 km/s üzerine çıkıldığında otomatik olarak ilk pozisyonuna doğru açılıyor. Hız 55 km/s’nin altına inerse tekrar kapanıyor. Yok hızlanma devam eder de 155 km/s’nin üzerine çıkılırsa ikinci pozisyonuna açılıyor. Bu pozisyonda da otomobil 145 km/s’ye düşene kadar kalıyor. Kulağa da göze de hoş geldiği kesin ama bütün bu renkli animasyonu sakın hareket halindeyken izlemeye kalkışmayın! Bu hareketlenmeleri çok merak edenlere ya da her hızda spoyleri açık tutmayı arzulayanlara kabin içinde bir düğmeyle açma kapama imkanı da sunulmuş…
Otomobilin performansı, gücü ve torkuyla orantılı olarak ağızları açık bırakan düzeyde değil. Şaşırtıcı olan şey yakıt tüketimi. Normalde turbo, kontrolü zor ve ekonomi için pek de matah olmayan bir unsurdur. En azından sürücülük kültürü gelişkin olmayanlar için yakıt tüketimini kolayca kontrolden çıkartabilir. Ama bu motor, daha önce MINI Cooper S’te de şahit olduğum üzere ilginç bir şekilde az yakıt tüketiyor. Yüksek tempolu sürüşlerde bile 100 km tüketim ortalaması 9 litre civarında gerçekleşen otomobil, bu kimliğiyle alkışı hak ediyor. Bu güzel otomobilin güç seviyesine özel bir adı olmaması, daha uygun fiyata “fiyaka” getiriyor olsa da 200 HP’lik versiyondan bir şekilde ayrışmalı. Zira ona haksızlık oluyor… 31.900 Euro fiyatlı bu otomobil, 44 HP eksiğiyle arkadan itişli Subaru BRZ kadar yırtıcı değil belki ama kullanıcısını gayet tatmin edebilecek nitelikte. Onun birebir rakibi sayılabilecek 200 HP’lik RCZ, 33.250 Euro’ya satılıyor. Kullanıcının önden çekiş/arkadan itiş-saraylı/sokakçocuğu ayrımına bakan keyifli ama zor bir tercih…
Bana göre otomobilleri birbirinden ayıran sahip oldukları ruhlardır. Kimilerinden hemen inmek istersiniz, kimilerinden hiç inmek istemezsiniz ama kimilerinden indikten sonra da kapıları kilitleyip eve yürürken arkaya dönüp bir öpücük atmak istersiniz… Peugeot RCZ, benim öpücük yolladıklarımdan biri oldu…

Peugeot RCZ Evolution
(+) Zevkli sürüş, hızlı yanıtlar, yakıt tüketimi, artırılmış kalite, stabilite
(-) Özel kodu olmaması 200 HP’lik versiyona haksızlık

Peugeot RCZ Evolution
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1598
Motor gücü (HP): 156 HP/6000 d/d
Maksimum tork (Nm): 240 Nm/1400-4500 d/d
Vites kutusu: 6 ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 217
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.0
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 8.9/5.1/6.4
Ağırlık (kg): 1275