Renault Nissan ortaklığı 15 yaşında
Renault-Nissan İttifakı gelecek dönemlerle ilgili bütünleşme dalgasını başlatmadan sadece birkaç gün önce 15. kuruluş yılını kutluyor.
Renault ve Nissan, Renault’nun o dönem iflasa yakın olan Nissan’dan yüzde 36,8 hisse almak için 643 milyar Yen (o tarihte yaklaşık 5 milyar Avro ya da 5.4 milyar ABD doları) yatırım yaptığı 1999 yılında bir araya geldiler. O dönemden bu yana, iki şirketin 1999’da 4,8 milyon adet olan satışları 8,3 milyon araç seviyesine ulaştı ve birlikte dünyanın en büyük otomobil gruplarının arasına girdiler. Renault bugün itibariyle Nissan’ın yüzde 43,4 hissesine sahip ve Nissan’ın elinde de yüzde 15 Renault hissesi bulunuyor.
Otomotiv sektörünün en uzun ömürlü ve en verimli çapraz kültürel ortaklığı Renault-Nissan İttifakı kuruluşunun 15. yılını kutluyor. Yeni İttifak liderleri 1 Nisan’dan itibaren Mühendislik, İmalat ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Satın alma ve İnsan Kaynakları alanlarında ortak operasyonlar için hazırlık yapıyor. Bu yakınlaşma ve ortak çalışma ile sinerjilerin 2016 yılında 4,3 milyar Avro’ya çıkarılması hedefleniyor. Renault-Nissan İttifakı Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn “Renault ve Nissan birlikte küresel ayak izlerini önemli ölçüde artırdılar ve her bir şirketin tek başına yapabileceğinden çok daha geniş miktarda ölçek tasarrufları elde ettiler” şeklinde açıklamada bulundu ve ekledi “Renault ve Nissan farklı markalarını ve kurumsal kültürlerini besleyerek ve aralarındaki sinerjiyi maksimum düzeye çıkararak 15 yıldan beri benzersiz bir rota izlediler.”
Renault-Nissan İttifakı bugün otomotiv sektörünün en uzun ömürlü ve en verimli çapraz kültürel ortaklığı – şirket tasfiyeleri ile bilinen bir sektörde örnek oluşturan bir iş ortaklığı olmuştur.
İttifak, 2013 yılında Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi AVTOVAZ dahil toplam 8,3 milyon satış yaptı. Renault-Nissan İttifakı, dünyanın dördüncü büyük otomobil grubu olarak, dünya çapında 10 araçtan birini satıyor. İttifak’ın sekiz markası var: Renault, Nissan, Renault Samsung, Infiniti, Venucia, Dacia, Datsun ve Lada.
İttifak, 2013 yılında yeni bir rekor kırarak yaklaşık 2,8 milyar Avro’luk sinerji yarattı. Sinerjiler, maliyet düşürme, maliyetten kaçınma ve gelir artışlarından kaynaklanıyor. Her yıl sadece yeni sinerjiler veya sinerji artışları dikkate alınıyor (kümülatif sinerjiler değil).
1 Nisan tarihinden itibaren Mühendislik, Üretim ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Satın alma ve İnsan Kaynaklarındaki yakınlaşmaların ardından bu miktarın 2016’ya kadar minimum 4,3 milyar Avro’ya çıkması bekleniyor.
Yakınlaşma, İttifak’ın 15 yıllık gelişiminde yeni bir aşamayı işaret ediyor. Yakınlaşma planı kapsamında, belirlenen dört temel fonksiyon, her fonksiyona atanacak İttifak Genel Müdür Yardımcısı ve uygulamayı denetleyecek Yönetim Komitesi aracılığı ile Renault ve Nissan tarafından ortaklaşa yönetilecek.
Gelişmekte olan pazarlarda büyüme
Renault-Nissan İttifakı, 1999’da kurulduğunda, toplam grup satışlarının ancak yüzde 1’i, BRIC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’de yapılıyordu. 2013 yılında ise, grup satışlarının yüzde 30’dan fazlası sadece bu dört ülkeden geliyor. Ayrıca yine 2013’te İttifak, CMF-A adı verilen, gelişmekte olan pazarlar için özel olarak geliştirilmiş tümüyle yeni ortak bir araç platformunu üretmeye başlattı.
Renault-Nissan ayrıca sıfır-emisyonlu ulaşım konusunda da öncülük yapıyor. Nissan LEAF modelinin satışa sunulduğu Aralık 2010’dan 2013 yılına kadar, Renault ve Nissan tüm büyük otomobil gruplarının toplamından daha fazla miktarda dünya çapında kümülatif 134 bin adet sıfır emisyonlu (elektrikli) araç satmış bulunuyor.
1999’dan beri, İttifak dünya çapında yeni projelere imza attı ve ortaklıklar kurdu. İttifak, bugün Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi AVTOVAZ’ı kontrol eden bir ortak girişimde çoğunluk hissesine sahip. İttifak’ın, ayrıca Alman Daimler, Çinli Dongfeng Motor, Hintli Ashok Leyland ve Japon Mitsubishi Motors ile önemli stratejik ilişkileri bulunuyor.
Renault-Nissan İttifakı, AVTOVAZ ve Nissan’ın Çinli Dongfeng Motor ile ortak girişimi Dongfeng Nissan Passenger Vehicle Company dahil, dünya çapında yaklaşık 450 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor.