Mazda3 1.5 SkyActive Power
Ardı ardına tanıttığı stil sahibi kaliteli modelleriyle dikkat çeken Mazda, pazarlama konusundas aynı büyüklükte adımlar atamıyor. Bu güzel otomobil de bu stratejinin kurbanlarından olmaya aday!
Mazda, Türkiye’de ilginç bir yol izliyor. Marka olarak globalde en etkileyici modeller ardı ardına tanıtılırken, 1990’ların başındaki görkemli dönem tekrarlanabilecekken ülkemizde son derece kısıtlı adetlerle adeta kendi ayağına ateş ediyor. “Varlığı yokluğu bir” şeklinde özetlenebilecek bu durum, Mazda2’de de böyle olmuştu. Mazda6’da da öyle oldu. Son zamanlardaki en ilgi çekmeye aday model Mazda3’te de pek bir şey değişmeyecek, belli. Kompakt sınıfta gayet nitelikli bir otomobil geliştirilmiş olmasına karşın neredeyse kimsenin aklına gelmeyecek bir sessizlik içersinde yol alınmaya çalışılıyor.
İlkbaharda yapılan lansmanda açıklanan 1000 adetlik yıl sonu hedefi, durumu netleştirmişti aslında ama test aracımızın durduğumuz birkaç yerde “Mazda Türkiye’de hala var mı?”, “Mazda mı kaldı?” gibi hayret dolu sorularla karşılaşmamız noktayı koydu! Eskiden otomobil yoksa ticari araçla rağbet görürdü Mazda, şimdi o da yok. Showroom ve servisler de gizli olsa gerek… Pek ortada görünmüyorlar. Belçika’dan yönetimle bu kadar… Tabii şirket stratejisidir, bilemeyiz…
Otomobil yayıncılığı yaptığım son 15 yılda ilk kez gördüğüm üzeri böylesi giydirmelerle teslim edilen test aracımız, biraz reklamı bedavaya getirme (!) gayretine alet olmuş gibi görünse de Mazda3 asla bu durumu hak edecek bir otomobil değil. Japon üretim felsefesi gereklerinden “hafifliğe” pek prim vermeyen Mazda3, son derece oturaklı, tok ve güven veren bir karaktere sahip. Red Dot Tasarım ödüllü şık elbisesiyle sıkıcı Japon tasarımlarına alternatif yaratabilmiş olan otomobil, karakter sahibi ızgarası, kaslı kaput ve profil yapısıyla çok dikkat çekici. Arka kısımdaydaysa Alfa Romeo hatlarını anımsatan tasarım fark ediliyor. Son zamanlarda yeni projelerde yakınlaşan iki marka belki de tasarımda da işbirliğine girmiş olabilir. Ama iki marka da risk taşıyor, beraber tökezlemesinler de! Otomobili üzerinde taşıyan platform Ford Focus’a ait. 4460 mm uzunluğundaki otomobilin yüksekliği 1450, genişliğiyse 1795 mm. Boyutlardan gövdenin Focus’a çok yakın olduğu anlaşılabilir. Mazda3’ün aks mesafesi ise 2700 mm.
Kabinde geleneksel Japon ucuzculuğu ve sadeliğinden eser yok. İşçilik hatasız, kalite belirgin şekilde yüksek. Mazda 323’teki gibi alçak tasarımlı, soft touch malzemeden üretilmiş kokpit, metal kaplamaların da desteğiyle gelen modern yapısıyla fark ediliyor. Kokpit üzerindeki ekranda navigasyondan audio ayarlarına birçok fonksiyon, orta konsoldaki 7 inçlik Aktif Sürüş Ekranı’ndan yönetiliyor. Gösterge tablosunda hız saati minik kaldığından takibi head up display üzerinden yapmak gerekiyor. Onun da oturma pozisyonu ya da sürücü boyuna göre ayarlanması gerekli. Doğrusu head up display yükseklik ayarını bu ekrana taşımak pek de iyi bir fikir değil, ben Aktif Sürüş Ekranı’nda ikinci gün buldum! Kapı kolları ve direksiyon üzerindeki karbon kevlar desenli plastikler bile sırıtmıyor, kalite algısına gölge düşürmüyor. Torpido gözünün kapağı bile kontrollü açılıyor.
Şık döşemelere sahip koltuklar sportif tasarımlı. Sunulan oturma alanları ve diz mesafeleriyse Ford Focus’tan çok farklı değil.
Dünyada downsizing devrimi yapılmış, birçok marka küçük hacimli motorlarda turbo desteğiyle yüksek güç elde edebilmişken Mazda3, Türkiye’de sadece bu 1.5 litrelik atmosferik motorla satılıyor! Mazda motor gamında yer alan SkyActiv-G I4 kodlu motor sadece 118 HP üretiyor. Kağıt üzerinde rakiplerine göre zayıf kalan motor, yırtıcı bir ses yaymasına karşın pek de randımanlı değil. Diğer bir deyişle çıkardığı ses kadar hızlanmıyor. Aslında Mazda3 için Avrupa spectlerinde 1.5 litre 99 HP’lik G100 kodlu motordan söz ediliyor ama bu, modeli satmak Türkiye’de alay konusu yapabilir.
Yeterince ifade edilmediğini düşündüğüm SkyActive konseptini kısaca açıklayalım; hi-tech üretim yöntemleriyle motoru ve aktarma organlarını hafifletip daha da verimli hale getirmeye çalışan bu mühendislik, bu otomobilde kendisini belli etmek istiyor. Ama otomatik şanzımanla hızlanmaları ağırlaşan otomobil, şehir içi yakıt tüketiminde 10 litrenin altında değerleri sadece kağıt üzerinde sunabiliyor. İstanbul trafiğindeki genel manzara 100km/9.5-10lt civarında.
Otomobile dair en olumlu özellik başarılı sürüş karakteri. Gerek direksiyon tepkileri ve gerekse yol tutuş konusunda sınıfının en iyilerinden biri olan Mazda3, frenajda da güçlü, güven veriyor. Tabii kullandığımız otomobilde 18 inçlik jantlar olduğunu eklemeliyim. Buna karşılık rahatsızlık verici bir sertlik yok. Hızlanmadaki atalette de güçlü yol tutuşta da önemli etkisi olacağı tartışılmaz. Tabii yüksek yakıt tüketiminde de!.. İdeal değerler için 16 inçlik jantlarla denemeli.
Otomatik şanzımanın tepkileri gecikmesiz, yeterince çabuk. İstendiğinde kol sola çekilerek manuel kullanılabildiği gibi direksiyon üzerindeki kollarla da manuel vites değiştirmek mümkün.
Mazda, bu motorla düşük satış hedefleri açıklamakta haklı. Zira genç ve orta yaş grubu, çok güzel bir otomobil olmasına karşın gücünden dolayı mesafeli duracaktır, yaşlı kesim içinse küçük gelmesi muhtemel. Yıllardır hiçbir otomobilde dik yokuş tırmanırken klimayı kapatma gereği duymamıştım.
Otomobilin yalıtımı kadar motorun rölanti sessizliği de övgüye değer. Çalışıp çalışmadığı gösterge tablosundan anlaşılabilecek kadar sessiz olan motor, otomobil hızlanırken ise tiz çığlıklar atıyor!
Aslında Japon üreticiler arasında en kaliteli üretimleri yapan Mazda, genelde tümünün peşinde olduğu “Avrupalı kullanıcıların beklentileri” meselesinde çözüme ulaşmış durumda. Ama bilinçli bir seçim değilse markanın butik kalmasının nedenleri başka yerlerde aranmalı.
Mazda3, 60.600’TL’den başlayan hatchback ve 55.500 TL’den başlayan sedan gövde formlarında Motion, Reflex ve Power versiyonlarıyla satılıyor. Test otomobilimiz Mazda3 1.5 Power’ın fiyatı ise 72.000 TL’den başlıyor.
+ Tasarım
+ Rölantide çok sessiz
+ Konforlu ve akıcı sürüş
+ Kaliteli iç mekan
+ Zengin donanım
– Zayıf ivmelenme
– Yüksek yakıt tüketimi
– Küçük ve sıkışık göstergeler
Mazda3 1.5 SkyActive Power
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1496
Motor gücü (HP): 118@4000
Maksimum tork (Nm): 150@4000 d/d
Vites kutusu: 6-ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 190
0-100 km/s hızlanma (sn): 10.4
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.1/4.3/6.5
Ağırlık (kg): 1276
U/G/Y (mm): 4465/1795/1450
Aks mesafesi (mm): 2700