Renault sahaya iniyor: İşte Kadjar
Renault yepyeni modeli Kadjar ile C Crossover segmentinde ağırlığını hissettirmek istiyor. Nissan Qashqai’nin kan kardeşi Kadjar biri benzinli ikisi dizel, üç motor seçeneğiyle piyasada.
C Crossover pazarında işler kızışıyor. Renault’nun yeni modeli Kadjar, başını kan kardeşi Nissan Qashqai’nin tuttuğu kulvarda Peugeot 3008, Hyundai’nin tamamen yenilediği Tucson, Kia Sportage ve VW Tiguan ile mücadele edecek. Renault Kadjar 69.500 TL ile 94.700 TL arasındaki fiyatlarla satışa sunuluyor. Araçta 130 HP’lik 1.2 litre hacimli TCe benzinli motorun yanısıra 110 HP’lik 1.5 litre hacimli ve 130 HP’lik dört tekerlekten çekişli 1.6 litrelik dCi dizel motor seçenekleri yer alıyor. Kadjar’da şimdilik sadece 1.5 dCi’de yer alan çift kavramalı EDC otomatik şanzıman, 2016’dan itibaren 1.6 dCi’de de sunulacak. İspanya’daki Palencia tesislerinde üretilip 70’ten fazla ülkede satılacak araç, 2016’dan itibaren Çin’de de üretilecek.
Dünya lansmanı için bulunduğumuz İspanya’da Kadjar’ın yol ve arazi kullanım özelliklerini gözlemledik. Renault’nun yeni Espace ile başlayan C Shape tasarım anlayışıyla şekillendirdiği Kadjar, gerek platformu gerekse motor gamıyla Qashqai ile kan kardeşi. Ama iç ve dış tasarım ile donanım açısından önemli farklılıklar bulunuyor. Clio 4’ün başlattığı C formlu LED far tasarım ekolüne otomobilin gösterge tablosundan arka aydınlatma grubuna birçok yerde rastlamak mümkün. 4449 mm’lik boyu, Qashqai’den 74 mm daha uzun. Yerden yüksekliği 200 mm olan gövdenin toplam yüksekliğiyse 1607 mm. Özellikle 4×4 versiyonda önem kazanan 18 derecelik yaklaşma ve 28 derecelik ayrılma açıları dikkate değer. Bütün versiyonlarda ön ve arka alt kenarların gövdeden farklı renkteki kaplamaları, hem görünüm hem de koruma açısından etkili.
Kabinde Renault’nun başka bir standarda geçtiği gözleniyor. Şık deri kaplı koltuk tasarımlarında olsun, deri kaplı kokpit bölümleri olsun, araçtaki kalite algısını yükseltiyor. C Shape tasarımına uygun TFT gösterge tablosu, adeta pilot kokpitinden alınmış gibi, bilgiler rahat görünüyor, karmaşadan uzak. Orta konsoldaki 7 inçlik TFT ekranda navigasyondan müzik sistemine ve tabii Renault’nun infotainment ara yüzü R-Link 2’ye birçok fonksiyonu ağırlıyor. Kişiselleştirilebiliyor, kullanımı net ve karmaşık olmayan ekran her yaştaki kullanıcılara hitap ediyor. Bu ekranda park asitanı, hız limitleri, aynada kör nokta ayarları gibi sürüş destek sistemleri de ayarlanabiliyor. Deneme aracımızda cam tavanlı olan Kadjar’ın kabininde arka koltuk yolcuları için tabandan tavana 910 mm’lik bir “ferahlık” var. Aracın 472 litrelik bagajı, arka koltuk sırtlıkları Easybreak katlama moduyla tek tuşa dokunup yatırılarak 1478 litreye kadar genişletilebiliyor. Ön yolcu koltuk sırtlığının da yatırılabilmesi, gerektiğinde kabinde 2.6 metrelik bir alanı ifade ediyor ki bu da kayak, snowboard ya da surf taşıyabilmek anlamına geliyor. Çeki demiri de eklenebilen Kadjar gerektiğinde 1.8 tona kadar römork çekebiliyor.
Kadjar’ın süspansiyon sertlik dozu, hem karayolu hem hafif arazi koşullarında tutunma ve konfor seviyesini makul düzeyde tutabiliyor ve sistem çok da sessiz çalışıyor. Direksiyon tepkileri de alışılmış Renault karakterine göre çok daha direkt ve keskin göründü. Dört tekerlekten çekişli model, hafif arazi koşullarında ya da kaygan yüzeylerde uygun lastikler kullanıldığında AllMode 4×4 sistemi sayesinde keyifli sürüş özellikleri elde edilebilir. LOCK modunda sürekli dört tekerlekten çekişli kullanılabilen Kadjar, Auto modunda şartlar gerektirdiğinde otomatik olarak dört tekerlekten çekişe geçiyor. 2WD moduna alarak yakıt tüketimini kontrol altında tutmak için Kadjar’ı sadece önden çekişli kullanmak da mümkün. Ama diferansiyel kilidi bulunmadığı akılda tutulmalı.
Genel sürüş özelliklerini çok iyi bulduğumuz Kadjar’da rüzgar sesini duyduğumuz anlar oldu. Büyük aynalar ve cam fitillerinden gelen ses, Bardenas’ta çok rüzgarlı bir güzergahta yaptığımız yolculukla da ilgili olabilir ama bu sesler Qashqai’den de tanıdık. 1.2 litrelik motorlu versiyonda Renault’nun tipik defolarından biri olan gaz emirlerine tepkili vites kolu dikkatimizi çekti. 2000’lerden bu yana Megane’dan Scenic’e birçok modelde nesillerce süren bu vites kolu hareketliliği, kimseyi rahatsız etmiyorsa artık markanın bir özellik sayılabilir! 1.6 dCi AWD versiyondaki 320 Nm’lik yüksek tork çıkışıysa etkileyici çekiş sağlıyor.
Kadjar’ın Energy motor ailesi, diğer Renault ve Nissan modellerinden tanıdık. Tek benzinli motor seçeneği 1.2 litrelik TCe 130, 2000 d/d itibariyle 205 Nm’lik maksimum torkunu kullanıma sunuyor. Düşük hacim kimi kullanıcılara yetersiz gelebilir ama modern motor teknolojilerinde artık turbo desteği sayesinde büyük hacimler yük olmaktan öte bir anlam taşımıyor. Motorun sessizliği kadar 5.6 lirelik ortalama yakıt tüketimi de dikkat çekici.
Renault’un 2004’ten bu yana 1.3 milyon adet satılmış bestseller 1.5 dCi motoru, Kadjar’a da ekonomik performans sağlıyor. 110 HP’lik motor, 6 ileri manuel ya da 6 ileri çift kavramalı EDC vites kutusuyla da alınabiliyor.
Kadjar’ın Energy dCi 130 motor seçeneğiyse 1.6 litrelik bir dizel. 320 Nm maksimum tork çıkışı sunabilen motor, 4.3 litrelik ortalama tüketimiyle de iddialı. EDC otomatik şanzıman 2016’dan itibaren 1.6 litrelik dCi’de de sunulacak. Bu gelişmiş vites kutusu, Nissan’ın Qashqai’de sunduğu sürekli değişken oranlı CVT otomatik şanzıman ile müşteri tercihini etkileyebilecek özellikte.
Kadjar’da giriş modeli 1.2 Turbo, sadece Icon donanmıyla satışa sunulurken diğer iki dizel motorlu versiyon Icon ve Touch donanım paketleriyle satılacak. Touch paketinde ADAS (İleri Sürüş Destek Sistemleri) Şerit Takip Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Geri Görüş Kamerası, 360’ Park Destek Sistemi, Aktif Acil Fren Destek Sistemi gibi gelişmiş donanımlar dikkat çekiyor. Touch donanımında sunulan Bose hoparlör sistemi ve Renault’nun yeni anahtarı, imajı daha da yükselten önemli detaylar.