Reklam

Continental’den teknoloji şovu

 Continental’den teknoloji şovu

CONTINENTAL_PP_AR-HUD_NAVIGATION01
Continental’in iki senede bir düzenlediği ContiTech Show 2015 etkinliği bu sene Almanya, Hanover’daki ContiDrom tesislerinde yapıldı. Etkinlikte, Continental’in yeni nesil sürüş teknolojileri, araç ve sürücü entegrasyonuna yönelik gelişmeleri, frenleme ve yol tutuş performansındaki son yenilikleri ve Ar-Hud ile eHorizon gibi yeni nesil bağlantı teknolojileri tanıtıldı. Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental, Almanya’nın Hanover kentinde yer alan Contidrom tesislerindeki Otomatik Kapalı Fren Analiz Tesisi (AIBA)’da düzenlediği Tech Show 2015 etkinliğinde, yeni nesil araç teknolojilerine yön veren sistem ve ürünlerini tanıttı. Katılımcılar, Continental’in sunduğu yenilikleri Otomatik Kapalı Fren Analiz Tesisi (AIBA)’da deneyimleme fırsatı yakaladı. 2012 yılında, Continental tarafından Contidrom test merkezinde resmi olarak kullanıma sunulan AIBA dört mevsim lastik testlerinin yapılabildiği donanıma ve sürücüsüz test araçlarına sahip.

Continental’in lastik bölümü dahil fren sistemleri, motor ve şasi sistemleri ve elemanları, aletle donatım, infotainment (bilgilendirmeli eğlence) çözümleri, araç elektroniği ve teknik elastomer ürünleri departman yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte maksimum yol tutuşuna yönelik yenilikler de katılımcılarla paylaşıldı.


Maksimum Yol Tutuşuna Yönelik Yenilikler
Continental Lastik Bölümü çeşitli çalışmalarla lastik sektörüne damgasını vurmaya devam ediyor. Bu çalışmalar ve yenilikler arasında yaz lastik modelleri, benzeri olmayan özel lastik test tesisi, spor ayakkabı tabanı için geliştirdiği özel kauçuk bileşeni ve karahindiba köklerinden üretilen doğal kauçuk malzemeleri öne çıkıyor.

Continental’in birbirini izleyen iki ayrı lastik jenerasyonu olan ContiPremiumContact 5 ve ContiPremiumContact modelleri arasındaki farklılıklar, Continental’in lastik geliştirme konusunda sağladığı inanılması güç teknik iyileştirmelerin en iyi kanıtı niteliğinde. Özellikle ıslak zeminde yol tutuş performanslarına ilişkin farklılıklar son olarak, Contidrom’daki ıslak zeminde yol tutuşu parkurunda, ContiPremiumContact 5 lastiklere sahip 3-serisi BMW modeli ile ContiPremiumContact lastiklere sahip 1-serisi (2015) BMW aracıyla eğitmenler liderliğinde gerçekleştirilen 2000 test sürüşü sonucunda ortaya konuyor.


Hibrid araçlar için Yeni Conti.eContact
2014 yılının Haziran ayında, hibrit otomobillerin gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilen ve sektörde ilk niteliğinde olan yaz lastiğini piyasaya süren Continental, dört farklı teknolojiyi bir araya getiriyor. Yeni Conti.eContact modeli, AB lastik etiketi üzerinde diğer performans kriterlerinden ödün vermeksizin, düşük gürültü düzeyiyle ıslak zeminde yol tutuş performansı ve yuvarlanma direnci özellikleri bakımından “A” sınıfında yer alıyor. Lastiğin ıslak zeminlerde gösterdiği üst düzey performans, Contidrom’un ıslak zeminde yol tutuşu test parkurunda, son model C-Sınıfı Mercedes-Benz marka araçların hibrit versiyonları ile bizzat test edilebiliyor.

Adidas Ayakkabıları için Continental Traction Bileşeni
Continental, 2007 yılından bu yana ayakkabılarının yüzey tutuş özelliklerinin geliştirilmesi için Adidas ile birlikte çalışıyor ve farklılaşan gereksinimlerin karşılanması için özel olarak tasarlanan çok sayıda kauçuk bileşeni geliştiriyor. Continental’in kauçuk bileşenleri, Adidas marka ayakkabıları kullanan koşuculara ıslak ve kuru yüzeylerde yüzde 30 daha fazla zemin tutuşu sağlıyor. 2011 ve 2014 yılları arasında, adizero Boost model ayakkabılarla yarışan sporcular tarafından erkekler maraton dünya rekoru kırılarak; toplamda 42 saniye aşağıya çekilmişti. Günümüzde koşu, outdoor ve kış segmentlerinde Continental tarafından geliştirilen taban bileşenlerine sahip 80’den fazla ayakkabı modeli satışa sunuluyor. Daha fazla bilgi için, www.getyourgrip.com bağlantısı ziyaret edilebilir.


Geleceğin Lastikleri
Continental, doğal kauçuğun kauçuk ağaçları yerine farklı kaynaklardan elde edilebilmesi adına ham maddelerin araştırılması ve geliştirilmesi konusunda yoğun bir çalışma yürütüyor. Son yıllarda, Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü (IME) işbirliği ile Rusya bölgesindeki çok sayıda karahindiba bitkisi, yüksek verim ve elastikiyet sağlamak adına doğal ıslah yöntemleri ile geliştiriliyor. Geçtiğimiz yıl, ilk defa WinterContact TS 850 P serisi lastiklerin diş kısımları tamamen karahindiba kauçuğundan üretildi. Ayrıca firmanın kendi tesislerinde yaptığı çeşitli testler, bu lastiklerin performans özelliklerinin, kauçuk ağaçlarından elde edilen doğal kauçukla üretilen lastiklerle eşit düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Karahindiba bitkisi aynı zamanda, Continental’in lastik fabrikalarına mevcut doğal kauçuk kaynaklarından çok daha yakın olan Avrupa arazilerinde de yetiştirilebiliyor. Nakliye maliyetlerini bu sayede düşüren firma, toplam CO2 emisyonlarının düşürülmesine de katkı sağlıyor.

Continental_PP_Curved_OLED_FASZ_18x13_300_dpi
Hibrit ve Elektrikli Araçlar için Yeni Nesil Güç Elektroniği
Çin için özel olarak geliştirilen ve Tech Show’da ilk kez görücüye çıkan yeni elektrikli motor, kompakt yapısı ve düşük maliyeti ile ön plana çıkıyor. Şanzıman ve güç elektroniğini bir araya getiren, ölçülebilir sisteme sahip yeni elektrikli motor, hibrit veya elektrikli motorlara sahip araçlarda kullanılabiliyor. Continental ayrıca hibrit ve elektrikli araçlar için yeni nesil bir güç elektroniğinin de tanıtımını yapıyor. Sürüş enerjisi sunan ve enerji iyileştirmesini kontrol altına alan yeni elektronik sistem, verimlilik ve sürüş keyfini bir araya getiriyor. Güç elektroniklerinin üçüncü jenerasyonu olan bu sistem daha kompakt, daha hafif ve daha verimli… Ayrıca birinci nesle kıyasla altı kat daha güçlü!

“Yeni 48 Volt Eco Drive” Şehir İçinde Yüzde 21 Yakıt Tasarrufu Sağlayacak!
Continental tarafından geliştirilen ve geleneksel motorlu araçlara kolayca entegre edilebilen “48 Volt Eco Drive”, “yavaşlatma” ve “hızlanma” optimizasyonu (e-boosting) gibi elektrikli sürüş işlevlerine de olanak sağlıyor. “48 Volt Eco Drive” ise şehir içi sürüşte yüzde 21 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. “48 Volt Eco Drive”ın üretimi önümüzdeki yıl başlayacak.

“Gasoline Technology Car (GTC)” – Benzin Teknolojili Otomobil
Başka bir araç olan “Gasoline Technology Car (GTC) – Benzin Teknolojili Otomobil” ile Continental ve Schaeffler, ekonomik olan bir aracın yakıt tüketiminin nasıl daha da düşürülebileceğini gösteriyor. Görücüye çıkan Ford Focus 1.0 l EcoBoost’un yenilikçi teknolojileri arasında modifiye enjeksiyon sistemi, motor kontrolü, “48 Volt Eco Drive” sistemi, elektrikli kavrama (“E-Clutch”), özel ısı yönetim sistemi, motorda sürtünme azaltma sistemi ve elektrik ısıtmalı katalitik konvertör bulunuyor. GTC, yakıt verimliliğini yüzde 17’ye varan oranda artırırken, 2017-2018 yılı itibariyle geçerli olacak olan “Euro 6c emisyon standardı” gerekliliklerini karşılıyor.


Kapsamlı İnsan Makine Ara Yüzü ile Üst Düzey Güven ve Konfor
Continental’in Tech Show 15’te görücüye çıkardığı “Holistic Human Machine Interface (HMI) – Kapsamlı İnsan Makine Arayüzü”, araçların yan aynalarına alternatif geliştirilen sistemi ve kullanıcı dostu özellikleriyle sürücü ve araç arasındaki etkileşimi en üst seviyeye çıkarıyor.

Ağ tabanlı hizmetler gibi tüketici elektroniği sektöründe kullanılan teknolojiler, sürücü ve araç arasındaki etkileşimi çok daha yüksek bir seviyeye çıkarıyor. Şimdiye kadar, insan makine ara yüzünün (HMI) tasarımı için teknoloji odaklı yaklaşımlar benimsenmişti. Continental bunun aksine kullanılan çeşitli sistemler arasında sürücü durumu ve çevre koşullarını HMI tasarımı ile dinamik bir şekilde birleştiren, bütünsel bir insan makine ara yüzü konseptini görücüye çıkarıyor. Sürücüler, böylelikle konuşmalarına gerek kalmaksızın araçlarıyla sürekli iletişim halinde kalabiliyor ve durumlarıyla ilgili doğru zamanda ve doğru şekilde bilgi alabiliyor.

Yayaları Aydınlatan Özel Işık Teknolojisi
Sürücünün yol görüşü doğrultusunda, akıllı LED ışıklı Pixel Light kontrolü tarafından bilgiler görüntülenirken; sistem üzerinde, kavşak ve virajlara gelindiğinde özel ışık yanıyor ve sistem yolun yan tarafındaki insanları daha net aydınlatıyor. Navigasyon oku, ışık efektleri kullanan bir LED matriksi aracılığıyla yola yansıtılabiliyor.

SensePlanAct: Günümüz ve Gelecekteki Mobilite için Geliştirilen Akıllı Kontrol Sistemleri
Continental’in Şasi & Güvenlik Bölümü; Hisset (Sense), Planla (Plan), Yap (Act) terimlerini bir araya getirdiği SensePlanAct ile geleceğin araç teknolojilerini şekillendirmek için çalışıyor. Hisset (Sense), Planla (Plan), Yap (Act) terimleri, Şasi & Güvenlik Bölümü ürünlerinin benzer şekilde sürüş deneyiminin büyük ölçüde kontrol eden alanları ifade ediyor. SensePlanAct, tüm ürünleri birbirine bağlayan ve bölümün tüm faaliyetlerini uyumlu hale getiren, sürekliliği olan bir etkiler zincirini ortaya koyuyor.

SensePlanAct sloganını ve altında yatan hedefleri uluslararası platformda duyurmak amacıyla Continental evrensel olarak anlaşılabilir görsel bir dil kullanıyor. Bu amaçla altın iplikle oluşturulan üç farklı simge tasarlanmış. Göz simgesi, kameralar, ışıklı radar, kısa ve uzun menzilli radarlar gibi aracın durumunu ve içerisinde bulunduğu çevreyi algılama işinden sorumlu (Hisset) ürünleri ve Çevre İzleme (Surround View) çözümlerini ifade etmekte. Beyin sembolü, CDCU veya SDCU gibi elektronik kontrol birimleri tarafından hesaplanan hareket ve gereken karar olasılıkları için kullanılıyor. “Ayak ve Pedal” sembolü ise, araç kontrolüne doğrudan müdahale eden ve bir eylemin gerçekleştirilmesini (Yap) sağlayacak tüm yenilikleri ifade eden sonuncu sembol durumunda. Bu yenilikler arasında havalı süspansiyon sistemleri, elektro-hidrolik fren MK C1, elektronik fren sistemleri, elektrikli park frenleri ve Geri Beslemeli Gaz Pedalı (Accelerator Force Feedback Pedal) gibi sistemler yer almakta.

SensePlanAct (Hisset-Planla-Yap) ifadesi, üç ana başlık ile vurgulanabilir; Bilgi Havuzu. Tek Karar, Doğru Eylem. Altın iplikle tasarlanan bu üç sembolün kombinasyonu, etki-tepki zinciri içerisindeki tüm ürünler arasındaki nedensel ilişkiyi kuruyor.

Şasi & Güvenlik Bölümü, TechShow 2015 etkinliğinde SensePlanAct sloganı altında farklı demo otomobilleri ile tanıtımlar yapıyor. Otomatik ve uzaktan park sistemleri için Çevre İzleme (Surround View) çözümleri, Back-up (yedekleme) çözümleri de tanıtılan sistemler arasında yer alıyor.

Arka Lastikler için Dünyanın ilk Plastik Şanzıman Traversi
ContiTech Titreşim Kontrol Bölümü, şu anda Mercedes-Benz S-Class araçlarda kullanılan ve arka lastikler için güçlendirilmiş fiberglas BASF Ultramid poliamid malzemeden üretilmiş ilk şanzıman traversi geliştirdi. Bu yeni ürün, press döküm alüminyum alternatiflere kıyasla yüzde 25 daha hafif. Optimum dayanıklılığa, üst düzey NVH performansına ve yüksek çarpışma korumasına sahiptir.

Kablo Isıtmadan Sağlanan Konforlu Sıcaklık
ContiTech bölümünün bir parçası olan Benecke-Kaliko, örtü malzemesinin arkasına uygulanan ve kablo ısıtmasına gerek duymaksızın doğrudan ısı üreten, iletken ve yayılabilir polimer-bazlı geliştirdiği bileşenle, otomotiv yüzey malzemelerine kolaylıkla entegre olabiliyor. Üstelik yakıt tüketimini düşürüyor.

İyi Bir İklimlendirme Sağlamak için Geliştirilen Yenilik
Havalandırma sistemleri, araçta seyahat eden kişilere serin bir ortam sunarken, yakıt tüketimini de büyük ölçüde artıran bir sistem. ContiTech mühendislerinin konuyla ilgili yaptıkları analiz sonucu geliştirdiği yeni ECO AC sistemi ise ısı eşanjörü olarak da kullanılabildiği için verimliliği büyük oranda artırıyor. Özellikle SCR uygulaması için yüksek performanslı kanallar geliştiren ContiTech, düşük sıcaklıklarda dahi donmaya karşı üst düzey koruma sağlayabiliyor. Uygulama ve müşteri gereksinimlerine bağlı olarak, EPFM bazlı elastomer hortumlardan veya poliamid (PPS) bazlı plastik hortumlardan oluşan kanallar kullanılmaya müsait. Son nesil SCR hattı, bağlantı alanı da dahil olmak üzere ortamdaki buzun çözülmesini garanti eden optimize edilmiş uçlara sahip.

Dengeleme Mili için Geliştirilen Çift Taraflı Zamanlama Kayışları ile Daha Fazla Konfor
ContiTech Güç Aktarım Grubu’nun, dengeleme millerinin hareketi için geliştirdiği bir diğer yenilik ise çift taraflı zamanlama kayışı. Kayışın arka kısmındaki dişler, krank milinden gelen ters döndürme hareketini dengeleme miline aktarıyor. Düz dişli veya zincirlere kıyasla kayış daha hafif ve daha sessiz. Modern 3 ve 4 silindirli motorlarda, dengeleme mili motorun sarsıntısız çalışmasını ve böylelikle sürüş konforunun arttırılmasını sağlıyor.