Reklam

VW Amarok 3.0 V6

 VW Amarok 3.0 V6

VW Amarok 3.0 V6

VW’nin Arjantin, Almanya ve Cezayir fabrikalarında üretmekte olduğu Amarok, 2010’dan bu yana yollarda olan tam bir şov aracı. Alman üreticinin “ben bunu da çok iyi yapabilirim” mesajı verdiği, giderek büyüyen kamyonet pazarında “ben de varım” dediği görkemli bir araç. Ürün gamının yıllardır alışılagelmiş kalite, dizayn ve ergonomi üstünlüklerini çift kabinli pikabında da buluşturmakta zorlanmayan Volkswagen, teknolojisini de kamyonet kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Ünlü tasarımcı Walter de Silva’nın ellerinde şekillenen Amarok, geçtiğimiz aylarda küçük bir makyajla tazelenmişti. Bi-xenon farlar ve LED gündüz farlarının yanı sıra küçük tampon ve ızgara yenilikleri dışında en önemli değişiklikler, güncel infotainment teknolojileriyle donatılmış yeni kokpit ve motor havuzunda yapılan iyileştirmelerdi. Araçta kullanılan 19 inçlik jantlar da mak-yaj sonra sunulmaya başlanan yeni modeller.

VW Amarok 3.0 V6

Amarok’un gösterişli tasarımından gözlerinizi alabilip içeri geçtikten sonra kendinizi Golf’e oturmuş gibi hissediyorsunuz. Markanın özellikle Golf’te kullandığı tasarımı çağrıştıran yeni kokpit, aracın sınıfının üzerinde olduğunu her zamankinden fazla hissettiriyor. Ve VW geleneklerinden dolayı şaşırmayacağımız üzere ergonomik olarak çok başarılı. Ferah yerleşimli kumandalar ve gösterge tablosu sürücünün işini kolaylaştırıyor. Kokpitin üzerinde “ticari amaçlar” için sunulmuş alan evrakları toparlamak için esnafın çok beğenisini kazanabilir. Amarok’un çift bölgeli klima kumandaları binek otomobillerden alınmış gibi. Keza 6.3 inçlik dokunmatik ekran da öyle. Bluetooth bağlantı imkanının sunulduğu kokpitte USB girişi de bulunuyor. Direksiyon simidi gibi el freni ve vites kolu da deri kaplı. Test aracımızda yağmur sensörü ve renkli geri görüş kamerası da yer alıyordu. Bunlar pikaplar için düne kadar hayal etmesi güç donanımlar…

VW Amarok 3.0 V6

Aracın kabinin korumak için ön ve yan havayastıklarının yanında perde havayastıkları da standart olarak sunuluyor. Amarok’un yenilenmiş koltukları çok rahat, özellikle önde otomobil kullanıyormuşçasına konforlu hissettiriyorlar. Aracın arka koltukları kasadan artanları yük-lemek için asimetrik olarak 60:40 oranlı katlanabiliyor. Ancak koltukların altında taşıma alanı ya da saklama gözleri bulunmuyor.

Amarok’un kasa kapağı 200 kg yük taşıyabildiğinden yükleme boşaltma yaparken kolaylık sağlıyor. Kasanın taşıma kapasitesiyse 1114 kg.

VW Amarok 3.0 V6 VW Amarok 3.0 V6

Test aracımız 3.0 V6’nın motoru, Amarok’un geçirdiği makyajda en önemli değişikliklerin yapıldığı kısım denilebilir. Porsche Cayenne ve Audi Q7’de de kullanılan motor, Amarok’un gireceği ağır yüklerin altından kalkabilmesi için VW tarafından bazı revizelere tabi tutulmuş. Yenilenmiş karter, çelik titreşim sönümleyicisi, ve daha sağlam silindir kovan astarları, sosyetik akrabalarına göre farkı oluşturuyor.

Yerini aldığı 2.0 litrelik TDI motora göre maksimum gücü %23, torkuysa %28 fazla olan motorun yakıt tüketimi de daha az. 550 Nm gibi olağanüstü bir tork çıkışıyla adeta “sürüklenen” kamyonet, sürücüsüne hiç bir koşulda zorlanmayacağına dair büyük özgüven veriyor.

VW Amarok 3.0 V6

Amarok 1400 d/d’den itibaren başlayıp 2750 d/d’ye kadar süren müthiş tork çıkışı ve onu yöneten 8 vitesli şanzımanın işbirliğiyle o kadar pürüzsüz ilerliyor ki, insan gerçekten bir kamyonette olup olmadığını sorgulama gereği hissediyor. Müthiş bir esneklik söz konusu. Bu kadar güç ve torkla yetinmeyebilecekler için gücü gaz pedalına tam basıldığında anlık olarak 19 HP daha artıran overboost fonksiyonu olduğunu da eklemeliz. Devri fazla yükseltmeden vites büyü-ten şanzıman, kabini dizel gürültüsünden korumak istiyor. Ama yine de “gücün sesi” değilse de sürüşün sesi fazlaca duyuluyor. Bilemiyorum, belki de sürücüye otomobilde olmadığını hatırlatmak üzere izolasyon bilinçli olarak zayıf bırakılmıştır…

 

Cüsseli Amarok’u yönetmek oldukça kolay, direksiyon sertlik dozu ve yeterince keskin yönlendirmeler şehir sokaklarında rahat manevralara imkan tanıyor. Kontrolsüz girilen virajlarda gövde sürüklenmesi riski hissediliyor ama sakin kullanımda oldukça stabil ve güven verici. Sürekli dört tekerlekten çekişli olan Amarok 3.0 V6’da çekiş kontrol sistemi ve ESP yanında elektronik diferansiyel kilidi de bulunuyor. Mekanik diferansiyel kilidiyse opsiyonel olarak alınabiliyor.

Bu pikaplarda süspansiyon konusunda en havalı olan şüphesiz çok kollu bağlantılara sahip olan Nissan Navara oldu. Yaygın kullanıldığı üzere Amarok’ta da yaprak makaslar kullanılıyor. Konfor bu tip araçlarda öncelikle aranılan bir unsur değil ama kıyaslandığında Navara hepsinden bir adım önde. Amarok da tıplı Ranger ya da Hilux gibi çukurlardan geçildiğinde Navara’ya göre daha sert sarsıntılara sebep olabiliyor.

VW Amarok 3.0 V6

 

VW Amarok ile pazarın yıllanmış “ağır abileri” Nissan Navara, Toyota Hilux, Mitsubishi L200, Ford Ranger ve Isuzu D-Max ile mücadele etmek zorunda. Onların yanında düşük kalan taşıma kapasitesi, servis maliyetleri, kokpitteki teknolojik unsurlar ve ergonominin mükemmelliğinden önemli olacaktır. Bir de ülkemizde 3.0 litrelik motorun vergi yükü düşünüldüğünde mükemmel özellikler gölgede kalabiliyor.

 

+ Görkemli tasarım

+ Kabin ergonomisi

+ Müthiş torkla gelen performans

+ Zengin donanım

+ Güvenlik donanımı

– Büyük motor hacmi

– Kabin izolasyonu

– Rakiplerden düşük taşıma kapasitesi

– Yüksek fiyat

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 2967

Motor gücü (HP/d/d): 224@3000-4500

Maksimum tork (Nm/d/d):

550@1400-2750

Vites kutusu: 8-ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 191

0-100 km/s hızlanma (sn): 7.9

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 8.6/7.3/7.8

Ağırlık (kg): 2003

U/G/Y (mm): 5321/1954/1834

Aks mesafesi (mm): 3090

Taşıma kapasitesi (kg): 1114 kg