Reklam

Peugeot Rifter 1.5 BlueHDi EAT8

 Peugeot Rifter 1.5 BlueHDi EAT8

Peugeotnun hafif ticari modeli Partner, değişen trendlere uyarak SUV benzeri özelliklere bürünüp Rifter olarak geri dönmüştü. Ekonomikleştirilmiş SUV gibi yeni bir konsepti yansıtan araç şaşırtıcı özellikleriyle dikkat çekici.

Dünyada kullanıcı eğlimleri değişip üreticiler de beklentilere uygun araçlar üretirken sınıflar iyice birbiriyle içiçe geçiyor, kaynaşıyor. Ama bir de bütün dünyada zorlaşan ekonomik koşullar var, geliri azalan kitleler keyiflerinden de vazgeçmeye çok sıcak değil. Bu nedenle PSA Grubu’nun geliştirdiği Peugeot Rifter, Citroen Berlingo ve Opel Combo üçlemesi, parası SUV modellerine yetmeyen kullanıcıların ilgisini çekebilecek bir model ailesi olarak sahneye çıktı. 2018 Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünya lansmanı yapılan Peugeot Rifter, şaşırtıcı donanımları ve kullanım keyfiyle markanın eski Partner modelinin yerini alan bir araç olarak karşımıza çıktı. Active, Allure ve GT Line donanım seviyelerinde her bütçeye göre ekipmanlar sunabilen araç, parası SUV modellerine yetmeyenlerin aklını çelebilecek bir hobi aracı seçeneği.

Tamamen yeni bir platform üzerine inşa edilen Rifter, modüler ve pratik yapısıyla çok yönlü kullanım özellikleri sergiliyor. Rifter sahip olduğu üstün özellikleriyle gerek şehir içinde, gerek şehirlerarası yolculuklarda ve gerekse küçük hafta sonu aktivitelerinde ideal yol arkadaşı olarak öne çıkıyor. Dinamik sürüş özellikleriyle ünlenen EMP2 platformu üzerinde tasarlanan Rifter markaya özgü sürüş keyfini yansıtıyor. İleri seviyede modüler ve geniş bir yükleme için tasarlanan arka bölüme karşın Rifter bu sınıfta daha önce hiç görülmemiş bir konfor ve rahatlık seviyesi sunuyor.

Peugeot Rifter’ın modern ve güçlü ön tasarımı, güncel Peugeot ürün gamında olduğu gibi aslan logosunu dikey konumlu ön ızgaranın ortasında konumlandırıyor. Aslan pençesinden esinlenilen tasarım, ön farların orta kısmında LED imzası ile bütünleşiyor. Arka kısımdaysa büyük bagaj kapağının ardında büyük bir kargo alanı kullanıma hazır.

Aracın iç mekanına geçtiğimizde Peugeot’nun son yıllarda birçok modelinde kullandığı çekici i-Cockpit fark ediliyor. Göstergelere direksiyonun içinden değil de yukarıdan bakılan bu tasarım, alışınca son derece kullanışlı. Küçük direksiyon simidi, koskocaman aracı go-kart gibi kullanıyor hissi veriyor. Kabindeki en dikkat çekici unsur hiç şüphesiz ön koltukların arasındaki dairesel otomatik vites kumandası. Allure versiyonunda sunulan otomatik vites seçeneği otomobilin imajını da hafif ticari araçtan hobi aracına çeviriyor. Kabinde kullanılan malzemelerin kalitesi, aracın imajını yükselten bir başka özelliği. Ön koltukların sunduğu alan ferah, görüntü açık. Ama ön yolcu koltuğunun ileri geri ayarı, yukarı aşağı hareketiyle gerçekleşiyor. Bu ayarları birbirinden bağımsız yapmak mümkün değil. Arka koltuk sırtlıkları biraz dik gelebilir, uzun yolculuklarda arkada oturacak olanların bel ağrısına hazırlıklı olmaları gerek.

 

 

Sürücü ve beraberindeki yolcular; orta konsol, ön baş üstü, kapı panelleri ve hatta birinci ve ikinci koltuk sırasının zemininde olmak üzere erişimi kolay bir dizi saklama alanından yararlanabiliyorlar. Yenilikçi bir çözümle tavan döşemesine entegre edilen ön yolcu hava yastığı; kapalı, soğutmalı, yüksek kapasiteli bir saklama alanı yaratılmasına imkan sağlıyor. Bu sayede donanım paketine bağlı olarak 186 litreye varan, bu sınıfta daha önce görülmemiş bir saklama alanı sunulabiliyor.

Geliştirilen yan sürgülü kapılar daha geniş eşiği ile kabin içine erişimi kolaylaştırıyor. Rayların yeni mimarisi omuz seviyesindeki alanı daha ferah tutarken aynı zamanda görsel açıdan da ferahlık sağlıyor. Bu sınıfta benzersiz bir özellik olarak sunulan bagaj kapağından bağımsız açılan arka cam, bagaj kapağını açmadan bagaja kolay bir erişim sunuyor. Bu arada arka kapıların camlarının açılabilmesi, yolcular için müthiş bir özellik.

Otomobilin hayli zengin bir donanımı var; anahtarsız giriş, Zenith cam tavan, elektrikli arka camlar, açılır arka kapı camı, ekstra saklama gözleri, advanced grip kontrol, LED gündüz led farları, yokuş iniş destek sistemi, adaptif hız sabitleme ve ileri sürüş destek sistemleri gibi özellikleri ile kendi segmentinde yeni bir üst segment yaratıyor. Bunlar şüphesiz çok kullanışlı unsurlar.

Elektrikli güneş perdesi ile desteklenen tek parça sunroofun altındaki 14 litre saklama hacmine sahip yarı şeffaf raf, kabin içi fonksiyonelliği destekliyor. Ama tavanda kullanılan dikey raf, aklıma güvenlikle ilgili soru işaretleri getirmiyor değil. Bir çarpışma durumunda o rafın ne yöne nasıl parçalanabileceğini hayal etmek istemiyorum. Ayrıca 60 litre saklama alanı sunan ve tavandaki saklama alanına ikinci koltuk sırası veya bagajdan ulaşılabiliyor. LED ambiyans aydınlatması kabin içerisindeki modern hissi destekliyor.

Aracın 4,40 metre uzunluğu ve ön yolcu koltuğunun katlanabilir olması sayesinde, uzun nesneler araç içinde kolaylıkla taşınabiliyor. Rifter’ın bagaj kapasitesi 775 litre ile 3.500 litre arasında değişiyor. İki farklı konuma sahip olan bagaj rafı fonksiyonelliği destekliyor ve gerektiğinde ikinci koltuk sırasının arkasına kaldırılabiliyor. Aracın bagaj kapağından kapağıdan bağımsız olarak açılabilen arka camı, pratik kullanım olanağı sağlıyor.

Performanslı dizel motor
Rifter test aracımızda yer alan 130 HP’lik BlueHDi motor, 8 kademeli tam otomatik şanzıman EAT8 ile eşleştirilmişti.Ford Focus ile aynı motorun kullanıldığı Rifter’da yalıtım, Focus kadar iyi değil. Ama sürüş sırasında bir rahatsızlık hissedilmiyor. EAT8’in vites değişimleri akıcı ve sarsıntısız. Hafif ticari-SUV melezi ilginç bir araç Rifter. Pratik kullanım avantajları ve değişkenliğini keyifli bir sürüş otomobili olmarak birleştiren araç, farklı kalıpları denemek isteyenler için ilgi çekici olabilir.

+ Yolculuk keyfi

+ Zengin donanım

+ Hacim ve ferahlık

+ Sürüş kalitesi

+ Konfor

+ Açılabilen arka kapı camları

+ Büyük bagaj

– Tavandaki raf

– Dik arka koltuk sırtlıkları

– Ön yolcu koltuğunun ileri geri ayarı yükseklikle paralel

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1499

Motor gücü (HP/d/d): 130@3750

Maksimum tork (Nm/d/d): 300@1750

Vites kutusu: EAT8

Maksimum hız (km/s): 181

0-100 km/s hızlanma (sn): 10.8

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.7/4.3/4.5

Ağırlık (kg): 1465

U/G/Y (mm): 4403/1848/1879

Aks mesafesi (mm): 2785

Bagaj hacmi (lt): 775/3000/3500