Reklam

Citroën C3 1.2 Puretech

 Citroën C3 1.2 Puretech

Fransız üretici Citroën’in 2001 yılında üretimini noktaladığı Saxo modelinin yerini alan C3, o günden bu yana yaklaşık 4,5 milyon adet satılan gerçek bir bestseller oldu. Avrupa metropollerinin yoğun trafik ve kısıtlı park yeri sorunlarına ilaç gibi gelen küçük otomobil, yıllarla beraber değişen trendler ve beklentileri karşılamak amacıyla üç nesilde başka bir büyüklüğe erişmişti. Üçüncü jenerasyonla ilk olarak 2016 yılında tanışmıştık, şimdiyse onun dış görünümü makyajlanmış, özellikle dijital bazı yeniliklerle desteklenmiş versiyonuyla karşı karşıyayız. Motor ve diğer mekanik aksamla ilgili önemli bir değişilik yok ama yenilenen yazılımlar daha fazla verimlilik sağlıyor.

Aralık 2019 sonu itibariyle Citroën ürün gamının en çok satan modeli Avrupa B segmentinin en çok satan ilk beş modelinden birisi olmayı başaran C3, tartışılmaz bir model. 2016 yılından bu yana tüm dünyada 850.000 adet satılan küçük Citroen, artık daha modern bir kimlik taşıyor. Geçirdiği estetik ameliyatla beraber markanın yeni tasarım felsefesine uyarlanan otomobilde LED farlar, Airbump paneller, yeni üç boyutlu gibi görünen arka aydınlatma grubu dikkat çekiyor.

Nostaljik kapı kolçağını çekip kabine yerleştiğimizde yoğun plastik malzemenin arasına yedirilmiş yeni dijital teknolojilerle karşılaşıyoruz. Ama kabinin asıl önceliğinin konfor olduğu anlaşılıyor. Fransız üreticinin birkaç senedir ön plana çıkardığı Advanced Comfort programı C3’te yolcularını geniş koltuklarla karşılıyor. Geçmişte konforlu süspansiyonlarıyla şöhret yapan marka, bugün durumu koltuklarla idare ediyor. Artan üretim maliyetleri her üreticiyi en hassas yerinden yakalıyor. Tabii şunu da düşünmek gerek, kimsede hidro pnömatik süspansiyon yokken Citroën başka bir konfor boyutundaydı, ve zaten artık amortisörlü süspansiyonlar, daha düşük maliyetlerle rahat ettirirken güçlü yol tutuş sağlayabiliyor. C3’ün koltukları şekilli yüzeyi ve bel desteğiyle oturum olarak gelişmiş bir konfor seviyesi sunuyor. 15 mm kalınlıkta dolgu malzemesinin de katkısıyla önde ve arkada divan konforlu bir ortam yaratılmış. Tabii otomobilde sadece koltuklar değil, boyutlara göre geniş ve ferah bir iç mekân sunulması, yolcuları rahat ettiriyor. Citroën C3’ün saklama alanları, geniş bagaj hacmi ve pratik kullanım özellikleriyle günlük yaşamı kolaylaştırıyor. Otomobilin bagaj kapasitesi yeterli ama yükleme eşiğini yüksek buldum.

 

C3’e makyajla birçok dijital uygulama ve bağlanabilirlik özelliği geldi demiştik. Yeni ön park sensörü, anahtarsız giriş ve çalıştırma, aktif güvenlik fren sistemi, sürücü yorgunluk uyarı sistemi, sürücü dikkat uyarı sistemi, kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteği, şerit ihlal uyarı sistemi, hız limit panoları okuma sisteminin yanında Mirror Screen sistemiyle Apple CarPlay™ teknolojisi, akıllı telefonun sisteme bağlanmasını ve ekranının aracın ekranına yansıtılabiliyor. Sürücü böylece akıllı telefonundaki multimedya içeriklere bu ekran üzerinden ulaşabiliyor veya akıllı telefonunu bu dokunmatik ekran üzerinden kumanda edebiliyor. Yeni nesillere otomobil yolculuklarında yeni eğlenceler… Oysa yolu izleseler daha zevkli, neyse. Bu arada asıl tuhaf olan şey, geri görüş kamerasının plakayı da göstermesi! Hiç bir anlam yükleyemedim!

Otomobilde PSA Grubu modellerinde yıllardır gördüğümüz ödüllü bir motor var, turbo beslemeli ve üç silindirli. Direkt benzin enjeksiyonlu makine, şehir içi kullanımı için son derece ideal. Üç silindirin kendine özgü kaba sesiyle çalışan motor, düşük tüketimiyle dizeli unutturuyor. Motor günü ön tekerleklere yine PSA markalarının modellerinde yaygın kullandıkları EAT6 şanzımanla aktarılıyor. Motor Citroën C3’te PSA Grubu’nun ün elde ettiği yakıt ekonomisi apoletini gururla taşıyor, tüm kıvrak ve akıcı kullanım özelliklerine karşın otomobil şehir içinde 5.2 litrelik ortalamayla dolaşma imkanı tanıyor. Şehir dışındaki sakin yollarda yapılacak kontrollü sürüşlerde tüketim ortalamasını 4 ile başlayan değerlere düşürmek mümkün oluyor. Otomatik vites yolunda pozisyonların olmaması oldukça tuhaf, onun yerine kokpit üzerine LED’li bir gösterge yerleştirilmiş. Manasız bir yerleşim…

Bu otomobilin kendine özgü durumlarından biri, yoğun olarak kişiselleştirilebilmesi. Zaten C3, 2016 yılında satışa sunulduğunda kendi sınıfında bu kadar zengin bir kişiselleştirilebilen ilk modeldi. Bu özellik sonraki yıllarda markanın diğer modellerine de yansıdı. Müşterilere çok daha fazla seçenek sunan yeni C3 kişiselleştirme konusunu daha da ileriye taşıyor. Kişiselleştirme seçenekleriyle hem dış tasarımda hem de kabinde çok daha canlı, çok daha renkli bir görünüm elde edilebiliyor.

+ Konforlu koltuklar

+ Süspansiyon konforu

+ Ferah kabin

+ Düşük tüketim

+ Güçlü çekiş

– Vites pozisyon göstergesi!

– Plakayı gösteren geri görüş kamerası!

– Yüksek bagaj eşiği

 

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 1199

Motor gücü (HP/d/d): 110@5500

Maksimum tork (Nm/d/d): 205@1500

Vites kutusu: 6 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 185

0-100 km/s hızlanma (sn): 11.4 sn

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.6/4.2/4.7

Ağırlık (kg): 1190

U/G/Y (mm): 3996/1750/1490

Aks mesafesi (mm): 2540

Bagaj hacmi (lt): 300/922