Skoda Kodiaq 1.5 TSI ACT DSG
Geride kalan iki yılda D-SUV segmentinde Türkiye’nin en çok satılan modeli olan Skoda’nın “boz ayısı” Kodiaq, yeni nesli gelirken güzel anılarla ayrılmak istiyor. Hey gidi hey! Skoda nereden nereye? En baştaki havalı zamanlarına yetişememişiz, araya savaşlar girmiş ve biz tanıştığımızdaysa Doğu Bloku koşullarında bulmuşuz. Ama duvarın yıkılmasından sonra pusuda bekleyen VW’ye geçen Orta Avrupa endüstri devi Skoda, her modeliyle hem teknolojisini hem de imajını yukarılara çekti. O aradaki “çarpık bacaklı” ama cefakar yıllarından hiç eser yok şimdi. Adeta o savaş uçakları ürettiği en baştaki fiyakalı kondisyonuna döndü Skoda.
Bir Avrupa devi olmasına karşın nedense adını Alaska’daki Kodiaq Adası’nda yaşayan aynı adlı dünyanın en büyük boz ayısının alan Skoda’nın D segmenti SUV’u, ilk kez 2016’da tanıtılmıştı. SUV modellerinin adlarını Q ile bitirme takıntısının yanında çok da akıllara takılacak mesele değil bu. Üzerinde durulması gereken konu, Skoda’nın türetildiği modelden 50.000 TL kadar daha hesaplı sattığı Kodiaq’ın ondan nasıl daha etkileyici olabildiği… Skoda’nın marka imajıyla beraber kullanıcıya asıl katkısı sanırım bu. VW imajı peşinde olanlar tabii ki fazla ödeme yapabilir. Ama yeni Skoda imajı da hiç fena değil, belirteyim. Grup içindeki pozisyonlandırmada SEAT’ı altına aldığını düşünüyorum, ülkemiz pazarına yeni giren SEAT Tarraco’nun Kodiaq’ın imajını yakalaması kolay olmayabilir. Hele şimdi ikinci nesli tanıtılmışken bakalım neler yaşanacak?
Pek de doğru zamanlamayla gelmedi bu test aracı bize. Yeni 1.5 litrelik motor dışında araç bildiğimiz Kodiaq. En yeni VW Group teknolojileriyle tazelenen yeni nesil ise henüz tanıtıldı ve ülkemize de sonbahar gibi gelmesi planlanıyor. Biraz daha para biriktiren yenisini alabilir.
Beşinci üretim yılında yerini ikinci jenerasyona bırakmaya hazırlanan Kodiaq, kısaca hatırlatmak gerekirse, Çek üreticinin Kamiq ve Karoq’un üzerinde pozisyonlandırdığı en büyük SUV’u. İstenirse 7 koltuklu da alınabilen araç, VW grubunun bir çok modelinde karşımıza çıkan MQB platformu üzerinde yapılanıyor. VW Tiguan ile ortak alt yapıya sahip Kodiaq, kabininde buram buram VW ergonomisi yansıtıyor. Herhangi bir kalite kaybı yok, o işler eskidendi, TFT gösterge tablosundan dijital ya da mekanik tüm kabin pratikliklerine gayet ideal bir yaşam alanı Kodiaq’ta sunulan. Özellikle arka kısımda sunulan genişlik çok müşteri toplamalı. Ha bir de bagajdan söz etmeliyim, koltukları yatırırsanız neredeyse Doblo kadar kullanım alanı sunuyor!
Kodiaq Türkiye’de 1.5 TSI ve 2.0 TDI motor seçenekleriyle satılıyor. 2.0’da bir de bi-turbo versiyon var ama trilyonu bulan fiyatıyla getiriliyor mu, net değil. Malum o frekansta seçenekler çoğalıyor. Test aracımız 150 HP’lik benzinli TSI motora sahip versiyondu. Önceden VW Group markalarının tümünde kullanılan 1.4 litrelik motorun yerine alan 1.5 litrelik TSI, daha verimli ve ekonomik olma iddiası taşıyor. Cüsseye göre hacmin küçük geleceğini düşünüp “bu motor bu kasayı çeker mi?” diye düşünen eski nesillerin aklı kalmasın, performans gayet iyi. Silindir deaktivasyon teknolojisi ACT’ye sahip direkt enjeksiyonlu turbo beslemeli motor, 1.6 tonluk aracı 250 Nm’lik torkuyla 9.6 saniyede 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. Turbo boşluğu yaşatmayan motor, en alt devirlerden itibaren egzoz turboşarjı hissettiriyor. Gerisi şanzımana kalıyor. Sakin ve sabit hızdaki sürüşlerde milisaniyeler içinde iki silindirini çaktırmadan devreden çıkaran motor, düşük tüketime oynamak istiyor. Ne var ki bu “akan” koşullar değişip yoğun trafikte tekrar 4 silindire geçildiğinde tüketim -araç ağırlığının verdiği gözdağıyla!- olağan beklentiye dönüyor ve havalı gösterge tablosunda genelde 11.0 litre gibi rakamlar beliriyor. Fabrika verilerini yakalamak için de sürekli uzun yola gidilmez ki! Az yakmak için çok mu gezelim? Hep söylüyorum, emisyon baskısı altında çırpınan Avrupa’yı örnek alıp dizelden vazgeçmek, trafik meselesini çözememiş ülkemiz için riskli bir karar.
Yumuşak karakterli motordan gelmeyen sesler otomatik vites kutusundan geliyor. Test aracımızda manevra hızlarında bile VW Grubu’nun yumuşak karnı DSG şanzımanından mekanik sesler geliyordu. Hareket halinde neler oluyor, hiç bilemeyiz! Söyleyebileceğim sadece şu ki, değişimlerde sükunet hakim, yolcularını sarsmıyor en azından.
2016’dan bu yana Avrupa çapında 300 bin adet, Rusya ve Çin’i de dahil edince 600 bin civarı satılan Kodiaq, ülkemizde de rağbet gören bir araç. Gelişmiş güvenlik ekipmanlarıyla donatılmış olan araç, huzurlu yolculuk yapıldığını düşündürüyor. Euro NCAP testlerinde 5 yıldızlı diplomaya sahip ve genel tokluğuyla zengin güvenlik donanımları her an kullanılmasa da güvenli olduğunu hissettiriyor. Önden çekişle yol dışında pek şansı bulunmayan Kodiaq, genelde yumuşak hissettiren süspansiyona sahip, alçak ama dik kasislerde biraz sert zıplatıyor.
İki yıl sınırsız km garantisiyle satılan Skoda’nın yetkili servisleri yıllardır, gerek bakım kalitesi gerekse fiyat politikasıyla övgüler topluyor. Bu da cepte durması gereken bir bilgi.
+ Ferah kabin
+ Kokpit ergonomisi
+ Süspansiyon
+ Geniş ve kullanışlı bagaj
– Yeni nesli tanıtıldı
– Şanzımandan gelen sesler
– Yüksek tüketim
– Gözlük saklama gözü yok
Yakıt tipi: Benzinli
Motor hacmi (cc): 1498
Motor gücü (PS/d/d): 150@5000-6000
Maksimum tork (Nm/d/d): 250@1500-3500
Vites kutusu: 7 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 202
0-100 km/s hızlanma (sn): 9.6
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.3/5.3/6.0
Ağırlık (kg): 1581
U/G/Y (mm): 4697/1882/1681
Aks mesafesi (mm): 2788
Bagaj hacmi (lt): 720/2165