Reklam

Hyundai Bayon 1.4 MPI Elite

 Hyundai Bayon 1.4 MPI Elite

Bütün markalar model gamlarını farklı segmentlerde crossover modelleriyle doldurup taşırırken Hyundai de Santa Fe, Tucson, Nexo, Kona gibi üyelerin yanında kalan küçük eksiğini Bayon ile tamamlıyor.

Biz petrolheadler, otomobilkafalar, pistonbaşlılar hiç bayılmasak da crossoverlar, SUVlar, işte adı her neyse, yükseltilmiş hatchbackler yeryüzümüzü sarmaya devam ediyor! Furya öyle bir hal aldı ki, artık hatchback, sedan ya da station wagon satın alana tuhaf bakılıyor, “neden SUV almamış ki” diye neredeyse! “Güvenlik (!)” gerekçesiyle yüksekte seyretme akımı yükselişini kesmedikçe her otomobil üreticisi rüzgarın dışında kalmamak için apar topar da olsa var olan modellerini -gerekli tadilatlarla- yükseltip yarışmaya dahil oluyor. Böyle örnekleri çok gördük, adeta süspansiyon sistemlerine iki takoz koyup yükseltilen ama biraz da süslenerek albeni yaratılan bazı modellerle karşılaşmadık diyemeyiz. Bayon, i20’ye crossover havası verilirken 50 mm yükseltilmiş. Platformlar zaten aynı, genişlikler aynı, araç boyu 4040 mm’den 4180 mm’ye 140 mm uzatılmış. Bu verilerle Bayon, VW T-Cross, Seat Arona, Citroen C3 Aircross, Kia Stonic ve Renault Captur gibi modellere rakip olmayı hedefliyor.

Hyundai’nin ilkbaharda tanıttığı Bayon, 50 milyon Euro’luk ek yatırımla Türkiye’de üretilip 40’tan fazla ülkeye ihraç edilen B-SUV segmenti bir model. Gerçi Kona’ya yakın boyutlar söz konusu ama Bayon, SUV’dan ziyade tam bir crossover kimliğinde, az yüksek, daha az maceracı bir model. i20’ye göre trafikten biraz yüksektesiniz, Kona’dan alçaktasınız ama ona göre daha basitleştirilmiş bir modeldesiniz, şehir trafiğinden de pek çıkmasanız daha iyi hepsi bu.

Markanın Duygusal Sportiflik (Sensuous Sportiness) dizayn felsefesiyle geliştirilen modelin gündüz sürüş farları, Kona’ya benzer şekilde kaput üzerinde üst sınır gibi görünüyor. Ama başka da benzer herhangi bir yanı yok. Tavandaysa crossover kimliği edinebilmek için rayı andıran birer çıkıntı var. Kimi tatmin eder bilinmez. Arka tasarım ise daha değişik, sanki ön ve arka arasında bir bütünlük kurulamamış. İçlerinde Z motifi bulunan stoplar birbirine Insight gibi bazı eski Honda modellerini hatırlatan köprüyle bağlanmış.

Ferah kabine girildiğinde misafirleri markanın B hatchback modeli i20’nin kokpiti karşılıyor, herhangi bir farklılık göremiyoruz. Kapı kenarları yivlerle şekillenen kokpitin üzerindeki büyük ekran, artık markanın alamet-i farikası durumunda, donanıma göre farklı içeriklerle diğer modellerde de karşımıza çıkabiliyor. Yüksek oturma pozisyonu sürücüyü gerçekten SUV kullanıyormuş havasına sokar mı bilinmez ama içerden de trafiğe az da olsa yukardan bakıyor. Kabinde sunulan kablosuz şarj, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto ile Bayon, kullanışlılık ve rahatlık imkanları sunmuş oluyor. Önde ve arkada yer alan USB bağlantı noktaları ile tüm mobil cihazlar şarj edilebiliyor.

Sınıfındaki en iyi dijital kokpitlerden birine ve infotainment sistemine sahip Bayon, bağlantı özellikleri konusunda da tüm beklentileri karşılayacak yenilikçi teknolojilerle donatıldı. Görsel olarak birleştirilen 10,25″ dijital gösterge paneli ve ortadaki dokunmatik ekran, teknolojik kolaylıklar sağlıyor. Ama diğer Hyundai modellerindeki gibi Smart Sense’in “dı dı dıt” faktörü Bayon’da da sürücünün ensesinde, Şerit Takibi Asistanı başta olmak üzere, hataları gözetliyor, sıkıcı derecede çok uyarı yapıyor, sürücüye karışıyor. Ne yazık ki bu modelde de sistemi tam olarak iptal etmek mümkün olmuyor! Kontak bir kez kapatılıp yeniden açıldığında iptal edilen uyarılar geri dönüyor. Bunun dışında “inerken arka koltukta bir şey unutmayın”, “öndeki araç ilerledi” türünden bazı işgüzar uyarılar da yok değil!..

Otomobilin kabini sınıfına göre yeterince ferah, i20’ye göre önemli farklılıklar göze çarpmıyor. Ama uzayan boy, daha fazla bagaj alanı sunulmasını sağlamış. i20’nin 352 litrelik bagaj hacmi, Bayon’da 411 litre kapasite sunuyor. Kaydırılabilen akıllı bagaj pandizotu sayesinde yüksek boyutlu eşyaları taşırken fonksiyonellik de unutulmamış.

Hyundai Bayon’un motor havuzundaki güç kaynağı, Güney Koreli üreticinin geleneksel 1.4 litrelik benzinli motoruydu. Aşırı beslemesi bulunmayan 100 HP’lik 16 supaplı makine, hibrit desteği de bulunmayan geleneksel yapıda. Pek ateşli karakterde olmadığı için performans gereken durumlarda Audi-vari şık otomatik vites kolunu manuele alıp kullanmak daha verimli olabiliyor. Bu seviyedeki otomobillerde yüksek yol ve motor sesi yalıtımı beklememek lazım, makul düzeyde gürültüyle akıyor gidiyorsunuz, problem yok.

Orta sertlikte süspansiyona sahip olmanın güvencesiyle çukur seçmeden kabinde huzuru koruyarak yol almak mümkün olabiliyor Bayon ile. Ama yerden 183 mm yükseklik, şehir dışı sürüşlerde alttan geçen havanın stabilite kararlılığını etkileyebiliyor. Yüksek hızlarda gövdenin gezindiği hissedilebiliyor.

Yarı otonom sürüş özelliğiyle rakiplerinden ayrılan Bayon’un, Şerit Takip Asistanı (LFA) ile şeritten ayrılmamak için sürücüsüne yardımcı oluyor. Ön Çarpışma Önleme Yardımcısı (FCA) ise öndeki araca veya nesneye yaklaşırken öncelikli olarak sürücüyü sesli ve görsel olarak uyarıyor. Eğer sürücü fren yapmaz ise çarpışmanın meydana gelmesini önlemek için otomatik olarak kendisi fren yapmaya başlıyor. Donanımlar güzel ama belirttiğimiz gibi uyarı yoğunluğu ve devreden çıkarılamaması can sıkıcı olabiliyor.

Ciddi mücadelelerin yaşanacağı B-SUV segmentinde Bayon’un eli oldukça kuvvetli. Fiyat ve donanım avantajıyla VW T-Cross, Seat Arona, Citroen C3 Aircross, Nissan Juke, Dacia Sandero, Skoda Kamiq, Kia Stonic ve Renault Captur arasında tercih edilme şansı yüksek olabilir. Ama avantajlarına karşın 1.4 litrelik motor, önüne bariyer çekebilir. Bunun için markanın 1.0 litrelik turbo beslemeli seçeneğe yüklenmesi gerek.

+ Rahat kullanım

+ Gelişmiş sürücü destek sistemleri

+ Kaliteli malzeme ve işçilik

+ Büyük bagaj

– Dı-dı-dıt! Çok fazla uyarı, fazla dijital oyuncak!

– Tam kapanmayan destek sistemleri

– Pratik olmayan infotainment uygulamaları

– Gereksiz işgüzar uyarılar

– Yüksek hızlarda gezinme

 

Yakıt tipi: Benzin

Motor hacmi (cc): 1368

Motor gücü (HP/d/d): 100@6000

Maksimum tork (Nm/d/d): 134@3500

Vites kutusu: 6 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 175

0-100 km/s hızlanma (sn): 13.7

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 9.4/6.6/6.6

Ağırlık (kg): 1162

U/G/Y (mm): 4180/1775/1500

Aks mesafesi (mm): 2580

Bagaj hacmi (lt): 411/1205