Reklam

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid

 Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid

Corolla ismi Toyota için neredeyse marka kadar önemli ve şöhretli. Düşünüyorum da Japon üreticinin daha öne çıkan bir modeli yok. Bu şöhreti günümüzün trendy araç formu için kullanmaktan çekinmemesinin bundan daha güzel bir nedeni olamaz. Yanına eklediği Cross kelimesiyle hem Corolla ismini bir kez daha onore ediyor, hem de onun güçlü imajı ve duyulan güvenden yararlanarak kompakt SUV rekabetine bir adım önden başlıyor Toyota. 2021 Aralık ayından bu yana Japonya, Tayland, Tayvan, Brezilya, ABD, Malezya, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde üretilen otomobil, ülkemize Japonya’dan geliyor. C-HR ve güncel Corolla ile aynı platformda üretilen Corolla Cross, sadece Çin pazarına yönelik üretilen Toyota Frontlander ile de ikiz model.

Gövdesi 4,460 mm uzunluğa, 1,825 mm genişliğe, 1,620 mm yüksekliğe ve 2,640 mm aks aralığına sahip Corolla Cross Hybrid, ölçüleriyle C-SUV segmentinin tam ortasında yer alıyor. Toyota ürün gamında C-HR Hybrid ve RAV4 Hybrid arasında yer alan Corolla Cross, off-roadda çok haklı bir şöhrete sahip Japon markanın şehir tipi SUV’larda elini daha da güçlendiriyor.

Corolla Cross’un kabininde ergonomik sürpriz de eleştirilecek pek bir şey de yok. SUV olma ruhuna uygun malzeme ve işçilik kalitesi, beklentileri karşılıyor. Ama tuhaf donanım çelişkileri var Corolla Cross’un. Örneğin direksiyon simidi ısıtmalı, ön koltuklar elektrik kumandalı, tavanı boydan boya cam ama mesela koskoca ekran son derece basit ve sıkıcı seviyede. Tamam, bu basitliği arayanlar da var mutlaka ama insan karşısında büyük bir ekran görünce biraz daha alengirli kabin oyuncakları bekliyor. Tabii bunun zorunlu bir sebebi var. İki yıldır yaşanan çip krizi, sınırlı kullanımı gerektiriyor ve oyuncaklı ekranlar ancak en üst donanım seviyesinde sunulabiliyor. Bence yine de bu kadar basitlik tersine opsiyon olarak sunulmalıydı.

10.5 inç Toyota Touch Multimedya ekranı, dediğim gibi fazlasıyla sade. Sürüşe dair sadece hybrid üniteden elektrik akışını ya da şarj sürecini “yalancıktan” gösteren bir grafik var. Sanal radyo göstergeleri çok minimal, çok cılız. Tabii ki dokunmatik ama dokunacak pek bir şey yok. 12.3 inçlik dijital gösterge ise, multimedya ekranından daha dinamik.

Otomobilin iç mekan ferahlığı binek Corolla’dan daha iyi. Koltuklar da rahat ve geniş. Cam tavan, kabinin ferahlığında pay sahibi ama sunroof yok. Elektrikli bir seperatör güneş ışığından rahatsızlık duyulduğunda kabini karartmaya yardımcı oluyor. Corolla Cross Hybrid’in 525 litrelik hacme sahip bagajı, arka koltuklar katlandığında 1,321 litreye kadar yükseliyor. Elektrikli bagaj kapısı özelliği ile fonksiyonel bir bagaj kullanımı sağlıyor. Yalnız bagajın üzerini örten pandizotun ince ama esnek bir malzemeden üretildiğini belirtelim. Acaba bagaj yükleme eşiği biraz daha alçak olmalı mıymış?

Corolla Cross’un 1.8 litrelik hibrit motoru, elektrikle başlayıp benzinle devam eden gelişmiş bir makine. Hibrit teknolojisinin uzmanı Toyota’nın 5. nesil hibrit güç ünitesi olan motor, yeni nesil sistemle birlikte yüzde 15 daha fazla güç üretiyor. Elektrik motoru ve benzinli motoru kombine eden 1.8 litre hibrit sistem, 140 HP güç ve 185 Nm tork üretiyor. Önden çekişli olarak sunulan Corolla Cross Hybrid, 170 km/s maksimum hıza çıkıyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 9,9-10 sn saniyede tamamlıyor. Böyle yüksek ve ağır bir otomobil için hiç de fena değerler değil. WLTP ölçümlerinde birleşik yakıt tüketimi yalnızca 5,0-5,1 lt/100 km olan Corolla Cross Hybrid, 115-117 g/km CO2 emisyon değerine sahip. Aslında motorun sağladığı çekiş hiç fena değil, tüketimi de etkileyici seviyede. Ama CVT’lerin ortak sorunu olan “otomobilin, motorun bağırdığı kadar gitmemesi” sorunsalı Corolla Cross’ta da hep yanınızda! Bunda şüphesiz en önemli rol E-CVT elektronik kontrollü kademesiz şanzımana ait. Sürekli değişken oranlı şanzıman, kullanan markalar açısından düşük egzoz emisyonu ve kayıpsız aktarım açısından önem taşıyor. Üretim maliyeti de göz ardı edilebilecek gibi değil. Ama kullanıcı açısından bakılırsa eskiden beri alışılagelmiş sürüş zevklerinin yerini başka bir sürüş modelinin aldığını kabullenmek durumundalar. Ancak şanzımanın hızı kadar hızlısınız,  Alışılmayacak bir durum değil ama sürüş hissi ve otomobille olan bağ biraz zayıflıyor.

Otomobilin hafifletilmiş kompakt 5. jenerasyon hibrit sistemi, verimliliği artırırken diğer Toyota modellerine göre artırılan güç çıkışıyla da dikkat çekiyor. Sistemde yer alan yeni lityum-iyon batarya da, yüzde 14 daha hafif olmasına karşın yüzde 15 daha yüksek çıkışa sahip. Gündelik kullanımda aracın %100 elektrikliler gibi tedirgin edici bir enerji tüketimi ve sürücüde anksiyete bozukluğu yaratan “Şarj yetecek mi? Yolda kalır mıyım?” kaygıları yok. Hibridin elektriği, kalkışları tüketimsiz ve emisyon salımsız gerçekleştiriyor ve sonrasını geleneksel benzin motoruna devrediyor.

Güncel SUV’ların çoğu önden çekişli. Ama çoğu kimse de aracını zorlu koşullar sürmediğinden şikayetçi değil. Sadece önden çekişli ithal edilen Corolla Cross’un da off-road marifetleri, yerden birazcık yüksekliği, yüksek sürüş pozisyonu ve gövdesini çizilmekten bir nebze korumayı vadeden bakalit kaplamalardan ibaret. Heybetli görünümün ağırlaşan koşullarda sürücü ve yolculara herhangi bir vaadi bulunmuyor. Böyle bir fantezi sunulmadığından e-CVT otomatik şanzımanda bile işler şehir trafiğinin akışına bırakılmış durumda. Şanzıman akıllıysa da fazlası yok. Ancak ve ancak önde MacPherson üçgen salıncaklar ve arkada bağımsız çift salıncaklı süspansiyon sistemi sayesinde -abartmamak kaydıyla!- engebeli yollarda tıkırtısız sürüş konforu elde edilmesini sağlıyor. Ama asfalt yollardan çıktığınızda doğadaki maceranız en fazla düz ve kuru toprak yollarda ilerlemekten ibaret olmalı. Corolla Cross, trafiğe nispeten yukarıdan bakan konforlu, nispeten çevreci yüksek bir otomobil, hepsi bu.

Otomobilin donanım paketinde güvenlik ekipmanları bir adım önde. Toyota Corolla Cross Hybrid en yeni nesil Toyota Safety Sense 3.0 ile kombine edilen T-Mate ile donatılmış. Aktif sürüş ve park asistan sistemleri sürüşü daha kolay ve güvenli hale getirirken aktif güvenlik sistemleri de birçok farklı senaryoya göre kazaların önüne geçebiliyor. Corolla Cross Hybrid’de araç ve motosiklet algılayan Ön Çarpışma Önleyici Sistemi, Acil Durum Direksiyon Sistemi, Kavşakta Çarpışma Önleme Sistemi, Akıllı Adaptif Hız Sabitleme Sistemi olmak üzere birçok aktif güvenlik özelliği yer alıyor. Standart olarak sekiz hava yastığına sahip Corolla Cross’ta kaza sırasında önde yer alanların birbiriyle çarpışmasını önlemek için kullanılan ön orta hava yastığı da bulunuyor.

Zengin standart donanımlara ek olarak Corolla Cross Hybrid’in giriş seviyesi olan Flame versiyonu, 17 inç alaşım jantları, elektronik park freni, geri görüş kamerası, sürücü koltuğunda elektrikli bel desteği, çift bölgeli otomatik klima, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, kısa/uzun huzmeli LED ön farlar gibi özelliklerle öne çıkıyor. Flame X-Pack versiyonu ise panoramik cam tavan ve tavan rayı ile geliyor. Corolla Cross Hybrid Passion versiyonunda, bunlara ek olarak 18 inç alaşım jantlar, elektrikli bagaj kapağı, ambiyans aydınlatması, premium tasarımlı led ön farlar, sıralı ön dönüş sinyali, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, karartılmış arka ve arka yan camlar bulunuyor. Passion X-Pack ise Passion donanımlarına ek olarak tam deri koltuklar, kör nokta uyarı Sistemi, ön ve arka park sensörü, Nanoe teknolojili çift bölgeli otomatik klima, ısıtmalı direksiyon, sürücü ve yolcu koltuğu ısıtması ve elektrikli ayarlanabilir sürücü koltuğuna sahip.