Alfa Romeo-Bertone aşkının ilk meyvesi
İkinci Dünya Savaşı bütün dünya için çok yorucu bir süreçti. Bu dönemde otomobil firmalarının çoğu ülkelerinin ordularını desteklemekle yükümlü oldu. Mercedes-Benz Alman ordusunun kara ulaşımını neredeyse tek başına üstlenirken hava kuvvetleri Messerschmit uçaklarını üreten BMW’ye aitti. Benzer bir durum İtalyan orduları için Fiat ve Alfa Romeo için de geçerliydi. Altı yıllık savaşın ardından dünya toparlanmaya çalışırken otomobil üreticilerinin kendilerine gelip yeniden halkın kullanımı için otomobil üretimlerine yoğunlaşmaları ‘50’li yılları buluyordu. Milanolu Alfa Romeo, savaş sonrasında eski formunu yakalayabilmek için kendisine uygun bir tasarımcı arıyordu. Markanın sportif kimliğiyle uyum sağlayabilecek, hız ve aerodinami anlayışını tasarımlarına yansıtabilecek bir karoser tasarımcısı olarak Bertone’de karar kılındı. İki firmanın birlikte ilk prototip çalışmaları Berlina Aerodynamica Technica 5 (BAT-5) modeli tanıtıldı. Daha önce geliştirilen ama fabrika içinde kalan BAT serisinin ilk dört modeli, üretim aşamasına uygun görülmedi.
Bertone tesislerinde üretildi
Alfa Romeo’nun 1953 yılında ünlü İtalyan tasarım atölyesi Bertone ile başlattığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Guilietta modeli, firmanın savaş öncesindeki tutkulu modellerle yoluna devam edeceğinin kanıtıydı. İlk Alfa Romeo Giulietta versiyonu, 1953 yılında çıkan Sprint oldu. Bu otomobil 175 km/s hıza kadar ulaşan çılgın bir spor otomobildi. 1955 yılında çıkan 1.3 litre motorlu Giulietta ise farklı bir versiyon olarak tanıtıldı; beğeniyle karşılanan otomobil giderek güçleniyordu. Giulietta’dan hemen sonra 1957 yılında yine Bertone tarafından tasarlanan Giulietta Sprint Speciale modeli satışa sunuldu. Torino Otomobil Fuarı’nda tanıtılan bu otomobil, dikkat çekici hatlarıyla BAT-9’a kadar uzanan prototiplerin yansımalarını ortaya koyuyordu. Sprint modelini tasarladıktan sonra üretim aşamasına karışmayan Bertone, SS versiyonunuysa kendi tesislerinde üretti. Bertone, otomobilleri ilk yıllarda Torino’daki fabrikasında, işler büyüyüp üretim aderleri artınca da şehrin dışında bulunan Grugliasco’daki daha yeni ve modern tesislerde üretiyordu.
Alfa Romeo’ya göre Sprint Speciale (SS)’in aerodinamik yapısının Sprint’e göre daha üstün olduğunu ve daha düşük gövde ağırlığı nedeniyle daha hızlı olduğunu açıklıyordu. Ama bu açıklama bütün Giulietta Sprint Speciale üretimini değil sadece ilk 153 adetlik partiyi anlatıyordu. Zira ilk başta üretim tesisi değiştirilirken alüminyum gövdeden sac karoserli otomobillere geçilmişti. Bu zorunlu değişim kamuoyuna yansıtılmıyor, hep Sprint’e göre daha düşük gövde ağırlığı öne çıkarılıyordu. Bu özel serinin dışında çok hızlı SZ olarak isimlendirirlen Zagato serisi de unutulmamalı. Sadece 200 adet üretilen Giulietta Sprint Zagato serisi de büyük ilgiyle karşılandı.
İki koltuklu Sprint Speciale, 2260 mm’lik Giulietta platformu üzerinde geliştirilmişti. Bu şasi, Sprint’e göre 102 mm daha kısaydı. Sprint modelinde Giulietta’nın 1.3 litre 80 HP’lik 4 silindirli, üstten çift eksantrikli motoru kullanılıyordu. SS modeliyse temel olarak iki adet Weber karbüratörle beslenmesi ve sıkıştırma oranının daha yüksek olmasıyla ayrılıyordu. 190 km/s maksimum hıza ulaşabilen otomobilde 5 vitesli manuel şanzıman kullanılıyordu. Aslında sınırlı sayıda üretilmesi beklenirken sadece 1962 yılında 1366 adet Sprint Speciale üretildi. Aynı yıl Giulietta sedan yerini 1.6 litre motorlu Giulia’ya bıraktı. Giulia’nın SS versiyonu da 1963 yılında tanıtıldı. Ancak eskisiyle hemen hemen aynı görüntüye sahip olan otomobil, performansının da çok farklı olmaması nedeniyle istenildiği gibi ilgi toplayamadı ve 1965 yılında üretim bantlarına veda etti. Bertone fabrikasındaki üretim sona erdiğinde sadece 1400 adet Giulia SS üretilmişti.