Reklam

Audi A3 Sportback 35 Turbo FSI S Line S tronic

 Audi A3 Sportback 35 Turbo FSI S Line S tronic

Premium markaların “halktan” pay kapma yarışında Audi’nin kozu olan A3, Mercedes-Benz’in A Serisi, BMW’nin 1 Serisi’ne rakip olan bir otomobil. VW Group bünyesinde Golf’ün premium hali gibi değerlendirilen A3, bu segmentin öncülerinden biri konumundaydı. İlk çıktığında 1990’ların sonundaki otomobil fuarlarında gösterge aydınlatmaları maviyse Golf, kırmızıysa A3 şeklinde bir pozisyonlandırmayla yan yana sergilenirlerdi bu kardeş modeller. VW Group’un günümüzde geldiği -daha da- çok markalı durumda platform, mekanik, elektronik ya da parça paylaşımları imaj ortaklıklarına kadar ilerledi. 2020’de tanıtıldıktan sonra bu sene Mart ayında makyajlanan dördüncü nesil A3, grubun MQB Evo platformu üzerinde inşa edilmişti. Grup markalarından Skoda’nın Octavia’sı, Seat’ın Leon’u ve ezeli kardeşi VW’nin 8. nesil Golf’ü ile ortak kullanılan bu platform üzerinde marka imajına uygun biraz daha kalite hissi, biraz daha lüks donanım gibi seçeneklerle ayrışmayı hedefliyor A3. Ama hedefe ulaşmış mı tartışmaya açık. Gerek gövde ölçüleri gerekse kabin donanımları ve tabii ki yürüyen aksam özellikleri akıllara hemen kardeşlerden Skoda Scala’yı getiriyor. Marka imajlarının yeniden kurulması gibi bir durum var adeta! İşin şakası tabii ki! Özleri aynı olsa da kalite hisleri marka pozisyonlarını belirliyor.

1996’dan günümüze Audi A3’leri yan yana koyduğumuzda dönemsel teknolojik ilerlemeler her bir jenerasyona yükleniyor olsa da adeta aynı otomobil üzerinden ilerleniyormuş gibi bir görüntü var. Ama bugün gördüğüm o ki, grubun markaları arasında makas hiç bu kadar dar olmamıştı. Buna Scala’da kullanılan seviyenin yükselmesi mi demeli, A3’teki seviyenin daha ulaşılabilir ve ekonomik hale getirilmesi mi ama net, makas daralmış. Konu Skoda ile Audi’yi denkleştirmek değil ama ortak mekanikler, yaklaşık boyutlar ve donanımlarla başka da çıkış görünmüyor.

Makyaj operasyonunda minik dokunuşlarla tazelenen A3’te aileye biraz yükseltilmiş allstreet versiyonu eklenmişti. Bir de sedan var, biliyorsunuz. Yeni tasarım ve aydınlatma unsurlarıyla daha sportif görünüm kazandırılan otomobil, iç mekanda da yüksek kaliteli malzemelere eşlik eden bir dizi dijital fonksiyon, genişletilmiş standart donanım yelpazesiyle birlikte sunuluyordu. Ama sahibine bile sorsak değişiklikleri bir çırpıda fark edemeyebilirdi. Önde dinamik ışık dizilimine ve dinamik sinyal lambalarına sahip Matrix LED far sistemi yolun hassas ve yüksek çözünürlükte aydınlatılmasını sağlıyor. Farlarda yeniden tasarlanan ögeler ve daha dar olan ışık tasarımı, sportif görünümü destekliyor. Yeniden tasarlanan “Singleframe” ızgara gibi far tasarımı da önemli ölçüde daha ince. Böylece Audi A3 serisinin genişlik algısı daha da güçleniyor. LED ve Matrix LED farlardaki dijital gündüz farlarını oluşturan 24 pikselli hücreler gövdenin üst kenarında üç sıra halinde düzenlenmiş durumda. Artık MMI üzerinden dört adede kadar farklı dijital gündüz sürüş farı imzası seçmek ve aralarında geçiş yapmak mümkün. Bu özellik A3 serisi modellerinde ilk kez kullanılıyor. Bu sayede Audi’nin üst segmentlerinde görmeye alışık olduğumuz donanımlar A3 modellerinde de sunulmaya başlandı. Ayrıca arka aydınlatma grubu yenilikçi bir arka ışık tasarımına ve eve geliş / evden çıkış fonksiyonu için yeni bir aydınlatma şemasına sahip.

Aydınlatma oyunlarıyla kalite algısı yükseltilen kabin içinde nispeten yüksel kalitede hissettiren plastik malzeme, koltukları saran deri ve dijital unsurlarla kendisini üst seviyede konumlandıran A3 Sportback, ergonomik olarak da genelde VW Grubu standartlarında geziniyor. Ama mesela dört kapının ters yerleştirilmiş gibi görünen iç kolları çok da kullanışlı değil. Geleneksel kolların nesi beğenilmemiş de ters yerleştirilmiş, hiç anlam veremedim. Ha bir de direksiyonun solundaki kaç sene öncesinin VW Polo’sundan kalma 2000li yıllara ait hız sabitleme sistemi, bu kadar yenilenmiş bir otomobilde biraz eğreti kalmış. Hız sabitleme sistemi direksiyon üzerindeki düğmelere aktarılmalıymış.

Otomobilin multimedya ekranındaki menüler kullanışlı, görüntü keskinliği de yüksek çözünürlükte. Ekran menülerine ulaşmak için büyük büyük alanlara dokunmak kullanım kolaylığı sağlıyor. Çift bölgeli klima, koltuk ısıtması, sürüş modu gibi seçim ve ayarlamalarsa fiziksel düğmelerle yapılıyor. Sürücünün karşısındaki 12.3 inçlik gösterge paneli de Audi A3 Sportback’in modern zamanlara uyumunu gösterircesine tamamen dijital. Seçilen sürüş moduna göre spor, dinamik  ya da klasik ekran görüntüsü belirlenebiliyor. Otomobilin müzik sistemi, isteğe bağlı olarak SONOS 3D premium ses sistemi ile birlikte sipariş edilebiliyor. Subwoofer dahil 15 adet yüksek performanslı hoparlör, kabinde dinlenilen müziği unutulmaz bir deneyime dönüştürebiliyor.

Baklava desenli dikişe sahip deri koltukların oturma alanları, sportif karaktere uygun yanal yükseltilerle desteklenmiş. Entegra kafalıylarıyla bucket gibi görünen ön koltuklarda sportif ruhla örtüşen baldır desteği de yer alıyor. Koltukların oturma alanları ve diz/ayak/omuz boşlukları, yer aldığı sınıf kapsamında yeterli düzeyde. Ön koltukların arasındaki “vites” konsolu, piyano back plastik malzeme ile kaplanmış. Bu parçalar temizken iyi görünüyor ama her markada mutlaka parmak izi ve toz gösteriyor. Temiz tutmak biraz sıkıntılı. 40:20:40 oranıyla katlanabilir arka koltuklar, kabin içinde değişkenlik olanağı sağlıyor. 380 litrelik bagaj hacmiyse gerektiğinde 1200 litreye kadar genişletilebiliyor.

Otomobilde kullanılan direkt enjeksiyonlu benzinli FSi motor turbo beslemeli. Yine grup içinde rağbet gören, kullanıldığı otomobili GTI karakterine büründüren keyifli bir makine mild hybrid teknolojisi destekli 1.5 litrelik motor. Örneğin Skoda Scala’da aynı motorun mild hybrid olmayan versiyonu kullanılıyor. Elektrik takviyesiyle turbo boşluğu hissettirmeden çevikçe hızlanan kompakt hatchback, gövdenin dinamik görüntüsüyle çelişmeyen bir akıcı performans sergiliyor. Ön akslar üzerinden yola kavuşan 150 beygir istekle koşuyor koşuyor koşuyor. Motor gücünü yönetten 7 ileri vitesli S tronic çift kavramalı otomatik şanzıman, hiç boşluk ya da değişim sarsıntısı yaşatmadan ortaya koyulan performansa uyum gösteriyor. Ara hızlanmalarda da elektrik desteğiyle daha iyi dereceler elde edilebiliyor. Geleneksel vites koluyla vedalaşan markalardan biri haline gelen Audi, neyse ki sürücüsüne direksiyon üzerindeki paddle shift elcikleriyle vites değiştirme olanağı da sunuyor. A3 Sportback’in sürüş karakteri, kokpit üzerinden Eco, Normal ve Sport olarak seçilebiliyor. Hep söylediğimiz gibi bu bir ego tatmini, nasıl kullanmak isterseniz otomobil o tempoya zaten kendisini bırakıyor. Enerji geri kazanımı sağlayarak yakıt tüketimini azaltabilen mild hibrit teknolojisi “görece” daha çevreci sürüşler sağlıyor. Buna ikna olanlar kadar olmayanlar da var, malum.

Süspansiyon sistemi, motor gücünün gerektirdiği sertliğe sahip. Tabii buna bir de XX ebatlı lastiklerin düşük yanak sertliği eklenince konfordan hızla uzaklaşılıyor. Ama kabin içinde yolcuların konforu için ödün verilmemiş. Sürücü koltuklarının arkalarında yer alan file cepler, zamanında Mercedes-Benz O302 otobüslerde yer alan fileleri hatırlatıyor!

A3 Sportback, standart olarak yüksek güvenlik seviyesi sunuyor. Audi Pre Sense Front, Audi Pre Sense Basic ve dönüş asistanı, Şeritten Ayrılma Uyarısı, acil durum asistanı ile ve Şerit Değiştirme Asistanı gibi işlevler diğer yol kullanıcılarıyla olası kazaları önlemeye yardımcı oluyor. Dikey ve yanal kontrol desteği sağlayan Şerit Değiştirme Asistanı ve Adaptif Hız Sabitleme Sistemi sürüş konforunu artırıyor. Sistem, 210 km/s’ye kadar hızlarda hızlanma, fren ve direksiyon hakimiyetini yönetiyor ve otoyollarda 90 km/s’nin üzerindeki hızlarda şerit değiştirmeye de yardımcı oluyor. MMI aracılığıyla etkinleştirilen sistem, şerit değişikliğinin mümkün olup olmadığını ve hangi yönde değiştirilebileceğini gösterge panelinde ve göz hizası ekranında beyaz oklarla göstermek üzere arka radardan gelen verileri kullanıyor. Sürücü sinyaline dokunarak şerit değiştirmeye başladığında sistem sürücüye direksiyon ile aktif olarak yardımcı oluyor. İnsan otomobilde kendisini daha güvende hissediyor. Park Asistanı, direksiyon müdahalesiyle park ederken ve park alanından çıkarken sürücüye yardımcı oluyor. Şeritten Ayrılma Uyarısı, Acil Durum Asistanı ile Araçtan İnme Uyarısı ve Çapraz Trafik Asistanı, arka radarı kullanarak aracın arkasındaki ve yanındaki trafiği izliyor ve böylece güvenliği ve konforu daha da artırıyor. Ama mesela akıllı sürüş yardımcılarından gelen direksiyon düzeltme hamleleri sürüş keyfini törpüleyen unsurlardan biri. Yüksek hızlardaki düzeltme manevraları tedirginlik yaratabiliyor. Bazı şeyler sürücülere bırakılmalıydı. Bu sadece Audi A3’ün değil bir çok otomobilin ortak problemi!

2.818.000 TL gibi bir fiyatla satılan Audi A3 Sportback 35 Turbo FSI S Line S tronic, premium C hatchback segmentte gücü kuvveti yerinde, üst düzey teknoloji ve donanımlara sahip prestijli bir seçenek gibi görünüyor.

 

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir