Reklam

Bayram coşkunuz hüzne dönüşmesin

 Bayram coşkunuz hüzne dönüşmesin

Bayram tatilinin ilk günü itibariyle yine kaza haberleri ardı ardına geliyor, ölü sayısı daha şimdiden 20’yi aştı. Trafikte güvenlik bilincinin yaygınlaşması için kapsamlı etkinlikler yürüten Shell & Turcas, Ramazan Bayramı nedeniyle yoğunlaşacak yollarda üzücü kazalar yaşanmaması için hayati tavsiyelerde bulundu. Yol emniyetine ilişkin bu öneriler, tatil mutluluğunuzun üzüntüye dönüşmemesi için Shell uzmanları tarafından bilimsel verilere dayanarak hazırlandı.
Tüm faaliyetlerini emniyet ve güvenlik odaklı yürüten ve bu konulardaki toplumsal bilinci artırmak için etkin çalışmalar da gerçekleştiren Shell & Turcas, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi sürücülere uyarılarda bulundu. Shell uzmanları, yollarda üzücü kaza ve kayıpların yaşanmaması için, bilimsel verilere dayanarak hazırlanan tavsiyelere, titizlikle uyulması gerektiğini vurguladılar.

Trafikte emniyet eğitimleri ile Dünya Sağlık Örgütü’nün “Yol Güvenliği’nde Eylem 10 Yılı” projesine de güçlü bir katkı sağlayan Shell & Turcas’ın tatil yolundaki sürücüler için belirlediği hayati tavsiyeler şunlar:

1-Yola kesinlikle uykusuz ve yorgun çıkmayın. Yolculuk öncesi dinlenmiş olun.

2-Alkol aldıktan sonra araç kullanmayın. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 49’unun, tüm kazaların yüzde 40’ının nedeni alkoldür.

3-Uzun yolculuklarda, 2 saatte bir 15 dakika mola vererek, dinlenin.

4-Yakın ya da uzak, şehir içinde ya da şehir dışında tüm yolculuklar sırasında önde ya da arkada oturan tüm yetişkinler, emniyet kemeri kullanmalıdır. Emniyet kemeri çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntıyı azaltır, vücudun en güçlü noktalarına yöneltir ve çarpma anında koltuktan fırlamayı engeller. Araçlardaki emniyet kemerleri yetişkinlerin ölçülerine göre dizayn edilmiştir. Çocuklar, arka koltukta bile olsalar emniyet kemeri ile değil, çocuk koltuğu ile seyahat etmelidir. Tüm çocuklar, boyları 140 santimetreye ulaşıncaya kadar, arka koltukta ve uygun çocuk koltuğunda seyahat etmelidir.

5-Araç kullanırken, cep telefonu kullanmak gibi dikkatinizi dağıtan davranışlardan kaçının. Heyecanlı veya gergin bir cep telefonu konuşması yapan sürücünün, 3 duble rakı içip direksiyona oturan sürücüden farkı yoktur.

6-Yasal hız sınırlarına uyun. Trafik kurallarını ihlal etmeyin. Saatte 30 kilometre ile çarpılan yayanın yaşama şansı yüzde 95, saatte 60 kilometre ile çarpılan yayanın yaşama şansı yüzde 15’tir. Saatte 120 kilometre hızla giden bir otomobilin, ‘zeminin kuru, yolun sorunsuz, lastikler ve frenlerin mükemmel olması halinde’ emniyetle durabileceği mesafe yaklaşık 120 metredir. Aynı şartlarda saatte 90 kilometre hızla giden bir araç ise 72 metrede emniyetle durur. İki mesafe arasındaki fark yaklaşık yarım futbol sahası kadardır. Bu fark, hayatınızı değiştirebilir. Kimi yayınlarda okuduğunuz otomobil fren testlerindeki değerlerden fikir alın ama asla aldanmayın. Bu testlerde kullanılan otomobiller, frenlerinden lastiklerine kadar tümüyle yepyeni ve tümüyle en iyi kondisyondadır. Ve fren testleri planlanarak yapılan denemelerdir, oysa gerçekte kritik anlar ve kazalar beklenmedik durumlarda gerçekleşir.

7-Uzun bir yolculuktan önce, mutlaka yağınızı kontrol edin. Servis geçmişinizi de kontrol etmeniz iyi olur. Yağ değiştirmeye yakınsanız seyahate gitmeden önce değiştirmeniz daha sağlıklı sonuç verir.

8-Lastiklerdeki eksik ya da fazla hava basıncı ile aracın emniyetle durabilme mesafesi uzar. Yanlış hava basıncı, aracın yere tutunma yeteneğini zayıflatır, virajlar daha tehlikeli hale gelir. Lastiklerinizdeki basıncın sadece 1 psi bile az olması, yakıt tüketiminizi artırır.

9-Eğer uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız, yeterince yakıtınızın olduğundan emin olun ve ideal olarak da sonraki benzin istasyonunun nerede olabileceğini bilemediğiniz otobana çıkmadan önce yakıtı doldurun.

10-Akü sorunları yılın herhangi bir zamanındaki ana arıza nedenlerinden biridir. Sizi yarı yolda bırakmadan eski, yorgun bir aküyü değiştirin. Ayrıca elektrikli radyatör soğutma fanının motor ısındığında çalıştığından da emin olun. Bunu motoru rölantide çalıştırarak kontrol edebilirsiniz.