Audi A3 Sportback 1.4 TFSI
Premium kompaktlar arasında tansiyon giderek yükseliyor. Geçen yıldan itibaren alttan yukarıya doğru yüklenen VW Golf ve Opel Astra gibi “normal” kompaktlar bir kenara, yıllardır BMW 1 Serisi ve Audi A3 arasında geçen müsabakalara bir de geçen yıl Mercedes-Benz A Serisi ve Volvo V40 musallat olmuştu. Bu durumda her yenilenen model, artık gerçekten yeni bir iddialarla gelmek durumunda. Bunu Mercedes-Benz’in teşrifiyle fark eden Audi, doğrusu dersini iyi çalışıp gelmiş. Tıpkı VW Golf’te olduğu gibi “tıpkı eskisi gibi” görünüp bu kadar yenilemeyi nasıl başarmış anlamak o kadar da kolay olmuyor.
VW Golf’ü de taşıyan gelişmiş yeni MQB şasi üzerinde yükselen A3 Sportback, geçen yaz tanıtılmıştı. Bilirsiniz Audi A3’ü 1996’da ilk olarak genç bir model olarak üç kapılı çıkartmış, üç yıl sonra Sportback ile aile tipi hatchback olarak da yorumlamıştı. Audi hala genç bir model olarak görüyor olmalı, bu jenerasyonda ilk olarak yine üç kapılı A3 tanıtıldı. Ardından gelen A3 Sportback, 33 mm de olsa daha iri bir versiyon! Selefine göre boyu, eni artan otomobilin genel hatlarıyla aynı, sanki hiç değişmemiş gibi. Aks mesafesi de 35 mm daha uzunmuş, herhalde ondan iri görünüyor!..
Audi A3 Sportback’in güçlü görüntüsünün ardında yıllarla olgunlaşan tasarımı yatıyor olmalı. Yıllarla oturan trapezoidal ızgaranın sıkıcılığını LED’li artistik tasarımlı farlarıyla kırmayı başaran Audi tasarımcıları, arka kısma da A4’teki gibi yine derinlikli ışıyan aydınlatma grubuyla boyut kazandırmış. Otomobil, marka imajı, üretim kalitesi ve kullanım özelliklerinden önce duruşuyla prestij sahibi.
Kabindeyse Audi’nin alışılagelmiş kalite anlayışı tavan yapıyor. Her dönem işçilik ve malzeme kalitesiyle göz kamaştıran kokpit bu kez tasarımıyla da dikkat çekici. Kullanılmadığı zamanlarda kokpitin içine gömülerek görüntü kalabalığı yaratmayan iri LCD ekran, rakiplere karşı sert bir hamle olmuş. Genel olarak elegant bir hava hakim. Jet tasarımlı hava kanalları hayli şık trendler oluşturuyor. Bu kanallardaki hava akışları, konsantre hava akışından eşit hava dağıtımına kadar değişebiliyor.
Özellikle gece sürüşlerinde kırmızı aydınlatmalı kumandalar, müthiş yakın hissettiriyor kendisine. Gösterge tablosunda da tane tane rakamlar ve kolay kumanda edilen bilgi ekranı ergonomide tavan yapmasını sağlıyor otomobilin. Aslında bu alışılagelmiş bir VW Group geleneği. Ama aynı yorumu MMI için gönül rahatlığıyla yapabilir miyiz, düşünmeliyiz. Biraz düğme kalabalığı var kabul etmek gerek! S Line direksiyon simidi küçük çapı kadar altının düz olmasıyla da stil yüklü. Gerçi 122 HP’lik bir otomobil bu kadar aksesuarı hak ediyor mu tartışmaya açık ama dışardan bakınca otomobilin gücüne dair bir bilgi yok. Hatta çift egzoz çıkışı ve 17 inçlik jantlar kimi bünyelerde korku salmaya yetebilir.
A3 Sportback’in koltukları, sportif ruhuna uygun şıklıkta. Ön koltuk tasarımında omuzları kucaklayan destekler dikkat çekici. Artan 35 mm’lik aks mesafesinin kazanımları arka koltuk yolcularına birazcık daha ferahlık getirmiş. Ama dikkat çeken bir kafa ferahlığını fark etmemek imkansız. Örneğin Mercedes-Benz A Serisi’ne girdiğiniz zaman böyle hissetmiyorsunuz. Hatta muhtemelen kafanızı çarptığınız için onunla ilgileniyorsunuz!
Bagaj 3 kapılı kardeşine göre sadece 15 litre daha büyük, toplam hacim 380 litre ama işinizi görecek kullanışlılığa sahip. Zaten bagajda fonksiyonellik kapaklı mini “dolaplar” ve sabitleme ağı ile maksimize edilmiş. Otomobilin zarafetine kıyıp arka koltukları yatırıp eşya taşımak isteyenler çıkarsa onlara da cömert davranılmış ve 1200 litreyi aşkın kullanım hacmi sunulmuş.
Performans açısından bakarsak, aslında diri hissettirmesine karşın veriler o kadar da parlak değil. 0-100 km/s hızlanması 9 litrenin altına inmiyor. Bunda tabii ki otomobilin hatırı sayılır ağırlığının da payı var ama diyorum ya, görünümle çelişen bir yavaşlık bu. Tork bandının çift kavramalı şanzımanla gösterdiği uyum ancak ara hızlanmalarda kendisini hissettiriyor.
Otomobilin verdiği sürüş doneleri gayet tatmin edici olgunlukta. Yola dair yüksek hisler veren direksiyonun tepkileri hayli keskin.Gövdenin hissedilir oturaklılığı virajlara güvenle girip güvenle, stabil olarak çıkışların garantörü. Süspansiyonun sert karakterine karşın otomobil içinde konforla ilgili soru işaretleri yaşanmıyor. Bu sertlik virajlardaki kararlı duruşun da sırrını ortaya koyuyor. Örneğin rakip sayılan BMW 1 Serisi’nde süspansiyon daha yumuşak ve virajlarda şaşırtıcı çapraz salınımlar bile yaşanabiliyor. Lastik ebatlarıyla da ilgili olabilir ama Audi bu konuda rakibini geride bırakmayı başarmış. Her şeyin ters gitmesi ihtimaline karşın otomobilde Attraction donanım seviyesi hariç, Ambition ve Ambiente paketlerinde ESP standart olarak sunuluyor. Bu üç donanım paketiyle farklı bütçelere göre gayet zengin donanımlı A3 Sportback’ler bulmak mümkün.
Attraction donanım paketinde 69 bin TL’den başlayan A3 Sportback 1.4 TFSI satış rakamı, test otomobilimiz gibi en üst versiyonda 90.000 TL’ye yaklaşıyor.
+ Konforlu ve prestijli sürüş
+ Elit iç mekan
+ Kararlı yol tutuş
– Şehir içi yakıt tüketimi
Audi A3 Sportback 1.4 TFSI
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1395
Motor gücü (HP): 122
Maksimum tork (Nm): 200
Vites kutusu: 7-ileri çift kavramalı otomatik
Maksimum hız (km/s): 203
0-100 km/s hızlanma (sn): 9.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.1/.3/5
Ağırlık (kg): 1225
1 Yorum
Beğeniler kişiden kişiye değişir biliyorum. Ben bu A3’ün iç tasarımına bayıldım açıkçası. Ama konsolun oyuncaksız yapısını yerden yere vuruyorlar maalesef.
Yoruma kapalı.