BMW 218i Gran Coupe
BMW’nin CLA’ya rakip olarak hayal ettiği 218 Gran Coupe, markanın güçlü sürüş dinamiklerine sahip olsa da onun karizması pek yok, sanki bir Doğu Avrupa ya da Çin sedanı gibi… Zaman zaman her markanın tuhaf maceraları oluyor. Hemen eleştiriler bombardımanı geliyor, modelin, hatta markanın adı çıkıyor. Motor ya da şanzıman daha uzman işi olduğundan herkesin fikir yürütebildiği tasarım, en kolay eleştirilebilen yanı oluyor. Birçok marka gibi BMW de zaman zaman tartışmalı modellere imza atıyor. Kimi modeler çok eleştirildiği kadar kimilerince çok beğenilebiliyor da. Şanlı 2002 kariyerinin üzerine 1971’de tanıtılıp bir sene içinde üretimi sonlandırılan 2002 Tii Touring, ondan 25 yıl sonra gelebilen E36 ve E46 Compact versiyonları, aslında çok önemli modellerin tasarımına imza atan Chris Bangle’ın “ağlamaklı eseri” E65 kodlu 7 Serisi, 2004’te tanıtılan ilk X3, yakın zamanlardan 3 Serisi Gran Coupe ve tabii 2 Serisi Active Tourer ve Gran Tourer versiyonları, markanın geçmişinde herhalde en çok eleştirilen modeller olarak yer alıyor. Ortak özellikleri “türetilmiş modeller“ olduklarından BMW’nin o dinamik tarzına çok uygun görünmemeleri. Korkarım şimdi bu zincire güçlü bir halka daha ekleniyor: 218i Gran Coupe! Mercedes-Benz CLA’ya rakip küçük bir sedan.
2019 yılında 2 Serisi Ailesi’nden türetilen bu fastback sedan, BMW tipi tüm sürüş dinamiklerine karşın birçok yanıyla eleştirilere maruz kalıyor. Alman üreticinin MINI Countryman platformunda geliştirdiği ilk önden çekişli modeli 2 Serisi Active Tourer ile ortak alt yapıya sahip 2 Serisi Gran Coupe, Avrupa’da pek de fazla rastlayamayacağınız, Almanya’da Leipzig fabrikasının yanı sıra Tayland ve Malezya’da üretilen Çin ve Doğu Avrupa ülkelerini hedefleyen ilginç bir model. 1 Serisi Hatchback’in satılmadığı Amerika kıtası ülkelerine gitmesi de muhtemel küçük bir sedan; önden çekişli, beş kapılı, büyük bagajlı ve tabii ki dar iç mekanlı!
F44 üretim koduna sahip model, önden üçüncü nesil 1 Serisi ile aynı dev ızgaralı burnu ve kokpiti paylaşıyor, buraya kadar mesele yok. Ama arka kapılardan sonra bürünülen fastback yapı, otomobilin sınıfını netleştiriyor, küçücük bir sedan bu. Önden ve yandan çok dinamik görünmekle beraber arka tasarım vasat seviyede. Alışık olduğumuz BMW tasarımlarına uzak, Hoffmeister kink adı verilen C sütunu kıvrımı bile BMW stilinde değil.
BMW kullanıcısına değişik gelecek dış görünümün ardından sürücünün iç mekanda kendini ve o aradığı BMW ruhunu bulabileceği otomobilde dijital gösterge paneli iş başında. Kokpitteki ekran da dokunmatik. İç mekanda yeni BMW 1 Serisi ile ortak kokpit kullanılıyor. Hatta birçok kumanda da ortak. Vites konsolları farklı, ekranlar, donanımlar farklı vs… Ergonomik bir sorun yok, o koltuğa yerleştiğinizde sürüş pozisyonuyla, duyduğunuz motor sesiyle BMW ruhunu hemen özümsüyorsunuz. Teknolojik bütün BMW nimetleri orada. Fakat BMW’nin 3 Serisi ile uzun yıllarda edindiği (!) dar arka kısım miti, 218i Gran Coupe’de bir alt sınıfa iniyor! Otomobilin arka kısmı dar ve basık. Coupeye çalan küçük sedan formunun getirdikleri bunlar. Kuzenlerinden F44 kodlu 2 Serisi Coupe’ye göre içeride 33 mm diz mesafesi, 14 mm baş boşluğu fazlası var ama otomobile elinizde cetvelle binmiyorsanız çok da fark edilmiyor. Seveni mutlaka olacaktır ama asla ferah bir aile otomobili değil. Bagajda sunulan 430 litrelik hacmi doya doya kullanacak aile, bu otomobile ancak sıkışarak sığabilir! Koltukların asimetrik katlanma özelliği de var! Bu şık BMW’yle yük taşımak isteyenler varsa! Bagajın yükleme ağzı büyük ve eşik yok gibi.
Otomobilin isminin 218i olduğuna bakmayın, 1.5 litrelik 3 silindirli turbo motora sahip. Ağabeyleri 3 ve 4 Serisi’nin yanı sıra kardeşi 1 Serisi, kuzenleri X1 ve MINI Ailesi’nde de kullanılan bu verimli motor, performansa dair bir sıkıntı yaratmıyor. Yedi vitesli çift kavramalı vites kutusuyla eküri olan motor, gerek çekişi, gerek makul yakıt tüketimi ve gerekse sesiyle gayet tatminkar. 140 HP’lik motorun 220 Nm’lik maksimum tork çıkışıysa sürüşü zevkli hale getiriyor. Bu otomobili İstanbul trafiğinde ortalama 6.0 litre düzeyinde benzin tüketimiyle kullanmak mümkün.
BMW’nin sürüş dinamikleri elbette ki fark yaratıyor, kendini belli ediyor. Hatchback kardeşine gore daha yumuşak bir süspansiyonu varsa da test aracımızdaki 18 inçlik jantlar yine de belli bir sertliği yansıtıyordu. Bir de Sport kullanım moduna geçildiğinde sportif bir sürüş sertliği yakalanabiliyor. Arka süspansiyonda çok kollu bağlantılar kullanılan otomobilin virajlarda tutunma limitleri hayli yüksek. Süspansiyon elemanlarının yanı sıra hızlı direksiyon tepkileri ve fren dozlaması, sportif ruhu harika bir şekilde hissettiriyor.
Donanımlara gelince, otomobilde yok yok, “Hello BMW” diye seslenerek aktif hale getirilenilen iDrive 7 arayüzüyle şerit takip uyarısından çarpışma önleyici sisteme kadar dijital asistanların tümünden yararlanılabiliyor.
Bu ruhu değilse de 218 GC’nin sahip olduğu kadar özelliği artık sınıfındaki birçok otomobilde bulmak mümkün. Tabii kaputun üzerine BMW logosu koyulduğu zaman fiyat başka frekanslara sıçrıyor. Aynı paralara daha geniş arka bölüm alınabiliyor mu, onu inceleyerek karar vermek ve satın almak lazım.
+ Güçlü çekiş
+ Kararlı tutunma
+ Malzeme kalitesi
+ Büyük bagaj
– Dar iç mekan
– Arka tasarım
– Arka kapı camları tam açılmıyor
Yakıt tipi: Benzinli
Motor hacmi (cc): 1499
Motor gücü (HP/d/d): 140@4600-6500
Maksimum tork (Nm/d/d): 220@1480-4200
Vites kutusu: 7 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 213
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.7 sn
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.2/5.2/5.9
Ağırlık (kg): 1450
U/G/Y (mm): 4526/1801/1420
Aks mesafesi (mm): 2670
Bagaj hacmi (lt): 430