Reklam

BMW 220i Active Tourer M

 BMW 220i Active Tourer M

2014 yılında BMW’nin ilk önden çekişli modeli olarak tanıtılan MPV 2 Serisi, grubun markalarından MINI’nin Countryman’i yerleştirdiği UKL2 platformu üzerinde geliştirilmiş bir aile otomobili. BMW’nin MPV (multi purpose van/çok amaçlı araç) segmentindeki bu ikinci nesil temsilcisi, yüksekte oturma tutkusu varken SUV’lere ulaşamayan kesim için Renault Scenic’in sunduğu avantajları BMW kalitesiyle sağlıyor. Tabii en basit anlatımıyla durum bu. Belki Scenic gibi halkla çok buluşamadı ama kullanıcılar ikinci MPV dönemini BMW kalitesinde yaşama şansı buldular. Değişkenliği, geniş iç hacmi ve tabii BMW seviyesi sürüş dinamikleriyle Scenic ya da Picasso’dan birkaç adım ilerdeydi Active Tourer ve artık üretilmeyen 7 koltuklu ağabeyi Grand Tourer. İkinci gelişte Grand Tourer yoktu ama 5 kişilik Active Tourer güncel teknolojilerle yeni ve daha yüksek hedefleri gözüne kestirmişti. SUV’ler en parlak zamanlarını yaşarken BMW’nin onlara yarattığı güçlü bir alternatif  olarak müşterilerle yeniden buluştu. Yaşadığımız pandeminin de etkisiyle Active Tourer’ın ülkemize ithali ilk olarak 2022’de gerçekleşti. Yoksa 220i Active Tourer’da BMW teknolojisine dair küçük çaplı bir gösteriyle seyahat ediyorsunuz. Ülkemizde sadece 1.5 litrelik üç silindirli turbo beslemeli 170 HP’lik motorla satılan 220i Active Tourer, kullanıcısına, birçok değişkenlik imkanının yanında arzu ederse sportif sürüş kalitesi de sunuyor.

Aynadan baktığınızda arkadaki otomobili tanıyamama bulmacalar serisi, BMW’de de iyice geliştirilmiş durumda. Geniş kromaj çerçeveli ön ızgara bu konuda baş rolü oynuyor. Ön görünümü olduğundan heybetli olan lüks MPV, yanına geldiğinizde anlıyorsunuz ki, artık üretilmeyen Scenic kadar bir şey, öyle dev bir araç değil, sonsuz iç mekan da sunmuyor. Ama ilginçtir tüm beklentileri premium seviyede karşılıyor. Test aracımızın ilginç yeşil gövde rengi, birçok farklı yerde takdir gördü, beğeni topladı. İnsanların yolları sıradanlaştıran beyaz ve metalik gri araçlardan iyice sıkıldığını bir kez daha anladık.

İkinci nesil Active Tourer, BMW’nin X1, 1 Serisi ve 2 Serisi Gran Coupé modellerini de taşıyan UKL2 platformu üzerinde yapılandırılmış. Bu ortak platform, otomobile BMW’nin dinamik sürüş özelliklerini de getiren bir yapı. Tavan rayları, SUV’lerden geri kalmadığını gösterirken krom kaplı cam çerçeveleri ve metal tamponlardaki kaplamalar premium algıyı yükseltiyor. Tabii bunlar test otomobilimiz sahip olduğu M Paket donanım seviyesine ait unsurlar. İkinci Active Tourer, tampon yapısının etkisiyle ilkine göre 4342 mm’den 4386 mm’ye uzamış. Gövdenin aks mesafesi, yine UKL2 platform üzerinde yapılandırılan selefiyle aynı; 2670 mm. İlkinin 1555 mm’lik yüksekliğine karşın yeni Active Tourer 20 mm farkla yerden 1576 mm yukarıya uzanıyor. Alman üreticinin son dönemde iX’ten i4’e birçok modelinde rastladığımız entegre kapı kolları modelin yalın tasarım felsefesini yansıtıyor ama kullanımı o kadar da kullanışlı değil, gömülü kol parmaklardan kolay kaçıyor. Ön ve arka aydınlatmalarda kullanılan LED farlar, görüşü iyileştiriyor.

Kapıları açmak için kumandaya dokunulduğunda önceden markaların logoları yere yansırdı. Bu otomobildeyse yere direkman BMW yazısı yansıyor.

Kabinin içi beklendiği üzere BMW lüksünü anında hissettiriyor. Zaten M Paket donanım seviyesine sahip olan test aracımızda deyim yerindeyse yok yoktu. Deri döşemeler, kavisli dijital dokunmatik ekran, açılır cam tavan, deri kaplı direksiyon, direksiyondan kumanda edilebilen otomatik şanzıman, Harman Kardon müzik sistemi, öndeki iki girişin yanı sıra arka koltuk yolcuları için de iki ayrı USB girişi, yani çeşitli bağlanabilirlik olanakları derken, yüksek tavanlı kabinin içinde premium bir hayat bizi bekliyordu.

Otomobilin iç mekanında yeni dönem tabii ki dijitalleşmeyle gelmiş. Direksiyonun arkasında dijital kavisli ekrana yer verilen otomobilde fiziksel düğmeler olabildiğince azaltılmış. Gösterge tablosundaki ince espri, aslında otomobilin sportif ruhunu da yansıtıyor. Motoru ısıtırken Warm Up yazısı çıkıyor ve ısınınca da gözden kayboluyor.

Son dönemde bütün markaların eğilimi bu yönce ama tümünün başarabildiğini söylemek zor. BMW’de ise durum fena değil, büyük çoğunluğu ekran üzerinden dokunmatik olarak yönetiliyor. Klima ve koltuk ısıtma fonksiyonları tek ekranda toplanmış, pratik olarak kullanılabiliyor. Ama mesela ani buğulanmalar için sürücü ekran menüleriyle uğraştırılmıyor, tek bir maksimum üfleme düğmesiyle mesele çözülmüş. Vites konsolunda bardaklıkların önünde mini tablet ya da telefon sabitlemek için mandallı şarj alanı var. Ayrıca kol dayanağının altında da büyükçe bir boşluk var.

BMW 220i Active Tourer’ın koltukları farklı beklentileri karşılayabilecek değişkenlik özellikleri sağlıyordu. Arka koltuk sırası birbirinden bağımsız olarak katlanıp yatırılabilirken öndeki koltuklar, baldır destekleri sayesinde, sportif babaların dinamik desteklerini karşılıksız bırakmıyordu. Açılabilir panoramik cam tavanın da katkısıyla otomobilin ferah kabininde koltuklar da marifetli, ihtiyaca göre düzenlenebiliyor. Deri kaplı koltuklar, önde yanal ve baldır destekleri, arkadaysa diz mesafesiyle dikkat çekiyor. BMW 2 Serisi Active Tourer’ın bagajı, 13 santimetreye kadar öne kayabilen arka koltukları ve 40:20:40 oranında katlanabilen arka koltuk sırtlıkları sayesinde kullanıcılar için çok amaçlı bir yük bölmesi haline getirilebiliyor. Bu doğrultuda bagaj hacmi koltuk sırtlıkları yatırılarak 470 litreden 1405 litreye kadar ulaşabiliyor. Koltuk sırtlıkları katlandığında düze yakın bir zemin çıkıyor.

Üç silindirli 170 HP’lik çift salyangozlu turbo motor, yeterince canlı ve gerek sportig gerekse konfora dair beklentileri fazlasıyla karşılayabiliyor. Otomobilde geleneksel içten yanmalı üç silindirli makina, “az elektrikli” 48 Voltluk elektrik motorun gücüyle destekleniyor. Turbo beslemeli benzinli 1.5 litrelik yeni nesil üç silindirli motor, hem ekonomik, hem emisyon infazlarında (!) markanın elini güçlendirecek kadar çevreci, hem de sürücüyü memnun edecek kadar performanslı. Frenaj sırasında otomobilin kinetik enerjisi elektriğe dönüştürülüyor ve bataryada depolanıyor. Bu güç, gerektiğinde elektrikli sistemlerde kullanılırken kalkış ve ara hızlanmalarda benzinli motora 19 HP ve 55 Nm’lik takviye sağlıyor. Bu sayede genel toplamda daha düşük emisyon ve yakıt tüketimi elde edilebiliyor. Makul sürüş koşullarında otomobilin 100 km yakıt tüketim ortalaması 7.0 litreye ulaşmıyor.

İlk Active Tourer’a göre vites kolu parmakla yönetilebilen bir kimliğe geçilirken şanzıman da 6 ileri vitesli -Toyota işi- Aisin Steptronic’ten direksiyon üzerinden de yönetilebilen 7 ileri vitesli çift kavramalı Magna DCT otomatik şanzımana dönüştürülmüş. Doğrusu eskisi daha kullanışlıydı ama yeni şanzımanda daha düşük emisyon salımlarında etkili. Kabinde oturma pozisyonları yükselmiş ve böylece SUV’lere öykünmüş bir his yaratılmış. Birçok BMW modelinde olduğu gibi 220i Active Tourer’ın da sürüş lezzeti tartışılacak bir konu değil.

BMW 220i Active Tourer’ın Aktif Koruma sistemi, sürücü ve yolcuları elektronik koruma kalkanıyla güvencesine almış durumda. Sistem kapsamında şeride aktif dönüş sağlayan Şerit Terk Uyarısı, Hız Limit Bilgisi, manuel Hız Limiti Asistanı ve ön çarpışma uyarısı yer alıyor. Aracın geri görüş kamerası ve otomatik fren fonksiyonu ile park asistanı, park etmeyi ve manevraları çok daha kolay hale getiriyor. Aslında bunlar sürücünün mutlaka dikkat etmesi gereken sürüş öncelikleri ama artık günümüzde bu tip donanımların eksikliği yoğun eleştiriler toplayabiliyor.