Yeni 208

BMW 320i

 BMW 320i

Bayvera’nın Reich’ı BMW 3 Serisi yedinci jenerasyonunda ne kadar BMW? Yıkılan karakteristik özellik ne? Denedik gördük. 1975’ten bu yana 15 milyondan fazla satılan 3 Serisi, BMW için belki de bütün modellerinden önemli. Alman üreticinin Reich (kral) olarak anılan en çok satılan modeli, her yeni jenerasyonda teknolojisiyle yönlendirir, fazla maceraya atılmaz, risklerden uzak durulur ama BMW lezzetleri hep daha fazla sunulur. E21’den E30’a, E30’dan E36’ya, E36’dan E46’ya, E46’dan E90’a, E90’dan F30’a hep böyle oldu. 2018 Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan G20’de de ana prensip tabii ki bu. Ama otomotiv dünyasındaki dijitalleşme yeni 3 Serisi’nde de en azından kendi adına devrimsel adımlarla daha bir öne çıkarılmış. Oldukça benzediği selefine göre büyütülen G20 kodlu 3 Serisi, 76 mm daha uzun, 16 mm daha geniş ve aks mesafesi de 46 mm daha uzun. Yeni Cluster Architecture (CLAR) platformun üzerindeki bu büyümeye paralel otomobilin iz açıklıkları da genişlemiş tabii. Marc Michael Markefka öncülüğünde şekillenen yeni tasarım dilinde büyüyen boyutlarıyla E39 kodlu 1990’ların başındaki 5 Serisi’nin ebatlarını aşan otomobil, alttaki boşlukları artık iyice 2 Serisi varyasyonlarına terk ediyor.

Önde Peugeotvari boynuzcukları saymazsak tipik BMW çizgisindeki otomobilde öncelikle dikkat çeken, öndeki BMW böbreklerinin artık 3 Serisi’nde de büyümüş olduğu. C sütunu bitiminde Hofmeister knik diye bilinen kıvrımdan vazgeçilmiş olduğu! Açısı yumuşatılan kıvrım, BMW fanatiklerinin dikkatinden kaçmış olamaz.

Teknolojik detaylarla her zamankinden fazla fark yaratan otomobilin albenisi karşı koyulamaz seviyelerde. Neredeyse tamamen düz tabanı sayesinde rüzgar direnci 0.26 cD’den 0.23 cD’ye düşürülen gövdeni ardında iç mekan da dijital dünyayla entegre hale getirilmiş.

Kabinde genel malzeme kalitesi şaşırtmıyor, gayet yüksek. Ama Mercedes ve Audi modellerinde sanki bir tık daha mı iyi diye düşündürebiliyor. Kokpitte ibreli göstergelere veda edildiği görülürken, güncel 5 Serisi’yle tanıdığımız dijital ekran göz alıyor. Kokpit üzerindeki 8.8 inçlik ekrandan otomobilin infotainment menülerine ulaşmak sorun olmuyor. Menü kurulumu açık ve kolay anlaşılır durumda.

Bir diğer dikkat çeken aksam da tamamen yeni bir tasarıma kavuşmuş olan kısa vites topuzu. Motoru çalıştırmak ve durdurmak için start/stop düğmesi, VW Golf ve Passat’taki ve Peugeot 3008 ve 508 gibi vites konsoluna, kolun yanına alınmış. Değil tasarımı, rengi bile çok tanıdık! Bu alanda bir de otomobilin sürüş karakterini seçebildiğiniz Sport, Comfort ve Eco Pro düğmeleri yer alıyor. Menü üzerinden istenirse Individual olarak manuel ayarlama da yapılabiliyor. Tabii bu tercihlerin lezzeti daha güçlü motor versiyonlarında daha farklı olabilir. Otomobilin Harman Kardon müzik sistemi yolculukları keyfe çeviriyor.

Ön yan cam üzerindeki akustik kaplama ön camdaki akustik kaplamayı tamamlıyor ve kabindeki gürültü seviyesini azaltıyor. Dışarıdan gelen hava akımı sesinin yanı sıra motor, lastikler ve ön cam silecek lastiklerinin neden olduğu gürültüyü en aza indiriyor.

Bir abideyi kullanırken oturduğunuz koltuğun önemi de büyük, sportif tasarımlı sürücü koltuğu sürücünün hakimiyet hissini daha da yükseltiyor. Artan boyutlar 3 Serisi’nin tipik sorunu olan dar arka koltuk oturma alanına çözüm getirmiş mi derseniz, doğrusu C Serisi rahatlığını yakalayan ve her zaman olduğundan daha genişlikte ve rahatlıkta görünüyor.

Otomobilin 480 litrelik bagaj hacmi selefiyle aynı kapasitesi sunuyor. Kapak tamponun altındaki sensörle ayakla da otomatik açılıp kapatılabiliyor. Aslında bu donanım birçok markada eskiyeli çok oluyor ama 320i’de hiç olmazsa kullanılabiliyor!

Bakmayın arkasında 320i yazdığına, otomobilde kullanılan motor 1.6 litre hacimli bir dört silindirli. Ülkemizin vergi sistemi bu işleri bu hale getirdi, malum. Avrupa’da arasanız da bulamayacağınız motorlar bunlar. TwinPower turbo beslemesiyle gücü belli bir seviyeye getirilen düşük hacimli motor, marka şanına gölge düşürmeden görevini yapmak arzusunda. Ama tabii güç hacimle elde ediliyor. Bu konuda dezavantaj yaşamamak için tork ve güç eğrisi devir bandına yayılmış. Alt ve orta devirlerin maksimum torkla dolu olması, otomobili çekip götürüyor. Kullanıcıları çılgın bir ataklık beklemiyor ama 320i model ibaresi için 1.6 litrelik motorla oldukça güçlü yeni versiyon. 8 ile vitesli Steptronic şanzıman da motora çok uyumlu, pürüzsüz sportif sürüşler kullanım lezzetini destekliyor.

Tipik BMW karakteri olarak 50:50 oranındaki ön/arka ağırlık dağılım oranı ile sportif sürüş hissini koruyan otomobilin süspansiyonu herkesin rahat edebileceği dozda. Direksiyonun hızlı tepkileri bileği kuvvetli sürücülere cesaret veriyor.

Otomobilde birçok sürüş asistanı başka markalarda da gördüğümüz donanımlar. Ama bunların bir bölümünü ilk kez BMW lezzetiyle yaşama imkanı verilmiş. Direksiyon ve şerit kontrol asistanı, fren fonksiyonlu kaza ve yaya algılama sistemi, artık standart olarak sunuluyor. Opsiyonel olarak sunulan profesyonel sürüş asistanı kapsamında Stop & Go özelliğine sahip Aktif Hız Sabitleme Sistemi, Direksiyon ve Şerit Kontrol Asistanı, Şerit Değişim Uyarı Sistemi, Yan Çarpışma Koruması, Çapraz Trafik Uyarısı sistemlerine sahip olunabiliyor.

 

+ Anıtsal duruş

+ Çok iyi yol tutuş

+ Güçlü sportif sürüş hissi

+ Direksiyon tepkileri

– Gecikmeli asistan donanımlar

– Fiyat

 

Yakıt tipi: Benzin

Motor hacmi (cc): 1597

Motor gücü (HP/d/d): 170@5000-6500

Maksimum tork (Nm/d/d): 250@2000-4700

Vites kutusu: 8 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 232

0-100 km/s hızlanma (sn): 7.7

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.6/5.1/6.0

Ağırlık (kg): 1525

U/G/Y (mm): 4709/1827/1463

Aks mesafesi (mm): 2851

Bagaj hacmi (lt): 480