Yeni 208

BMW X1 sDrive 20i M Sport

 BMW X1 sDrive 20i M Sport

Otomotiv dünyasında hatchbacklerin tahtını deviren SUV ya da crossover devrimi yaşandıktan sonra bildiğimiz her şey çok değişti. Markaların crossoverlara olan talebi küçümsemesi, es geçmesi beklenir bir tutum olamaz bir hal aldı. Ve bu artık geri dönüşü olmayan bir yol. Öyle ki, belki BMW hatlarında yakın gelecekte buradan daha küçüğünü bile göreceğiz! Bakarsınız Isetta bile geri dönebilir. Alman üreticinin giderek artan taleple geçen sene üçüncü nesline ulaştığı -şimdilik!- en küçük SUV veya cross over (ya da marka terminolojisinde SAV!) modeli X1, bugün neredeyse 2000 yılında tanıtılan ilk X5’in boyutlarında! Onun 4667 mm’lik boyuna karşın X1 4500 mm uzunluğunda! Malum fiyatlar, vergiler derken X3, X5 ve tabii X7 giderek ülkemiz premium tüketicisinden uzaklaşırken X1, serinin yükselen yıldızı oluyor. Markanın güncel tasarım çizgisinde olduğundan da heybetli görünen modeli X1, sürüş lezzeti, teknolojik özellikleri ve kabin kullanışlılığıyla da premium kulvarda sağlam adımlarla ilerliyor.

Tamamen yenilenen X1, aslında biraz daha irileştirilmiş Active Tourer gibi bir otomobil. Her ikisi de -tıpkı MINI Cooper Countryman gibi- UKL2 platform üzerinde geliştirilmiş, çok fonksiyonlu otomobiller. Biri premium MPV, diğeri cross over. Kim hangisinde iyi hissedecekse…

Ülkemize geçen yıl bu zamanlarda ithal edilmeye başlanan BMW X1, ikinci kuşak X1’e göre minik minik de olsa büyüyen ölçüleriyle dikkat çekiyor. 2016-2022 arasında üretilen ikinci nesil X1’e göre 53 mm uzatılan, 24 mm daha genişletilen ve 44 mm daha yükseltilen otomobil, heybetten çok daha fazla kabin fonksiyonelliği kazanmış. Otomobilin 22 mm artırılan aks mesafesi, aracın iç hacmini bir üst segmentle yarışır hale getiriyor.

Dışarıdan bakıldığında BMW’nin giderek irileşen böbreklerinin oturtulduğu burun, X1’in heybetinin temel dayanağı. Aslında verdiğim ölçülerle büyüme çok da fazla değil ama görünüm çok başka. Tampondaki hava girişleri, giderek irileşen böbrekler ve keskin bakış ifadesi kazandıran LED farlarla gerçekten olduğundan güçlü gösteriyor. Tavan spoylerli arka tasarımda tampon ve yine LED aydınlatma grubunun tasarımları keskin ve dinamik görüntü kazandırıyor.

Otomobilin kapısını açtığımda fark edilir bir ferahlık gözlüyorum. Yüksekliğin artışı ve tabii aks mesafesindeki uzama, eskisine göre çok daha iyi hissettiriyor. BMW X1’in kokpit yapısı Active Tourer ile ortak. Markanın güncel çizgisi paralelinde kavisli ekran ve ön koltuklar arasında bağımsız bir -eski ifadesiyle- vites konsol üzerine yerleştirilmiş kumandalar, estetik BMW cross overını idare etmeyi sağlıyor. Kumandalar ergonomik, teknolojik ve tabii ki estetik. 10.25 inçlik gösterge ekranına ek olarak orta konsolda da 10.7 inçlik dokunmatik ekran entegre bir şekilde yer alıyor.

 

Sürücünün gözünün önünde ibrelerin olmasına alışmışız, rengarenk konseptleri biraz yadırgıyoruz. Veriler head-up display sayesinde sürekli görüş alanında cama yansıtılıyor. Ve buna karşılık direksiyonun ardındaki ekranda renkli ekranda belirlenebilir bir konsept görüntüde. Ama biz gelenekselciler, konvansiyonelciler, ibreciler için bu alışması zor bir tasarım. Yeni jenerasyonları hedefliyor ve fethediyor. Ama ilerleyen yaşları değil.

Bu ekranlarda BMW’nin iDrive 8 infotainment ara yüzü kullanımda. Diğer BMW modellerinden tanıdık bu ara yüz kolay kullanımlı ve hızlı. Yeni BMW X1’in akıllı telefon entegrasyonu Apple CarPlay ve Android Auto desteği ile sunuluyor. Ha bu arada, arayüz içerisindeki Expressive Mode ve Relax Mode gibi ambians seçenekleriyle iç mekânın renkleri değiştirilerek son dönemlerin moda kabin kişiselleştirme modasına da ayak uydurulabiliyor. Otomobillerde konfor işleri, nerelerdenden nereye geldi?

Akıllı telefonları dikey olarak şarj edebilme imkanı sunan BMW X1’de artistik vites konsolunun karşısı bu ulvi göreve adanmış. Vites değişimleriyse bu konsoldaki minik düğmenin yanı sıra sportif hisler yaşamak isteyen sürücüler için paddle shiftlerle direksiyonun üzerinden de yapılabiliyor. Çeşitli BMW modellerinden tanıdığımız 7 ileri vitesli çift kavramalı şanzıman, markanın emisyon ortalamaları açısından tercih ettiği bir üretim. Ama kullanıcı olarak BMW’nin geleneksel Steptronic vites kutusunu tercih ederim. Önceki X1’e göre yazılımında bazı iyileştirmeler yapıldığı söyleniyor ancak kullanımda bunu gösteren bir şeye rastlamadım.

Sportif tasarımlı ön koltuklarda şişkin yanal desteklerin yanı sıra baldır destekleri de var. Aslında otomobil tabii ki performans aracı değil ama BMW sportif ruhunu görsel olarak da yolcularına hissettirmeyi seviyor. Arka koltuk yolcuları içinse bir sürpriz var, önceki X1’de yer almayan koltuk kaydırma operasyonu, 13 cm’lik bir avantaj sağlayabiliyor. Bu koltuk sırasını birbirinden bağımsız olarak 40:20:40 oranında katlamak da mümkün. Böylece hobi ekipmanlarına ya da bagajlara daha esnek yerleşim olanağı mevcut. Yeni X1’in, ya da artık yeni demeyelim, güncel X1’in elektrikli açılıp kapatılabilen bagaj kapağının ardında selefine göre 35 litre genişletilen 540 litrelik hacim yer alıyor. Düşünün ki ilk X5’in bagaj kapasitesi 571 litreydi. Güncel X1’de bagaj hacmi arka koltuklar yatırıldığında ise 1600 litreye kadar artırılabiliyor.

Gelelim motor havuzuna. Ülkemize sadece markanın model gamından tanıdık 1.5 litrelik üç silindirli benzinli motorla ithal edilen önden çekişli X1, sDrive 20i olarak isimlendiriliyor. Otomobildeki geleneksel içten yanmalı direkt benzin enjeksiyonlu motor da gizlenen 170 adet beygir, sürücünün taleplerine hırçın bir ses tonuyla cevap veriyor. 4700-6500 devir aralığında 170 HP üreten motorun ürettiği maksimum tork değeri ise 1500-4400 d/d aralığında 280 Nm gibi etkili bir değer. Sportif hızlanmalar, zevkli devirlenmeler ve yüksek sürüş keyfi fark edilmeyecek gibi değil. Buna karşılık otomobilin 100 km’de ortalama 6.5 litre gerçekleşen test tüketimi, gayet kabul edilebilir bir değer. Fabrika verilerinde 5.9/6.6 litre olarak açıklanan veriler, uzun yola tüketim ortalamasının meraklılar tarafından titz bir sürüşle uzun yolculuklarda istenirse 5.5 litrelere kadar düşürülebileceğini gösteriyor.

BMW’nin kompakt crossoverında şerit takip sisteminden acil fren destek sistemine günümüzün bütün modern asistan sistemleri sürücünün hizmetinde. Kavisli Ekran, BMW Head-Up Display, Adaptif LED Farlar, Isıtmalı Ön Koltuklar, Elektrikli Ön Koltuklar ve Hafıza Fonksiyonlu Sürücü Koltuğu, Ayarlanabilir Arka Koltuklar, HIFI/Harman-Kardon Ses Sistemi, Panoramik Cam Tavan, Sürüş Asistanı ve Park Asistanı, Yeni BMW X1’in öne çıkan standart donanımları arasında yer alıyor. Tüm bu standart donanımlara ek olarak lansman sürecinde; Sürüş Asistanı Professional, Park Asistanı Plus, Konfor Erişim Sistemi ve Kablosuz Şarj Sistemi donanımları tüm otomobillerde bulunuyor ve müşterilerine zengin donanım seviyesi sunulmaya devam ediliyor.Otomobili kullanırken herhangi bir ekipmanın eksik olduğunu düşünmüyorsunuz, BMW’nin sizin için her şeyi düşündüğünü biliyorsunuz. Bu güven çok önemli bir his. BMW sürücüsü aksesuarlardan değil, en çok otomobili kullanmaktan keyif alabilir. Uzayıp giden zengin ekipman listesi, gurme işi sürüş lezzetleri sunan otomobilin ancak sosu olabilir. Üçüncü jenerasyon X1, bunu hissettirebilen bir otomobil.