BMW X2 sDrive 16d

 BMW X2 sDrive 16d

X1’in sportif giyimli kardeşi X2, daha heyecanlı ruhlar için tasarlanmış bir mini SUV. 1.5 motoruyla ekonomi yaparken fiyakanın tavanına vurabilirsiniz.

BMW’nin bundan 10 yıl önce X5’e alternatif yarattığı coupé kardeşi X6’nın stili, bir alt segmentte X3’e paralel sunulan X4 ile devam etmişti. Bu modeler çok satılmadı, ana modeler kadar rağbet görmedi belki ama BMW ruhunu yansıtan modeler olarak marka tarihine işlendi. Sıra en düşük SUV segmentine 2017’de gelmiş ve Alman üretici X1’in sporcusu X2’yi lanse etmişti. X1, 2 Serisi Active Tourer, 2 Serisi Gran Tourer ve MINI Countryman’i taşıyan UKL2 platformu üzerinde inşa edilen kompakt SUV X2, öncelikle gövde formuyla heyecan yaratmayı başarmıştı.

Çekici gövde tasarımı, aslında aynı alt yapıya ve yürür aksama sahip oldukları halde onu farklı bir yere koyuyor, sanki bir ölçü daha yükseltiyor. Bunda eminim ki çamurlukları saran, kapıların altındaki kaplamalar ve tabii C sütunundaki logonun da payı var. Biliyorsunuz ki elbiseleri değişik olsa da aslında aynı yürüyen aksamı kullanan, sürüş karakterleriyle hemen hemen aynı otomobiller ama küçük farklar onları farklılaştırıyor. X1 SUV olurken, 2 Serisi Active Tourer MPV, X2 Crossover oluyor. Mühendislik böyle bir şey. Test aracımıza dönersek BMW X2, konumlandırma itibariyle Audi Q2, Mercedes-Benz GLA, belki Jaguar E-Pace, belki Volvo XC40 ve VW T-Roc rakip durumundalar. Ama aile içinde X1 ve X2 çekişmesi de görülecektir. Kimilerini de 2 Serisi Active Tourer çekebilir.

X2’nin tavanı basık olduğundan X1’e göre daha dinamik, yok yok gayet sportif görünüyor. Özellikle C sütunundaki logo detayıyla kopup gidiyor X2. Sırf o logo için bile satın alınabilir bu otomobil! İçeri girdiğimizde göreceğimiz kokpit, BMW’nin son dönemde bütün modellerde aynısını kullandığını hissettiren “kumanda masasına” sahip. Ama oysa ki sadece X1 ile aynı bu kokpit! Daha önce test ettiğimiz düşük donanımlı aracımızda yer alan küçük ekran hayal kırıklığı yaşatmıştı, bu kez görüntü keskinliği ve menu içeriğiyle durum gayet iyi. Bu kez M Paket donanımlı aracımızın eşiklerinden koltuklarına her yerde fiyat farkını yaratan iyi tasarımlı fark edilir donanımlar göze çarpıyor. Baktığınız hiçbir şey için “keşke” kelimesiyle başlayan cümleler kurulamıyor. Kokpit ergonomisi, koltuklarda sunulan mesafeler hepsi çok iyi. Tavanın basık görünmesine aldanmayın, o iş içeride dengelenmiş, arka koltuk yolcuları dahi rahat ediyor.

X2’nin bagaj hacmi, kardeşi X1’den 35 litre daha küçük. Arkaya doğru alçalan tavan, daha sportif bir stil ve dinamik görüntü için bir küçük kutuyu taşımaktan vazgeçip evde bırakmak isteyenler mutlaka olacaktır! Ama bu demek değil ki, bisikletiniz, kayaklarını, snow boardunuz evde kaldı! Asimetrik katlanabilen arka koltuk sırtlıkları, taşıma kapasitesini sınıf ortalamalarında tutuyor.

2019’da 1.5 litrelik üç silindirli benzinli versiyonunu denediğimiz aracı şimdi bir de dizel motoruyla değerlendiriyoruz. Silindir başına dört supaplı üç silindirli dizel, 270 Nm’yi bulan yüksek torkuyla güçlü çekiş sağlayabiliyor. 7 ileri vitesli çift kavramalı DCT vites kutusuyla atak kullanıma daima hazır BMW X2. Ama doğrusunu söylemek gerekirse BMW’nin 6 ileri vitesli Steptronic’i daha iyi bir şanzıman. Bu araçta böyle uygun görülmüş, üretim maliyet hesapları da var tabii! Diğeri otomobilin akışına daha fazla izin verirken DCT’de gaz kesildiğinde akış da kesiliyor, hatta hızlanma önleniyor.

X2’nin süspansiyon sertliği, sanki X1 ile değil de MINI Countryman ile aynı dozda. Bu 19 inçlik düşük yanaklı lastik ebatlarıyla bağlantılı bir his de olabilir ama dinamik karoseri yapısına göre bir tık daha sert ayarlanmış olabileceğini düşündürüyor. Tabii lastik ebatları 19 inçe ulaşınca yol gürültüsü de artıyor ve kabinde duyulmaya başlıyor. Alışılagelmiş BMW sportif ruhuna uygun dirilikte ama konfordan da fazla ödün vermeyen bir karakter seziliyor. Çok da yaylandırma konforu beklemeyin, sportif ayarlara hazırlanın. Tabii, tutunma özellikleri de o yönde, önden çekişli yüksekçe bir otomobil için sportif sürüş gözlenebiliyor. Yüksek hızlarda rüzgar sesi gözlediğimiz otomobilde eleştirilebilecek bir konu küçük arka camların özellikle minik yolcuları mutsuz edebileceği. Oturma pozisyonlarının da birçok rakip otomobilden daha alçak olduğunu düşünürsek! Ama fonksiyonellikle stil arasında seçim yapmak büyüklerinin işi… Ama sürücü için kullanım pozsyonu nefis, adeta bir hatchback BMW kullanıyormuş hissi almak kaçınılmaz.

Kabinde ferahlık arayanların sportif görünümden feragat edip X1 tercih etmesi daha mantıklı olabilir. X2 sanki biraz daha genç işi. Ama çok güzel. Stili yeterince fark yaratıyor.

+ Konforlu ama daha dinamik süspansiyon

+ Gövde tasarımı

+ C sütunundaki geleneksel logo

– Coupé formla küçülen bagaj

– Yüksek hızlarda aynalardan gelen rüzgar ıslığı

– Pütürlü asfaltta tekerlek gürültüsü duyuluyor

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1496

Motor gücü (HP/d/d): 116@4000

Maksimum tork (Nm/d/d): 270@1750-2250

Vites kutusu: 7 ileri DCT

Maksimum hız (km/s): 192

0-100 km/s hızlanma (sn): 8.7

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.2/4.5/4.8

Ağırlık (kg): 1550

U/G/Y (mm): 4360/1824/1526

Aks mesafesi (mm): 2670

Bagaj hacmi (lt): 470/1355