Yeni 208

BMW’nin elektrikli modelleri “ElektriX” etkinliği ile keşfedildi

 BMW’nin elektrikli modelleri “ElektriX” etkinliği ile keşfedildi

BMW’nin elektrikli mobilite alanındaki amiral gemisi BMW iX ve BMW’nin ilk tamamen elektrikli SAV modeli iX3, markanın Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv tarafından Alaçatı-Çeşme’de düzenlenen özel bir etkinlikle otomotiv basınına tanıtıldı. BMW’nin elektrikli mobilitedeki gelecek vizyonunu temsil eden Yeni BMW iX, Kasım ayı itibarıyla Türkiye’ye xDrive40 versiyonuyla Borusan Otomotiv BMW i Yetkili Satıcı Showroomlarında yerini aldı.

Otomobil dünyasının son yıllarda çok hızlı ve radikal bir değişimin içinden geçtiğini belirten Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, başlayan yeni çağın endüstriyi olduğu kadar perakende süreçlerini ve tüketiciyi de dönüştürmeye başladığını söyledi. Borusan Otomotiv olarak elektrikli mobilitede öncü şirket olma misyonuyla hareket ettiklerini ve temsil ettikleri markaların elektrikli modellerini dünyayla aynı anda müşterilerine sunduklarını belirten Tiftik, “Bu stratejimiz doğrultusunda 2013 yılında BMW i3 modeliyle başladığımız tamamen elektrikli mobilite yolculuğumuzda, Mart ayında satışa sunmaya başladığımız BMW iX3’den sonra BMW iX’i de dünya lansmanından kısa bir süre sonra Türkiye’de satışa sunarak bu yoldaki kararlılığımızı bir kez daha teyit etmiş olduk.” dedi.

Türkiye otomotiv pazarında elektrikli araçların çoğalmasıyla karbon ayak izinin azaltılması yönünde kendilerine hedefler belirlediklerini vurgulayan Tiftik, “Toplumda iklim değişikliği ve çevresel farkındalığın yükselmesiyle birlikte elektrikli otomobillere yönelik talebin de hızla arttığını görüyoruz. 2021 yılının ilk 10 ayında bir önceki yıla göre yaklaşık 6 kat artan elektrikli otomobil satışları bunun en önemli kanıtı. Bizler de bu performansa bir yıldan kısa bir sürede 500’ün üzerinde BMW iX3’ü yollarla buluşturarak önemli bir katkı sağladık. Kendimize daha da büyük hedefler koyarak 2030 yılında toplam BMW satışlarımız içindeki elektrikli model oranımızı yüzde 75 seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. ” dedi.

Yeni BMW iX

Yeni BMW iX xDrive40’ın ön ve arka akslarında yer alan elektrik motorları 326 beygir güç ve 630 Nm tork üretirken, otomobili 0’dan 100 km/s hıza sadece 6,1 saniyede ulaştırıyor. WLTP normlarına göre tam şarj ile yaklaşık 425 km menzile sahip Yeni BMW iX xDrive40, hem şehir içi sürüş hem de uzun mesafeler için ideal bir sürüş deneyimi sunuyor. Yüksek güçlü ev dışı şarj istasyonlarında 10 dakikalık şarj ile 100 km menzil üreten bataryalar yalnızca 40 dakikalık şarjla maksimum pil doluluğuna erişiyor. Yeni BMW iX pratik BMW Wallbox kullanılarak da tam doluluğa 8 saatten kısa sürede ulaşıyor.

Kaslı ve Aerodinamik Dış Tasarım

Sportif Aktive Aracı (SAV) segmentinde tüm tabuları yıkan BMW iX, kaslı dış tasarımı, akıcı tavan çizgisi ve azalan yüzey kaplamasıyla hem çok dikkat çekiyor hem de sürüş keyfini benzersiz bir deneyime dönüştürüyor. Markanın yeni tasarım dilinin sembolü niteliğindeki geniş Böbrek Izgara, tüm elektronik sürüş asistanlarının merkezi olarak konumlandırılmış.

Yeni BMW iX’in büyük böbreklerinin bir diğer ve dikkat çeken özelliği ise oda sıcaklığında 24 saat içinde küçük çizikleri onarabilen kendi kendini iyileştirme teknolojisiyle donatılmış olması.

İşlevsel ve fütüristik iç mekân

Shy Tech ilkesiyle tasarlanan kabin kullanım sırasında sunduğu işlevsellikle öne çıkıyor. Fazla görünür olmayan hoparlörleri, sıra dışı tasarlanan havalandırma kanallarında da ‘‘Shy Tech’’ kendini belli ediyor. Böylece, BMW Group bir modelinde ilk defa hoparlörlerini koltuk yapısına entegre etme seçeneğini kullanıcılarına sunuyor. Yine ilk kez bir BMW modelinde kullanılan altıgen şekilli direksiyon simidi ve yeni nesil BMW İşletim Sisteminin bir parçasını oluşturan 12,3 ve 14,9 inçlik kombine BMW Kavisli Ekran, fütüristik sürüş keyfine vurgu yapıyor.

BMW iX’te kullanılan panoramik cam tavan BMW iX’in içindeki ferahlığı ve ambiyansı önemli oranda geliştiriyor. Panoramik cam tavan, tek parçalı şeffaf yüzeyiyle, herhangi bir çapraz destek olmadan tüm iç mekânı kaplayarak, BMW modellerinde şimdiye kadar kullanılan en büyük cam tavan olma özelliğine sahip. Cam tavan, iç mekânı doğrudan güneş ışığından korumak için tek bir düğmeye basılarak etkinleştirilebilen elektrokromik, Electrochromic gölgeleme özelliğine de sahip.

 

Nano elyaf filtre ile daha temiz kabin havası

Otomobilin içindeki havayı daha etkin bir şekilde temizlemek için nanofiber filtre teknolojisi kullanan klima sistemi, BMW iX’te standart olarak kullanıcıya sunuluyor. Yenilikçi nano fiber filtre teknolojisi sayesinde, mikrobiyal partiküller ve alerjenlerin aracın içine girmesi de önlenebiliyor.

BMW iX, iç mekânın ısınmasına yardımcı olmak için gösterge paneli, torpido gözü, kapı paneli, orta kol dayama ve direksiyon simidi için verimli yüzey ısıtma seçeneği sunan ilk model olarak da ön plana çıkıyor.

Doğal ve geri dönüştürülmüş malzemelerden üretildi

BMW Group’un “RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE, RE:CYLCE” (Yeniden Düşün, Azalt, Yeniden Kullan ve Geri Dönüştür)” yaklaşımından önemli izler taşıyan iX, son teknolojiyle bir araya gelen doğal ve geri dönüştürülmüş malzemelerin yaygın kullanımıyla üretiliyor. Hammadde ve üretim yöntemlerini seçerken uygulanan sürdürülebilirlik odaklı yaklaşıma uygun olarak BMW iX’in FSC sertifikalı ahşap ve kapı panellerinde, koltuklarında, orta konsol ve zemin panellerinin yüzeylerinde yüksek oranda geri dönüştürülmüş plastik kullanılıyor. Koltuklar ve gösterge paneli için kullanılan derinin yüzeyi doğal bir zeytin yaprağı özü ile işlenirken, böylelikle çevreye zararlı üretim kalıntıları önlenmiş oluyor. BMW iX’in paspasları da plastik şişelerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen malzemeyle üretiliyor.

BMW iX3

BMW iX3 yüksek performans ve verimliliği bir arada sunan beşinci nesil eDrive teknolojisiyle BMW’nin tamamen elektrikli mevcut modellerinden yüzde 30 daha fazla güç üretiyor. WLTP kriterlerine göre 459 kilometrelik menziliyle dikkat çeken otomobil 286 beygir güç ve 400 Nm tork üreten elektrik motoruna sahip. Bu motor sayesinde BMW iX3 0’dan 100 km/s hıza 6,8 saniyede ulaşabiliyor. Yeni BMW iX3, hızlı şarj istasyonlarında 10 dakikada yaklaşık 100 kilometrelik bir menzile kavuşurken yalnızca 34 dakikada pillerini yüzde 80 oranında şarj ediyor.

Alçak ağırlık merkezi sayesinde üstün yol tutuş

Yeni nesil yüksek voltajlı ince bataryası sayesinde ağırlık merkezi normal SUV modellerden yere daha yakın olan iX3, dinamik ve üstün bir yol tutuşu kullanıcısına sunuyor. Yeni BMW iX3, ARB çekiş sistemi sayesinde yumuşak zeminlerde dahi şaşırtıcı bir çekiş gücü sağlıyor.

Zengin standart donanım

Yeni BMW iX3 zengin donanımlarıyla da rakiplerinden ayrışıyor. Adaptif LED Farlar, Otomatik Klima/3-Bölgeli, Isıtmalı Ön Koltuklar, Akustik Koruma, Otomatik Açılır Bagaj Kapağı, Panoramik Cam Tavan, BMW Live Cockpit Professional, Sürüş Asistanı Professional, Akıllı Telefon Arayüzü, Kablosuz Şarj/Bağlantı Sistemi, Park Asistanı Plus, Harman/Kardon Ses Sistemi ve BMW IconicSounds Electric gibi donanımlar standart olarak sunuluyor.

Yeni BMW 4 Serisi Gran Coupé

Etkinliğin önemli bir sürprizi de Yeni BMW 4 Serisi Gran Coupé’nin otomotiv basınına ön gösterimiydi. Coupé ve Cabrio versiyonlarının tanıtılmasının ardından BMW tutkunlarının merakla beklediği Yeni 4 Serisi Gran Coupé, üstün sürüş dinamikleri ve keskin hatlara sahip şık tasarımıyla Borusan Otomotiv BMW Yetkili Satıcı Showroomlarında yerini aldı. Dört kapılı tasarlanan Yeni BMW 420i Gran Coupé modeli de satışa sunuldu. Yeni BMW 4 Serisi Gran Coupé, aynı modelin diğer gövde tiplerinde olduğu gibi yekpare Böbrek Izgaralar’ı ile kendini hemen belli ediyor. Yeni BMW 4 Serisi Gran Coupé’nin keskin çizgilere sahip göz kamaştıran tasarımı sportif olduğu kadar zarif bir görünümü de bir arada sunuyor.

Tamamen yenilenmiş kabin tasarımı

Yeni 4 Serisi Gran Coupé, kullanıcılarını sürücü kapısından içeriye baktıklarında bir önceki jenerasyona göre tamamen değişen bir iç mekân ve en son teknoloji ürünü özellikleri ile karşılıyor. Yeni 4 Serisi Gran Coupé’nin opsiyonel olarak tercih edilebilen donanımları arasında iç mekân için gösterge panelinde Sensatec veya deri kaplama ve Harman Kardon Surround ses sistemi yer alıyor.

En son teknolojileriyle dikkat çeken Yeni 4 Serisi Gran Coupé’de BMW Live Cockpit Professional standart olarak sunuluyor. 12,3 inç boyutunda dijital gösterge paneli ve 10,25 inç boyutunda yüksek çözünürlüklü multimedya ekranıyla BMW Live Cockpit Professional hem göze hem de kullanışlılığa hitap ediyor. Yeni BMW 4 Serisi Gran Coupé’de bulunan BMW İşletim Sistemi 7 sayesinde sürücüler multimedya ekranının temalarını özelleştirebiliyor, BMW Akıllı Kişisel Asistan’a ulaşabiliyor. Türkiye’de ilk etapta satışa sunulan 1,6 litrelik 4 silindirli verimli motoruyla öne çıkan Yeni BMW 420i Gran Coupé, 170 bg güç ve 250 Nm tork üretirken WLTP normlarına göre kullanıcılarına 100 km’de ortalama 7,3 lt – 6,6 lt aralığında karma yakıt tüketimi sunuyor.

İzlenimler

Otomobil belki de tarihinin en büyük dönüşümünün eşiğinde. BMW elektrik vizyonunu otomobil basınıyla buluştururken cesurdu, ürünlerine tabii ki çok güveniyordu ama karşısında da halen elektriğin gücünden huylanan bir kitle vardı. Merak etmemek imkansız, onlarca elektrikli araç kullandığımız halde hala aklımız menzil sorunsalında. Kullanımda da farklılıklar var, en azından hisler değişik. Bu lansmanda önce iX3 ile yaklaşık 50 km kat ettik. Bildiğimiz aşina olduğumuz X3 geometrileri, elektrikle hareketleniyor. Tipik BMW sürüş tepkileri gibi başlıyor ama elektriğin sesi bir “vızıltı” eşliğinde yıldırım hızıyla süratleniyor adeta. 286 HP’ye eşdeğer elektrik gücü korkutucu şekilde hızlandırıyor iX3’ü. İlk kez bu güçte SUV kullanmıyorum elbette ama hızlı hızlanıyor işte. Çabucak geliyoruz geleceğimiz yere. Dönüş iX ile.

iX3’ten farklı olarak hazır bir otomobili EV’ye çevirmek değil onun hikayesi. Sıfırdan EV olarak geliştirilmiş. Gelecekten gelmiş gibi. İçi farklı dışı farklı. Tanıdık BMW unsurları var ama hepsi yabancı. Bilemiyorum ki. Sanki bir konsept otomobili kullanıyormuş gibi hissediyorum. Gömme kapı kollarına bile baksanıza! Aerodinami uğrunda kollar kapılara gömülü. Etkilenmemek mümkün değil. Yola çıktığımızda ışınlanma başlıyor. Arkadan itişli iX. Öndeyse iki büyük süpriz var, ilki ardında radarlar ve sensörler gizlenmiş dev BMW böbrekleri. Bunların böylesine büyümesinin ardına yatan bir plan varmış meğer. İkincisiyse 1970’lerin Austin Allegro’sunun geri dönen “şekilsiz” direksiyon simidi. Ha içerde şaşırtan sadece direksiyon simidi değil, geri dönen bir BMW klasiği olarak sürücüye dönük açılı kokpit ekranında menüler farklı, hiç basit değil, komplike. Klima seçenekleri şaşırtıcı derecede çok. En tuhaf gelen ise kapıyı içerden düğme ile açmak! Bir süre kolu arıyorum, bulamayınca panikleyebilecek bir sürü insan tanıyorum, zaten ben de hemen alışamıyorum. Ama öylesi anlar için yan cebin içine saklanmış bir kol var, görüyor rahatlıyorum.

BMW’nin ifadesiyle iX bir SUV değil, SAV. Yani sportif aktivite aracı. Evet, SUV olacak bir yapıda değil zaten. Hatırladığım son SAV da X6. Ama hiç alakaları yok. O çok fiyakalıydı, bu gelecek işi! Her şey tabii ki premium seviyede. Geri dönüşümlü olsa bile! Harman Kardon müzik sistemi var ama espriler hep “sesi çok açmayalım da şarj bitmesin” benzeri, camlardı, sileceklerdi derken “sinyal vermeyelim, pil azaldı”ya kadar uzadı gitti…

Dönüş 50 kilometresinde iX’in koca direksiyonu bende. Off, iX3 bir şey değilmiş ki, asıl teleportasyon bunda. 203 km/s’ye kadar ışınlanarak gidiyorum bir anda. Tam blitzkreig! Altında bunca yıldır bildiklerinden başka bir mekaniğin bulunduğunu düşünmek, o alışılagelmiş güveni özümsenmesi için zaman istetiyor insana. BMW’nin sürüş dinamiklerinden şüphe edecek değilim ama sert süspansiyon da sanki biraz zıplatıyor muydu, belki yoldandır diyeceğim ama pek öyle değildi. Otomobilin iyi amaçlar için evrilmekte olduğu muhakkak ama yeniye alışmak sanki biraz zaman alacak gibi.