Cadillac da dizel olur muymuş?
Otomobiller icat edildiğinden beri yakıt derdi hep var oldu. Petrolün tükenebilir bir enerji kanyağı olması, insanları hep yakıt ekonomisi ve alternatif yakıtların peşine taktı. Bu da ülkelerin politikalarına yön veren en önemli stratejik ürün olmasını sağladı. 1950’lerin ikinci yarısında Mısır’ın Süveyş Kanalı’nı kapatmasıyla yaşanan petrol krizi, düşük tüketimle seyahat kavramını yaratan Mini’nin doğmasına yol açarken, 1970’lerde özellikle Amerika’da daralan ekonomiyle artan petrol fiyatları, efsanevi Amerikan V8’lerinin köküne kibrit suyu ekmişti Öyle ki Mercedes-Benz bile Amerikan pazarında yerini koruyabilmek için baby-Benz denilen 190’ı üretmişti. Her dönem farklı seviyelerde yaşanan petrol ürünleri fiyatları sorunu, 1970’lerdeki dönemin mirası olarak 1980’lerde de kendisini hissettirecekti. Öyle ki, Amerika’da lüksün simgesi Cadillac bile, inanılmaz ama tarihinde ilk kez dizel motor kullanma yolunu seçmişti.
Cadillac’ın ilk olarak 1975 yılında piyasaya çıkardığı 5.7 litrelik motorlu Seville ailesi, geçmiş modellerinde dev kanatlarıyla ünlü bu prestij markasının son 50 yılda ürettiği en küçük modeliydi. Petrol krizinin dünyayı kasıp kavurduğu ve çevre bilincinin yükselmeye başladığı bir zamanda yollara çıkan bu otomobil, Cadillac’ın bile dünya konjonktüründen etkilendiğinin bir kanıtı olarak gösterildi. Lüks ile tasarruf bir arada olamazdı! Ama asıl darbeyi 1980’de tanıtılan ikinci nesli vuracaktı. Çünkü onun motor haznesinde dizel bir motor yer alacaktı!
İlk üretilen Seville’den ismi dışında her şeyiyle apayrı bir otomobil olan ikinci nesil Seville, kısa tutulmuş köşeli karoseri, efsanevi Eldorado’yu anımsatıyordu. Wayne Cady tarafından tasarlanan ve bir kamburu andıran çıkıntılı arka kısım, 1950’li yılların Hooper ya da Vanden-Plas tarafından tasarlanan özel üretim Rolls-Royce modellerini hatırlatıyordu. Seville’de Cadillac yazısı, bir prestij sembolü olarak ön ızgara ve onun üzerindeki metal şeritte olmak üzere birbirine çok yakın iki ayrı yerde kullanılmıştı. Kromajlı çıtaların bolca kullanıldığı otomobilin üst versiyonu olan Elegante’deyse çift renk tercih ediliyordu. Kambur bagaj kısmı, 1950’lerde İngiliz otomotiv endüstrisinde yer etmiş klasik modelleri çağrıştırıyordu.
Otomobilin teknolojisi Cadillac Eldorado ve Oldsmobile’in Toronado modelleriyle hemen hemen aynıydı. Cadillac Eldorado, Buick Riviera ve Oldsmobile Toronado gibi önden çekişli olan Seville’in aynı şemsiye altında oldukları bu General Motors markalarına göre en önemli farkıysa sahip olduğu dizel motordu.
Turbosuz 105 HP!
Benzinli V8’den geliştirilen 5.7 litrelik dizel motor, ilk olarak 1978 yılında bir seçenek olarak Cadillac müşterilerinin karşısına çıktı. GM, bu motorla Amerika pazarında her geçen gün güçlenen Mercedes-Benz’e engel yaratmayı hedefliyordu. Bu motorun yanı sıra 5.7 litrelik ve 6.0 litrelik benzinli motorlar sunuluyordu. Her üç versiyonda da 3 ileri vitesli otomatik şanzıman yer alıyordu. Ön süspansiyonunda üçgen alt salıncak ve makasların kullanıldığı otomobilin arka aksında uzunlamasına sevk çubukları ve elektronik kontrollü süspansiyon yükseklik ayar mekanizması görev yapıyordu. Otomobilin fren sistemiyse dört tekerlekte disklerden oluşuyordu. Dizel motorlu Sevile, maksimum 145 km/s’lik hıza ulaşabilirken benzinli motora sahip versiyonların 180 km/s’nin üzerine çıkabilmeleri, apoletlerin biraz pas tutmasına neden oluyordu!.. Bu “yetersizlik” müşterileri benzinli motor seçeneklerine yöneltiyor, Cadillac dizeline talep yükselmiyordu. Dizel motorlarda turbo devrimi henüz yaşanmamıştı ve ortak yollu çok noktalı enjeksiyon sisteminin icadınaysa en az 15 yıl vardı! Durum böyle olunca kalkışlar da 1.9 tonluk bir otomobil için oldukça hantalca gerçekleşiyordu. Otomobilin 0-100 km/s hızlanması 15.6 saniye sürüyordu ki, bunlara sarsıntılı çalışan motor ve tıkırtılı sesini de eklediğimizde ortaya çekilmez bir durum çıkıyordu. Dizel motor seçeneğine ilginin düşük olmasının geçen yıllara rağmen güvenilir olmaması gibi bir nedeni daha vardı! Bütün bunlara rağmen kurulduğundan beri öncü teknolojileriyle dikkat çeken Cadillac, geri adım atmadı ve dizel motor seçeneğini 1981 sonuna kadar ürün gamı içinde tutmaya devam etti. Ama Cadillac’ın da direnci 1982 yılında kırıldı ve Seville’in standart motor gamında çıkartıldı ve dizel motor opsiyon listesine alındı. Ne yazık ki Sevile sıra dışı tasarım özelliklerine karşın üretim bantlarında kaldığı sürece çok iyi satan bir otomobil olamadı. Büyük hacimli benzinli motorlarının 1979’daki petrol krizinin tam ortasına düşmesi gibi dizel motor kavramının da Amerika gibi bir ülkede kabul edilmemesi Cadillac Seville’in satışlarını düşük seviyede tuttu…