Reklam

Chery Tiggo 7 Pro

 Chery Tiggo 7 Pro

Zamanında Japonlar böyle yapmamıştı ama Çin’den her gelen marka bir yanından punduna uydurup Çin’in en büyük, en köklü, en eski otomobil üreticisi olarak lanse ediyor kendisini. Chery de uzun seneler iç pazardan çıkamayan ama özellikle Japon üreticilerle işbirliği içerisinde üretimler yapan bir marka. Çin’de nüfus olağanüstü yüksek olunca verilen satış ölçekleri pek Avrupa pazarlarıyla örtüşemiyor ve ne kadar rakamlarla sabit olsa da gerçekçi durmuyor. İç pazarda en çok satan olabiliyorlar ama dünya pazarlarında şu vakte kadar esamesi okunan bir Çin markası bulunmuyor. Chery’den BYD’ye FAW’dan DongFeng’e Great Wall’dan Guangzhou’ya durum bu. Çaba bundan sonrası için artık. Çin’de batılı otomotiv devleriyle yapılan işbirlikleri bir yana -ki artık Çin’den gelen tehlikeyi fark edip biraz geri çekilme niyetlerindeler!- Chery dışa açılmaya en istekli ve yatkın markalardan biri gibi görünüyor. Ama Japonların düşmediği hataya düşen diğer Çinliler gibi Chery de aynı pozisyonda görünüyor; model isimlerinden tasarımlara çalıştıkları bir imaj çalışması gözlenmiyor. Buna çok ihtiyaçları var oysa. Ucuz fiyat politikasıyla bir dönem satarlar evet ama bir gelecek kurabilirler mi, tartışmaya açık.

Tıpkı BYD Atto 3 için vurguladığımız gibi Tiggo 7 için de söylenebilir bir durum var, Çinlilerin terminolojileri değişik, modellerine tekerleme gibi isimler koyuyorlar. Örneğin Mercedes-Benz S Serisi ya da BMW 5 Serisi gibi bir anlam taşımıyor, sınıf ya da segment belli etmiyor, seçilen isimlerde bütünlük, devamlılık gözlenmiyor. Mesela Tiggo nedir, 7 nedir, Pro nedir? Nesi Pro? Bir bütün olarak seçilmiş isimse o zaman Omoda nedir? Fiyat tek başına başarı sebebi midir, bunu zaman içinde göreceğiz.

Tiggo 7 Pro, geleneksel C SUV formlarında. Batı dünyasında da başarı kazanmak isteyen Çinliler bu konuda maceraya girmemiş. Burunda LED farların arasında büyük bir ızgara, tamponda gündüz farları, bakalit dodiklerle çevrelenmiş tipik bir SUV gövdesi ve arkada da minik tavan spoyleri var. Fark yaratacak bir tasarım unsuru yok. Marka karakteri de henüz tam oluşmadığından sıradan tasarım özellikleri hakim. Chery logosunun yerine ne koysanız sırıtmaz türden, Hyundai de dersiniz, Mazda da. Ama Uzakdoğu’dan olduğu kesin. Işığın doğudan yükseldiğine bağlanabilir yani! 4500 mm boyundaki Tiggo 7 Pro’nun aks mesafesi ise 2670 mm.

Kabin içine girdiğimizde kontağı açana kadar altı düzleştirilmiş direksiyon simidi dışında sıra dışı bir şeyle karşılaşmayabilirsiniz. Onu da normalde yüksek performanslı spor otomobillerde görürüz ama Chery, kompakt SUV modelinde kullanmayı seçmiş! Düşünürsek aslında bacakların rahatından öte pek de bir anlamı yok o düzlüğün. Kontağı açtığınızda 12.3 inçlik gösterge tablosu LCD ekranda beliriyor. Dört satır küçük küçük veri sunumunun yanında çaprazlama grafiğin üzerine rakamsal hız ve devir göstergeleri var, devirde örneğin 1.9 gibi küsuratlı bir ifade seçilmiş, ilginç. Sport moduna aldığınızda göstergeler kızarıyor, küsuratlı devirler sürüyor:)

 

Kokpitin üzerindeki 10 inçlik ekran ilginç. Burada alışageldiğimiz telefon, navigasyon, medya, Android Auto ya da CarPlay menülerinin yanında “araba” ayarları şeklinde sunulmuş bir sanal düğme de var! Jargonda bir sıkıntı var, aceleye mi gelmiş, halk diline mi inmiş karar veremedim. “Araba ayarları” içerisine girince FCW ayarları (önden çarpışma uyarısı!), AEB (otomatik acil fren sistemi!) mesafe alarm sistemi gibi net anlaşılmayan ayarlar var! Böylesi önemli donanımlarda net ifadeler aranıyor.

Ama en acayibi için sıkı durun; fonda çöl üzerinde devesini çeken bir arap var! Zaman dilimi desem uymuyor, kültürel yapı desem uymuyor, anlamsız bir arap, devesini ipinden çekerek götürüyor! Belki de kendi içinde mantıklı bir açıklaması vardır. Nasıl yorumlarsanız artık!

Otomobilin koltukları, iç hacmi ve bagaj kapasitesi sınıf gereklerini karşılıyor. Ön koltuklar elektrikli olarak ayarlanabiliyor. Arka koltukların da sırtlıklarını yatırmak mümkün. Bagaj zemininde dipte kenarlarda kapasiteyi kısıtlayan iki çamurluk çıkıntısı var ama 475 litrelik hacim yine de yeterince büyük. Koltuk sırtlıkları asimetrik katlanabiliyor.

Tiggo 7’de kullanılan Hyundai kökenli 1.6 litrelik turbo beslemeli motor, direkt benzin enjeksiyonlu ve dört silindirli geleneksel bir makine. Sesi ve deli fişek canlılığıyla 1990’lı yılların küçük hacimli Daihatsu ya da Suzuki motorlarını anımsatan motor, sürüş niteliklerinden gövdenin heybetiyle pek de örtüşmeyen “cıvıl cıvıl” ya da “tez canlı” karakteriyle dikkat çekiyor. Hızlanırken çabuk devirleniyor ama koca araç da kafadan pek hareketleniyor. 2000-4000 d/d arasında gelen 275 Nm’lik tork, ön akslara ağır geliyor belli ki. Ne bileyim, böyle büyük araçlarda daha bir ağırlık, olgunluk bekleniyor. Kapağın altındaki motora dair pek bir gözlem yapılamıyor. Motorun ürettiği torku ön akslarla aktarma görevi ise çift kavramalı otomatik şanzımana ait. Kol üzerinden manuel de seçilebilen viteslerin geçişlerinde sarsıntı yok. Heybetli duruşuna aldanmayın, Tiggo 7 Pro’da asfalt dışı kullanım için yumuşak süspansiyon dışında herhangi bir hazırlık yok. Önden çekişle olabildiğince sakin devam. Araziye çıkıp şansınızı zorlamayın, traktör ararsınız! Vites konsolunda Tiggo 7 Pro’nun bir takım çekiş özellikleri bir araya toplanmış. Sürüş modu seçimi, eğim iniş kontrolü, şerit takip sistemi, geri görüş kamerası, otomatik park freni ve ve ve belki de en önemlisi, telefon şarj platformu hep burada. Bir yandan telefon göz önünde, sevenleri olacaktır sürüş sırasında telefonun çok riskli ve yasak olduğunu umursamayanlar için iyi. Ama boşken de helikopter pisti gibi kayıp bir alan var işte!

Tiggo 7 Pro, sürüş özelliklerinden çok görece uygun fiyatı ve donanımlarıyla öne çıkan bir araç. Sürüş karakteri çok önemsenmiş, netleştirilmiş değil. Belki konfor öncelikli. Evet, konforlu bir süspansiyonu var, yumuşak yumuşak ilerleyebiliyorsunuz. Dediğim gibi bir SUV için fazla cabbar cevval bir yapısı var. Gaza basıyorsunuz ateşli bir şekilde hızlanıyor. Bu ateşlilik tabii ki yakıt tüketimine yansıyor. Şehir içinde tüketim ortalamasını 10.0 litrenin altına indirmek imkansız. Tabii bu da menzile yansıyacaktır, sık periyotlarla yakıt istasyonu ziyaretleri gerekebilir. Ha, bir de yerli yersiz uyarılarıyla sürücünün işine pek karışıyor. Dikkati korumak, sürüşe odaklanmak için bunları devre dışı bırakabilmek gerek.

Araçta düşük maliyetli bağlantı imkanları, dijital ekranlar, temel güvenlik donanımları, suni deri kaplı direksiyon ve koltuklar, bilumum kabin aydınlatma türleri, kör nokta uyarı sisteminden akıllı hız sabitleme sistemine, ön ve arka çarpışma uyarı sistemi gibi elektronik asistanlara, N95 hava filtrasyonundan çift bölgeli klimaya birçok ekipman yer alıyor. Comfort, Luxury ve Excellent donanım seviyelerin de sunulan opsiyonlar arasında çift gövde rengi de yer alıyor. Evet, modellerinin fiyat ve görece değişebilen donanım zenginliği sayesinde yollarda çoğalmaya başladıkları bir gerçek ama olgunlaşmamış bir araç olarak diğer Çinliler gibi Chery’nin de zamana ihtiyacı olduğu ortada. Pek otomobil kültürü, marka imajı ve sürüş kalitesi arayışı içerisinde olmayan kullanıcılar için işlerini görecek bir araç Tiggo 7 Pro. Pozisyonlandırmasıyla 2002’de çıkan ilk Kia Sorento’yu anımsatıyor. Dileyelim, kaderi onunki gibi gelişsin.