Citroen C-Elysee mi Peugeot 301 mi?

 Citroen C-Elysee mi Peugeot 301 mi?

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
Eğer şirket filoları, rent a car sektörü, küçük aile sedanları ve imaj peşindeki taksiciler pazarını “Yeşil Vadi” olarak değerlendirirseniz, bu kulvarda bestseller modellerle mücadele verecek ikiliyi de “süt kardeşler” saymalısınız!
Anlaşılan o ki Chevrolet Aveo, Dacia Logan, Fiat Linea, Hyundai Accent Blue ve Renault Symbol’ün başını çektiği B kompakt sedan segmentini çok daha hareketli bir süreç bekliyor. Karşı karşıya getirdiğimiz Citroen C-Elysee ve Peugeot 301’in katılımıyla daha da renklenecek olan rekabet, bu ay Skoda Rapid’in eklenmesiyle tam bir heyecan fırtınasına dönüşecek!
Bu yeni ikili, yalın ve yaygın tanımıyla küçük sedanların, sektörel dille B segmenti kompakt sedanların sıkıcılık zincirini kırma peşinde olan yeni kardeş modeller. Hani hizmet aracı olarak görüldüklerinden fazla özenilmiyor, Car gibi referans otomobil dergilerinde test alınmıyorlar ya, varlıkları pazarımızı biraz Tunus, biraz Mısır imajına büründürüyor ya, onlar iddialı kaliteleriyle B sedanların bu makus talihini değiştirebilecekleri inancındalar!
Yer aldıkları segmentin yıllar boyu birikmiş sıkıntıları olan tasarım, malzeme ve sürüş kalitesi konusunda devrimsel bir adımla öne çıkmak istiyorlar. Ama bu konuda yapmak istediklerini geçen yıl Hyundai Accent Blue ile büyük ölçüde çözmüş ve çıtayı yükseklerde bir yere yerleştirmişti. Biraz geç kalmış olmakla birlikte “süt kardeşler”in de bu sınıfa renk katacakları kesin. Kimbilir belki getirdikleri yeni bir şeyler vardır, bakacağız…
Fransızların dünya otomobilleri!

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
PSA Grubu’nun dünya otomobili Citroen C-Elysee ve Peugeot 301, birer süt kardeşler çünkü aynı platform üzerinde aynı motorlar ve aynı mekanik/elektronik aksamlarla, hatta aynı koltuklarla İspanya’daki Vigo tesislerinde aynı bantlardan çıkıyorlar. Zaten sonraki dönemde ikisi de Çin’de, belki sonra Güney Amerika’da da üretime alınacaklar. Uzun yılların getirdiği tecrübe, bana “dünya otomobili” olarak anılan araçlara biraz mesafeli durmayı öğretti. Bunun anlamını birçok marka ve modelde gördüm, kast edilen pazarların öncelikle üçüncü dünya olduğunu anladım çoktan. Dünyanın içinde duraklamakta ya da debelenmekte olduğu ekonomik konjönktür, insanların otomobil tercihleri, harcama potansiyelleri belki de bu yönü gösteriyor, tam bilemiyoruz… Otomobil üreticileri böyle ciddi konularda kolay kolay yanılmaz! Hele ortada Renault’nun Dacia zaferi varken!
C-Elysee ve 301’in üzerine çok basılan kalite iddiaları, öncelikle yakışıklı görünümleriyle geliyor. Sahiden de test otomobillerinin en üst donanım seviyesiyle yüklü olmalarıyla ikisi de sanki daha üst segmente aitmiş gibi süslenmişler. Camlarda metal çerçeveler, alaşım jantlar, gövde rengi kapı kolları vs… Fiyakalar 1500! Ama baz versiyonlarda, örneğin Citroen’de siyah tamponlardan hız sabitleme sisteminin yokluğuna, Peugeot’daysa gövde rengi olmayan aynalar ve kapı kollarına fotoğraflardaki “zengin” otomobillerden farklılık olarak hazırlanmalısınız!
Yok birbirlerinden farkları!

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
Sayfamızı incelediğinizde Peugeot’nun ön, Citroen’in arka koltuklarını göreceksiniz. Ayrı ayrı fotoğraflarını çekmeye üşenmekten değil, her ikisinde de aynı ürünler olduğundan! Tek farkları döşeme kumaşları! Kokpitlerdeyse ana hatlar aynı olmakla birlikte gösterge tabloları, vites kolları, bazı düğmeler farklı. Ama gözünüz kapalı herhangi birine bindiğinizde hangisinde olduğunuzu ayırt etmeniz imkansıza yakın! C-Elysee’nin alüminyum topuzlu vites kolunun topuzu bile 307’den beri çeşitli Peugeot modellerinden hatırladığımız bir eski aksam!
Önde vites konsoluna yerleştirilmiş olan dört elektrikli camın kumandaları, otomobilin en fazla eleştiri toplayan noktalarından biri olmaya aday. 1995 öncesini saymazsak genellikle coupe ya da üç kapılı hatchback otomobillerde tercih edilen vites konsolu üzerindeki cam kumandaları, kokpit bütünlüğünün dışında kalan unsurlar! Ama C-Elyse ve 301 için ergonomik açıdan en ciddi sıkıntı, ayna kumandalarının yeri. Kullanılan kamuflaj unsurunun direksiyon olduğunu söylesem, başka sorunuz olur muydu? Her iki otomobilin de korna seslerinin -birbirlerinden farklı olsalar da!- 1940’lardan kalmışcasına “heyecansız” olması “dünya otomobilleri bu tip basit aksaklıklara mecbur mu?” sorusunu sorduruyor!.. Genel plastik kalitesi ve direksiyon hissizliği de benzer çağrışımlara meydan veriyor.

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
Tıpkı koltuklar gibi aynı şekilde motor ve bagaj görüntüsü de sadece bir tane! Biri Peugeot’dan diğeri Citroen’den… Anlayacağınız, bu ikili gayet içi içe geçmiş durumda!
Ama belirtmek gerekir ki bu ikili, önde rahat ettirmelerinin yanında arka koltuklarda sınıflarının diz mesafesi şampiyonu olmaya adaylar. Bunda aslan payı 2650 mm’lik aks mesafelerine ait. Büyüyen B kompakt sedanlar, bu hızla devam ederlerse altlarında popüler bir sedan sınıfı daha yaratabilirler!

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
Ortalama sürüş tepkileri
Otomobillerin sürüş karakterleri birbirinin taklidi durumunda. Bundan 10 yıl öncesinin sedanlarına göre çok daha stabil görüntü çizmelerine karşın, büyük bagajlarının yüklenme ihtimaline karşı süspansiyonları yumuşak tutulmuş. Bu da bagaj boşken arka kısmın virajlarda zorlanırsa kolay kopabileceği sinyalleri veriyor. Özellikle bombeli yollarda ya da kasis geçişlerinde arka kısmın zıplaması, her iki otomobilde de gözlenen bir durum. Bu ihtimali akılda tutarak temkinli olmakta yarar var. Hele hele daha küçük ebatlı lastiklerde yanaklar daha yüksek olacağından gezinme daha hissedilir olabilir. Her iki otomobilde de ESP standart olsa da biliyoruz ki bu bir garanti değil!

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
PSA Grubu’nun trendsetter HDi motoruyla donatılmış otomobiller, sundukları yeterli çekiş, sağladıkları yüksek yakıt ekonomisi ve makul düzeyde gürültü seviyeleriyle dikkat çekiyor. Teknik tabloları incelediğimizde %99 oranında aynı değerleri görüyoruz ancak, güçleri, ağırlıkları, performansları aynı olduğu halde yakıt tüketimlerinde Citroen lehine minik farklılıklar gözleniyor! Hemen her şey aynıyken maksimum güç devirlerindeki farklılığı “satır kaydırma” gibi bir hata sayıyorum! Biz de dört günü birlikte geçirdiğimiz bu otomobillerde 100 km’de 4.5 litre düzeyinde ortalama tüketim değeri saptadık. Otomobillerde 5 yerine 6 ileri vites sunulabilmiş olsa tüketim değerleri daha düşebilirmiş. Ama şehir içi kullanımı öncelikli tanımlanmış anlaşılan. Otomobillerin vites yolları uzun.

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
Bu otomobillerin en önemli kozlarından biri, hitap ettikleri kitleleri çok ilgilendiren 506 litrelik bagaj kapasiteleri! Koltuklar yatırıldığında 640 litreye ulaşan bu kapasite, bir üst sınıftaki sedanları geride bırakıyor!

Citroen Elysee-Peugeot 301 www.e-motoring.com
Donanımlar, fiyatlar
C-Elysee, Attraction, Confort ve Exclusive paketleriyle sunulurken 301, Access, Active ve Allure donanım paketleriyle satılıyor. İlginç bir şekilde iki otomobilden Citroen’in baz modeli Peugeot’dan daha ucuz, en dolu modeliyse Peugeot’dan daha pahalı! Birbirlerini gözetir şekilde çok dengeli hazırlanmış donanımlar, tercihleri neredeyse marka amblemlerine göre yapmaya yöneltiyor.
5

Citroen Elysee-Peugeot 301

(+) Bagaj kapasitesi/değişkenliği, düşük yakıt tüketimi, uzun menzil
(-) Ayna kumandasının gizlenmiş yeri, cam kumandalarının yeri, arka süspansiyonun stabilizasyon sorunları, korna sesi

Citroen C-Elysee 1.6 HDi – Peugeot 301 1.6 HDi
Yakıt tipi: Dizel Dizel
Motor hacmi (cc): 1560 1560
Motor gücü (HP): 92 HP/4000 d/d 92 HP/3500 d/d
Maksimum tork (Nm): 230 Nm 1750 -2750 d/d
Vites kutusu: 5 ileri manuel 5 ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 180 180
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.2 11.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.8/3.7/4.1 4.9/3.9/4.3
Ağırlık (kg): 1090 1090