Citroën C3 1.6 BlueHDi
Üçüncü nesil C3, çok ekonomik motorunun yanı sıra yolu gözleyen dijital kamerası, ağabeyi Cactus’ten gelen Airbump kaplamaları ve kabin stiliyle küçük sınıfta oldukça iddialı. Fransız üreticinin sevimli şehir fenomeni C3, üçüncü neslinde büyüyen küçükler arasında yerini aldı. İlk tanıtıldığı 2002 yılından bu yana Avrupa’da 3.5 milyondan fazla satılan otomobil, ülkemizde de 22 binden fazla satılmış. Yeni C3, pratiklik, düşük tüketim ve mütevazı sürüş dinamikleri gibi eski alışkanlıklar korunarak bazı teknolojik yeniliklerle donatılarak güncellenmiş.
C3’ün tasarımı ağabeyi C4 Cactus’ün çizgisinde şekillendirilmiş. Burunda farlar, LED gündüz farları, profilde alanı küçültülmüş de olsa Airbump kaplamaları, canlı renkler… Ama önemli bir fark var, C3’ün arka kapı camları açılıyor! Dokuz gövde rengi ve 36 farklı renk kombinasyonu sunulan otomobilin gövdesini kişiselleştirmek mümkün. Burunda tasarım Cactus ile paralel; artık karakteristik hale gelen üç katmanlı ön far tasarımı C3’te de yer alıyor. LED’leri barındıran gündüz farları ve ana far grubu olabildiğince yüksek konumlandırılarak kaputun yüksekliği de artmış.
Citroën kabinde de geçmişinden kopmadan modern tasarımlar yapmayı sürdürüyor. Gösterge tablosunda 1970’lerin modellerine gönderme yapılırken orta konsolda dokunmatik renkli ekran yer alıyor. CD çaların bulunmadığı otomobilde dijital teknolojiler öne çıkarılıyor. Sunulan en yenilikçi aksam ise şüphesiz ön cama yerleştirilmiş ConnectedCam kamera. Popüler paylaşım kültürüne Citroën bakışı diyebileceğim kamera ile beğendiğiniz bir şeyin fotoğrafını çekip hemen internete pas edebiliyorsunuz. Tam bir oyuncak gibi görünen bu donanım, ancak kaza durumlarında kamera kayıttaysa delil kaydı yapabilir…
Kabinde kullanılan plastik kalitesi alt düzeyde. Kapı içleri olsun, kokpit olsun sert plastikle biraz geçiştirilmiş gibi… Özellikle kokpitin köşelerindeki hava kanalcıkları kırılacakmış gibi görünüyor. Kapı içi panellerdeki yivler ile “Louis Vuitton çanta kolları” estetik olarak durumu kurtarsa da plastik vasat seviyede. Ama artık birçok üretici, fonksiyonel olmayan bütün parçaları en uygun maliyetle kaliteliymiş gibi göstererek kullanıyor. Çok göze batmıyorsa kaynıyor gidiyor. Çünkü otomobiller artık evladiyelik değil, 3-5 yıllık tüketim malzemeleri olarak görülüyor…
C3’ün köşeli koltukları şık ve kullanışlı. Sert görünümlerine karşın konforlu dolgu malzemesinin kullanıldığı koltuklarda rahat etmemek imkansız. C3’ün tüm fonksiyonlarına, kontrol merkezi olarak görev yapan 7 inçlik dokunmatik ekrandan erişilebiliyor. Ortta yaş düzeyindeki muhafazakar müşteriler bu tip yeniliklerdense geleneksel kumandaları tercih edebiliyor ama genç kesim de teknolojik yenilikleri yaşamak istiyor. Ara otomobili kullanırken dijital ayarlarla uğraşmak çok güven verici gelmiyor. Belki alışkanlık gerekiyor…
Yeni C3’ün kapılarındaki AirBump plastik kaplamalar küçük çiziklere karşı alınmış bir önlem. Ama Cactus’ten beri bana hiç mantıklı gelmez, “ya parmağım kesilirse” diye her an yara bandıyla dolaşmak gibi sanki… Biraz stile yönelik pazarlama tasarımları bunlar, fonksiyonel bulmuyorum. Plastikler çizildiğinde uygun fiyatla değiştirilebiliyor olmalı.
Otomobilin iri tasarımlı arka aydınlatma grubunda dikkat çekici bir mesele var ki stop lambası minicik yanıyor. Makyaj vakti geldiğinde ilk buraya müdahale edileceğine bahse girerim! Arka bölüme gelmişken bagajdan söz etmemek olmaz. Yeni C3’ün 300 litrelik bagaj kapasitesi, yeterince büyük. Yükleme eşiği biraz yüksekse de alanın kullanımı verimli, gerekirse arka koltuklar asimetrik katlanarak alan daha da genişletilebiliyor.
Test aracımızda 75 HP’lik BlueHDi motor yer alıyordu. PSA grubunun yıllanmış dizeli, eklenen start/stop sistemiyle zaten düşük olan yakıt tüketimine pozitif yaklaşımını geliştirerek sürdürüyor. Yüksek tork çıkışı sayesinde güçlü çekiş sergileyen otomobilde 1.6 litrelik dizel motorun yarattığı ses ve titreşimler ise oldukça fazla. Öyle ki bu titreşimler direksiyonda bile hissedilebiliyor. Dizelin geldiği noktada bu titreşimleri minimuma indirgemiş birçok marka var. Yalıtım da biraz daha ilgi istemiş sanki… Eski nesil motorun en büyük kozu, çok düşük yakıt tüketimi. Ne yaparsanız yapın bu motor çok tüketemiyor. Tabii çok da gidemiyor. Performans makinesi değil, iş görüyor. Zaten Citroën de en çok buna güveniyor. Şehir trafiğinde bile 4.0 litreyi aşmayan ortalama tüketim, çok uzun menzillerin habercisi.
Otomobilin yerden yüksek yapısı biraz “havaleli” tabir edilen sürüş karakterini ortaya çıkarıyor. Şehir trafiğinde avantaj sağlayan yüksekten seyir, otoyola çıkıp hız yükseldiğinde gövdede gezinmeler seziliyor. Yumuşak karakterli süspansiyonun sağladığı konfor tartışılmaz ama C3 iddialı sürüşler için doğru seçenek değil. Süspansiyon darbe emişte gösterdiği başarıyı stabilitede tam gösteremiyor. Citroën’in İleri Konfor (Citroën Advanced Comfort®) programı sayesinde rahat etmek isteyenler sakin sürüşlerle aradığını bulabilir. Bu yenilikçi program; darbe emme, gövde stabilitesi, yalıtım, koltuk konforu, iç mekan ışık seviyesi, ergonomi ve modüler düzen gibi alanların optimize edildiğini vurguluyorsa da uygulamada hedeflenenlerin tümü yaşanamayabiliyor.
Sürüşle ilgili bir diğer takılabileceğiniz konu, uzun vites yolları, şanzıman teknolojileri bu kadar ilerlemişken artık bu kadar uzun yollara gerek var mı, bilemiyorum. Aktarım depolardan olunca stoklar eriyene kadar yollar uzun kalacak gibi… Sahip olduğu modern donanımlara karşın sürüşte eski kullanım hissi veren otomobil, yeniden çok yenilenmiş izlenimi sunuyor. Direksiyon tepkileri de çok keskin değil, sadece görevini yapıyor ama sevimli bir şehir otomobilini doğru değerlendirmek, çok da fazla bir şey beklememek gerek. İddiası pratikliğinden ibaret. Şimdilik sadece manuel şanzımanla satılan C3’te PSA Grubu’nun otomatik şanzımanı EAT6 gelecek aydan itibaren sunulmaya başlanacak. Yeni C3’te arka park sensörü, şerit değiştirme uyarısı, yokuş kalkış asistanı, şeritten ayrılma uyarı sistemi, sürücü yorgunluk uyarısı gibi güvenlik teknolojileri kullanılıyor. Otomobilin donanımı oldukça zengin.
+ Düşük yakıt tüketimi
+ Güçlü çekiş
+ Kabin ferahlığı
+ Zengin donanım
+ Konfor düzeyi
– Motor sesi ve titreşimi
– İzolasyon
– Tutunma kararlılığı
Citroën C3 1.6 BlueHDi
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1560
Motor gücü (HP/d/d): 75@3500
Maksimum tork (Nm/d/d): 233@1750
Vites kutusu: 5-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 169
0-100 km/s hızlanma (sn): 15.3
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.2/3.1/3.5
Ağırlık (kg): 1086
U/G/Y (mm): 3996/1749/1474
Aks mesafesi (mm): 2539
Bagaj hacmi (lt): 300/922