Reklam

Fiat Egea Wagon S-Design

 Fiat Egea Wagon S-Design

Ülkemizde tasarlanıp üretilen tek station wagon olan Egea Wagon, stilini güçlendiren S-Sport donanımıyla çok dikkat çeken kullanışlı bir otomobil. 2016’dan beri son derece başarılı bir satış seyri gösteren Fiat Egea’nın gövde versiyonlarında ilkbahardan itibaren satışa sunulan üç yeni versiyon, Street, Sport ve S-Design, popüler Fiat modelinin imajına da önemli bir destek sağlamıştı. Otomobilin makyajı yaklaşırken nihayet test ettiğimiz station wagon versiyon da 1.6 litrelik Multijet dizel motora sahip S-Design donanımlı bir Egea Wagon’du. Tamamen Türkiye’de geliştirilen Egea Wagon, rakibi değilse de Renault Clio SportTourer’ın kasa değişiminden sonra üretilmeyecek olmasıyla Türkiye’de üretilen tek station wagon unvanına kavuşuyor.

2638 mm’lik aks mesafesi değişmeyen Egea gövde versiyonlarının uzunluk farkları tabii ki arka kısımlarından kaynaklanıyor. 4368 mm’lik Egea HB’ye göre 164 mm uzun olan Egea Sedan’ın boyu 4532 mm. Egea Wagon ise sedana göre 39 mm farkla tabii ki en uzun; 4571 mm. Yüksekliği de yine hepsinden fazla, diğer kardeşler 4595/4597 mm’yken, station wagon, tavan barlarının da payıyla 1514 mm yüksekliğinde.

Taksi kullanımında 400 bini bulmuş örmeklerini her gün yollarda görebildiğimiz Egea’nın Wagon gövde formunda S-Design donanımlı versiyonda gövde rengi tamponlar, özel tasarım farlar ve 17 inç alaşımlı sportif jantlar ilk dikkat çeken unsurlar. Doğrusunu isterseniz seçilmiş gövde rengi otomobili ve trendy siyah jantlar, çok çekici kimliğe büründürmüş ve “bu otomobil taksicilerin eline düşmemeliydi” dedirtiyor. Yapılacak iş, bu otomobili satın alıp bagaj kapağına da İtalya’dan bizim ihraç mallarının Tipo monogramını yapıştırmak olmalı!

Kabine geçtiğimizdeyse öncelikle kapı içlerindeki sentetik kumaş trim dikkatimizi çekiyor. Sürüş sırasında her an karşılaşılan bu malzeme kalite algısını yükseltiyor. Tempra ve Tipo’dan bu yana alışkanlığı olan Fiat markası için dijital hız göstergesiyle süslü kadran, güzel ve yakışan bir gelenek. Hız rakamı Tempra’daki gibi gecikmeli gelmiyor, gelişen teknolojiyle sanki daha mı gerçekçi olmuş:) Ama dönemine göre o da efsaneydi. Artık darısı tam dijital ekrana! Kokpitin üzerindeki multimedia ekranı, taksilerde sık göremeyeceğiniz üst seviyede. Zaten stili olan bu station wagonu alırken üst seviye donanımlardan kaçınmamak gerek. Deri kaplı direksiyon simidi ve kolay kullanılan dijital klima kumandalarıyla ön bölümdeki imaj yükseliyor.

Oturma alanlarıyla ilgili denemelerimizi üç yıldır her gün yapma şansına sahibiz. Onlara dair tek farklılık, donanım seviyesine bağlı olarak farklı koltuk kumaşlarının seçilmiş olmasından ibaret. Bu da modelin imajı açısından güzel bir seçim olmuş. Kabin yoğun siyah plastik trim sebebiyle biraz karanlık kalıyor. Sunrrof maliyet artırıyorsa da belki açılmayan cam tavan opsiyonu iyi gelebilirdi.

Otomobilin bagajı, bir zamanların efsanesi Kartal gibi değil de lifestyle kullanıma daha uygun görünüyor. Çift taban seviyeli bu bagajda bavulların yanı sıra hobi amaçlı gereçler taşınsın, kirli paslı yüklerle kirlenmesin istiyor yüreğimiz. Ama ihtiyacı olanlar için koltuklar yatırılarak kapasite de artırılabiliyor. Bagaj tabanı ve sürgülü örtü için farklı sabitleme konum detayları düşünülmüş olması, station wagon gövde avantajlaının zekice kullanıma açıldığını gösteriyor.  

Otomobilin motoru uzun zamandır binek ve hafif ticari çeşitli Fiat, Alfa Romeo, Jeep modellerinden tanıdığımız Multijet turbo dizel makine. Gerek sürüş performansı gerekse yakıt tüketimiyle farklı çevrelerin beğenisini kazanan motor, uzun ömürlü ve dayanıklı olmasıyla da dikkat çekiyor. 320 Nm’lik yüksek tork çıkışı sayesinde güçlü çekiş özellikleri gözlediğimiz Egea Wagon, çift kavramalı DCT otomatik şanzımanıyla gayet keyifli sürüş özellikleri sağlayabiliyor. Yakıt tüketimine baktığımızda test ortalamamız 5.0 litre civarında gerçekleşti ama daha kontrollü sürüşlerle bunu 4.0 litre civarına sabitlemek mümkün olabiliyor. DCT vites şanzımanın değişimleri sürüş akıcılığını sekteye uğratmıyor, sarsmıyor ve acemi sürücülere gereken kolaylığı sağlıyor ve geri kaydırmıyor.

Süspansiyon sisteminde ya da amortisörlerde değişik yok ama 17 inçlik siyah jantlar Egea Wagon’u düşük yanaklı lastikler nedeniyle doğal olarak biraz daha sertleştirmiş. Bu da sürücüyü başka bir bilince sevk ediyor ve daha sportif kullanmaya kamçılıyor. Bunda sorun yok, motor da yüksek çekişiyle bu talepleri geri çevirmiyor. Ama manevralarda siyah jantları iyi kollamak gerek, sonra siyah oje aramak zorunda kalıyor insan!

Egea Wagon, model ailesini aşan şık bir versiyon olmuş. Zengin sürücü destek ve güvenlik özelliklerine sahip otomobil için 160 bin TL ödemeyi göze alanları keyifli, ekonomik ve stil yüklü seyahatler bekliyor. Epeydir yolda cam açtırıp otomobili soran meraklılarla karşılaşmamıştım!..

 

+ Fonksiyonel bagaj

+ Yüksek tork

+ Düşük yakıt tüketimi

+ Geniş ve kullanışlı kabin

 

– Sunroof ya da en azından cam tavan opsiyonu sunulmalıydı

– Yoğun siyah trim, kabin kalitesini aşağı çekiyor

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1598

Motor gücü (HP/d/d): 120@3750

Maksimum tork (Nm/d/d): 320@1750

Vites kutusu: 6 ileri DCT otomatik

Maksimum hız (km/s): 200

0-100 km/s hızlanma (sn): 9.8

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.5/3.5/3.9

Ağırlık (kg): 1295

U/G/Y (mm): 4571/1792/1514

Aks mesafesi (mm): 2638

Bagaj hacmi (lt): 550