Reklam

Ford Kuga EcoBlue 1.5L

 Ford Kuga EcoBlue 1.5L

Hemen hemen her marka SUV modellerine yüklenirken Ford cephesinde fazla Amerikan işi görülen Edge’in ülkemize az sayıda ithal edilmesi, gelenin de pek satılmaması Kuga’yı Ford kulvarında tek tabanca durumuna getiriyor. EcoSport ve Puma’yı crossoverdan öte göremiyorum, yükseltilmiş hatchbackler… İlk iki jenerasyonunda sıkıcı bulunan ve pek de heyecan yaratmayan Kuga, Ford mühendislerinin sihirli dokunuşlarıyla kalp çarpıntısını artıran bir model haline getirildi. Focus’ta kullanılan çizgi, sadık kalınarak geliştirilirken ortaya fark edilir, Ford’un C2 platformu üzerinde kafaları kendisine çeviren şık bir SUV çıkartıldı. Önceki iki selefi gibi yüksekte kullanılan Focus hissi veren yeni Kuga, yerini aldığı modele göre biraz daha büyültülmüş, boyu 4614 mm’den 4626 mm’ye çıkartılmış. Yükseklik ise 1689 mm’den 1666 mm’ye çekilmiş. Buna karşılık aks mesafesinde 2690 mm’den 2710 mm’ye artış söz konusu. Dış ölçülerdeki değişimin yanında aks mesafesinin artırılması, kabin ferahlığına oynandığını gösterirken tekerleklerin de köşelere yakınlaştırıldığı anlaşılıyor. Bu da zaten iyi olan yol tutuşun daha da güçlendirildiği anlamına geliyor. İspanya’da üretilen araç, Renault Kadjar, VW Tiguan, Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Nissan Qashqai, Skoda Karoq, Kia Sportage gibi sınıfın köşelerini tutan modellerle rekabette olacak. 2008’den bu yana alınan mesafe asıl şimdi fark ediliyor.

İçeri girildiğinde o kadar dijital teknolojinin arasında ilk hissedilen ferahlık oluyor. Focus gibi ama yüksek tavanın payıyla daha ferah. Son Kuga’da sürücünün üzerine atak yapıyormuş gibi görünen agresif tasarımdan sonra yeni Kuga’da daha dengeli, daha güncel bir tasarım hakim. Malzeme kalitesi de genel olarak iyi seviyede. Ama yine de göz önünde olmayan kısımlarda sert plastik kullanımından kaçınılmamış. Otomobilin kokpiti, yine Focus’tan ve Fiesta’dan tanıdık. Orta konsoldaki 8 inçlik dokunmatik infotainment ekranı da öyle. Yüksek donanımlı test otomobilimizdeki 12.3 inçlik TFT dijital gösterge tablosu, Kuga’nın sınıf içi rekabeti yakalamasını sağlıyor. Pratik kullanımlı SYNC 3 yazılımına sahip infotainment sistemi, kullanıcının işini zorlaştırmıyor, sürüş destek, navigasyon, bağlanabilirlik ve eğlence ayaklarıyla kolaylık sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü ekranda menüler çok karmaşık değil, dokunma hassasiyeti de yeterli, talepleri ve dokunuşları anlamamazlıktan gelmiyor. Sistem CarPlay ve AppLink ile telefon uygulamalarına da uyum gösteriyor. Kabinde bundan başka da diğer Ford modelleriyle bir çok tanıdık aksamlar göreceksiniz. Örneğin vites değiştirmek için Focus’ta olduğu gibi konsoldaki bilezik formlu kumanda! Bu bilezik, Land Rover Jaguar’dan buralara kadar geldi. Her markada olduğu gibi mühendislik ve üretim maliyetleri epey zamandır bunu gerektiriyor. Önemli olan sırıtmadan yerleştirebilmek. Focus ile paylaşılan direksiyon üzerinde fazla düğme var, işi pratikleştirmek isterken sınırlı alanı kalabalıklaştırmışlar sanki!

Koltukların çok rahat olduğunu söyleyemem, banklara yakın minder sertlikleri gözden geçirilebilir sanki. Ama arka koltukların katlanabilmelerinin yanında öne kaydırılabilmesiyle gelen değişkenlik özelliği, pratikliği artırıyor. 475 litrelik kapasite, koltuk sırası öne kaydırılarak 526 litrelik hacime ulaştırılabiliyor ki, bu da sınıfının en iyilerinden. Arka koltuk sırtlıklarını bagaj içindeki kolla yatırarak kullanım alanını 1534 litreye kadar genişletmek de mümkün.

 

Yakışıklı SUV’nin önceki Kuga’dan nakledilen 1.5 litrelik dört silindirli dizel motoru yeterli çekiş sağlıyor. Ama Ford’un bu büyüklükte bir araç için biraz daha güçlü alternatif yaratması gerek. Zira 12 saniyeyi bulan 0-100 km hızlanma süresi, dinamik görünümün karşılığı değil. Muhteşem vergi düzenimiz nedeniyle 2.0 litrelik motor ithal edilmeyecektir ama en azından bu hacimde bir şeyler yapılabilmeli. Rakipler bu konuda Kuga’yı zorlayabilir. Otomobilin 8 ileri vitesli şanzımanı, motorla uyumlu çalışıyor, gücü ön tekerleklere kesintisiz aktarabiliyor. Direksiyon üzerindeki elciklerle manuel de yapılabilen değişimlerde sarsıntı yok, titreşim yok ve yokuştaki kalkışlarda geri kayma da yaşanmıyor. Bu ikilinin uyum içinde çalışması, Kuga’da makul tüketim değerleriyle karşılaşılması sonucunu doğuruyor.

İlk Kuga, dönemin Focus’unun da payıyla sınıfının en iyi yol tutan SUV modellerinden biriydi. Belki de o modelin tek dikkat çekici yanı buydu. Ama ikincisinde bu özellik kaybedildi. Kimbilir, belki de rakipleri daha iyi çalışmıştı. Ama şimdi yeni modelde Ford mühendislerinin daha iyi çalışıp markanın yol tutuş tutkusuna uygun bir iş çıkardıkları görülüyor. Sürüşü çok zevkli olan Kuga’da titreşim hissedilmiyor, sert kullanımlarda bile gövde direncinin yüksek olduğunu hissettiriyor, kullanıcıya adeta ceviz kabuğunun içinde olduğunu düşündürüyor. Hızlı direksiyon tepkileri ve salınımsız süspansiyon yanıtları, yüksek bir araçtan çok Focus geleneklerine sadık bir hatchback içinde olduğunuzu hissettiriyor. Kuga’da araç performansını yol koşullarına tam uyacak şekilde ayarlamanızı sağlayan beş sürüş modundan birini seçmek mümkün. Sistem seçilen moda göre hızlanma, direksiyon ve süspansiyon hassasiyetini değiştirirken yol tutuş ve denge sistemleriyle de çalışarak her ortamda maksimum kontrol sağlıyor. Kuga’da Normal, Spor, Islak/Kaygan Zemin, Kalın Kar / Kum  veya maksimum verimlilik için Eko modlarından birini seçebiliyorsunuz. Aileniz genişlemiş olsa da onları taşırken sürüş zevkinden yoksun kalmayacağınızı kanıtlıyor Ford SUV’si.

Var olan koşullarda tüm otomobiller gibi Ford Kuga da tüm donanım seviyeleriyle inanılmaz fiyat seviyesinde. Bu güzel otomobile ulaşmak için 410-460 bin TL arasında ödeme yapmak gerekiyor. 1.135.000 TL’den müşteri bekleyen 2.5 litrelik PHEV versiyon ise gerçek ötesi seviyede… Bu durum Kuga’nın kusuru değil, ne yazık ki Türkiye’nin gerçeği.

 

+ Zevkli sürüş

+ Sürüş dinamikleri

+ Ferah kabin

+ Infotainment ekranı

+ Değişken arka koltuklar

+ Alternatifli zengin donanım paketleri

– Rahatsız koltuklar

– Direksiyon üzeri çok kalabalık

– Fiyatlar

– Düşük donanım paketi fiyakasını bozuyor

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1499

Motor gücü (HP/d/d): 130@2500

Maksimum tork (Nm/d/d): 300@1750

Vites kutusu: 8 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 177

0-100 km/s hızlanma (sn): 12

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.0/4.1/4.4

Ağırlık (kg): 1599

U/G/Y (mm): 4626/1883/1666

Aks mesafesi (mm): 2710

Bagaj hacmi (lt): 511/650