Reklam

Ford Ranger 2.2 TDCi 4×4

 Ford Ranger 2.2 TDCi 4×4

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4

İlk olarak 2012 yılında tanıtılan 3. nesil Ranger, birçok rakibi yenilenince 2016 yılı ilkbaharında makyajlanmıştı. Burnu kromaj desteği ve güçlü tasarım ifadesiyle lüks SUV’lar gibi görünen kamyonetin kabin konforu ve teknolojik donanımları da dikkat çekici şekilde artırılmıştı. Bu güncellemelerle  Ranger, Nissan Navara, Toyota Hilux, Isuzu D-Max, VW Amarok ve Mitsubishi L200 gibi dişli rakiplere karşı daha güç tazelemiş oldu. Kamyonetler arasındaki re-kabet daha da kızışmış oldu.

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4

SUV’ların başı giderek lüksleşen kamyonetlerle dertte. İşin ilginç yanı, arazideki performansları daha hoyrat kullanmaya uygun olan bu araçların kabinleri de artık SUV’lara meydan okumaya başladı. Elektrikli camlar ya da deri kaplı direksiyon simidinden söz etmiyorum, yeni Ranger’da çift bölge kontrollü klima, dokunmatik ekran, otomatik şanzıman, direksiyon kumanda edilebilen hız sabitleme sistemi, Ford SYNC II infotainment sistemi, USB girişi, müzik sistemi ve geri görüş kamerası gibi birçok modern ekipman yer alıyor. Çok ilginç, formunu Land Rover ailesinden alıyor gibi görünen 8 inçlik TFT ekranda kullanım amaçlarına uygun olarak takvim bile yer alıyor. Gösterge tablosu içindeki ekranlarda da öncelikle ticari amaçlı bir araç için fazlasıyla renkli göstergeler yer alıyor. Ancak direksiyon üzerindeki kumandalarla manuel radyo ayarlaması hiç pratik değil. Karmaşık menüler yerine daha basit ve kullanıcı dostu yöntemler tercih edilmeliydi.

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4 Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4

Belki SUV’lardaki gibi “imajlanmış” değil ama son derece fonksiyonel olan kokpite direksiyon üzerindeki kumandalar dışında kusur bulmak zorlama olur.

Yüksek oturma pozisyonunda güçlü hakimiyet hissi veren kamyonet, konforlu süspansiyonuyla SUV rahatlığı da sunuyor. Geniş ve ferah kabinde rahat etmemek imkansız. Döşemelerden plastik aksamlara malzeme kalitesiyle ilgili herhangi bir soru işareti oluşmuyor.

Ranger’ın 1615 mm uzunluğundaki kasası, 1560 mm2 iç hacim sunuyor ve 1081 kg taşıma kapasitesine sahip. Yerden 83.5 cm yükleme yüksekliğinde olan kasanın kilit mekanizması kolayca kullanılabiliyor. Kasanın içindeki kırmızı uyarı bandı fonksiyonel bir güvenlik unsuru.

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4

Vites kolunun yanından arkadan itiş ya da yüksek oranlı 4×4 sürüş modları seçilebilen aracı düşük devirli 4×4 offroad moduna almak da birkaç saniyelik bir iş. Koşullar çetinleştiğinde arka di-feransiyeli kilitlemek de bir dokunuşa bakıyor. Daha az yer kaplayan yeni bir ön diferansiyel, yenilenen arka dingil ve iyileştirilen elektronik kontrollü aktarma sistemi, sürücünün hareket halindeyken 120 km’s hıza kadar 4×2’den 4×4’e istediği zaman orta konsoldaki bir düğmeyi kullanarak geçmesine imkan veriyor.

Motorun alt devirleri, gövdenin yüksek ağırlığına karşın ürettiği yüksek torkla oldukça canlı. Nefesi ancak 3500 d/d civarında kesildiğini hissettiriyor. Zaten devir çevirip performans gösterisi yapacak araç değil Ranger. Ama bu kadarı bile yolda yüksek güç ve torku sayesinde gayet akıcı kullanım özellikleri sağlayabiliyor. Yalnız her koşulda dizel tıkırtısı sürekli kabinde dinleniyor. Zaten yalıtım da tam olmuş olsa bu aracın sergilendiği showroom başka olurmuş herhalde, fiyat etiketi gibi…

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4 Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4

Ranger’ın arazi sürüşündeyse o alt devirlerden itibaren alınan yüksek tork çıkışı engelleri alt etmeye yetiyor. 80 cm derinliğinde sudan geçebilen araç, engellere 28 derece yaklaşma ve uzaklaşma açısı sunuyor. 32 derecelik eğimlere tırmanabilen lüks kamyonet, 35 derecelik yanal eğimlerde devrilmeden ilerleyebiliyor. Engebeler aşılırken yüksek lastik artikülasyonu sayesinde arka akslar esneklik sağlıyor ve tümsekler zorlanmadan aşılıyor. Ranger’da elektronik iniş kontrol sistemi de yer alıyor.

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4

Aracın makaslı arka süspansiyonu, konfor ve esneklik konusunda başarılı ancak örneğin Nissan Navara’ya göre daha gürültülü çalışıyor.

Ford Ranger’ın fiyatı manuel vitesli 4×2 versiyonda 84 bin TL’den başlıyor. Test ettiğimiz versiyonsa 102.000 TL fiyata sahip. 200 HP’lik motora sahip, ısıtmalı deri koltuklar, ön park sensörleri, elektrikli sürücü koltuğu, perde havayastıkları gibi üst seviye donanımlara sahip Wildtrak versiyonu içinse 134.460 TL ödemek gerekiyor.

Ford Ranger 2.2 TDCi 4x4