Honda Jazz 1.5L Dynamic

 Honda Jazz 1.5L Dynamic


2017 yılındaki makyajında güncel teknolojilerle buluşturulurken yeni 1.5 litrelik i-VTEC motorla donatılan Jazz’ı bir görelim istedik.
Honda’nın 2001 yılında bu yana ürettiği küçük sınıf kahramanı Jazz, başarılı bir grafiğin ardından 2014’te üçüncü kuşağa geçmiş, 2017’de de makyajlanmıştı. 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan makyajlı Jazz, burun yapısında büyütülmüş logosuyla markanın yeni yüzü hakkında da fikir veriyordu. Makyajlı Jazz’da özellikle dijital teknolojiler güncellenmiş, böylece hızla değişen dijital teknolojiler çağında zorlu rakiplere karşı eli güçlendirilmişti. Üretildiği Japonya’dan ülkemize 2018 başında ithal edilen otomobildeki en önemli yeniliklerden biri de yeni 1.5 litrelik i-VTEC motor seçeneği olmuştu. Şimdi bu değişimleri gözden geçirelim.


Avrupa’da Sport donanım paketiyle satılan 1.5 litrelik yeni motor versiyonu, ülkemizde Dynamic paketiyle eşleştirilmişti. 1.3 litrelik motora sahip 102 HP’lik versiyon, hala Dream ve Elegans donanım paketleriyle alınabiliyor. Bu versiyonda ön tampondaki dikey gündüz farlarının yerinde artık sadece dairesel sis farları var. Gündüz farlarıysa LED far grubunun içine taşınmış. Ön ve arka tamponlar da sportif tasarımlarıyla dinamik görüntüyü destekliyor. Özellikle arka tamponun üzerindeki kırmızı çizgi beğeni toplamaya aday. Ön tampondaki eklenti, arka tampondaki difüzör ve marşbiyeller, dinamik görünüm sağlıyor. Kullandığımız Dynamic versiyonda Dream ve Elegance’a göre tamponlardan kaynaklanan 2.3 cm’lik bir fazlalık var, o da sportif tasarım özellikleriyle ilgili. Arka cam üzerinde de bir tavan spoyleri yer alıyor. Bütün bu unsurlar siyah jantlarla birleşince ortaya gerçekten “dinamik” görünen bir versiyon çıkıyor.


Otomobilin ön camındaki sensörler, adeta Jazz’ın gözleri ve trafiğin akışını da takip ediyorlar. Böylece akıllı hız sabitleme sistemi, aktif fren sistemi, çarpışma uyarısı, trafik işaretleri tanıma ve şerit takibi gibi güvenlik önlemleri devreye girmiş oluyor. Honda Jazz, artık iyice teknolojik, akıllı ve sofistike bir otomobil durumunda. Civic ve CR-V’den de tanıdığımız dokunmatik infotainment ekranı, aynı avantaj ve dezavantajlarla karşımızda. Dokunmatik ekranın düğmeleri küçük olduğundan hareket halinde kullanımı pratik değil. Honda’nın ilk jenerasyondan beri vazgeçmediği koltuk ısıtıcıları da Jazz kabininde yerlerini korumaya devam ediyor. Ama onlardansa kokpitin altındaki kapaklı USB ve HDMI soket girişleri beğenimi topladı. Çünkü kimi markalar onları hala açıkta bırakıyor. Kokpitteki manuel havalandırma sirkülasyon kumandası, 1980’li yıllardan kalma nostaljik bir unsur gibi bırakılmış. Dokunmatik TFT ekranın altında olması da tuhaf bir çelişki gibi geldi bana. Sanki o da bir tuşa bağlanabilirmiş.
Sihirbaz Jazz’ın değişken özellikli koltuklarının marifetlerini bu kadar yılda yakalayabilen rakip çıkmadı. Özellikle arka koltuk sırtlıklarının yanı sıra minderlerinin yukarı bile katlanabilmesi, ortaya çıkan düz zeminin farklı amaçlara hizmet etmesini sağlıyor. Ha katlamayı bütün koltukları yatırırsanız da 1314 litrelik dev bir hacim elde edebiliyorsunuz.


Test aracımız, yeni 1.5 litrelik i-VTEC motora sahip versiyondu. 130 PS’lik (128 HP) gücüyle dişli bir makine olmasına karşın özellikle Japon üreticilerin çok sevdiği sürekli değişken otomatik şanzıman sanki canlılığını hissettirmesini engelliyor gibi. Zaten fabrika verilerine göre manuel şanzımanla 8.7 saniye olan 0-100 hızlanma derecesi, CVT şanzımanla 10 saniyeye çıkıyor! Zamanında bu kadar güçle döneminin en hızlı otomobili CRX müşterilerle buluşurdu. Güç seviyesi aynı olsa da Jazz’da öyle ateşli bir karakter söz konusu değil. Bu, sadece sportif görünen dinamik bir aile otomobili, hatta küçük bir MPV! Siyah jantları ve sportif eklentiler onu ancak görünümde genç otomobili yapabiliyor.


Honda Jazz’ın 7 ileri vitesli şanzımanı, direksiyon üzerinden de kumanda edilebiliyor. Sürekli değişken oran sayesinde Jazz’da gerçekte vites değişimi yaşanmazken gerekirse yavaşlamalarda kompresyondan yararlanmak için vites düşürülebiliyor. Ha bir de hızlanmalarda genç sürücüler, direksiyondan değişim yapar gibi hissederek kendilerini F1 sürücüsü gibi zannedebilir. Motor canlı kimliğini jeneratör benzeri sürekliliği olan bir sesle ifade ediyor. Çok dik yokuşlarda sakin kalan motor, tipik Honda karakteristiğini üst devirlerde sergiliyor. Ama bu otomobili özellikle tercih eden kadın sürücüler o devirlere pek çıkmayabilir. Belki onlar 1.3 litrelik versiyonla devam eder, Dynamic ise “ateşli” gençlere kalır.


2001 yılında Japonya’da Honda’nın ar-ge merkezinde çarpışma testini canlı canlı izleme fırsatı bulduğum Jazz, ilk versiyondan itibaren boyutlarından beklenmeyecek düzeyde güven veren bir otomobil oldu. Şimdi o güven hissi daha artırılmış. Yalıtım iyileştirilmiş, artık daha tok hissettiriyor. Otomobilin sessiz çalışan süspansiyonu konfor ve tutunma konusunda olumlu puanlar topluyor. Sert kullanımlarda bile virajlarda ESP’ye ihtiyaç duymadan akıp gidebiliyor. Bozuk yüzeylerde gürültü yapmaması dikkat çekiyor. Jazz’ın dört tekerlekte disk olan fren sistemi de gayet verimli çalışıyor. Kolay ısınmıyor ve Jazz’ın güvenlik anlayışını tamamlıyor.

+ Değişken koltuklar
+ Sessiz ve tok süspansiyon
+ Bağlanabilirlik imkanları
+ Yol tutuş
– CVT şanzıman canlı motoru dizginler gibi
– Kokpitteki havalandırma kumandası

Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1498
Motor gücü (HP/d/d): 130@6600
Maksimum tork (Nm/d/d): 155@4600
Vites kutusu: 7 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 190
0-100 km/s hızlanma (sn): 10.0
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.4/4.9/5.4
Ağırlık (kg): 1196
U/G/Y (mm): 4051/1694/1541
Aks mesafesi (mm): 2530
Bagaj hacmi (lt): 354/1314