Hyundai i20 Active 1.0 T-GDi
Dünyadaki en pahalı akaryakıt fiyatlarına sahip ülkemizde otomobillerimizin tüketim değerleri çok önemsediğimiz konuların başında geliyor. Dolayısıyla yeni bir otomobil alırken veya kiralarken öncelikli olarak tüketim değerlerinin ne durumda olduğu ile ilgileniyoruz. Ülkemizde Assan firması ile ortak üretim yapan Koreli Hyundai, hem görsel öğelerle bezenmiş hem de düşük üretim değerleri ile cazip kılınmış olan B sınıfı temsilcisi i20’ye güçlü bir dokunuşta bulunmuş ve ortaya Active versiyonu çıkmış.
Selefi Getz sonrasında 2008 yılında tanıtılan i20, ilk nesliyle geniş kitlelere önemli satış rakamlarıyla ulaşmayı başardı. Modern Avrupalı tasarım çizgileri ve son kullanıcısına düşük maliyet sunan Hyundai i20, 2014 yılında tamamıyla yeni bir tasarımla ikinci neslinin üretimine başladı. Hyundai Assan İzmit tesislerinde üretilen i20, Avrupa ülkelerine bu tesislerden ihracat yapıyor ve üstün kaliteye ulaşmış, dünyaca rüştünü ispatlamış ürünlere imza atıyor. Hyundai i20 Türkiye dışında Hindistan ve Mozambik’te üretiliyor. Otomobilin ilk neslini BMW’nin eski tasarımcısı Thomas Burkle hazırlamıştı. Ancak ikinci neslin tasarımında Koreli Casey Hyun görev aldı. “Fluidic Sculpture 2.0” tasarım felsefesi ışığında tasarlanan ve diğer model ailesine yakın bir tasarıma erişen i20’nin testini Kasım 2014 tarihli 24.sayımızda gerçekleştirmiştik. Hyundai’nin giderek yükselen işçilik ve tasarım kalitesine hayranlığımızı belirtmiştik. B sınıfındaki rekabeti körükleyen modellerden biri olan Hyundai i20, geçtiğimiz yıl coupe tasarımlı ikinci bir seçeneği de tanıtmıştı. Sayfalarımıza konuk ettiğimiz i20 Active ise, dinamik bir yaşam içim tam tabiri ile süslenmiş bir i20 (!) olarak karşımıza çıkıyor.
i20 Active aslında seri üretim bir i20’nin Crossover yapılmaya çalışılmış bir versiyonu olarak tanımlanabilir. Oysa yalnızca 5 kapılı standart i20 modeline göre ön ve arka tampon tasarımları otomobile yüksek bir algı verebilmek için farklı tasarlanmış. Tavana bagaj rayları eklenmiş. Artık neredeyse kimse port bagaj kullanmıyor ama bu raylarla dinamik görüntü destekleniyor. 17 inç jantlar ve düşük profilli sportif lastiklerle yüksek konum imajı parlatılmış. Çamurluklar, yan etekler ve tamponlar ile uyumlu olarak mat siyah renkli göz alıcı koruyucu plastik malzeme ile kaplanmış. İçte ve dışta sportif öğelerle otomobilin daha özel bir versiyona sahip olduğu algısı ön plana çıkartılmış. Alüminyum pedal seti ve 6 oranlı bir manuel vites koluyla da karşılaşınca ciddi anlamda güçlü ve yüksek performanslı bir motorla karşılaşacağınızı anlıyorsunuz.
Motoru çalıştırıp gaz verip harekete geçtiğinizde kaputun altında turboyla desteklenmiş canlı bir makine olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ancak motor hacmi konusunda mutlaka şüpheye düşüyorsunuz. “Engine Downsizing” modası uyarınca B sınıfı bir otomobile inanılmaz kıvrak bir karakter kazandıran Hyundai GDi teknolojili 998 cc (1 litre) hacimli motor 3 silindirli. Gerçi i20 Active modelinin 1.4 MPi motorlu tam otomatik vitesli seçeneği de mevcut. Ancak işin içine Turbo desteği girdiği zaman, sürüş keyfinin tadına sanki daha çok varabiliyorsunuz.
Testini gerçekleştirdiğimiz Hyundai i20 Active, 1 litre hacimli GDi (gasoline direct injection) sistemli motora turbo ünitesi eklendiğinde 120 HP güç 172 Nm tork değeri gibi ciddi rakamlara çıkartan bir etkiye sahip olmuş. B sınıfı ortalama boyutlarda ve ağırlıktaki otomobilin boyuna göre yüksek gücünü 6 oranlı manuel şanzımanla aktarmak zorunda (!) kalıyorsunuz. Zira sürüş keyfi hayli yüksek bir hale dönüşen otomobilde diğer turbolu modellerde karşımıza çıkan DCT çift kavramalı bir şanzımanın etkisini görmeyi beklerdik. Çünkü sürekli vites değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Unutsanız dahi göstergede bir üst vitese geçmenizi hatırlatan bir ikaz beliriyor. Düşük hacimli bir motordan yüksek güç elde edip bunu düşük tüketim değerleri ile gerçekleştirmek olayın amacını ortaya koyuyor. Ancak bu otomobil sürücüsünü yüksek devirlere çıkarmaya sevk ediyor, mecbur kılıyor. Her şekilde mütevazı da olsa sportifleştirilmiş bir otomobil kullanıyorsunuz. İç ve dış donanımı sportif algısını körüklüyor. Gaza bastıkça adrenaliniz yükseliyor. Dolayısıyla tüketiminiz de artıyor. Bu otomobille ekonomik sürüşler yapmak için sağ eliniz sürekli vites kolunda olmak zorunda. Çünkü oranlar birbirine çok yakın ve henüz 2. vitesteyken 4. vitese geçmenizi uyaran bir sürüş asistanına sahipsiniz. Eğer benim gibi yakıt tüketimi konusunda inatçı biriyseniz, 4,8 lt/100 km. değerine kadar indirebilirsiniz. Ancak sıcak yaz atmosferinde, klima sürekli açık halde ve gaza basmanız konusunda tahrik eden bir motora sahipseniz 10 lt/100km üst değerine kadar çıkabiliyorsunuz. Bu değere zaten ulaşan eski nesil C sınıfı 1,6 litre otomobiller mevcut. Amaç yakıt ekonomisiyse, Hyundai i20 dizel motora sahip modelleriyle de pazarda güçlü durumda. Dolayısıyla i20 Active modelini cazip kılan bazı öğeler de olmalı. Rekabetçi noktalara bakmak lazım…
Hyundai markası tarihinde öncelikli olarak köklü Japon marka Mitsubishi’nin motor teknolojisinden feyz almıştı. Dolayısıyla Mitsubishi Motors tarafından dizayn edilen, normal çok nokta enjeksiyonlu motorlardaki yakıtın emme manifoltuna püskürtülmesinin aksine, yakıtın yüksek basınçlı yakıt pompası ile direk silindirin içine püskürtülmesi prensibi ile çalışan, piston tasarımı ve silindir içi hava türbülansının farklılığı ile, yakıtı bujinin ön tarafında yoğunlaştırarak çok yüksek bir hava yakıt oranı (40:1) ile ateşleme sağlayan, hem performans hem de az yakıt olanağı sağlayan GDi motor teknolojisini otomobillerinde kullanmakta. Bu teknolojinin üzerine bir de turbo desteği sağladığınızda ciddi anlamda verimli ve esnek bir motor seçeneği ortaya çıkıyor. GDi Turbo versiyonu sayesinde Hyundai, bu segmentte bulunan rakiplerine alternatif bir model ortaya koymuş oluyor. Renault ve PSA grubunun benzer özelliklerdeki motorlarını taşıyan B sınıfı modelleri ile kısmen fiyat avantajı sağlamış oluyor.
Turbo desteğini 1500 devir/dakika gibi düşük seviyelerde başlatan motorun tork değerleri de turbo ile eş zamanlı yükseldiği için sık vites değiştirme ihtiyacı duyuyorsunuz. Motorun karakterine göre çok eşzamanlı çalışmayan, daha doğrusu alışkanlık gerektiren bu manuel vites sistemi belki de otomobilin tek eksi tarafı… Sürüş yardımcısı elektronik ve optik sistemler, navigasyon, Hyundai lisanslı gösterge panelinden mükemmele yakın bir gece görüşü sağlayan aydınlatma sistemlerine kadar iyi düşünülüp iyi tasarlanmış bütün öğeler otomobile aktarılmış. Hiçbir detayda abartı bir eksiklik veya ergonomi hatası göremiyorsunuz. Ancak daha önce de testini gerçekleştirdiğimiz diğer Hyundai modelleri ile ortak bir ergonomi açığı i20’de yine karşımıza çıkıyor. Ön camdan gelen güneş ışığı nedeniyle merkezi kumanda ekranını görmek neredeyse imkansız hale geliyor. Bir de dokunmatik ekranın tepkileri biraz gecikmeli gerçekleşiyor. Açılır veya sabit cam tavan opsiyon listesinde bile bulunmazken geri dönüş kamerası da Active modelinde bulunmuyor.
Güncel satış fiyatı 62.550 TL olan Hyundai i20 1.0 T- GDi Active, sahip olduğu kalite, donanım, motor özellikleri ve imajıyla cidden bu satış etiketini layığı ile hak eden bir otomobil. Aynı özelliklere sahip rakiplerinde ekstra ücret karşılığı almayı arzu ettiğiniz donanımların seri halde otomobilde olması yanında tam otomatik 1.4 lt MPi seçeneğinin sunulduğu yaklaşık 1.000 TL pahalı bir modelinin daha olduğunu hatırlatmakta fayda var. DCT çift kavramalı yarı otomatik bir şanzıman seçeneğinin sunulmaması muhtemelen rakipleriyle olan sıkı rekabeti dengeliyor olmalı…
+ Akıcı performans ve hacme göre yüksek güç
+ Zengin ekipman ve sürüş konforu
+ Başarılı yalıtım ve yeterli ses sistemi
+ Yüksek performanslı aydınlatma sistemi
– Devirli kullanıldığında yükselen tüketim değerleri
– DCT şanzıman sisteminin eksikliği
– Küçük ergonomi detayları
Hyundai i20 Active 1.0 T-GDi
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 998
Motor gücü (HP): 120@6000
Maksimum tork (Nm): 171@1500-4000 d/d
Vites kutusu: 6-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 206
0-100 km/s hızlanma (sn): 10.4
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.2/4.5/5.1
Ağırlık (kg): 1075
U/G/Y (mm): 4065/1760/1529
Aks mesafesi (mm): 2570
Bagaj hacmi (lt): 301