Yeni 208

Hyundai i20 N

 Hyundai i20 N

Hot hatch familyası, her dönem otomobil aleminin en gözde segmentini oluşturmuştur. Finansal açıdan daha herkese hitap etmesi, kıvrak vücut hareketleri ve tartışılmaz kullanım zevkleri, onları hit haline getirmiştir. 1970’lerden itibaren VW Golf GTI ve Renault 5 Turbo ile başlayan, 1980’lerde Opel Kadett GSi ve ille de Peugeot 205 1.9 GTI ile süren otoban fareleri akımı, 2000’lerde de  Renault Clio RS, Honda CRX, Opel Corsa GSI ve Ford Fiesta ST gibi modellerle sürmüştü. Bir çok markanın geliştirdiği hot hatchler, sol şeritleri kaptırdıklarında bile cıva gibi karakterleriyle diğer şeritlerden kıvrılıp gazlayarak üreticilerin hamle modelleri, ileri forvetleri olmayı başardılar. Önceden sadece B segmentinde üretilen hot hatchler, pazar büyüdükçe C segmentine de uzandı, Ford Focus ST, Opel Astra GSi, Renault Megane RS ya da Honda Civic Type R gibi performans otomobilleri der hot hatch sayılmaya başlandı. Ama vurgulamalıyım ki asıl segmentleri B segmenti. Hot hatchler arasında her dönem biri hit olarak öne çıkarken diğerleri onu kovalar yakalamayı denerler. Sanıyorum, son dönemde MINI Cooper S dışında heyecan yaratan herhangi bir hot hatch yoktu. Ta ki Hyundai, i20’nin sonuna N harfini ekleyecek kadar! Şüphesiz bugünün hit hot hatchi Hyundai’nin hızlı, yok çok hızlı modeli i20 N. Fiat Palio 1.6 Sporting’den sonra ülkemizde üretilen en hızlı performans otomobili olan i20 N, 204 HP gücüyle, görüntüsüyle premium MINI Cooper S’e bile meydan okuyabilen bir versiyon. Dengi JCW belki. O derece!

Yüksek performanslı Hyundai modellerine eklenen N harfi, Güney Koreli markanın Namyang ar-ge merkezinden geliyor. Bir Hyundai’de N harfi gördüğünüz zaman temkinli olmak gerektiğini ifade ediyor. Marka, son yıllarda ardı ardına büyük başarılar kazandığı ralliyi bir performans laboratuarı olarak kullanıp, yeni nesil sportif modellerin hazırlığını yapıyor. Bu otomobil i30 N’i de kullanmak için iştah kabartıyor. Hyundai’nin RS’ini, Type R’ını RSi’ını görmek bizim de hakkımız olmalı!

Bakışları çok agresif, siyah parçalarla şehir trafiğinin yalın ufaklığı sinirli hale getirilmiş. Bu görüntü herkesi cezbetmeyebilir, ama performans düşkünlerinin dikkatini çekmemesi imkansız. Tamponlarda ve marşbiyellerde kırmızı çizgiler ve arkada spoyler ile difüzör diğer tahrik unsurları. Otomobilin boyutlarında standart versiyona göre 10 mm düşük olan yükseklik dışında önemli bir farklılık yok. Uzunluk tamponlardaki ek aksamlar nedeniyle 35 mm daha uzun. Ön ve arka iz genişlikleri 1544/1542 mm, standart versiyonda 1531/1536 mm.

Benzinli motorların arkalarında turbo desteği de olsa üç silindirli 1.0, 1.2, bilemedin 1.3 litrelik hacimlere bağlandığı son dönemde Hyundai konvansiyonel performans makinesinden vazgeçmiyor. 1.6 litrelik turbo beslemeli direkt benzin enjeksiyonlu dört silindirli makine, marş emrinden itibaren sinirle homurdanarak çalışıyor ve gergin karakterinden bir an bile ger adım atmıyor. Son dönemin en mütevazı otomobillerinde bile yokluğu yadırganan trendi “sürüş modu” seçimi, tabii ki i20 N’de de var. Ama pek az rastlanan en gerçek karakteriyle! Sanki normal sürüş modunda çok sakinmiş gibi 204 HP’siyle i20 N bir de N moduyla adeta pist yarışına ya da etap geçmeye teşvik ediliyor! Normal, Eco, Sport, N ve N Custom olmak üzere beş farklı mod var. Direksiyon göbeğinde iki N düğmesinden soldaki modlar arası değişimi gerçekleştirirken sağdaki mavi, “acelesi olanlar için” otomobili doğrudan N moduna bağlıyor. O an Hyundai’nin hızlı otomobili çok hızlı otomobil haline geliyor, otomobilin bütün karakteri değişiyor, 275 Nm’lik huzursuzluk öne çıkıyor! Enfes!

N modunda tüm tepkiler gerçek bir yarış otomobili kullanıyormuşcasına hızlanıyor, gaz tepkileri değişiyor, motor sesi değişiyor, amortisör sertlikleri değişiyor, yolu ruhunuzda hissetmeye başlıyorsunuz. i20 N’in manifoldundan egzoz çıkışlarına yayılan sesle “pata küte” ilerlerken şeritlerin nasıl ezildiğini anlayamıyor insan! Otomobil “mısır patlatmayı” endüstriyel hale getiriyor, yaydığı görkemli seslerle trafik polislerini de cazibesine odaklıyor. Çiğ benzinleri manifoldda “patlatma” işi performans otomobillerinde vazgeçilmez bir unsur ama örneğin MINI Cooper S’de premium segmente göre uydurulmuş, çok kıvamında patlamalarla pişiriliyor mısırlar. Ancak Cooper JWC’de olay i20 N’in seviyesine geliyor. Ya da belki Seat Ibiza FR’lerde. Olayın biraz da tadı bu.

Performansa oynarken kimse çok da hesap yapmaz ama N modunda kullanınca tüketim, o sesin sarhoşluğuyla beraber artıyor da artıyor. Gelgelelim, insan bir kez alışınca otomobile binip motoru çalıştırdığı anda ilk iş, eli N düğmesine gidiyor! Çok zevkli çok! Tabii oynayabileceğiniz ayarlar bundan ibaret değil. Kokpit üzerindeki infotainment ekranı üzerinden motorun karakterini, direksiyon tepikilerini, hatta ESC ayarlarını bile değiştirebiliyorsunuz. Performans otomobili kronometresiz olur mu? Olmadığını düşünmeniz bile bir hata işte! Otomobil uyguladığınız fren basıncını bile gösteriyor.


Hyundai i20 N’in kabini gövdesine göre daha sakinleştirilmiş. Dışı kadar kadar olmasa da performans kokuyor. Pistlerde rahat ettirmeyi göze almış koltuklar, etli direksiyon simidi, hatta vites kolu bile markanın alışılagelmiş şehir tipi modellerindeki gibi değil, daha profesyonel işi. Ha, isterseniz de bir o kadar şehir otomobili. Eco moda aldığınız zaman, süspansiyon sertliğine tahammül edebilirse babaanneniz bile keyifle kullanabilir i20 N’i! Ama tabii böbrek taşlarını düşürmeyi göze alması gerek!

Hyundai i20 N’in iç hacmi, standart versiyondan farklı değil. Zaten bu otomobilde kimse arka koltuk diz mesafesini ya da bagaj hacmini merak etmeyecek. Ve sonuna N harfi geldiğinde bu otomobilde oturulacak en iyi yer, hiç şüphesiz sürücü koltuğu.

Otomobil virajların mutlak hakimi. Gerçi direksiyon N modunda biraz fazla ağırlaşıyor ama M-LSD Mekanik Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyel Diferansiyel kilidi sayesinde kombine keskin virajlarda bile mümkün olan en iyi kavrama için ön tekerleklere güç aktarımının mekanik olarak kontrol edilmesini sağlanıyor. Otomobilin viraj tandansı gerçekten çok geliştirilmiş. Hyundai’nin WRC performansları bu otomobille evcilleştirilerek şehir bulvarlarına indirilmiş.

i20 N hızlı hızlanıyor, sesi gür çıkıyor, vites değişimlerinde kendisi ara gaz veriyor, daha da tahrik ediyor ama işte çok da dikkat etmek gerekiyor. Her ne kadar direksiyonundan süspansiyon elemanlarına çok oturaklı olsa da ehil olmayan ellerden çok kolay kaçabilir. Ve bir gözlem, frenleri sanki Honda CRX gibi gölgeli bir şöhret kazanabilir, frenleri değilse de pedal hisleri sanki biraz zayıf gibi. Test aracımızda kış lastikleri takılıydı, bu zayıf hisler lastiklerle de ilgili olabilir tabii.

Kusur bulması hayli zor olan otomobilin karşılaşabileceği sorunlardan biri de düşük sol şerit prestiji. Aynasında arkadan gelenin Hyundai olduğunu gören şeridi boşaltmakta pek de acele etmiyor. i20 N’i tanıyorsa hemen kaçıyor ama yok tanımıyorsa umursamıyor. Ama saliseler içinde sağ yanından kükreyerek ışınlanan bir otomobilin bagaj kapağında Hyundai amblemini görerek önünde giderek küçülüşünü izlemek durumunda kalıyor!.. İnanmak zor ama kazanılan onca WRC zaferlerinin ışığıyla geliştirilmiş böyle bir otomobile direnmek isteyenler çıkabiliyor…

Yolda çok dikkat çekiyor. Sesiyle, rengiyle, düşük süspansiyonuyla, 18 inçlik jantlarıyla ve tabii arka tavan spoileriyle! Birçoğu geçemeyeceğini bilse dahi kapışmak istiyor, tehdit savurup, tahrik edip kenarına çekiliyor. Belli ki motor sesi dinlemek ya da performans seyretmek istiyorlar. Motokuryelerden panelvanlara, minibüslerden bilumum performanslı otomobillere, hatta i20 N’in şöhretini duymuş Porsche kullanıcılarına kadar herkes i20N’i gazlarken görmek/duymak istiyor. Çok da gaza gelmemek lazım, yollar pist değil. Nasılsa geçemezler!

Tabii unuttuk zannedilmesin, direksiyonun üzerinde de, tam da yakışacak yerde, N düğmesinin altında kırmızı bir buton var. Üzerinde yaza Rev. motor devrini ifade ediyor. Direksiyon simidindeki kırmızı düğme ile etkinleştirilen devir eşleştirme sistemi, vites küçültürken motor devrini otomatik olarak artırıp, optimum vites değişiklikleriyle sportif vites değişimini sağlıyor. Ve evet, yanılmadınız, bu i20 N’in launch control’ü. Bu düğmeyle olası “kapışmalarda” en iyi derecelerle kalkış yapmayı garantiliyor pilot! Vites değiştirme performansıysa kendisine kalmış. Ama tabii ki yollarda değil, pist günlerinde!

Göz önündeki bir çok aksam gaz unsuru. Nereye baksanız sizi gaza getiriyor! 215/40 R18 ebatlı lastiklerin arkasında görünen kırmızı fren kaliperleri bile! Öyle ki, arka tamponda sis lambası bile WRC otomobillerindeki gibi plakanın altında ortaya üçgen olarak konumlandırılmış!  Bunların yanında otomobilin donanım listesi sıralamakla bitmez, eksiksiz uzayıp gidiyor. Performans tipi ekipmanların yanında günlük kullanımda konforunuzu artıracak ekipmanlardan hiçbiri unutulmamış. 925 bin TL’ye şehir konforu eksiksiz pistlerde kapışmalara hazır çok karakterli bir yerli otomobil sunuyor Hyundai.

i20 N’de yakıt deposu sadece 40 litrelik. Bu ağırlık yapmaması açısından faydalı gibi görünebilir ama N modu ağırlıklı kullandığınız zaman benzin rezervi çok da uzun kalmıyor! 400 km civarında yakıt ışığı yanıveriyor!