Hyundai Ioniq Hybrid 1.6 GDI DCT
Var olan kasalara uyarlama yapmak yerine, tamamen hibrid motorlarla yepyeni bir gövdeyle geliştirilen Ioniq, Hyundai için büyük önem taşıyor. Peki bunu taşıyabilecek özelliklere sahip mi?
2016 başında ilk olarak markanın “karargahı” Kore’de tanıtılan Hyundai Ioniq, plug-in benzinli hibrid ve elektrikli motorun tek bir gövdede buluştuğu ilk otomobil olarak Avrupalı müşterilerle de sadece iki ay sonra Cenevre’de tanıştırılmıştı. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, otomotiv endüstrisinin yaşadığı en ciddi dönüşümlerden birinden geçilirken hiçbir marka geride kalmak istemiyor. Otomotivin hızlı elektrifikasyona dönüşüm sürecinde önlerden yer kapmak isteyen Hyundai, işi hiç ağırdan almadı ve bir ileri hibrit olarak niteleyebileceğimiz Ioniq ile sahneye çıktı.
Liftback gövde formuna sahip Ioniq, coupe-benzeri siluetiyle çevreye dinamizm mesajı da yayıyor. Bunun kuru sıkı olmadığını otomobille harekete geçtiğinizde hemen anlıyorsunuz. Hava akışını yönetmek için geliştirilen tasarımı sayesinde sınıfındaki en aerodinamik otomobillerinden biri olan Ioniq, 0.24 Cd değeri sunuyor. Otomobilin alüminyumdan üretilmiş kaput ve bagaj kapağı 12.4 kg hafiflemesini sağlıyor. Tabana yerleştirilen bataryalar ağır olduğu için nereden kısılsa kâr diye düşünülmüş olmalı.
Ioniq’in kabini, modern üretim felsefesini destekler türden unsurlarla dolu. Kabin içinde kullanılan plastik malzemeler ve işçilik, Hyundai’nin aldığı mesafeyi ortaya koyuyor. Yumuşak dokunuşlu plastik malzemeler, kalite hissini yükseltiyor. Geleneksel ve moderniteyi birleştiren kabinde en dikkat çeken unsurların başında kokpitteki 8 inçlik ekranda yer alan hibrit güç dağılımını anlık gösteren mod geliyor. Yol bilgisayarının hibrit ifadesi olarak niteleyebileceğimiz bu ekran modu, olan biten düşünülünce otomobilden başka bir şey kullanıyormuş hissi veriyor. Düşünsenize, bazen elektrikle ilerliyorsunuz, bazen benzinle. İhtiyaca göre sessizce görev alıyorlar, ama bu sırada aküler de şarj oluyor, güçten düşmüyor! Aküler deyince, geleneksel akümülatör, önde yer kazanmak için bagaja yerleştirilmiş, boşa aramayın. Şarj deyince, otomobilde akıllı telefonlar için kablosuz şarj özelliği de var.
Modern otomobilde beklendiği üzere akıllı telefon kullanıcıları için multimedya özellikleri de yer alıyor. Apple CarPlay ve Android Auto’nun görev başında olduğu Ioniq’te CD çaların olmadığını söylemeye gerek var mı? Kullanıcılar Ioniq ile birkaç yeni özelliğe kavuşmuyor, toptan bir çağ dönüşümüne yelken açtığını hissediyor.
Hyundai, bu otomobilden Amerika pazarında Avrupa’ya göre daha çok şey beklediğinden olsa gerek, ayakla kullanılan park freni tercih etmiş. Sürüş ruhuna aykırı bulduğum elektro hidrolik parmak frenlerine göre çok daha iyi. Ne var ki, park freni pedalı, ayak dayanağını engelliyor. Daha iyi bir tasarım yapılmalıymış.
Aslında ön koltuklar veya direksiyon ısıtması görünce şaşırıyorsunuz ama durun, acele etmeyin! Önde koltukların havalandırmalı olması bile ne ki? Ioniq’in zengin tutulmuş ekipman listesinde sınıfına göre sunroof ya da park sensörlerinden daha ileri bir özellik daha var; arka koltuk ısıtma sistemi! Böylesi özellikler eskiden sadece üst sınıfta yer alırdı! Rahat deri koltuklar, bu sınıfta bile cömertçe rahatlık sunuyor. Ekipman listesinde şerit takip sisteminin yanı sıra arka çapraz trafik takibi ve adaptif hız sabitleme sistemi de yer alıyor. Otomobil, ayarladığınız hızda ilerlerken trafiğin akışına ayak uyduruyor, fren yapıyor, yeniden ayarladığınız hıza dönüyor. Acil fren destek sistemiyse özellikle dur kalk trafikte telefonuyla oynamayı sevenler için büyük bir nimet!
Benzin ve elektrik bir arada
Ioniq Hybrid, Kappa motor ailesinden yeni geliştirilen 1.6 GDI, dört silindirli benzinli motora sahip. Ama Ioniq’te ana aktör benzinli motor değil, bir ortağı var. Lityum-iyon polimer akü ile çalışan 43,5 HP’lik bir elektrik motoru, direkt enjeksiyonlu Kappa’nın yükünü hafifletiyor. Her iki motorun birleşmesiyle toplam 141 beygir güç üreten Ioniq, 265 Nm toplam maksimum tork değerine de sahip. Bunun anlamı şu, 1.6 litrelik atmosferik beslemeli motordan elektrik takviyesiyle turbo beslemeliymiş gibi performans alıp 1.3 litre dizel düzeyinde yakıt tüketmek! Tabii ki bu bir performans otomobili değil, ekonomi odaklı bir sedan/liftback ama kullanım keyfiyle hiç mütevazı olma gereği duymuyor. Ioniq’e özel geliştirilen ve yüzde 96 güç transfer verimliliği ile sınıfında en üst seviyede konfor sunan çift kavramalı 6 ileri DCT şanzımana sahip otomobil, sürüş konforunu da üst düzeyde tutabiliyor. Direksiyon üzerinde elcikler olmadığından motor freni için koldan manuel kullanıma geçmek gerekiyor. Bu önemli, çünkü ayak gaz pedalından çekildiğinde motor kompresyona geçmiyor ve hızlanma değilse de akış devam ediyor. Yavaşlama ilginizi çekmediyse 6 ileri DCT’nin spor sürüş modu olduğunu belirteyim. Dinamik sürüşü bir düğmeyle tercih edebiliyorsunuz. Ama tabii, akü ve depodan daha fazla harcadığınızı bilerek! Bu arada elektrikli ilerlerken hız düşük olsa bile yoldaki dikkati artırmak gerekli, çünkü motor sesi duymayan yayalar için bir risk sözkonusu.
Sürüş sırasında gövde salınımları rahatsız etmiyor, konforlu bir otomobilde olduğunuzu hissettiriyor. Bagaj zemini ve arka koltukların altına yerleştirilen bataryalar, ağırlık dağılımını dengelerken yol tutuşa dair soru işaretlerini de ortadan kaldırmış. Güvenlikle ilgili donanım eksiği bulunmayan otomobilde sürücü için diz havayastığı da sunuluyor.
Modern dünya metropollerinde Toyota Prius ile büyük bir rekabet yaşaması muhtemel Ioniq, ülkemizde ne yapar, halen net değil. Avrupa’da taksiciler bile bu modellerin kullanımına geçmişken ülkemizde hala sürücülerin hibrit otomobilleri anlayıp elektriğe güveninin artması gerekiyor. Uygun bir fiyatlandırmayla sunulan otomobil, sürüş lezzetlerini de yok etmeden ekonomi yaparken modern çağa geçişe davet ediyor. Tabii isteyene!..
+ Rahat ivmelenme
+ Düşük yakıt tüketimi
+ Çok zengin donanım
+ Teknolojik kabin
+ Malzeme kalitesi ve işçilik
+ Büyük bagaj
– Park freni ayak dayanağını engelliyor
– Motor freni imkanı sınırlı
Yakıt tipi: Benzin/elektrik
Motor hacmi (cc): 1580
Motor gücü (HP/d/d): 105@5700
Maksimum tork (Nm/d/d): 147@4000 265 Nm
Elektrik motoru güc (HP): 43.5
Elektrik motoru tork (Nm): 118 Nm
Vites kutusu: 6-ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 185
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.1
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 3.9/3.9/3.9
Ağırlık (kg): 1445
U/G/Y (mm): 4470/1820/1450
Aks mesafesi (mm): 2700
Bagaj hacmi (lt): 443/750