Hyundai Kona 1.0 T-GDi Elite DCT
Güney Koreli endüstri devi Hyundai’nin B-SUV segmentinde yenilenen temsilcisi Kona, ülkemizde üretilen ikinci nesliyle karşımızda. İlk olarak 2022 yılında otomotiv kulislerinde belirdikten sonra 2023 yaz aylarında Türk tüketicisiyle buluşmaya başlayan ikinci Kona, getirdiği yeniliklerle Hyundai takipçilerini hayal kırıklığına uğratmayan bir model oldu. Deneme sürüşünü gerçekleştirdiğimiz 1.0 T-GDi Elite’in yanı sıra Kona 1.6 Hibrit ve Kona 1.6 T-GDi N Line versiyonları bulunan model gamına elektrikli versiyon da eklenecek.
Hyundi’nin son dönem tasarım çizgilerine uygun şekilllendirilen yeni Kona, markanın gözleri kısık modellerinin de en yenisi. Markanın adeta farları olmayan bir tasarım çizgisine sadık tasarladığı model, tasarım stüdyosundan kaçmış haliyle modernistlerden ilgi görebilir. Ama daha geleneksel tasarımları benimseyenler araca mesafeli kalabilir. Önde ve arkada pürüzsüz hatların benimsendiği gövdenin profilindeyse ağabeyi Tuscon’da olduğu gibi kesimli kapılar gözleniyor. Çamurluklar bakalit kaplamalarla küçük sürtmelere karşı korunmaya alınmış. Buna karşılık sinyaller ve gündüz farları gövdenin köşelerine dikey yerleştirilmiş. Aynı şekilde arka bölümde de aydınlatma grubunun önemli bir bölümü köşelerde. Bu bir hayli korumasız bir durum yaratıyor. Bu dizayn ile Hyundai’nin özellikle metropollerde yedek parça satışından çok para kazanacağı fikrine kapılmamak imkansız. Yine de jant tasarımlarının da katkısıyla yeni Kona hayli dinamik görünüyor. Otomobilin gövdesi 2017 yılında yollara çıkan ilk Kona’ya göre 4165 mm’den 4350 mm’ye uzatılmış. Aks mesafesinde de 2600 mm’den 2660 mm’ye minik bir artış var. Bu değişimi fark etmek pek mümkün değil. Ama önde ve arkadaki ayak boşlukları koltuklardan kısılarak başka şekilde genişletilebilmiş.
Kona’nın iç dünyası, dijital ekran ve suni deri döşemesiyle kapıyı aralayan kişileri içeri davet eden bir cazibeye sahip. Açık renkli döşemeler ve trimlerle ferah görünen kabin, sunroof sayesinde de gayet aydınlık. Aracın yatay dijital ekranında aranan infotainment fonksiyonlarına kolayca ulaşmak mümkün. Ayarların çoğunluğu da 12,3 inçlik entegre çift ekranı üzerinden gerçekleştiriliyor. Ekranı dokunmatik olarak kullanmak da mümkün ama birçok fonksiyon geleneksel düğme olarak da sıralanmış. Bu gelenekselliğin yanında araçta sesli komut fonksiyonu da yer alıyor.
Deforme edilmiş daire formundaki direksiyonla Hyundai de son dönemin bir türlü benimsemediğimiz tuhaf tasarımlı direksiyonlar akımına katılmış oluyor. Geleneksel direksiyonlara göre bir avantaj sağladığını düşünmüyoruz. Direksiyon kolonundaki elektrikli vites koluysa alışmayı gerektiriyor. Tuscon, Santa Fe gibi modellerinde düğmeli vites seçimini tercih eden marka, bu kez pozisyon seçimlerini bir kol üzerinden yapma imkanı sunuyor. Direksiyonun sağındaki kolun “kulağı bükülerek”, 7 DCT otomatik vitesin pozisyon seçimi yapılıyor. Avantaj ya da dezavantaj olarak değerlendirilebilecek bir durumu yok, bir tasarım tercihidir. Manevralarda ile geri seçimlerinde şaşırmamak için iyice alışmak ve duyulan sese kulak kabartmak gerekiyor. Kona’nın vites seçimlerini direksiyon arkasındaki paddle shiftlerden yapmak mümkün.
Sürüş sırasında hala uyarı sesiyle sürücünün işine çok karışan bir Hyundai modeli var altımızda. Mesela, trafik tabelasını okuduğundan hız aşımında sinyalle uyarıyor Kona. Avrupa Birliği ülkelerinin gerekliliklerinden biri. Ama neyse ki Elantra ve Tuscon’da iptal edilse bile motor her stop edildiğinde yeniden devreye giren uyarı sesi “didi-dit”ten kurtulmuş olması. Bu “eksiklik” sürüşü çok daha zevkli hala getiriyor.
Kona’nın orta konsolunda bulunan kablosuz hızlı şarj pedi ile uyumlu cihazlarını hareket halindeyken de zahmetsizce şarj edebiliyor. Bu şarj sistemiyle beraber 15 W’a kadar performans sergileyen araç, ayrıca hem sürücü hem de yolcular için önde iki USB-C şarj portu ve bir de 12V elektrik prizi bulunduruyor.
Sportif ya da ekonomik sürüş modları seçimleri eski vites kollarının bulunduğu yere yerleştirilmiş kumanda üzerinden. Ama biliyorsunuz ki bunlar oyuncak, sürüş karakterini sürücünün tavırları belirliyor. Bu otomobilde minik bazı elektronik destekler, Sport modu seçilire vites değişim devrini yukarı çekip değişimleri hızlandırabiliyor. Ya da Eco sürüşünde güç biraz kısılabiliyor. Ama bildiğiniz gibi bu değişimler en önce sürücünün beyninde gerçekleşiyor. Bu kumanda adacığında koltuk ısıtma, havalandırma ve direksiyon ısıtma fonksiyonları da yer alıyor.
Otomobilin kabininde 77 mm daha uzun diz mesafesi ve ikinci sıradaki koltuklarda 11 mm daha yüksek baş mesafesi sunularak bir rahatlama sağlanmış. Yeni Kona’nın 85 mm kalınlığındaki ince ve sert koltukları da arkadaki yolcular için daha fazla yaşam alanı anlamına geliyor. B-SUV’lar arasında oturma alanları ve diz mesafeleri konusunda Kona üst sıralarda yer alıyor. Sınıfının en büyüğü olan ikinci sıradaki omuz mesafesi ise 1.402 mm.
İlk Kona’ya göre yüzde 30 artırılan bagaj kapasitesi de büyüyen boyutların bir başka getirisi. Asimetrik katlanabilen koltuk sırtlıklarının ardında 466 litrelik kullanışlı bir hacim yer alıyor. Arka koltuklar yatırıldığında bu kapasite 1.300 litreye kadar genişletilebiliyor. Bu boyutlar, ilk versiyona göre yüzde 30 oranında artan bir uzunluk ve bagaj kapasitesi anlamına geliyor. Bagaj kapağı kumandadan elektrikli olarak açılıp kapatılabiliyor.
Kullanılan 1.0 litrelik üç silindirli motor, huysuz sesiyle Kona’ya yetecek performans sağlayabiliyor. Direkt benzin enjeksiyonlu turbo beslemeli motor, markanın i10’dan i20’ye, Bayon’a birçok modelinden tanıdık. Kullanıldığı en büyük model de Kona. Ama hiç çekmez diye düşünmeyin, turbo desteğini arkasına alan motor, 2000-3500 d/d arasında gelen 200 Nm’lik torkla gayet diri ivmeleniyor. 7 ileri çift kavramalı (DCT) otomatik şanzımanla kombinlenmiş motorun performansı, 0-100 km/s hızlanmalarda 11.7 saniyelik derece getiriyor. Unutmayalım ki bu bi performans aracı değil, kendi halinde bir crossover. Yoldan çıkınca herhangi bir iddiası olmayan Kona, karayollarında güvenli, konforlu ve akıcı sürüş sağlamaya yetiyor.
Otomobilin sürüş dinamikleri gayet olgun. Sakin kullanımlarda huzurlu, konforlu görüntü çizen motorun tadını agresif sürüşlerle bozmaya kalksanız bile elektronik asistanlar çok da fazla izin vermiyor. Frenajlarda gövde dalma ve esneme yapmıyor, pedal rahat dozlanıyor ve Kona ile güvenli duruşlar sağlanabiliyor.
Yeni Kona’da, Ön Çarpışma Önleme Asistanı (FCA), Şeritte Kalma Asistanı (LKA), Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı (BCA), Güvenli Çıkış Uyarısı (SEW) gibi çeşitli gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) yer alıyor. Akıllı Hız Limit Yardımı (ISLA), Sürücü Dikkat Uyarısı (DAW), Kör Nokta Görüntüleme Asistanı (BVM), Uzun Far Yardımı (HBA), Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü (SCC) ve Şerit Takip Asistanı (LFA) gibi çeşitli sürüş kolaylığı işlevleri de sunuluyor. Araçta güvenli park menavrası için de Çevre Görüş Monitörü (SVM), Arka Çapraz Trafik Çarpışma Önleme Asistanı (RCCA), İleri/Yan/Geri Park Mesafe Uyarısı (PDW), Geri Görüş Kamerası gibi çeşitli gelişmiş teknolojiler sunuyor. Kona, hibrit versiyonda da Uzaktan Akıllı Park Yardımı (RSPA) özelliği sunuluyor.