Hyundai Kona 1.6 CRDi 48V DCT
Makyajla tazelenen Kona bir dizi yenilikle geldi. Bunların en önemlisi de dizel motorla kombine edilmiş Mild Hybrid teknolojisi.
2017 yılında tanıtılıp paralelinde ülkemizde üretilmeye başlanan Hyundai’nin B crossoverı Kona, büyük adımlarla yoluna devam ediyor. Geçen yılın sonunda makyajlanan Kona’da Hyundai’nin facelift ile gelen en önemli hamlelerinden biri dizel motorda Mild Hybrid opsiyonu sunması olmuştu.
Aracın ön tasarımında ızgara, farlar ve tampon yenilenmişse de genel hatlarda değişiklik yok, aynada gördüğünüzde ikinci kez düşünmeden Kona olduğu anlaşılıyor. Bazı sportif detaylar ve göz alıcı plastik eklentilerle biraz daha ışıltılı görünüyor. Facelift operasyonuyla 40 mm daha uzayan, bir o kadar da genişleyen Kona’da gövdede yapılan küçük değişiklikler beş yeni gövde rengiyle sunulmuş. Otomobili, önceki modelde de olduğu gibi yine siyah tavan rengiyle de satın almak mümkün. Uzatılmış kaput, Kona’nın ifadesini sertleştirirken geniş orta ızgaranın üzerinde keskin bir şekilde bitiyor. Arkada da tamponla beraber üzerindeki aydınlatma grupları yenilenmiş.
Kona’nın iç mekanında yeni konsol alanı, gösterge panelinden ayrılmış. İlk kez Yeni i20’de gördüğümüz 10,25 inçlik dijital bilgi ve eğlence ekranı, Kona’da da Elite donanım seviyesinde sunuluyor. Yüksek çözünürlüklü ekran menüleri yeterince anlaşılır, uğraştırmıyor. Malum bazı otomobillerde infotainment menüleri bataklık gibi, ilerlemesi zor, çıkıp kaçmak da dert! Ancak i20’de getirdiğimiz zorlama iyiniyet uyarıları Kona’da da karşımızda beliriyor. Kontağı kapattığımızda “arka koltukta bir şey unutmayın” uyarısının getirdiği zoraki iyilik bir yana, dur kalk trafikte “öndeki araç hareket etti” uyarısı sürücüyü adeta “nasıl olsa otomobil haber verir” diye elindeki telefonla uğraşmaya teşvik ediyor! Bunun yerine insanları otomobildeyken telefonlarıyla ilgilenmekten vazgeçirecek uygulamalar geliştirilmesi gerekirdi.
B-SUV segmenti içinde makul yaşam alanı sunan Kona’nın oturma alanları geniş ve rahat. 2017’de ilk üretimlerde -hangi aklın eseriyse!- sunulmayan pandizotu (şapkalık!) yerinde görmek güzel.
Hemen her markada boğucu derecede yoğunlaşan bağlanabilirlik imkanları Kona’da da iyice ilerlemiş görünüyor, önde çift USB girişinin yanında arka koltuktaki yolcular için sunulan USB bağlantı noktası da eklenen yeniliklerden.
Motor havuzunda markanın geleneksel 1.6 litrelik Smartstream dizel motoru var. Sessiz ve 320 Nm’lik tork çıkışıyla gayet güçlü olan motorun makyajla gelen özelliği, aslında teknolojik bir devrim. Ve belki de ne olacağı belirsiz elektirkli otomobiller yolunda dizeleri feda etmeden once atılması gereken asıl adım bu. Genelde benzinli motorlarda karşımıza çıkan hafif hibrit, az hibrit gibi çevirileri yapılan Mild Hybrid teknolojisi, 136 HP’lik Hyundai dizeline uygulanmış. Yüzde 10’a kadar yakıt ekonomisinden söz edilse de bence asıl hedef, kalkışlarda atılan kara dumanlarla artan emisyon kirliliğini aşağı çekmek. Yok, tüketimin düşürülmesinde de payı varsa ne ala.
Hyundai’de MHSG (Mild Hybrid System Generator) olarak adlandırılan 48V Hafif Hibrit Marş Jeneratörü, ivmelenme sırasında, pilin şarj durumuna ve hızlanma derecesine bağlı olarak ilave tork desteğiyle içten yanmalı motora omuz atıyor ve elektrik desteği sağlıyor. Böylece, motor %10’a kadar yakıt tasarrufu sağlarken karbondioksit emisyon salımını da azaltıyor. Geleneksel alternatörün yerini alan Hafif Hibrit Marş Jeneratörü kinetik fren enerjisini de elektriğe dönüştürerek geri kazandırıyor ve daha sonra kullanmak üzere 48V’lik lityum iyon bataryada depoluyor. Otomobilin çamurluklarında gördüğümüz 48V ibareleri de işte bu süreci sembolize ediyor. Tabii bu, sürücünün pek de fark edemeyeceği, öncelikle üretici dostu, çevresel sorumluluklara yönelik bir teknoloji. Çevresel kaygıları çok da gelişmemiş kullanıcıları da düşük yakıt tüketimiyle tavlamak normal! Bunun yerine lastik basınçlarına baksalar o da bir kazanç getirecektir elbette!
Yenilenen Kona, Eco, Comfort ve Sport olmak üzere 3 farklı sürüş moduna sahip. Vites konsolundaki Drive/Traction düğmesinden seçilen sürüş ve çekiş modu aynı zamanda 10.25 inçlik supervision gösterge bilgi ekranı ile entegre oluyor ve ekranın grafik temasını ve rengini de değiştiriyor. Araç önden çekişli olsa da kullanılan yüzeye göre çekiş özellikleri de kar, çaur ve kum olarak belirlenebiliyor. Güzel oyuncak ama çok da bel bağlamamakta yarar var, esas olan lastikler ve sürüş stili zira…
Yeni Kona, konfor donanımlarının haricinde güvenlik ve sürüş destek özellikleriyle de dikkat çekiyor. Şerit ve Yol Takip Asistanı, Ön Çarpışma Önleme Yardımcısı gibi aktif güvenlik önlemleri, giriş seviyesi donanım paketleri de dahil olmak üzere Kona’da standart olarak sunuluyor.
Geçirdiği estetik ameliyatta Kona’nın süspansiyonu, sportif karakterini bozmadan, sürüş konforunu iyileştirmek üzere yeniden ayarlanmış. Yayların ve amortisörlerin yanında, daha iyi sürüş konforu ve daha iyi gürültü yalıtımı için stabilizatör çubukları değiştirilmiş.
Hyundai Kona da otonom sürüşe gösterisine katılanlardan! Şeritlerden kerteriz alarak kendisi ilerleyen aracı yaklaşık 10 saniye direksiyonu tutmadan kullanarak yanda oturan arkadaşa hava atmak mümkün! Hiç inanmadığım, çok riskli bulduğum bir gösteri! Özellikle şeritlerin tutarsız olduğu ülkemizdeki gibi yollarda! Sistemi devreden çıkarana kadar direksiyonun kendi kendine yaptığı düzeltmelerden hiç hoşlanmıyorum!
+ Yüksek tork
+ Hafif hibrid avantajları
+ Donanım
+ İyi yalıtım
+ Düşük tüketim
– Zoraki iyilik uyarıları!
– Otonom sürüş bocalamaları
– Değişken çekiş özellikleri
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1598
Motor gücü (HP/d/d): 136@4000
Maksimum tork (Nm/d/d): 320@2000-2250
Vites kutusu: 7 ileri DCT
Maksimum hız (km/s): 190
0-100 km/s hızlanma (sn): 9.9
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.3/4.0/4.1
Ağırlık (kg): 1445
U/G/Y (mm): 4205/1800/1565
Aks mesafesi (mm): 2600
Bagaj hacmi (lt): 374/1156