Hyundai Tucson 1.6 4×4 HTRAC 1.6 D
Güney Koreli Hyundai’nin 2004 yılından bu yana dört jenerasyonda 1.4 milyonluk satış rakamına ulaştığı SUV modeli Tucson, bu kasada gördüğü makyajla üretim ömrünün ikinci yarısına başladı. Adını Arizona’daki kentte alan aracın üretimi, vatanındaki Ulsan, Çek Cumhuriyeti’ndeki Nosovice, ABD’de Alabama ve Çin’deki Beijing tesisleri başta birçok Hyundai fabrikasında gerçekleştiriliyor. 2019 yılı Los Angeles Otomobil Fuarı’nda otomobilseverlerin karşısına Vision T Concept olarak çıkan bu jenerasyon, bir sene sonra yollardaydı. Hyundai’nin önceki Santa Fe’de de kullandığı N3 platformu üzerinde 2680 mm ve 2755 mm’lik iki farklı aks mesafesiyle ürettiği Tucson, neredeyse bir sene önce, dördüncü üretim yılında makyajlanmıştı. Gövdesi üzerinde küçük dokunuşlarla güncellenen otomobilin donanımında da bazı iyileştirmeler yapılmıştı.
Dış tasarımda zaten havalı görünen burun yapısı yenilenen Tucson’un profilinde en çok yeni jant seçenekleri dikkat çekiyor. Gövde ölçülerinde yapılan milimetrik değişiklikler fark yaratacak düzeyde değil. Arkadaysa tırnaklı gibi görünen aydınlatma grubunun rengi koyulaştırılmış. Tabii tamponda da yeni tasarım çizgisine uyum göze çarpıyor. Bölgemiz için Nosovice tesislerinde üretilen SUV’un sahip olduğu en önemli özelliklerden biri dizel motoru. Çünkü artık SUV’lerde dizel seçeneği bulmak giderek güçleşiyor!
Kabin içine girdiğimizde göze çarpan ilk değişiklik, otomatik şanzımanı yönetmeye yarayan kolun tıpkı Kona’da olduğu gibi direksiyon kolonuna alınmış olduğu. “Kulağı bükülerek” aracın manevra yöne seçilen Tucson’da 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzımana direksiyonun arkasındaki elciklerle kumanda etmek de mümkün. Direksiyonun göbeğindeki Hyundai logosu da yerini mors alfabesindeki H harfi anlamına gelen dört noktaya (….) bırakmış. Elbet bir anlamı vardır! Aslında gizli mesajlar yerine güzel bir logo daha mı anlamlı olur sanki marka için, tartışılmalı. Neredeyse tamamen yenilenen kabinde vites konsolundaki dokunmatik ekran yerini, kokpitin üzerinde uzanan 12.3 inçlik ikiz ekranların, sol yanı gösterge tablosu, sağ yanı dokunmatilk infotainment ekranı olarak görev yapan dijital panele bırakmış. Eskisinden daha modern göründüğü bir gerçek!
Havalandırma/klima ve birçok fiziksel infotainment düğmesi ise kokpite ortalanmış. Otomobilde vites konsolunun boşluğu ön bölüme bir ferahlık getirirken üzerine akıllı telefon şarj platformu ve çekişe ait seçim ve ayarların yapılabildiği butonlar konumlandırılmış. Diferansiyeli sürücü tarafından bir düğmeye dokunarak kilitlenebilen Tucson’un sürüş modu da sportif ya da ekonomik olarak ayarlanabiliyor.
Araçta fark edilen yeniliklerden biri de Hyundai Group’un diğer markası KIA’dan tanıdık. Ön yolcu koltuğunun sürücü tarafından kaydırılabilmesine imkan tanıyan düğmeler var. Geniş kol dayanağının altı boş ve kullanışlı. Kokpitin çevresinde ve arkada birkaç tane Type C USB girişi olduğundan araçtaki herkes imkanlardan yararlanabiliyor. Otomobilin iç hacmi önceden olduğu gibi ferah ve kullanışlı. Cam tavan sayesinde kabinde boğuculuk hissedilmiyor. Bagaj kapağı elektrikli açılıp kapatılabiliyor ve sunulan 598 litrelik hacim, gereksinimlere göre koltuk sırtlıklarının yatırılmasıyla 1777 litreye kadar genişletilerek kullanılabiliyor.
Tucson’un dört silindirli 1.6 litrelik dizel motoru, 136 HP maksimum güç çıkışı sağlayabiliyor. Turbo desteğiyle maksimum tork çıkışı 320 Nm’yi bulan araç, güçlü çekişiyle zevkli sürüşler sunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 11.6 saniyede gerçekleştiren common rail direkt yakıt enjeksiyonlu aracın yakıt tüketimiyse 100 km’de ortalama 6 litre seviyesinde. Pratik kullanımda da ortalama 7 litreyi geçmiyor. Motorda dizel sesinin çok belirgin olmaması, seyahat konforunu artırıyor. Ama 19 inçlik jantlarla gelen sertlik bazı yolcuları mutlu etmeyebilir.
İlginç arazi değerlerine sahip Tucson, bu jant ve lastiklerle değilse de koşullara uygun olanları kullanıldığında zorlu koşullarda beklenmedik performanslar sergileyebilir. Gövdenin 17.4 derecelik yaklaşma, 26.1 derecelik uzaklaşma açıları ve 16.7 derecelik karın açısı, sertleşen koşullarda harikalar yaratmayı sağlayabilir. Ama dediğim gibi uygun lastik ve jantlarla. Ha, üzerindekilerle de asfaltta harikalar yaratabiliyor Tucson. Sahip olduğu HTrac sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi, elektronik olarak yönetiliyor.
5 yıl ya da 100 bin km garantili olarak satılan Hyundai Tucson’u dört tekerlekten çekişli olduğu gibi sürekli dört tekerlekten çekişli de satın almak mümkün. Hyundai, Tucson’u Comfort, Prime, Prime Plus, EIite ve Elite Plus donanım paketleriyle satıyor. Zengin donanım özelliklerine sahip araçta üst pakete doğru gidildikçe neredeyse yok yok! Düşünün ki Elite Plus’ta değil direksiyon simidi, arka koltuklar bile ısıtmalı! Asistan güvenlik ekipmanlarıysa Ön ve Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı, Arka Çapraz Çarpışma Önleme Asistanı (RCCA), Öndeki Araç Hareket Uyarısı, Dur ve Kalk Özellikli Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü, 360° Çevre Görüş Kamera Sistemi, orta konsol hava yastığına kadar uzanıp gidiyor!