KIA Sportage 1.6 L CRDi 16V
Hyundai Tucson’la kan kardeşi Sportage, ona göre daha yüksek kalitesi ve imajının yanında zengin donanımlarıyla SUV kulvarında kendi şeridini açma isteğinde.
Hepimiz biliyoruz ki var olan ekonomik koşullar distribütörlerin bütçelerini de oldukça kısıtlıyor. Test araçları azalıyor, böyle olunca otomobillerin basın testlerine gelmesi de kullanıcıların 15-25 bin kmlere ulaşmasına, yani basın testlerinin manasını yitirmesine denk gelebiliyor. Bilindiği gibi Sportage’ın bu üçüncü jenerasyonu 2015 sonunda yenilenmiş, ülkemize de ilk kez 2016 baharında gelmişti. Makyajlı hali 2018 sonbaharında ithal edilmeye başlayan makyajlı Sportage, basına 2019 başında tanıtılmıştı! Ama bize teste gelişi, ithalinden bir buçuk yıl sonrasını buldu. Neyse ki üzerindeki teknolojiler hala güncel trendlere uygun! Bundan aslında otomobilin ilk çıktığında ne kadar ileri seviyede olduğunu anlayabiliyoruz!
Dışardan içeriye gerek tasarım çizgisi gerek motor teknolojisi ve gerekse donanım özellikleriyle albenisi çok yükseltilmiş bir model Sportage. Dışında rengi, yeni (!) tip jantları ve kromajlı süsleriyle yakışıklı bir hava hakim. Kabine girdiğimizdeyse buram buram kalite ve donanımlar dikkat çekiyor. Hyundai Tucson ile kardeşliğini bilenler için aynı gövdede nasıl bu kadar farklı iki otomobil yapılabildiğini düşündürtüyor. Bilmeyenler ise Sportage’ın ışıltılı büyüsüne çoktan kapılmış olacaklardır… Krom detaylarla zenginleştirilmiş çift renkli kokpit, deri kaplı direksiyon, vites topuzu ve küçük de olsa piyano siyahı kaplamalar hemen fark ediliyor.
Yıllardır Hyundai Group bünyesinde Hyundai ile Kia arasında VW ve Audi arasında olduğu gibi bir pozisyonlandırma seziliyor. Hyundai daha halkla özdeşleşirken Kia gerek sponsorlukları gerekse de üretimleriyle daha üst seviyeyi hedefliyor. Aslında aynı elektronik ve mekaniği kullanıyorlar ama Kia modellerinde müşterileri daha çok etkileyecek aksesuarlar sunuluyor. Yine de marka imajı için daha alınması gereken çok yol var.
Şerit takip sistemi, akıllı hız sabtileme sistemi gibi birkaç eksikle en üst donanımın bir altında ekipman paketine sahip SUV’de bırakın ön koltukların ısıtmasını, direksiyon simidi ve hatta arka koltuk ısıtması bile mevcuttu. Cam tavanla ferahlık hissi gözlenen araçta güncel sürüş destek sistemleri neredeyse eksiksiz yer alıyor. Start Stop özelliğiyle entegre edilmiş hız sabitleme sistemi, park ve manevraları kolaylaştıran çevre görüş sistemi ve sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemi hep sürücüyü destekliyor. Yumuşak dokunuşlu plastiğin kullanıldığı koktitte dokunmatik 8 inç büyüklüğünde ekranda Apple Car Play ve Android Auto desteği sunuluyor. Orta konsoldaki düğme bolluğu kimi kullanıcıları boğabilir ama araca alıştığınız da gerekli olanları hemen bulup diğerlerini görmezden gelebiliyorsunuz.
Önde elektrikli ayarlanan yarı deri kaplı koltukların yer aldığı SUV’de arka koltuğun marifetiyse manuel; sırtlık açıları birbirinden bağımsız ayarlanabiliyor. Bu da hem kabinde değişkenlik imkanı sağlıyor hem de bagajın ihtiyaca göre düzenlenebilmesine olanak tanıyor. Otomobilin bagaj kapağı elektrikli olarak içerden ve anahtar üzerinden açılıp kapatılabiliyor.
Makyajlı Sportage’daki en önemli yenilik, çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilen 1.6 litrelik dizel motor. Hyundai çatısı altında geliştirilen Smartstream motor, öncelikle olağanüstü sessizleştirilmiş bir dizel olarak dikkatimizi çekiyor. 1598 cc hacimli dört silindirli motor, yüksek yakıt verimliliği ile performanslı sürüşü birlikte sunabiliyor. Markanın en çevreci motoru olarak lanse edilen dizel makine, 4000 d/d’de 136 PS güç üretirken 2000 d/d itibariyle 320 Nm tork üretiyor. Gücünü ön tekerleklere 7 kademeli çift kavramalı otomatik şanzıman ile aktaran kompakt SUV, ürettiği yüksek çekiş gücünü ipeksi bir konforla sunuyor. Rahatsız edici dizel sesinin izolasyonu, aynı motor ve şanzımanı kullanan kan kardeşi Hyundai Tucson’dan daha iyi. Yakıt tüketimine baktığımızda da kullandığımız 5 gün boyunca Sportage ile 5.0 litre civarında tüketim ortalaması gözledik. Uzun yolculuklarda çok daha düşük ortalamalar yakalanabilir.
Sürüşte rahatsızlık ya da güvensizlik hissettiren bir durum yaşanmıyor. Konfor içinde rahat kullanılan Sportage, şehir içinde yeterince kıvrak, uzun yolda da dengeli sürüşler sağlıyor. Yalnız SUV görünümüne aldanıp eğlencesine araziye girmeyi aklınızdan geçirmeseniz iyi olur. Bunlar önden çekişli, kırılgan şehir tipi araçlar.
Elimizdeki Sportage, markanın en dolu versiyonu GT-Line’ın bir altındaki Prestige Design Pack’e sahip. Bu iki paket arasında da oldukça küçük farklar yer alıyor. Otomobilde en dikkat çeken donanımlardan biri de JBL gibi high end üreticisinden alınmış 8 hoparlörlü ses sistemi. Dijital multimedya ortamından olağanüstü kalitede müzik dinlenebiliyor.
Aracın sürüşle ilgili elektronik destek sistemleriyse Yokuş İniş Sistemi’nden ESP’ye oldukça zengin. Şerit takip sistemi ya da kör nokta uyarı sistemi içinse GT-Line donanım paketine yükselmek gerekiyor.
5 yıl/150 bin km garantili satılan Sportage, birçok avantajı bir arada sunabilen modern bir SUV. Eleştirilebilecek yanı az, övgüleri hak eden özelliklerde.
+ Güçlü çekiş
+ Zengin donanım
+ Geniş ve kaliteli kabin
+ Sessiz ve konforlu sürüş
+ Değişken arka koltuk sırtlıkları
– Düşük marka imajı
– Kokpitte düğme kalabalığı
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1598
Motor gücü (HP/d/d): 136@4000
Maksimum tork (Nm/d/d): 320@2000-2250
Vites kutusu: 7 ileri DCT otomatik
Maksimum hız (km/s): 180
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.8
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.0/4.5/4.7
Ağırlık (kg): 1530
U/G/Y (mm): 4485/1855/1645
Aks mesafesi (mm): 2670
Bagaj hacmi (lt): 467