Reklam

Kona ikinci nesilde büyük oynuyor

 Kona ikinci nesilde büyük oynuyor
Reklam

Güney Koreli endüstri devi Hyundai, yer aldığı her sektörde ağırlığını hissettirmeye devam ediyor. Gemicilikten inşaata, ağır sanayiden savaş endüstrisine, makine üretimine bir çok alanda yer alan şirketin otomotivdeki ağırlığı zaten bilinen bir gerçek. Tasarım, teknoloji ve dijitalde sürekli yenilenerek otomotiv ve ağır taşımacılıkta yeni modeller geliştirmeyi sürdüren marka, en çok satan markalar sıralamasında da yükselmeye ve farklı bir imaj yerleştirmeye devam ediyor. Ülkemizde de özellikle modelleri kalite kazanıp taksi kullanımından uzaklaştıkça imajı da yükselen marka, yeni modelleri merakla beklenen üreticilerden biri oldu. Bazı modellerinin İzmit Ali Kahya’da üretiliyor olması, markaya duyulan sempatiyi de iyice artırdı. Hyundai’nin ülkemiz otomobil pazarına kazandırdığı yeni ürünü, tam da bu marka niteliklerini yansıtan crossover ikinci nesil Kona oldu.

B-SUV segmentine tasarımı ve teknolojileriyle yeni bir bakış açısı getiren Kona, ilk olarak Aralık 2022’de ortaya çıkmıştı, şimdi Türkiye’de de satışa sunuldu. İlk aşamada üç farklı motor seçeneğiyle satılacak B-SUV modelinin tamamen elektrikli Kona modelini de yılın son çeyreğinde satışa sunulacak. Yeni Kona 1.0 T-GDi Elite 1.612.000 TL, Kona 1.6 Hibrit 1.795.000 TL ve Kona 1.6 T-GDi N Line 1.826.000 TL fiyatla satılacak. Otomobilin Gürcistan’ın Batum kentinde gerçekleştirilen Türkiye basın lansmanına e-motoring.com olarak biz de katıldık. Yeni Kona’nın üç farklı motor tipinde farklı kullanım özellikleri ve görsellik sunan Hyundai, daha fazla sportif sürüş ve dinamizm isteyen tüketiciler için de ayrıca N Line versiyonunu öne çıkarıyor. Kona N Line, dinamik ve agresif çizgilerle desteklenmiş dış görünüşünü 198 beygir gücündeki turbo beslemeli motorla perçinliyor. Kullandığımız 1.0 litre T-GDi motorlu versiyonla ilgili ilk izlenimlerimiz yazının sonunda yer alıyor.

Şık tasarım öğeleri

Tüm dünyada hızla yükselen bir trend haline gelen B-SUV segmentinde tüketicilerin dikkatini farklı tasarım öğeleri ve üst düzey sürüş dinamikleriyle çeken Hyundai, Yeni Kona’nın ön ve arka bölümünde pürüzsüz bir görünüm sunuyor. Ön ve arkada yer alan çizgi şeklindeki aydınlatma grubu, köpekbalığını andıran burundan başlayarak yumuşak bir şekilde eğim gösteren bagaj kapağına kadar benzersiz bir silüet oluşturuyor. Yeni Kona, EV varyantında da piksel lambalarla daha da farklılaşıyor ve bu ikonik tasarım güzelliğini uygulayan ilk Hyundai modeli olarak bir adım öne çıkıyor. B-SUV modelin sportif karakteri ise entegre ön ve arka lambalara sahip çamurluk eklentileriyle daha dinamik bir hale getiriliyor. Kama oranlarına sahip yan paneller de tavan hattından arka spoylere kadar uzanan karakteristik krom çıta ile vücut buluyor. Özel olarak tasarlanmış çok kollu 18 inç jant tasarımı ise Kona’nın tüm versiyonları için bir ilk.

İçten yanmalı benzinli motorlar ve hibrit versiyona ek olarak sunulan tamamen elektrikli Kona da birçok tasarım özelliğini daha farklı bir dokunuşla ileriye taşıyor. Kona Elektrik, ön tampondaki radyatör ızgarası yerine üç boyutlu bir süsleme ile ayırt ediliyor. Benzinli ve hibrit seçenekler, daha fazla vurgu için siyah çamurluk kaplaması kullanıyor.

Kona Hibrit, üst ve alt aktif hava kanatçıklarını (AAF) kullanırken benzinli motorlar ise daha düşük bir sürtünme katsayısı için sadece üst hava kanatçığıyla donatılmış. Bu aktif hava kanatları, otomobilin aerodinamik performansını geliştirirken aynı zamanda benzinli ve hibrit versiyonlara EV benzeri bir görünüm kazandırıyor.

Performanstan ilham alan N Line versiyonu ise sportif görüntüsünü vurgulamak için kanat şeklindeki tampon, çift susturucu ve gümüş renkli marşbiyel kullanıyor. Daha agresif ön ve arka tasarım için plastik eklerden faydalanan N Line, 18 inçlik özel alaşım jant tasarımıyla da sportif görüntüsünü belirginleştiriyor.

Daha büyük ve daha ferah iç mekan

Çarpıcı tasarım, ileri teknoloji ve olağanüstü rahatlığı tek bir seferde sunan Hyundai Kona, daha fazla yolcu konforu ve depolama için daha geniş ve çok yönlü iç mekan sağlıyor. Ayrıca, önceki nesle kıyasla 60 mm daha uzun dingil mesafesi, 77 mm daha uzun diz mesafesi ve ikinci sıradaki koltuklarda 11 mm daha yüksek baş mesafesi ile sınıfının en iyi değerlerini sunuyor. Sınıfının en büyüğü olan ikinci sıradaki omuz mesafesi ise 1.402 mm. Böylece yolcular için “en iyi yaşam alanı” gibi bir unvana sahip. Kona’nın sadece 85 mm kalınlığındaki ince ve sert koltukları da arkadaki yolcular için daha fazla yaşam alanı anlamına geliyor. Yeni Kona, iki farklı döşeme seçeneğine sahip. Standart Siyah tek tonlu iç mekan, kırmızı dikiş detaylarıyla N Line versiyonda sunulurken diğer modeller ise gri iki tonlu seçenekle satışa sunuluyor.

Heyecan verici dinamiklere sahip üst sınıf Kona, geniş iç mekanı ve sağlam duruşu, sofistike bir sadelikle birleştirirken tüm bu özelliklere ek olarak da direksiyon simidinin arkasına yerleştirilmiş sütun tipi elektrikli vites kolu, bardak tutucular, büyük çantalar için saklama gözleri ve geniş orta konsolla genişliği artırıyor. Tamamen katlanabilir ikinci sıra koltuk ve arka bölme de geliştirilmiş yükleme kolaylığını destekliyor. Bu sayede en yüksek düzeyde kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için 466 lt (VDA’ya göre koltuklar yatıkken 1.300 litreye kadar) kargo alanı sağlıyor. Bu yeni boyutlar, etkileyici bir şekilde yüzde 30 oranında artan bir uzunluk ve bagaj kapasitesi anlamına geliyor.

Hyundai Yeni Kona, 12,3 inçlik entegre çift ekranıyla ergonomik olarak konforlu kullanımı desteklerken, özellikle uzun mesafeli sürüşlerde bir adım öne çıkıyor.

Yeni Kona, sürücü odaklı mimariyle tasarlanan geniş ve esnek iç yaşam alanı ile kendi segmentinde üstün konfor ve ferahlık sağlıyor. Açık modüler düzen ve yatay kokpit mimarisi, daha geniş kabin alanıyla birleştiğinde hem sürücünün hem de yolcuların ihtiyaçlarını karşılarken sadeliği ve ferahlığı da cömertce vurgulamış oluyor.

Yeni genişletilmiş açılır tavan ise daha iyi bir araç içi deneyimi sağlıyor. İç mekana daha fazla ferahlık katan bu donanım, aynı zamanda temiz havanın ve güneş ışığının kabine dolmasına da izin veriyor.

Daha fazla rahatlık için sınıfının en iyisi teknolojiler

Yeni jenerasyon Kona’nın özelleştirilebilir akıllı elektrikli bagaj kapağı, kullanıcılar için ek bir kolaylık. Sürücüler, bagaj kapağının açılma yüksekliğini ve hızını bilgi-eğlence sistemi ekranından ve ayrıca bagaj kapağının tercih edilen yüksekliğinde üç saniye boyunca kapatma düğmesine basarak seçebiliyor. Ayrıca, Kona’nın koltuk konumu ayarları için de entegre bellek sistemi ve kablosuz şarj sistemi de dahil olmak üzere çoklu şarj bağlantı noktaları da daha fazla mobilite deneyimi sunuyor. Kullanıcılar, Kona’nın orta konsolunda bulunan kablosuz hızlı şarj pedi ile uyumlu cihazlarını hareket halindeyken de zahmetsizce şarj edebiliyor. Bu şarj sistemiyle beraber 15 W’a kadar performans sergileyen araç, ayrıca hem sürücü hem de yolcular için önde iki USB-C şarj portu ve bir de 12V elektrik prizi bulunduruyor. Arkadaki yolcular da iki adet USB-C şarj cihazını sürüş boyunca rahatlıkla kullanabiliyor.

Yeni KONA ile daha güvenli sürüş

Baştan sona yenilenen otomobil, daha dinamik bir sürüş ve yol tutuşu için geliştirilmiş özelliklerle birlikte geliyor. Geleneksel vites kolu yerine direksiyona entegre elektrikli vites değiştirme, hassas ve güvenli bir gelişmiş deneyim sunmak için daha hızlı ve sezgisel olarak görev alıyor. Direksiyon simidinin arkasına yerleştirilen bu vites kolu, eşyalar için daha fazla alan ve düzenli bir iç görünüm de sağlarken, dinamik kullanıma da olanak sağlıyor. Yeni Kona, Ön Çarpışma Önleme Asistanı (FCA), Şeritte Kalma Asistanı (LKA), Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı (BCA), Güvenli Çıkış Uyarısı (SEW) gibi çeşitli gelişmiş sürücü destek sistemleriyle (ADAS) geliyor. Akıllı Hız Limit Yardımı (ISLA), Sürücü Dikkat Uyarısı (DAW), Kör Nokta Görüntüleme Asistanı (BVM), Uzun Far Yardımı (HBA), Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü (SCC) ve Şerit Takip Asistanı (LFA) gibi çeşitli sürüş kolaylığı işlevleriyle sunuluyor.

Güvenli park menavrası için de Çevre Görüş Monitörü (SVM), Arka Çapraz Trafik Çarpışma Önleme Asistanı (RCCA), İleri/Yan/Geri Park Mesafe Uyarısı (PDW), Geri Görüş Kamerası gibi çeşitli gelişmiş teknolojiler sunuyor. Kona, hibrit versiyonda da Uzaktan Akıllı Park Yardımı (RSPA) özelliği sunuyor.

 

Motor ve şanzıman seçenekleri

Ülkemizdeki otomobilseverler, Yeni Kona modelini dört farklı motor seçeneği ile tercih edebilecek. İçten yanmalı benzinli motor seçenekleri 120 beygirlik (200 Nm tork) 1.0 litrelik T-GDi Elite DCT ile başlarken, daha fazla performans için 198 beygir (265 Nm tork) gücündeki 1.6 T-GDi N Line öne çıkıyor. Kullanıcılar, yakıt ekonomisi için de 141 PS’lik kombine çıkış ve 265 Nm’ye kadar tork ile etkileyici hızlanma ve yüksek verimlilik sağlayan 1.6 lt GDi Hibrit versiyonu satın alabilecekler. Bu motor seçenekleri, turbo versiyonlarda 7 ileri Çift Kavramlı Şanzımanla (7DCT) kombine edilirken, hibrit versiyon ise 6 ileri Çift Kavramlı Şanzımanla (6DCT) ile geliyor. Hyundai Kona, N Line versiyonda dört tekerlekten çekişle sunulurken diğer seçenekler ise önden çekişli olarak satın alınabiliyor.

Hyundai, elektrifikasyonda standartları yeniden belirleyen tamamen elektrikli versiyonu ise 2023 yılının son çeyreğinde satışa sunacak. Tek bir gövde altında üç farklı motor tipini zengin donanım seçenekleri ve akıllı teknolojilerle sunan Hyundai, Kona modeliyle beraber B-SUV segmentinde daha fazla aktif olmayı hedefliyor.

İlk izlenimler

Yeni Kona’da Hyundai’nin yine çok modern bir modeli daha özenle hayata geçirdiğini görüyoruz. Yıllardır alışık olduğumuz Hyundai kalite anlayışı, ticari var Staria’da olduğu Kona’da da standartları değiştirmek amacı taşıdığını gösteriyor. Markanın adeta farları olmayan bir tasarım çizgisine sadık tasarladığı model, tasarım stüdyosundan kaçmış haliyle modernistlerden ilgi görebilir. Yalın ve futüristik tasarım bir tercihtir, güzel de görünüyor yalnız otomobili ilk gördüğümüz anda takıldığımız dikey ön ve arka lamba yerleşimleri kafamızda soru işaretleri oluşturdu. Öncelikle şehir tipi bir B-SUV olduğu için metropol trafiğinde geçireceği zamanın fazla olacağını düşündüğümüz Kona, kalabalık şehirlerin trafik kargaşasında her zamankinden fazla özen isteyecek gibi. Paris ve Roma gibi metropollerden farksız bir şekilde insanların araçlarını artık birbirini adeta ittirerek park ettiği bir ortamda gövdenin köşelerine yerleştirilen ön ve arka aydınlatma grupları, Hyundai’nin yedek parça satışından çok para kazanacağına işaret ediyor! Cesur tasarım çok güzel ama hızlı şehir hayatında hasar görmeye oldukça yakın.

Hyundai de Kona’nın direksiyon kolonundaki vites kumandasıyla geleneksel vites konsoluna veda eden markalar arasına katılıyor. Tuscon, Santa Fe gibi modellerinde düğmeli vites seçimini tercih eden marka, bu kez pozisyon seçimlerini bir kol üzerinden yapma imkanı sunuyor. Direksiyonun sağındaki kolun “kulağı bükülerek”, 7 DCT otomatik vitesin pozisyon seçimi yapılıyor. Avantaj ya da dezavantaj olarak değerlendirilebilecek bir durumu yok, bir tasarım tercihidir. Göze hoş geliyor.

Dijital infotainment ekranında bizce en önemli gelişmelerden biri, Elantra ve Tuscon’da iptal edilse bile motor her stop edildiğinde yeniden devreye giren uyarı sesi “didi-dit”ten kurtulmuş olması. Bu “eksiklik” sürüşü çok daha zevkli hala getirecek.

Kona’nın kabin yalıtımı o kadar ilerletilmiş görüntü çizdi ki, yaklaşık 60 km kullandığımız 1.0 litre GDi motordan üç silindirin kendine özgü sesini bile duymadığımızdan bu hangi versiyon diye sorduk. Turboyla beslenen direkt benzin enjeksiyonlu motorun güçlü çekişi, şehir kullanımında daha yüksek hacimlere gerek bırakmıyor. Ama tabii uzun yolculuklarda 1.6 litrelik motorun getireceği akıcılık daha tercih edilebilecek bir özellik.

Otomobilin ferah kabinindeki cömert mesafeler, arka koltukları da sürekli kullanacak kalabalık aileleri memnun edecektir. Otomobilin boyundaki 145 mm’lik ve aks mesafesindeki 60 mm’lik artış, onu daha büyük bir araç haline getirmiş. İlk Kona’ya göre yüzde 30 artırılan bagaj kapasitesi de büyüyen boyutların bir başka getirisi. Asimetrik katlanabilen koltuk sırtlıklarının ardında 466 litrelik kullanışlı bir hacim yer alıyor. Bagaj kapağı kumandadan elektrikli olarak açılıp kapatılabiliyor.