Mercedes-AMG GLA45 4MATIC
Farkını görebilecek kadar durur halde yakalarsanız, tahrik edici ön ve arka tamponlarından anlarsınız GLA45 AMG’yi. Safkan bir performans çalışması. Küçük bir yol roketi bu elit crossover. Daha önce CLA 45 ve A45 kullandığım için neyle karşılaşacağımı biliyordum. Motor aynı motor, güç aynı güç, performans yine göz kamaştırıcı. Ama doğrusu bu kadar etkileyici bir SUV olabileceğini hiç beklemiyordum. Lüks bir ralli otomobili sanki. Bence A Ailesi’nin en iyi gövde formu olan GLA’nın en akıl almaz versiyonu A45 AMG. Neden? Kardeşlerinden daha yüksek olmasına karşın sunduğu tüm kompakt SUV avantajlarının yanısıra isminin sonuna aldığı üç kutsal harfle olağanüstü performans sunuyor. Bu bir fantazi otomobili. Ne ulaşım ne kullanışlılığı ne de HB kardeşinden 144 litre büyük bagajı için sahip olunmak istenmez. Sahip olduğu performansı yollarda değerlendirmek de -en azından Türkiye’de- hayal! Ama verdiği zevk, tarifi zor türden. Range Rover Evoque ve Audi RS Q3 rakibi olan bu çılgın crossover, sürüş keyfine adanmış bir otomobil. Uzak arayla segmentinin en güçlüsü, en hızlısı, şüphe yok.
A Serisi hatchback ile aynı platform üzerinde geliştirilmiş olsa da 13 cm daha uzun olan GLA 45 AMG’nin 2700 mm’lik aks mesafesi kompakt boyutlarda. GLA 45 AMG, standart GLA versiyonlarından 20 mm daha alçaltılmış ama A45 AMG’den 46 mm daha yüksek. Buna karşın süspansiyon sisteminde yapılan iyileştirmelerle tutunma eğilimi muh-te-şem! Günlük kullanıma son derece uygun, “rahat” sertlikteki süspansiyon, yollarımızdaki yüzey bozukluklarını olgunlukla içine çekiyor, kabin huzurunu koruyor. Yüksekliği “artıran” spoyler, en az arkadaki 4 egzoz çıkışı kadar tahrik edici. İki yandaki Turbo ibareleri de marşbiyelerle beraber profil aksesuarları.
Kabinde performans adına neredeyse tüm “süsler” abartılmadan kullanılmış. Kırmızı dikişli, nubuk görünümlü kumaşla kaplı bucket koltuklar, deri direksiyon simidi, kırmızı emniyet kemerleri ve üzerine AMG logosu işlenmiş minik vites kolu, kabine girer girmez sürücüyü ralli havasına sokan unsurlar. Koltuk kafalıklarının altına yerleştirilmiş cılız aydınlatmalar, karanlıkta ambiansa destek veriyor. Aslında bunlara çok da gerek yok, görmek isteyene sadece hız kadranını görmek yetiyor; 320 km/s’de sonlanan kaç tane tablo görür ki insan?
Mercedes-Benz’in “yeni” alt markası AMG’nin sihirli dokunuşlarıyla yaratılan giriş seviyesi modelleri, sadece paketten ibaret değil. Ardında çok ciddi performans var. 48 yıllık AMG tarihinin ilk dört silindirli motoru, plastik silindir kapağının üzerinde montajı yapan kişinin adını taşıyor. AMG’nin Tek Adam Tek Motor felsefesinin en küçük hacimli eseri. Montajı gerçekleştiren teknisyen Tobias Rickles’i onurlandıran, araç sahibini de özel hissettiren bir durum. İsmini şirketin kurucuları Aufrecht ile Melcher ve Aufrecht’in doğum yeri Großaspach’tan alan AMG, Mercedes modellerinin en ileri seviyesini anlatıyor.
GLA45 AMG’nin 2.0 litrelik direkt benzin enjeksiyonlu ve çift turbolu motoru, 450 Nm gibi olağanüstü yüksek tork çıkışını 2250-5000 d/d arasında sürekli üretebiliyor. Bu her yüreğin zapt etmeye cesaret edebileceği bir değer değil. Tam bir yol roketi GLA45 AMG. Ve ona eşlik eden çift kavramalı AMG SPEEDSHIFT DCT vites kutusu, zaten yapılacak her atağa hazırlamış kendisini, emir bekliyor! Motoru çalıştırdığınızda huzursuz homurtusundan anlıyorsunuz sıradışı bir durum olduğunu. Bir ralli otomobili gibi kükreyerek ilerlerken çevreye dehşet saçıyor, yolun çevresinde bildiğiniz her şey netliğini kaybediyor. Otomobil kombine virajlarda süzülürken akslar arasında müthiş bir denge olduğu seziliyor. Sanki bir bütünmüş gibi hareket eden dört tekerlek, body roll’a (sürüklenme) meydan vermeden, yolu kazıyarak ilerliyor. Hızlı ve keskin dönüşlerde arka tekerleklerin yerden kesilmesi ve yere inmesi kabinde hissedilmiyor bile. 4.8 saniyelik 0-100 akselerasyon derecesi, 30 kg hafif olan hatchback kardeşinden sadece 0.2 saniye daha fazla, duyacağınız seslerle fark etmezsiniz bile. Asıl tadı Sport moda alındığında duyulan patlamalarla artıyor.
Tam gaz ilerlerken ayağınızı pedaldan çekince motor turboyu canlı tutmak için dekompresyon yapıyor, egzoz yolunda kalan benzini patlatıyor. Vitesler düştükçe patlamalar tarifsiz bir keyif vererek patlamaları sürdürüyor. Normal kullanımda düşük tüketim vaat eden katalog bilgileri var, aldanmayın. Tutturamazsınız. Bu öyle bir otomobil ki, insan sürücü koltuğuna oturduğunda kontrolünü kaybediyor. Ayağın altındaki gücün tadı alındığında ne tüketilen yakıt geliyor akla ne de hız limitleri. Otomobilin yakıt tüketimi genelde yüksek. Ama ekonomi için alındıysa zaten tamamen yanlış tercih GLA45 AMG! Uygun koşullarda bazen yoldan çıkmak iyidir.
GLA45 AMG’nin fren performansı da AMG üretimi, böylesi performansın hakkını vermek zorunda. 235/45 R19 ebatlı lastiklerin 330’ar mm’lik hava kanalcıklı diskleri, dörder pistonlu kırmızı kaliperlere yakalandığı anda duruyor.
+ Başdöndürücü performans
+ Ralli otomobili heyecanı
+ Umulmadık konforlu sürüş
+ Malzeme kalitesi ve zengin donanım
+ Büyük bagaj (!)
– Kataloğa uymayan yakıt tüketimi (!)
– Yüksek fiyat
Mercedes-AMG GLA45 4MATIC
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1991
Motor gücü (HP): 360@6000
Maksimum tork (Nm): 450 @2250-5000 d/d
Vites kutusu: AMG Speedshift DCT 7-ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 250
0-100 km/s hızlanma (sn): 4.8
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 9.9/6.1/7.5
Ağırlık (kg): 1585
U/G/Y (mm): 4417/1804/1494
Aks mesafesi (mm): 2699
Bagaj hacmi (lt): 421/1235
Fiyat (TL): 303.000