Yeni 208

MINI Cooper 5 Kapı

 MINI Cooper 5 Kapı

2001 yılında BMW kanatları altında Frank Stephenson tasarımıyla ikinci hayatına başlayan ikonik MINI, yeni dönemde üç jenerasyonu geride bıraktı. Seriye üçüncü kuşaktan(F56) katılan F55 kasa kodlu 5 kapılı MINI, üreticinin büyüme hamlelerinden en sonuncusu oldu. Daha önce Clubman ve Countryman ile alışılmadık derecede büyüyen model serisi, en son 5 kapılı versiyonla “nispeten” daha “geniş” ailelere de iniş biniş kolaylığı sağlamayı hedefledi. Stefan Göppel yönetimindeki tasarım ekibinin geliştirdiği 5 kapılı versiyon, üç kapılı orijinal hatchbacke göre 72 mm daha uzun aks mesafesine sahip. Bir önceki nesil BMW 2 Serisi Active Tourer’ın UKL platformu üzerinde yapılandırılan otomobil, 3 kapılı versiyondan 161 mm daha uzun.

Ama gövdedeki uzama ferah bir iç mekan anlamına gelmiyor, normalde 3 kapılı hatchbackte hissedilebilen tartışılabilir ferahlık imkanları, 5 kapılı versiyonda korunurken fazladan daha büyük bir bagaj alanı da bu büyümeye dahil edilmiş. Yani 5 kapılı diye büyük bir hatchback gibi düşünmemek gerek, MINI yine mini ama birazcık daha fazla yükleme alanı sunuluyor. Özet: imajlı ama biraz zoraki bir 5 kapılıyla karşı karşıyayız. Otomobilin arka kapıları, ön koltuk sırtlıkları yatırılıp geçilen üç kapılı versiyona göre tabii ki daha rahat iniş binişler sağlıyor ama geniş geniş kapılar hayal etmeyin. Kilolu kişiler için çok da değişen bir şey yok! Ha arka kapı camlarının açılabilmesi, özellikle üç kapılı hatchbacklerde sıkıntıdan patlayan çocuklar için büyük bir devrim! Sürücü kapı içinde dört cam kumandasının bulunması belki de otomobildeki en alışılmadık donanım! Ama doğruya doğru, B segmentinde stili daha ön planda 5 kapılı premium bir hatchbackten fazlası değil! Kullanılan malzemeler genel otomobil parkına göre daha kaliteli görünüyor ama fiyatı da ona göre yüksek, kabin hacmi B segmenti standartlarını zorluyor, bagaj sınıf standartlarından biraz geride de kalsa MINI için geniş sayılabilir! Otomobilin bagaj zemini kademeli ayarlanabildiğinden kapasitesi düzenlenebiliyor. Bu da bagajı ihtiyaca göre organize etmeye imkan veriyor.  3 Kapılı MINI’de 211/731 litre olan hacim, 5 kapılı kardeşinde 278/941 litreye artırılmış.

5 Kapılı MINI’de burundan B sütununa kadar herhangi bir farklılık yok. Ama küçük arka kapılarla birlikte tasarım da değişiyor. Önce F56 kasanın geleneksel Mini ve MINI kokpit anlayışından giderek uzaklaşan bir dashboard tasarımı hakimdi. Bunu zamanında F56 ilk çıktığında da eleştirmiştim, göstergeler bir modernleşme çabası içersinde ama markanın orjinalitesinden giderek sapma vardı. Neyse ki markanın en son ürünü elektrikli MINI’deki dijital ekranla o orijinalliğe bir geri dönüş seziliyor. MINI SE’deki dijital gösterge tablosu, 5 Kapılı MINI’ye de uygulanmış. Ortadaki ekranın da renkli hali, durumu toparlıyor. 1.5 litrelik üç silindirli benzinli motora sahip otomobilin değiştirilebilen sürüş modları, ortadaki yuvarlak dijital ekranda renkleri ve grafikleriyle ifade ediliyor. Görüntüler etkileyici, oyuncaklar heyecan verici.

Otomobilin 3 silindirli 1.5 litrelik turbo beslemeli benzinli motoru, 134 HP gücünde. Ama Twin Power Turbo desteğiyle elde edilen 220 Nm’lik maksimum tork çıkışı sayesinde kıvrak sürüş özellikleri sağlıyor. Motoru BMW’nin 1 ve 2 Serisi modellerinden de tanıyoruz. Verimli, ateşli ve savurgan olmayan çevreci bir makine. Gücü Cooper S kadar yüksek değilse de yaklaşık torkuyla benzer sürüş zevkleri verebiliyor. Sadece vites koluyla yapılabilen manuel vites değişimleri, direksiyondan da yapılabilse daha da zevkli bir otomobil haline gelebilirmiş. Motorun gücü yine BMW modellerinde kullanılan çift kavramalı (DCT) 7 ileri otomatik vitesle ön tekerleklere aktarılıyor. Keyifli bir sesle atak sürüş imkanı veren otomobilin kullanımı tartışmasız çok zevkli. Yüksek hakimiyet hissi veren otomobil, virajları kararlılıkla alıyor.

 

Hatchback versiyonlarında 2+2 oturma düzeni sunan MINI, 5 Kapılı versiyonda 2+3’ü benimseyip bir aile otomobili imajı yüklenmiş. Zira arka koltuklarda üç kafalık var. Ama üç yolcu nasıl rahat eder onu bilemiyorum! Özellikle ortada oturacak yolcuyu sıkıntılı bir ayak boşluğu bekliyor. Koltuk kafalığı da kenarlardakilere göre alçak. Sanıyorum BMW, o üçüncü yolcuyu çocuk olarak öngörmüş. Yüksel yanal destekli sportif ön koltuklarsa, test otomobilimizin donanım seviyesine bağlı olarak BMW’nin meşhur baldır desteklerine sahip. Oturma pozisyonundan sürüş dinamiklerine genel olarak sportif karakterli bir otomobil imajı yerleştirilmiş, kapı fazlasına rağmen havalı görünüyor MINI.

Otomobilin fiyatı en düşük donanımda bugünkü kurlarla 778 bin TL’den başlayıp eksiksiz haliyle 1.060.000 TL’ye ulaşabiliyor. Donanım kişiselleştirilebiliyor ama Classic, Signature, Iconic donanım paketleri istendiğinde elektronik destek ünitelerinden deri döşemeye, sunrooftan LED farlar, Harman Kardon müzik sisteminden geri görüş kamerasına iç aydınlatma paketinden kablosun telefon şarjına kadar çok çok zenginleştirilebiliyor.