Reklam

Opel Grandland 1.5 130 HP Turbo

 Opel Grandland 1.5 130 HP Turbo

“Alman” Opel’in yeni yüzünü taşıyan Grandland, Stellantis şemsiyesi altındaki PSA’nın Alman ayağını temsil ediyor. Otomobil Rüsselsheim’da üretiliyor olmasına karşın bütün yürüyen aksamı Peugeot ve Citroen ile ortak. PSA’nın EMP2 platformu üzerinde yükselen Grandland, 2021’de geçirdiği makyajla markanın yeni tasarım çizgisine uyarlanmıştı. Önde Opel’in yeni Vizor tasarımını yansıtan Grandland’de matrix LED farlar donanım seçenekleri arasında sunuluyor. Test aracımız da Ultimate donanım seviyesinde olduğundan IntelliLux LED® Pixel farlar yer alıyordu. Tasarımdaki yalınlık elektrikli gibi algılanmasına sebep olabiliyor. Ön ve arka tampon tasarımları yenilenen aracın isminden X’in atılması da önemli bir gelişme. Birçok markada dört tekerlekten çekiş ile özdeşleşen X harfi, tüketiciler için yanıltıcı olabiliyordu. Gövde rengi tavan rayları gövdeye daha dinamik görünüm kazandırmış. Bagaj kapağının üzerinde de küçük bir tavan spoyleri yer alıyor.

Kabinine geçildiğinde dijital Pure Panel kokpit tasarımı dikkat çekiyor. Yatay iki LCD ekranda sürüş ve otomobille ilgili bütün bilgilere ulaşmak mümkün olabiliyor. Sağdaki dokunmatik IntelliLink 5.0 NAVI ekranda infotainment menüsünü kullanarak müzik sisteminden, yol bilgisayarına, navigasyon sistemine kadar ulaşmak mümkün. Menüdeki seçimler ekranın altına sıralanmış fiziksel düğmelerle yapılıyor. Diğer PSA markalarında bu kadar çok düğme yok, onlarda dokunmatik seçimler daha öne çıkıyor. Aracın klima kontrolleri eski usül fiziksel düğmelerle yönetiliyor.

Makyaj operasyonunda üç kollu direksiyon simidi ve vites kolu yenilenen otomobil, harika bir PSA melezi gibi görünüyor. Direksiyonun arkasında yer alan 12 inçlik de olsa dijital gösterge tablosu herkesin tercihi değil, hala geleneksel ibreli analog göstergeleri arayanların sayısı hiç az değil. Neyse ki Grandland’de dijital gösterge tablosu sade tasarlanmış ve ferah, kullanıcıyı boğan yoğunluk yok.

Otomobilin deri kaplı koltukları Ultimate donanım seviyesine bağlı olarak sunuluyor. Ön koltuklar elektrikli olarak ayarlanabiliyor ve farklı sürücüler içinde pozisyon hafızasına sahip. Ayrıca koltuklar ve otomobil sportif değilse de baldır destekleri bu donanım paketinde standart olarak yer alıyor. Arka koltuklarda da yine donanım seviyesine bağlı olarak ısıtma sistemi sunuluyordu. Otomobilin elektrikli açılıp kapatılabilen kapağın ardındaki bagaj bölmesi 514 litre yükleme kapasitesine sahip. Arka koltuk sırtlıkları asimetrik olarak katlanarak bu hacmi 1676 litreye kadar genişletmek mümkün olabiliyor. Koltuk sırtlığında kayak kapağı da sunulmuş.

Kim ne derse desin, elektrikli “temiz dünya” fantezilerinde günah keçisi seçilen dizel motorlar tüketiciler nezdinde cazibelerini kaybetmiyor. Ve daha uzun yıllar kullanıcının gözdesi olarak kalacakları da belli. Kaputun altındaki motor PSA depolarının gözdelerinden 1.5 litrelik BlueHDi. PSA Grubu’nun Euro 6 egzoz emisyon normlarını karşılayan 130 HP’lik bu motor, yüksek torku ve düşük tüketimiyle kullanıldığı her markada beğeniyle karşılanıyor. Hünerlerini Opel Grandland kaputunun ardında da sergileyen motor için kullanıcı dostu dememizde hiç bir sakınca yok. Rahatsızlık veren dizel gürültüleri çok gerilerde kaldı ve motor, EAT8 çift kavramalı otomatik şanzımanla uyum içerisinde çalışıyor. Geçişler hızlı ve sarsıntısız, vites kutusu yüksek torku sorunsuz yönetebiliyor. PSA raflarından alınma EAT8 otomatik vites kolunun yanındaki sürüş modu değişim düğmesi, sürücünün egosunu okşayan bir aksesuar. Sport modu seçilirse gaz tepkileri hızlanıyor, vites değişimleri daha kendisini hissettiriyor ama motorun gücü, torku aynı yani. Biraz daha üst devirler zorlanıyor gibiyse de motor zaten normal sürüş modunda en verimli devirlerinde çalışıyor. Zorlamak fazladan yakıt tüketimi anlamına geliyor. 1750 d/d’den itibaren gelen 300 Nm’lik tork çıkışı, 1523 kg ağırlığındaki otomobili gayet dinamik hale getiriyor. Ateşli kullanım isteğiyle ego okşanırken yakıt tüketimi biraz artabiliyor. Ama sakin kullanımlarda Opel Grandland ile 6.0 litre civarında şehir kullanımı ortalamaları yakalanabiliyor. Uzun yol sürüşlerindeyse 5.0 litrenin altı bile zorlanabiliyor.

Bakmayın SUV olarak sunulduğuna, bariz MPV formatında bir araç Grandland. Yoldan çıkmak isteyenler için sunduğu yegane avantaj yüksek olması. Tıpkı PSA kardeşi 3008 gibi SUV sayılabilecek off-road yetenekleri yok ama bir MPV kadar kullanışlı. Gerçi değişken özellikleri de Zafira kadar gelişmiş değil belki ama ferah iç hacmi ve kullanışlılığı rahat ettiriyor. SUV trendinden SUV sayılıyor belli ki! Yoksa kaydırılabilen ya da katlanan üçüncü sıra koltuklar gibi geleneksel Opel MPV avantajları da bulunmuyor. Var olanları değerlendirince ise gayet keyifli bir otomobil. Diri ve tok bir otomobil olan Grandland ile pek bir gürültüye maruz kalmadan yolculuklar yapılabiliyor. Lastikler 19 inç olsa bile!

Ultimate donanım paketine sahip test otomobilimizde ısıtmalı direksiyon simidi, elektrik kumandalı ön koltuklar, elektrik kumandalı aynalar, ön ve arka kol dayanakları gibi geleneksel donanımların yanı sıra radar bazlı gelişmiş aktif acil frenleme sistemi, aktif şerit ortalamalı şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, trafik işareti takip sistemi, sürücü yorgunluk tespit sistemi, uzun far asistanı, kablosuz şarj, 360 derece Çevre Görüş Kamerası ve elektrikli park freni gibi yeni nesil ekipmanlar da eksiksiz olarak yer alıyordu.