Reklam

Opel Mokka 1.2 PureTech

 Opel Mokka 1.2 PureTech
Reklam

Yazı: Sarper Sabuncu

Hemen her markanın kendini kaptırdığı crossover çılgınlığına aslında Opel en başlarda dahil olmuştu. İlk Mokka ile PSA’ya satış öncesi segmentler içinde kendine özgü bir açılım yaratan marka, şimdi yeni sahibinin teknolojileriyle iddiasını korumak istiyor. Ailenin Crossland modeliyle aynı segmentte rekabet etse de gerek yaratılışı, gerek de imajıyla aslında bambaşka kitlelere hitap ediyor. PSA Grubu’nun CMP platformunu kullanan otomobil daha yolun başından PF1 platformunu kullanan kardeşinde ayrışıyor. Yine yüksek bir MPV olan Crossland’in aksine Mokka, yüksek bir B segmenti hatchback olma hedefiyle karşımızda. Zaten altyapısı da Corsa ile aynı.

Altyapı aynı olunca kaputun altındaki ünite de doğal olarak aynı oluyor. Mokka’da seçenek yok, tek bir motor bulunuyor. 1.2 litre hacmindeki 130 HP’lik Puretech motor, kazandığı ödüllerle zaten kendini kanıtlamış olduğu için her ihtiyaca hizmet edebiliyor. Özellikle sekiz kademeli EAT8 şanzımanla birlikte üzerine düşen görevin hakkından sorunsuzca geliyorlar. 230 Nm’lik tork değeri sayesinde Mokka’nın zaman zaman beklentilerin üzerinde performans sunduğuysa söylenebilir. Hızlanma ve ara vites geçişleri konusunda doğru kararlar veren şanzıman, otomobilin sürüş konforuna olumlu katkı sağlıyor. Ancaak… vites seçimleri için sunulan “sürgü”, sanki değişiklik olsun diye yerleştirilmiş tuhaf bir kumanda. Kullanımda sorun yaratıyor mu? Hayır ama gerçekten tuhaf görünüyor. Bilemiyorum ki, otomotiv endüstrisinde kalıpların kırıldığı bu dönemde belki de normaldir bu değişiklik! Ama sevmedim. Vites sürgüsünün yanındaki sürüş modunu belirleyen düğme, performansı bir gıdımcık etkiliyorsa da mesela dinamizm seçildiğinde yakıt tüketimini daha hissedilir derecede değiştiriyor.

Tüketim açısından bakıldığında Opel, Mokka’nın 100 kilometrede ortalama 4.9 litre benzin tüketeceğini vaat ediyor. 1220 kilogram ağırlığa sahip bu yüksek otomobil için son derece iyimser görünebilir. Ancak dikkat etmeden bile kullandığınızda yol bilgisayarında 8 litrenin üzerinde rakamlar görmüyorsunuz, ki Mokka’nın şehir içi tüketim verisi zaten 100 kilometrede 5.9 litre. Eğer tüketim konusunda hassas bir sürücüyseniz 6-7 litre aralığında bir veriyi elde edebilirsiniz.

Az önce de belirttiğimiz gibi yüksek sürüş pozisyonu özgüveni arttırmaya yardımcı oluyor. Ancak konfor konusunda sürüş karakterini fazla etkilemiyor. Öte yandan sıfır kilometre PSA modellerinde artık imza haline gelen yüksek lastik basınçları, dikkat etmediğiniz takdirde başınıza problem açabilir. Lastikleri doğru basınca getirdikten sonra Mokka virajlarda biraz önden kaysa da dizginlenebilir, bozuk yollarda da konforlu denebilecek kadar iyi bir sürüşe sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

Tasarım olarak baktığımızda Opel Vizör otomobile güçlü bir bakış katıyor ve iyi bir ilk izlenim bırakıyor. Arka taraftaysa Opel’in son dönemde alıştığımız çizgileri muhafaza edilmiş. Eski Mokka’dan yaklaşık 12 cm daha kısa olsa da artan genişliği ve tasarım hileleriyle daha haşmetli görünmeyi başarıyor.

Direksiyon başına geçince özellikle kokpit tasarımı sizi etkisi altına alıyor. Özellikle test otomobilimizin donanımındaki 12 inçlik gösterge paneli ve 10 inçlik multimedya ekranı bu konuda önemli rol oynuyor. Ancak en üst donanım haricinde burada 7 inçlik ekranlar bulunuyor. Yine donanıma bağlı olarak kullanılan karbon fiber görünümlü süslemeler de hissiyatı olumlu yönde etkiliyor. En üst donanımda gelen alcantara ve deri görünümlü döşemelerle gelen koltuklar yaz aylarında biraz terletmeye aday. Özellikle kapı içindeki alcantara görünümlü döşemeler zengin bir izlenim sunuyor. Her şeyin dijitalleştiği günümüzde fiziksel klima butonlarını kullanıyor olmak göreceli olarak hala daha kullanışlı. Kullanışlı demişken, Mokka’nın kabininde eşyalar için bolca saklama alanı mevcut.

Sürüş olarak SUV ünvanını taşıyan bir modelden beklendiği gibi yüksek bir sürüşle karşılaşıyorsunuz. Ama bu karşılaşma öncesinde yüksek kapı eşiğine değinmek lazım. İnerken ve binerken yaklaşık 10 cm yüksekliğindeki eşikten ayağınızı aşırmak, özellikle yaşlılar gibi hareket kabiliyeti kısıtlı bireyler için zaman zaman problem yaratabilir.

Arka koltuklardaki yaşam alanı hakkında kısıtlı olduğu söylenebilir. Özellikle uzun boylu yolcular ön koltukların ayarına göre diz mesafesi bakımından sorun yaşayabilirler. Yetişkinler için arkadaki baş mesafesi yeterli olsa da, yan taraflarda alçalan tavan tasarımdan dolayı cam çizgisi biraz klostrofobik bir ortam yaratabiliyor. Yine nispeten yüksek bir şaft tüneline –ülkemize gelmeyen dört tekerlekten çekişli versiyonlar için- yer verilirken arka yolculara iki adet USB çıkışı tahsis edilmiş olmasıysa güzel haber.

Gövdeye göre küçük görünen 350 litrelik bagaj akıllarda biraz soru işaretleri oluşturuyor ama kullanışlılık bakımından ciddi bir problem yaratmıyor. Bagaj perdesinin zemine gizlenebiliyor olması hoşumuza gitti. Hoşumuza gitmeyen şey, bagaj açma butonunun tutma yerinde değil de, olması beklediğimizden yerden daha da altta, tamponda plakalığın üzerinde konumlandırılması oldu. Kendini aratıyor, sıkıntı var.

Son olarak kısaca donanımlardan bahsetmemiz gerekirse, bütçenize ve tercihinize göre donanım seçenekleri oldukça çeşitli. Bizce en önemlisi kör nokta uyarı sistemi haricindeki tüm güvenlik sistemleri standart olarak sunulurken, anahtarsız giriş, LED farlar, Apple CarPlay, direksiyondaki vites kulakçıkları ve sürüş modları gibi özellikler de baz modelden itibaren Mokka’da yer alıyor. Eğer kendinizi şımartmak isterseniz akıllı farlar, koltuk ısıtma, adaptif hız sabitleyici ve park pilotu en üst donanım seviyesinde sizleri bekliyor.

Sonuç olarak, Mokka şehirde yaşayan gençler ve tek çocuklu aileler için modern bir tercih. Dinamik görüntüsüyle birlikte geleneksel ihtiyaçlara hitap edebilmesi de artı puan kazandırıyor. Evet kusurları var, fakat bunlar alıştıktan sonra göz ardı edebileceğiniz türden şeyler. Tabii sürekli 1.90’lık arka yolcularınız olmayacaksa…

+ Rahat kullanım

+ Büyük bagaj

+ Zengin donanım

+ Makul tüketim

– Vites kolu (!)

– Yüksek kapı eşikleri

– Bagaj açma elciği

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 1199

Motor gücü (HP/d/d): 130@5500

Maksimum tork (Nm/d/d): 230@1750

Vites kutusu: EAT8 otomatik

Maksimum hız (km/s): 200

0-100 km/s hızlanma (sn): 9.2

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.9/4.3/4.9

Ağırlık (kg): 1220

U/G/Y (mm): 4151/1791/1534